Honger is de beste saus zegt men wel eens en dat is voor een groot deel ook waar. Wie van een feestmaal wil genieten moet zorgen voor een gezonde honger. Let echter op dat je niet op voorhand gaat vasten want dat is ook weer niet goed.
De saus maakt een gerecht helemaal af maar ze moet mooi zijn van kleur, een heerlijke geur hebben en de smaak moet passen bij de andere ingrediënten. Ik ga je enkele eenvoudige recepten geven van veel gebruikte en populaire sausen.
.
Champignonroomsaus
Winkelen: 250 gr champignons
200 cc room
Kippenbouillonblokje
Maïzena
Niets is zo gemakkelijk als het maken van een champignonroomsaus. Het enige wat je nodig hebt is verse of eigenlijk nog beter diepgevroren champignons omdat die een meer geconcentreerde smaak hebben doordat ze minder water bevatten. Verse champignons ga je nooit in water doen om ze te wassen, ze zouden zich helemaal vol zuigen. Wat je wel kan doen is ze afwassen aan de buitenkant.
Je brengt 200 cc room aan de kook en doet daarin een bouillonblokje, 250 gram champignons en laat dat alles enkele minuten koken. Een beetje aandikken met wat maïzena en de saus is klaar. Gemakkelijker kan het niet meer.
Kerriesaus
Winkelen: Olie
Kerriepoeder
Een eetlepel bloem
250 cc koud water (of melk of kokosmelk)
Sojasaus
Eventueel: appel, ui, selder
Niets is zo eenvoudig als een kerriesaus maken. Je doet wat olie in de pan en laat dit een beetje opwarmen (niet te heet). Doe er een lepeltje kerriepoeder in en laat dit even opwarmen. Voeg daarbij een soeplepel bloem en maak er een roux van. Laat de roux even zachtjes garen en voeg er 250 cc koud water aan toe en breng aan de kook. Breng op smaak met wat sojasaus (of een bouillonblokje).
Voor een meer zachtere saus kun je in plaats van water koemelk of kokosmelk gebruiken.
Met kerriesaus kun je enorm variëren. Je kunt er stukjes groente in mengen zoals ui of selder of zelfs een fijngesneden appeltje.
Vinaigrette
Winkelen: Olijfolie
Azijn
Water
Suiker (of zoetstof)
Zout en peper
2 teentjes knoflook
Bieslook of peterselie
Enkele lepels olijfolie, azijn, water, suiker (of zoetstof) zout en peper goed mengen tot een homogeen mengsel. Roer er een fijngehakt teentje knoflook doorheen en proef eens of de smaak je bevalt. Garneer de saus eventueel met wat fijngehakte peterselie of bieslook.
Yoghurtvinaigrette
Winkelen: Drinkyoghurt natuur
Zout en peper
2 teentjes knoflook
Bieslook of peterselie
Ga op dezelfde wijze tewerk als bij gewone vinaigrette maar vervang de olie en azijn door drinkyoghurt. Suiker of zoetstof mag je hier weglaten of eventueel wat minder gebruiken dan in gewone vinaigrette.
Provençaalse saus
Winkelen: Een grote ui
Paprika rood en groen
3 teentjes knoflook
Runderbouillonblokje
Provençaalse kruiden
Een blik gehakte tomaten
Scheutje room
Een overlangs in schijfjes gesneden ui, een grofgesneden rode en groene paprika, enkele stukjes wortel en drie teentjes knoflook even aanfruiten in olijfolie. Strooi er wat Provençaalse kruidenmengeling overheen, een fijngeplet bouillonblokje en een lepel bloem. Even omroeren en een koud blik gehakte tomaten toevoegen. Aan de kook brengen en de saus is klaar. Eventueel afwerken met een scheutje room.
Groene peperroomsaus
Winkelen: Room
Groene peper
Bouillonblokje
Maïzena
200 cc room opwarmen en er een koffielepel groene peper in mengen. Een blokje bouillon erbij. Aandikken met maïzena en de saus is klaar.
Bruine pepersaus
Winkelen: Boter
Bloem
Groene peper
Bouillonblokje
Melk of Room
Een klontje boter in de pan doen en laten bruinen. Een soeplepel bloem er bij doen en even laten garen. Een fijngeplet bouillonblokje en een koffielepel groene peper doorheen de roux mengen en overgieten met 200 cc koude room (of melk). Aan de kook brengen en de saus is klaar.
Kaassaus
Winkelen: olie
Bloem
Blokje kippenbouillon
200 cc room of melk
Parmezaanse kaas (of gruyère kaas)
De basis van een goede kaassaus is een gewone witte saus die iedereen kan maken.
We beginnen met wat olie in de pan te doen en daarin de bloem te garen. Let op dat dit op een zacht vuurtje gebeurt want de roux mag absoluut niet bruin worden. We overgieten de roux met koude room (of melk) en brengen op smaak met wat zout en een beetje peper. Breng opnieuw aan de kook. Neem van het vuur en meng er parmezaanse kaas (of gruyère volgens uw voorkeur) doorheen tot de saus smeuïg wordt.
.
Bekijk ook eens de volgende websites:
----------------------------------------------
---------------------------------
|