Gisteren
feestje gehad hier voor verjaardag van vriendin.
Dit stond
op de menu:
Aperetiefhapjes:
- worstenbroodjes
- meloen met parmaham
- mini- vidé (dus kippenragout in kleine bladerdeegkoekjes)
- lepelhapje van grijze garnalen en mango
Voorgerecht:
- Uitgeholde meloen, gevuld met slaatje van fruit en gerookte kip
Soep:
- Pompoensoep met appel en curry
Hoofdgerecht:
- In parmaham opgerolde kip, gevuld met gekruid kippengehakt.
Appels gevuld met veenbessenconfituur, gestoofde worteltjes, gestoofde
boontjes. En krokketjes
-bladerdeeg
(diepvries of vers uitgerold uit winkel- is één van enige dingen die echt geen
meerwaarde hebben om zelf te maken, veel werk en geen smaakverschil)
-gehakt
- ei
- eigeel
-
paneermeel
Maak
gehakt aan met ei en paneermeel, kruid eventueel bij (even proeven). Leg
worstje gehakt op bladerdeeg. Plooi bladerdeeg toe rond worstje. Ga over
bladerdeeg met eigeel voor mooi kleurtje te krijgen.
25-30
minuten in oven van 180 graden
Mini vide:
kipfilet
gehakt
ei
paneermeel
bloem
boter
kippenfond/kippenboullion
koekjes
voor mini-vide
Gaar je
kipfilet in de kippenboullion. Snij als afgekoeld is in kleine stukjes. Maak
gehakt aan met ei en paneermeel, kruid bij indien nodig. Maak mini- balletjes
die je afkookt in water.
Maak van
boter en bloem een roux, door de fond/boulion toe te voegen maak je een gladde
saus, kruid af met peper/zout/nootmuskaat indien nodig.
Doe in
elk koekje stukje kip, balletje en beetje saus. (vermits koekjes heel klein
zijn werkt dit beste)
Lepelhapje
van grijze garnalen met mango:
Coctailsaus
(ik maak ze meestal zelf, van mayo,room, ketchup, peper/zout/tabasco)
Grijze garnaaltjes
Mango
Meng
grijze garnaaltjes met beetje coctailsaus. Plet de mango met een vork. Leg
laagje mango moes onderaan in lepel, daarbovenop een beetje van de
garnalen-coctail mengeling.
Uitgeholde
meloen, gevuld met slaatje van fruit en gerookte kip:
Meloen
Ijsbergsla
Kerstomaatjes
Ananas
Mango
Manderijntjes
uit blik
Gerookte kip
Curry/
coctail of andere dressing naar keuze
Snij de
meloenen gekarteld middendoor. Hol met meloenlepeltje de meloen uit. Vul terug
op met de ijsbergsla, de kerstomaatjes en het gesneden fruit. Bovenop wat
stukjes gerookte kip. Werk af met dressing. (of zet de dressing apart op tafel,
bepaald iedereen wat en hoeveel hij neemt)
-
Pompoensoep met appel en curry (met dank aan jip en janneke- mevrouw)
Pompoen
1 Appel
1 Ui
Tomaat
(mag uit blik of vers naargelang seizoen)
1
appelsien
2
koffielepels currypoeder
Room
Kruidenboullion
Stoof
pompoen, appel, ui, tomaat (als vers is) aan. Voeg er boullion, appelsiensap,
curry aan toe.
Laat koken tot alles zacht is. Mix het glad en voeg er na het koken room aan
toe.
(bij grote hoeveelheden pompoen de andere hoeveelheden ook verhogen).
In
parmaham opgerolde kip, gevuld met gekruid kippengehakt:
Gehakt
Peterselie
Ui
Champignons
Kipfilet
Parmaham
Mix
peterselie, ui en champingons fijn tot bijna moes, voeg daar gehakt aan toe.
Sla kip plat met deegrol (of ander mepvoorwerp). Leg het bovenop de parmaham.
Smeer in met gehakt mengsel. Rol op, steek prikkertjes in.
Leg in beboterde ovenschaal. Zet 30 minuten in oven op 160 graden. Na kwartier
draaien.
Appels
gevuld met veenbessenconfituur:
Appels
Suiker
Water
Veenbessen
Suiker
Appelsiensap
Maak
suikersiroop door gelijke hoeveelheid water en suiker aan de kook te brengen.
Schil
appels, snij ze door en verwijder klokhuis zodat je holletje krijgt.
Gaar de appels in de suikersiroop.
Vul op met veenbessenconfituur
Veenbessenconfituur:
Laat veenbessen
met flink wat suiker (ongeveer half zoveel als veenbesjes) en beetje
sinaasappelsap koken tot ze uit elkaar vallen. Mix ze fijn. Laat eventueel
beetje verder koken om dikker te worden.
(bij afkoelen wordt het zoiezo dikker).
Proef, indien bitter, nog beetje appelsiensap en suiker bij voegen.
- zelfgedraaid
vannille ijs
Benodigdheden
4,5 dl melk
5 eierdooiers
175 gr suiker
4,5 dl room
Vanillestokje
Vanille halveren en merg uitschrapen,
allebei bij melk doen
Verwarm de melk, tot kookpunt
Klop de suiker en de eierdooiers tot
ruban (wit kloppen, met mixer op hoogste stand 10 minuutjes kloppen, wordt wit
schuimig mengsel)
Haal het vanillepeultje uit de melk
Giet geutje per geutje melk bij
eiermengsel en blijf roeren
Giet het mengsel door een zeef terug
in steelpan, verwarm terug tot het begint in te dikken (als je lepel in stopt
en er streep op trekt met je vinger, mag het niet meer doorlopen op lepel). OPGELET:
NIET meer laten koken !!
Laat afkoelen, af en toe roeren om vel
vorming te voorkomen
(dit deel kan je perfect dag op
voorhand doen en in ijskast bewaren dan vanillestokjes terug in mengsel
leggen, kan het nog extra smaak afgeven)
Klop de room tot mayonaisedikte
Spatel de opgeklopte room onder het
mengsel
Draai in machine tot ijs
- tirramissu:
Vingerkoekjes
Koffie
Koffielikeur (of ammaretto; maar wordt in italië
dus niet gedaan, ik maak hem meestal zelfs gewoon zonder drank)
4 eieren
6 eetlepels suiker
500 gram marscarponé
Cacaopoeder (liefst zuivere)
Splits de eieren, klopt eiwit op. En eigeel met
suiker tot ruban (witkloppen; zie vanille-ijs).
Voeg aan eigeelmengsel de marscarpone en klop het
mengsel glad. Spatel er eiwitten onder.
Voeg de drank toe aan de koffie, haal door hierdoor de vingerkoekjes. Leg deze
onderaan schaal, doe daarbovenop het marscarpone-mengsel.
Werk af met laagje cacaopoeder
- rijstpap
125 gram rijstpaprijst
½ liter volle melk (liefst zelfs verse)
0.25 cl volle room
2 doosjes saffraan
Laat melk en room samen koken, voeg rijst aan toe.
Laat ongeveer 40 minuutjes op zacht vuurtje sudderen (regelmatig roeren). Doe
er laatste tien minuutjes de saffraan bij.
Dien afgekoeld op met (bruine) suiker.
Gepelde scampi's (week bevroren scampi's even in water, kan je ze heel makkelijk pellen) Currypoeder groene currypasta cullinaire room ananas (vers of uit blik kan allebei) (appel kan trouwens ook perfect, ook heel lekker) peper/zout/nootmuskaat
Bak de scampi's aan en bestrooi ze tijdens bakken met currypoeder, laat verder bakken, (ongeveer twee koffielepels currypoeder neem ik), doe er ananas bij en laat beetje verder bakken (als je uit blik neemt kan je klein beetje ananassap toevoegen).
Doe er een kleine koffielepel groene currypasta bij en een busje cullinaire room. Afkruiden met peper, zout en nootmuskaat.
PROEVEN, als het te pikkant is kan je er wat room aan toevoegen of beetje sap van ananas, of appel, of zelfs lepeltje suiker.
Is het niet pikkant genoeg beetje currypoeder of pasta aan toevoegen.
Denk er aan dat zout/peper/nootmuskaat smaken versterken en dus proef pas nadat je dit hebt toegevoegd.
Lekker met pasta, rijst, brood. Kan als voorgerecht of als hoofdgerecht (met bijvoorbeeld wokgroentjes er bij, of er zelfs doorheen)