Inhoud blog
  • Lasagne met zalm en spinazie
  • Klassieke lasagne
  • Feestje...(5 gangen)
  • Scampi met ananas en curryroom
  • Kalfs/varkens fricasee
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Koken voor pinda- en andere mama's

    17-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feestje...(5 gangen)

    Gisteren feestje gehad hier voor verjaardag van vriendin.

    Dit stond op de menu:

    Aperetiefhapjes:

    - worstenbroodjes
    - meloen met parmaham
    - mini- vidé (dus kippenragout in kleine bladerdeegkoekjes)
    - lepelhapje van grijze garnalen en mango

    Voorgerecht:

    - Uitgeholde meloen, gevuld met slaatje van fruit en gerookte kip

    Soep:

    - Pompoensoep met appel en curry

    Hoofdgerecht:

    - In parmaham opgerolde kip, gevuld met gekruid kippengehakt.
    Appels gevuld met veenbessenconfituur, gestoofde worteltjes, gestoofde boontjes. En krokketjes

    Dessert:

    - zelfgedraaid vannille ijs
    - verse fruitsla
    - tirramissu
    - rijstpap
    - verse slagroom

     

    Receptjes:

    Worstenbroodjes:

    -bladerdeeg (diepvries of vers uitgerold uit winkel- is één van enige dingen die echt geen meerwaarde hebben om zelf te maken, veel werk en geen smaakverschil)

    -gehakt

    - ei

    - eigeel

    - paneermeel

     

    Maak gehakt aan met ei en paneermeel, kruid eventueel bij (even proeven). Leg worstje gehakt op bladerdeeg. Plooi bladerdeeg toe rond worstje. Ga over bladerdeeg met eigeel voor mooi kleurtje te krijgen.

    25-30 minuten in oven van 180 graden

    Mini vide:

    kipfilet

    gehakt

    ei

    paneermeel

    bloem

    boter

    kippenfond/kippenboullion

    koekjes voor mini-vide

     

    Gaar je kipfilet in de kippenboullion. Snij als afgekoeld is in kleine stukjes. Maak gehakt aan met ei en paneermeel, kruid bij indien nodig. Maak mini- balletjes die je afkookt in water.

    Maak van boter en bloem een roux, door de fond/boulion toe te voegen maak je een gladde saus, kruid af met peper/zout/nootmuskaat indien nodig.

    Doe in elk koekje stukje kip, balletje en beetje saus. (vermits koekjes heel klein zijn werkt dit beste)

    Lepelhapje van grijze garnalen met mango:

    Coctailsaus (ik maak ze meestal zelf, van mayo,room, ketchup, peper/zout/tabasco)

    Grijze garnaaltjes

    Mango

     

    Meng grijze garnaaltjes met beetje coctailsaus. Plet de mango met een vork. Leg laagje mango moes onderaan in lepel, daarbovenop een beetje van de garnalen-coctail mengeling.

     

    Uitgeholde meloen, gevuld met slaatje van fruit en gerookte kip:

    Meloen

    Ijsbergsla

    Kerstomaatjes

    Ananas

    Mango

    Manderijntjes uit blik

    Gerookte kip

    Curry/ coctail of andere dressing naar keuze

     

    Snij de meloenen gekarteld middendoor. Hol met meloenlepeltje de meloen uit. Vul terug op met de ijsbergsla, de kerstomaatjes en het gesneden fruit. Bovenop wat stukjes gerookte kip. Werk af met dressing. (of zet de dressing apart op tafel, bepaald iedereen wat en hoeveel hij neemt)

     

    - Pompoensoep met appel en curry (met dank aan jip en janneke- mevrouw)

    Pompoen

    1 Appel

    1 Ui

    Tomaat (mag uit blik of vers naargelang seizoen)

    1 appelsien

    2 koffielepels currypoeder

    Room

    Kruidenboullion

    Stoof pompoen, appel, ui, tomaat (als vers is) aan. Voeg er boullion, appelsiensap, curry aan toe.
    Laat koken tot alles zacht is. Mix het glad en voeg er na het koken room aan toe.
    (bij grote hoeveelheden pompoen de andere hoeveelheden ook verhogen).

     

    In parmaham opgerolde kip, gevuld met gekruid kippengehakt:

    Gehakt

    Peterselie

    Ui

    Champignons

    Kipfilet

    Parmaham

     

    Mix peterselie, ui en champingons fijn tot bijna moes, voeg daar gehakt aan toe.
    Sla kip plat met deegrol (of ander mepvoorwerp). Leg het bovenop de parmaham. Smeer in met gehakt mengsel. Rol op, steek prikkertjes in.
    Leg in beboterde ovenschaal. Zet 30 minuten in oven op 160 graden. Na kwartier draaien.

     

    Appels gevuld met veenbessenconfituur:

    Appels

    Suiker

    Water

    Veenbessen

    Suiker

    Appelsiensap

     

    Maak suikersiroop door gelijke hoeveelheid water en suiker aan de kook te brengen.

    Schil appels, snij ze door en verwijder klokhuis zodat je holletje krijgt.
    Gaar de appels in de suikersiroop.
    Vul op met veenbessenconfituur

    Veenbessenconfituur:

    Laat veenbessen met flink wat suiker (ongeveer half zoveel als veenbesjes) en beetje sinaasappelsap koken tot ze uit elkaar vallen. Mix ze fijn. Laat eventueel beetje verder koken om dikker te worden.
    (bij afkoelen wordt het zoiezo dikker).
    Proef, indien bitter, nog beetje appelsiensap en suiker bij voegen.

     

    - zelfgedraaid vannille ijs

    Benodigdheden

    4,5 dl melk

    5 eierdooiers

    175 gr suiker

    4,5 dl room

    Vanillestokje

     

    Vanille halveren en merg uitschrapen, allebei bij melk doen

    Verwarm de melk, tot kookpunt

    Klop de suiker en de eierdooiers tot ruban (wit kloppen, met mixer op hoogste stand 10 minuutjes kloppen, wordt wit schuimig mengsel)

    Haal het vanillepeultje uit de melk

    Giet geutje per geutje melk bij eiermengsel en blijf roeren

    Giet het mengsel door een zeef terug in steelpan, verwarm terug tot het begint in te dikken (als je lepel in stopt en er streep op trekt met je vinger, mag het niet meer doorlopen op lepel). OPGELET: NIET meer laten koken !!

    Laat afkoelen, af en toe roeren om vel vorming te voorkomen

    (dit deel kan je perfect dag op voorhand doen en in ijskast bewaren – dan vanillestokjes terug in mengsel leggen, kan het nog extra smaak afgeven)

    Klop de room tot mayonaisedikte

    Spatel de opgeklopte room onder het mengsel

    Draai in machine tot ijs

     

    - tirramissu:

    Vingerkoekjes

    Koffie

    Koffielikeur (of ammaretto; maar wordt in italië dus niet gedaan, ik maak hem meestal zelfs gewoon zonder drank)

    4 eieren

    6 eetlepels suiker

    500 gram marscarponé

    Cacaopoeder (liefst zuivere)

     

    Splits de eieren, klopt eiwit op. En eigeel met suiker tot ruban (witkloppen; zie vanille-ijs).

    Voeg aan eigeelmengsel de marscarpone en klop het mengsel glad. Spatel er eiwitten onder.
    Voeg de drank toe aan de koffie, haal door hierdoor de vingerkoekjes. Leg deze onderaan schaal, doe daarbovenop het marscarpone-mengsel.

    Werk af met laagje cacaopoeder

     


    - rijstpap

    125 gram rijstpaprijst

    ½ liter volle melk (liefst zelfs verse)

    0.25 cl volle room

    2 doosjes saffraan

     

    Laat melk en room samen koken, voeg rijst aan toe. Laat ongeveer 40 minuutjes op zacht vuurtje sudderen (regelmatig roeren). Doe er laatste tien minuutjes de saffraan bij.
    Dien afgekoeld op met (bruine) suiker.










    17-10-2010 om 20:37 geschreven door roetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi met ananas en curryroom
    Gepelde scampi's (week bevroren scampi's even in water, kan je ze heel makkelijk pellen)
    Currypoeder
    groene currypasta
    cullinaire room
    ananas (vers of uit blik kan allebei)
    (appel kan trouwens ook perfect, ook heel lekker)
    peper/zout/nootmuskaat

    Bak de scampi's aan en bestrooi ze tijdens bakken met currypoeder, laat verder bakken, (ongeveer twee koffielepels currypoeder neem ik), doe er ananas bij en laat beetje verder bakken (als je uit blik neemt kan je klein beetje ananassap toevoegen).

    Doe er een kleine koffielepel groene currypasta bij en een busje cullinaire room. Afkruiden met peper, zout en nootmuskaat.

    PROEVEN, als het te pikkant is kan je er wat room aan toevoegen of beetje sap van ananas, of appel, of zelfs lepeltje suiker.

    Is het niet pikkant genoeg beetje currypoeder of pasta aan toevoegen.

    Denk er aan dat zout/peper/nootmuskaat smaken versterken en dus proef pas nadat je dit hebt toegevoegd.


    Lekker met pasta, rijst, brood. Kan als voorgerecht of als hoofdgerecht (met bijvoorbeeld wokgroentjes er bij, of er zelfs doorheen)


    12-10-2010 om 17:01 geschreven door roetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)


    Archief per week
  • 21/03-27/03 2011
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs