Groenten leren eten
Groenten zijn een onmisbaar deel van je dieet en bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, antioxidanten en vitamines. Sommigen hebben een afkeer voor groenten. Meestal is deze afkeer aangeboren ofwel aangeleerd. Het is afhankelijk van persoon tot persoon. Sommigen haten (bepaalde) groenten door de manier waarop ze geserveerd werden in hun kindertijd, of omdat ze gedwongen werden ze te eten. Anderen hebben te gevoelige smaakpapillen zodat veel voeding te sterk smaakt. Daarom geef ik hier: tips om toch (meer) groenten te eten Favorieten Doe steeds wat groenten bij je favoriete gerechten. Doe wat paprikas bij spaghettisaus (of beter nog: maak ze vooral helemaal zelf van verse gepureerde tomaten), leg een laagje spinazie tussen lasagne, mix wat wortels door de puree enz
Ook omelet met (tomaat/champignons) of quesillada (broccoli) of een gegrild broodje met kaas en tomaat zijn gemakkelijk aan te vullen met groenten. Soep Soep is de gemakkelijkste manier om toch wat groenten binnen te krijgen. Maak soep zelf, dan bepaal je welke groenten er in kunnen. Koop je toch soep, let dan op het zoutgehalte. Doe eventueel bij deze soepen rauwe of bevroren groenten terwijl je ze aan de kook brengt
Salades Maak salades naar jouw eigen smaak met alle groenten die je graag lust. Gebruik ook eens spinazie, worteltjes, aubergine, broccoli, bloemkool, radijsjes of rode bieten. Rauwe groenten Rauwe groenten kunnen lekkerder zijn dan gekookt of gestoofd. Ze smaken zachter en de textuur is niet zo melig of glibberig. Ze kunne heerlijk zijn met enkele dipsausjes. Groentensap Net als fruitsap biedt ook groentesap is beperkte mate bijkomende vezels en voedingsstoffen. Je kan ze komen of zelf maken naar jouw smaak. Eet groenten met plezier Gegrilde maiskolven, gevulde selderij/paprika/tomaat/courgette: het is een heel andere manier om groenten te eten, en je beleeft er nog lol aan ook. Gegrilde groenten Bij een barbecue worden groenten vaak vergeten, maar je kan ze ook perfect op de grill gooien, eens bestreken met olijfolie of een zelfgemaakte marinade. Grote stukken kunnen zo op de grill, kleinere stukjes kan je best op een brochettestokje spiesen. De geur van sommige groenten? Veel groenten met een sterke geur schrikken veel mensen af. We denken aan bloemkool, broccoli, maar ook aan spruitjes en savooikool. Het kan te wijten zijn aan je biologie dat je deze niet lust: sommige mensen worden immers geboren met een zeer sterk ontwikkelde smaakpapillen voor bitter. Om deze groenten te eten, kook je ze best niet te lang. Ook iets zout of zuur toevoegen (balsamicoazijn, sojasaus of parmesan) verdoezelt de smaak een beetje. Sommige groenten kunnen ook gecarameliseerd worden. Leer groenten eten Om groenten te (leren) eten, moet je zee en kans geven en niet van de eerste smaak al weer uitspuwen. Leer ook het onderscheid kennen per bereidingswijze (rauw, gekookt, gestoofd, in de wok of in een saus) en leer jezelf wat je graag eet en wat niet of minder. Over het algemeen zijn lichtjes gekookte groenten het lekkerst: ze zijn nog knapperig, hebben een aangename kleur en zitten nog vol smaak. Geen beloning Goed gedrag wordt normaliter beloond, maar die vlieger gaat niet op voor voedsel. Het impliceert immers dat groenten slecht zijn, omdat je met iets extra over de streep moet worden getrokken om te toch te eten. Uiteindelijk wordt de beloning het doel, en worden de groenten nooit écht in het hart gesloten. Waardoor het gemakkelijk is deze te vergeten. Dat is niet de bedoeling: groenten horen bij élke warme maaltijd of snack, altijd. Gratineer Een supertruc: besprenkel de groenten met wat (vetarme) kaas en duw ze onder de grill. Ook een (lichte!) kaassaus bij de broccoli, bloemkool of witloof kan wonderen doen. Wees realistisch Wees je er van bewust dat niet iedereen alles lust. Het is geen reden om enkel tomaten en wortels te eten, en nooit iets anders te proberen, maar je kan jezelf best toestaan om bepaalde groenten te vermijden als mogelijk. Let op de portie 300 gram groenten (of drie porties) is het minimum per dag. Een tas verse soep geldt als één portie. Wees gul bij het opscheppen of bij het beleggen van je broodje: beter te veel dan te weinig. Maar voor wie niet veel groenten eet of lust, kan dat algauw te veel lijken. Toch moet je beseffen dat je ze sneller binnenhebt dan je beseft, en het echt geen bovenmatige inspanning vraagt.
|