Gehakt paneermeel ei champignons kalfs/varkensvlees (stoofvlees, blokjes) bloem boter/magarine
Kook het kalfsvlees in ruim water op heel zacht vuurtje voor ongeveer twee uur. (varkensvlees idem, maar eerst kort aanbruinen in pan, is met kalfsvlees niet nodig). Maak roux met boter en magarine en maak saus met kookvocht van vlees. Bak champignons aan (eventueel beetje citroensap bijvoegen dan blijven ze mooi wit) Maak het gehakt aan met paneermeel en ei, en rol er kleine balletjes van, afkoken in apart water.
witte wijn (droge, goedkope) vis/groentenboulion water vis (witte vis, kabeljauw, pegasius, talapia, koolvis...) melk kaas bloem boter/magarine prei
Stoof prei ringetjes aan in beetje boter/magarine. (tip, als je wil dat ui/prei/look wel gaar, maar niet bruin wordt, beetje zout aan toevoegen, dan geeft het zijn vocht af en gaat het minder vlug bruinen, maar wel mooi mals/gaar worden).
Leg de prei onderaan in ovenschotel.
Gaar de vis in half witte wijn, half water met vis/groentenboulion. (vis mag niet te gaar zijn, dus zeker niet te lang garen !)
Maak van boter en bloem roux, voeg melk en deel van het vocht waar vis in gegaard is toe tot je mooie saus bekomt, doe daar kaas onder zodat je kaassaus krijgt.
Leg vis bovenop prei en giet daarover de kaassaus, zet nog 20 minuten in oven van 180 graden.
Gebraad (kan varkens/kalkoen, maar ook rund of zelfs schaap zijn) 4 grote uien voorgegaarde krielaardappels (kan ook met voorgegaarde aardappels, bijvoorbeeld van vorige dag) magarine/boter (eventueel champignons/look/marjolein/thijm...)
snij de uien, zodat ze boven en onderaan glad vlak hebben en ongeveer even hoog zijn.
Leg ze in oven schaal, leg daar tussen en langs de aardappels (die moeten lager komen dan bovenkant ui)
Bak vlees aan, kruid af(peper zout, eventueel nootmuskaat). Leg het aangebraden vlees boven op de uien, uien zijn soort van tafeltje, elke hoek (van vlees) gaat op een ui eigenlijk).
Giet braadvocht over aardappels, (eventueel paar stukjes magarine bij bovenop voegen), naargelang hoeveel braadvocht er is.
Ook champignons of look (gewoon gepelde teentjes) kan je tussen de aardappels leggen.
Aardappels krijgen fijne smaak van ui mee. Heel lekker !
Zet in oven, ongeveer uurtje op 160 graden. (af en toe rommelen in aardappels en vlees halverwege omdraaien) Hoe lang exact hangt erook van af hoe groot vlees is.