Varkensribbetjes (in oven bereid) in zoet/zure saus met rijst
Ingredienten: Varkensribbetjes Kruiden: peper zout nootmuskaat en (knof)lookpoeder Boter Tomatenketchup Suiker Azijn Water Bloem (mais of gewone) of ander bindmiddel
Bereiding: Varkensribbetjes
halen, vleesribben dan, dus waar veel vlees aanzit, kruiden met peper
zout nootmuskaat en beetje lookpoeder, klontjes boter (magarine,
vloeibare magarine) op, en drie kwartier in oven van 180 graden. Ondertussen
zoet zure saus maken (4 eetlepels tomatenketchups, 4 eetlepels suiker,
4 eetlepels gewone azijn en halve liter water, binden met maisbloem of
gewone bloem, of bindmiddel zonder melk of zo). Die saus giet je over je vlees en dan laat je dat nog half uur in hete oven staan ... SUBLIEM !!! Daar rijst bij... njam ...
o
ja je moet wel braaf halverwege uw ribbekes omdraaien... na half uurtje
of zo en dan na kwartiertje in de saus ook nog eens. Saus wordt beetje
karamelachtig .. ziet er raar uit maar is super super lekker
Gebraden kip, Neem een kip, doe er kippenkruiden op. En doe er beetje vetstof op. Leg in oven schaal en zet in hete oven (180 graden).
Keer om het kwartier op. Giet de vetstof (die in de schaal ligt) regelmatig over de kip. Hoelang het in de oven moet hangt van grootte van kip af. Meestal iets meer dan uur. Kip wordt lekker knapperig, zonder dat je er spit of zo voor nodig hebt.
Champignonroomsaus
Ik bak mijn champignonnetjes aan in kruidenboter, geeft extra smaak.Champignons kruiden met peper, klein beetje zout. Daarna half om half room en melk toevoegen. De jus die uit kip gelopen is er bij voegen, indikken. En nog afkruiden met peper; zout en nootmuskaat. (eventueel beetje kippenboullion, of wat kippenkruiden geven extra smaak).
Frietjes
Frietjes snij je van bintjes aardappelen, die je wast en goed droog wrijft, daarna eerste keer bakken op 170 graden (tot ze net geel zien) Volledig af koelen en dan heet (heetste stand) terug afbakken voor paar minuten.
Kook stronkjes witloof af (ook stomen kan), tot ze beetgaar zijn. Laat ze nacht uitlekken (héél belangrijk zeker bij koken, anders wordt saus veel te waterig) Rol de uitgelekte stukjes witloof in ham. Maak kaassaus (bloem,boter tot roux maken, dan melk toevoegen, eens het kookt kaas toevoegen en afkruiden met peper zout en nootmuskaat).
Giet die over de in ovenschaal gelegde rolletjes. Doe er nog gemalen kaas over en laat gratineren.
Serveer met puree die je in oven kan korstje laten krijgen door er paneermeel met klontjes boter bovenop te doen (lekker!)
Heb je over? Doe de volgende dag, de overschot van witloof, ham, saus en puree in bladerdeeg, dek af met bladerdeeg en je hebt witlooftaart, ook héél lekker!
Wij eten vanavond rijst met loempia's en zoet-zure saus.
Loempia's koop ik gewoon diepvries.
Maar zoet-zure saus maak ik wel zelf, dus receptje voor liefhebbers.
4 eetlepels suiker 4 eetlepels tomatenketchup 4 eetlepels azijn (gewone alcoholazijn) 1/2 liter water naar smaak coctailfruit of blikje ananas maizena om te dikken
Je mengt gewoon alles in steelpannetje, brengt het aan de kook en dikt het in met maizena, makkelijker kan het haast niet. En ik vind hem véél lekkerder dan de potjes.
Ok vandaag geen maaltijd, eten vanavond croque (tosti voor nederlanders). Maar vanmorgen vroeg al wel cake gebakken vermits we zo naar oude vriend gaan en ik niet met lege handen wil toekomen.
2 appels
250 gram bloem
250 gram suiker
5 eieren
200 gram boter (gesmolten, magarine kan perfect)
Meng alles behalve de appel onder elkaar, doe ze in ingevette bakvorm (nu heb ik zelfs gewoon zo aluminium schaaltje; makkelijker voor vervoer) en duw daar de in dunne schijfjes gesneden appel in.
Bak de bladerdeeg blind (doe onder en bovenop de bladerdeeg bakpapier, doe boven op bakpapier spliterwten/bonen/rijst ...) zet 20 minuten in oven van 180 graden. Haal uit oven, verwijder bovenste bakpapier samen met vulling (kan je opnieuw gebruiken volgende keer).
Stoof de prei aan en bak de spekjes, doe dit samen in de voorgebakken bladerdeeg. Meng de ei met de room en melk, kruid af met peper zout en nootmuskaat. Giet over het prei/spek mengsel. Bedek met gerapste kaas.
Nog ongeveer 15 a 20 minuten in oven van 180 graden. Warm/lauw of koud te eten.
Je kan dit recept eigenlijk met alle groentjes of vlees/vis maken. Zolang je ei, melk, room verhoudingen juist gebruikt (1 ei per dl vocht).
Canaloni kopen, en naargelang wat op pakje staat afkoken (bij mij was vier minuten), afgieten en afspoelen met koud water.
Gehakt rul bakken en daarna apart houden, ui en look aanfruiten, bij gehakt doen
champignonnetjes heel fijn snijden (blokjes), en aanbakken, daar het gehakt met ui en look bijvoegen
Blokjes tomaat bij doen, maar mag geen saus worden, moet vlees met beetje groentjes onder blijven.
Afkruiden met Peper, zout, paprikapoeder en basilicum
Canaloni vullen met afgekoelde vleesmengsel, (prutswerk) lukt goed met
ijslepeltje met lange steel, op klein bordje, daarna in ovenschaal
leggen.
Kaassaus maken (bloem, boter tot roux maken, daarna melk toevoegen
tot melksaus en dan kaas toevoegen tot die mooi gesmolten is, afkruiden
met peper zout en nootmuskaat)
Kaassaus over rolletjes gieten en kaas overstrooien
Voor opdienen 20 minuten in oven, eventueel op laatst even grill bij aan om te gratineren.
En smullen maar.
Dus we gaan het proberen. Gewoon regelmatig lekkere eenvoudige/soms minder eenvoudige receptjes.
Receptjes zullen vaak niet strikte hoeveelheden zijn, vermits koken voor een groot deel gevoel is. Maar je kan hopelijk hier wel kookideetjes komen opdoen.