I have a dick for spaghetti! Als het aan mij lag, at ik iedere dag spaghetti. Niet om de spaghetti gimme taglie, penne, canneloni, farfalle, gnocci, ... maar om de tomatensaus. Een perfect bereide bolognesesaus deze wordt traditioneel met tagliatelle gegeten en NIET met spaghetti, ga maar na is mijn nectar : de gefruite ajuin, de flinterdunne look, de selder, een scheut rode wijn, een wortel, maar vooral : tomaten.
En wat blijkt ? Tomaten zijn niet alleen hemels lekker, maar ook bijzonder gezond. Ze zijn namelijk rijk aan wat men lycopeen noemt. Lycopeen is een natuurlijk pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken. Het wordt vooral tijdens het rijpingsproces in tomaten gevormd. Hoe roder de tomaten, hoe meer lycopeen ze bevatten. Tomaten die geler zijn bevatten minder lycopeen.
Lycopeen behoort tot de groep van de carotenoïden en staat bekend als een krachtig antioxidant. Het zou bescherming bieden tegen kanker (vooral prostaatkanker) en hart- en vaatziekten. Als gevolg van allerlei omzettingsprocessen komen in het lichaam vrije radicalen vrij. Vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan een cel en spelen een belangrijke rol in het verouderingsproces. Antioxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk.
Wat meer is : lycopeen zou verminderde vruchtbaarheid bij mannen beteren en huidschade door te lange blootstelling aan UV (in de zon zitten, dus) herstellen.
Nog beter nieuws voor de bolognese-adepten onder ons : als je een tomaat opwarmt, dan blijkt er nog méér lycopeen vrij te komen dan in een koude tomaat. Onder invloed van de verhitting worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in een meer biologisch beschikbare vorm (isomerisatie van een trans- naar een cis-configuratie). De toevoeging van een beetje vet aan de tomatenbereiding zorgt voor een nog betere absorptie. Lycopeen is immers een vetoplosbaar antioxidant.
Mogen wij, spaghettigekken en tomatensausamateurs, nu besluiten om onze droom werkelijkheid te laten worden en iedere dag te gaan overleven op een toren van pasta/bolognese ? Beter niet. Want behalve lycopeen zijn er ook nog andere belangrijke gezondheidsbevorderende voedingsbestanddelen die alleen door andere groenten dan tomaten, of fruit of andere voedingsmiddelen kunnen worden aangebracht. De samenstelling van het totale voedingspakket blijft met andere woorden van het grootste belang.
Misschien ons bolognesedieet wat aanvullen met komkommer, on the side. t Is er toch de tijd naar...
-b
ps: voor meer informatie surf naar http://www.nice-info.be/
31-05-2006 om 12:29
geschreven door -b
|