Volgens de overlevering werd begin 8ste eeuw aan de Atlantische kust van het Noord-Spaanse Gallicië het graf ontdekt van Jacobus de Meerdere, één van de naaste leerlingen van Jesus Christus. In die tijd was Spanje praktisch volledig bezet door de Moren, het noorden uitgezonderd. Op die plaats ontwikkelt zich de stad Santiago De Compostella. Tijdens de Middeleeuwen groeit Compostella uit tot de religieuze hoofdstad van West-Europa en neemt de verering van Apostel Jacobus de vorm aan van een cultus. Van heinde en verre vertrekken pelgrims over de door heel Europa verspreide wegen naar het graf van de Apostel. Vooral in Frankrijk verzamelen pelgrims zich in vier plaatsen van waaruit ze (in groep) vertrekken: Parijs, Vezelay, Le Puy en Arles. De pelgrimsroute in Spanje wordt dan ook de 'Camino Frances' (de Franse weg) genoemd. De 100-jarige oorlog en de Reformatie maken een einde aan het pelgrimeren. Het blijft ca. 600 jaar stil rond Jacobus tot een enkeling ergens na de Tweede Wereldoorlog zich opnieuw waagt op de wegen naar Compostella. Het signaal wordt opgevangen in diverse Europese landen en al gauw verenigen vele enthousiastelingen zich in Jacobusgenootschappen, die de moderne pelgrim met raad en daad bijstaan in het vinden van hun weg naar Compostella. Vorig jaar werden in de stad ca. 220 000 pelgrims geregistreerd. Oude Middeleeuwse pelgrimsroutes worden daarom terug op de kaart gezet.
Ik ben katholiek opgevoed, zoals zovelen van mijn generatie, maar heb 'het instituut kerk' met het ouder worden stilaan verlaten omwille van haar oerconservatieve gedachtegoed en de vele schandalen. De be-/verwondering voor Jesus Christus en zijn eerste volgelingen als revolutionaire predikers voor een betere wereld is wellicht gebleven...
De Middeleeuwse 'hype' om (vooral vanuit enkele Franse windhoeken) naar het graf van apostel Jacobus in Compostella te pelgrimeren heeft ons een schat aan cultuur-historische en cultuur-religieuze monumenten achtergelaten (versterkte steden, hospitalen, abdijen en kathedralen...). We geven ons te weinig rekenschap van wat onze voorouders in deze moeilijke, duistere en door godsdienst gedomineerde tijden hebben gerealiseerd.
Als een soort van eerbetoon aan de vele tienduizenden -wellicht honderdduizenden- pelgrims die 600 tot 1000 jaar geleden uit vrije wil of 'als straf' deze barre tocht aanvatten en die dikwijls bekochten met hun leven.
Het sportieve avontuur om een 2500 km lange fietstocht te maken doorheen het prachtige Frankrijk en Noord-Spanje, is op zich een uitdaging.