Inhoud blog
  • Dag 28 – Zondag 28/sept – Melide – Santiago de Composella – 68 km
  • Dag 27 – Zaterdag 27/sept – Sarria-Melide – 66 km – 13,6 km/u
  • Dag 26 – Vrijdag 26/sept – Ambasmestas-Sarria – 65 km - 13,9 km/u
  • Dag 25 – Donderdag 25/sept – Rabanal del Camino-Ambasmestas – 76 km
  • Dag 24 – Woensdag 24/sept – Léon-Rabanal del Camino – 102 km – 16,5 km/u
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Jos fietst naar Compostella
    Het verhaal van mijn pelgrimstocht (sept2014)
    16-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En intussen veel trainen en proefrijden met bagage...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heb mij voor de tocht naar Compostella een stevige KOGA trekfiets aangeschaft. Ondanks zijn 15 kg een juweeltje van een fiets. Weg stijve en pijnlijke rug... Mijn koersfiets hangt wellicht definitief aan de haak. Inmiddels al 1700 km afgelegd op minder en meer geaccidenteerd terrein.

    Intussen heb ik ook fietstassen gekocht voor de noodzakelijk mee te nemen bagage. Vandaag hiermee voor de eerste keer gefietst.  Een trip van ca 100 km met 14 kg (nep)bagage. Richting Hasselt-Diepenbeek. Vrij vlak dus. volgende week zelfde afstand maar dan in de heuvelachtige fruitstreek in en rond Borgloon.

    Mijn nieuwe MIO GPS (een verjaardagscadeau van Maryse en de kinderen) houdt me hierbij op het juiste pad.

    1 September komt snel naderbij. Ik moet/zal er klaar voor zijn.


    16-07-2014 om 20:38 geschreven door Jos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar overnachten?

    Veel mensen vragen me: 'En waar gaat ge slapen?'

    Dit aspect van de reis heeft wel wat voorbereiding gevergd. Ik heb bewust gekozen voor relatief eenvoudige slaapgelegenheden. Het was even zoeken naar de juiste websites waar je op zoek kon naar diverse slaapgelegenheden: B&B's, hostels, hostals, Auberges de Jeunesse, Maisons de Randonneurs, Refuges de pélerins, Albergues de peregrinos... en uiteraard hotels!

    Vanaf Vézelay, één van de Middeleeuwse vertreklocaties in Midden-Frankrijk, geen probleem. Vanaf daar vind je in nogal wat gemeenten een 'refuge de pélerin', waar je als pelgrim terecht kunt voor een bed in een 'dortoir' (slaapzaal) met de nodige sanitaire voorzieningen en veelal met ontbijt. Eenmaal op de Camino Francés in Spanje ook geen probleem. Elk (zelfs verlaten) dorp heeft één of meerdere 'albergues de peregrino', een eenvoudige slaapgelegenheid waar je tegen een 'donativo' of vrij klein bedrag een bed krijgt in een slaapzaal (voor 2 tot ..... personen!).

    In Noord-Frankrijk zijn de pelgrimsvoorzieningen wat minder voorhanden. Maar na wat 'googelen' (ook via de gemeentelijke toeristische diensten) vind je uiteindelijk toch wel een slaapplaats. Zij het een 'auberge de jeunesse' of eenvoudig hotel.

    En uiteraard kan je op elk ogenblik kiezen voor een wat meer confortabel hotel.

    Hieronder vind je een voorbeeld van een website in Frankrijk en Spanje, waar je op zoek kan naar overnachtingsmogelijkheden.

    Ik heb mijn reis ingedeeld in 28 (theoretische) fietsetappes. Bij elke etappe heb ik minstens één slaapplaats gezocht (en enkele in reserve gehouden). De eerste zeven nachten zijn voor vertrek gereserveerd. De anderen reserveer ik in functie van de vordering van de reis. Een klein oponthoud kan er immers voor zorgen dat fietsetappe  en overnachting noodgedwongen dienen veranderd. In Spanje is reservatie niet echt nodig. Een uitgebreide lijst met 'albergues' laat me toe de dag zelf te beslissen waar te overnachten.

    Een overzicht van mijn geplande fietsetappes in Frankrijk en Spanje zie je in de bijlage hieronder.

    Bijlagen:
    Overnachten in Frankrijk-BLOG1.xlsx (19.4 KB)   
    Overnachten in Spanje-blog.xlsx (21 KB)   
    http://www.gites-refuges.com/v2/recherche_itineraire.htm   
    http://www.gronze.com   

    05-06-2014 om 00:00 geschreven door Jos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En dit is mijn weg...

    Zelf heb ik gekozen voor de 2500 km lange fietsroute 'Langs oude wegen en pelgrimssteden naar Compostella', zoals beschreven in een driedelige gids van Clemens Sweerman en Aart van Rossum. Deze route volgt historische verbindingswegen, die eeuwenlang gebruikt werden door pelgrims en handelaren, kunstenaars en koningen. Allen hebben zij onderweg hun sporen achter gelaten.

    De fietsroute vertrekt in Maastricht en doorkruist via Aken onze Belgische Ardennen om dan via Bastogne het Franse stadje Montmédy te bereiken. Zelf fiets ik vanuit Attenhoven richting Namen en volg vanaf daar ca 170 km de Maas langs Dinant en de Noord-Franse stadjes Givet, Charlesville-Mézières en Sedan om dan in Montmédy aan te sluiten op de Middeleeuwse route. 

    Vanaf hier gaat het naar Châlons en Champagne,  Troyes, Auxerre en over Vézelay naar Nevers. Verder wordt midden Frankrijk doorkruist via St.Léonard-de-Noblat, Rocamadour, Cahors en Moissac. Via een kleine omweg langs Lourdes bereiken we Oloron-Ste. Marie en tenslotte St.Jean-Pied-de-Port aan de voet van de Pyreneën.

    Hier vertrekt de alom gekende 800 km lange 'Camino Francés' over de steden Pamplona, Logroño, Burgos en Léon.

    Het traject in Frankrijk zie je op de kaarten in de bijlagen hieronder.

    Bijlagen:
    Langs Oude wegen deel 1.jpg (69.2 KB)   
    Langs oude wegen deel 2.jpg (77.3 KB)   

    04-06-2014 om 00:00 geschreven door Jos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle wegen leiden naar Compostella...

    Volgens de overlevering werd begin 8ste eeuw aan de Atlantische kust van het Noord-Spaanse Gallicië het graf ontdekt van Jacobus de Meerdere, één van de naaste leerlingen van Jesus Christus. In die tijd was Spanje praktisch volledig bezet door de Moren, het noorden uitgezonderd. Op die plaats ontwikkelt zich de stad Santiago De Compostella. Tijdens de Middeleeuwen groeit Compostella uit tot de religieuze hoofdstad van West-Europa en neemt de verering van Apostel Jacobus de vorm aan van een cultus. Van heinde en verre vertrekken pelgrims over de door heel Europa verspreide wegen naar het graf van de Apostel. Vooral in Frankrijk verzamelen pelgrims zich in vier plaatsen van waaruit ze (in groep) vertrekken: Parijs, Vezelay, Le Puy en Arles. De pelgrimsroute in Spanje wordt dan ook de 'Camino Frances' (de Franse weg) genoemd. De 100-jarige oorlog en de Reformatie maken een einde aan het pelgrimeren. Het blijft ca. 600 jaar stil rond Jacobus tot een enkeling ergens na de Tweede Wereldoorlog zich opnieuw waagt op de wegen naar Compostella. Het signaal wordt opgevangen in diverse Europese landen en al gauw verenigen vele enthousiastelingen zich in Jacobusgenootschappen, die de moderne pelgrim met raad en daad bijstaan in het vinden van hun weg naar Compostella. Vorig jaar werden in de stad ca. 220 000 pelgrims geregistreerd.  Oude Middeleeuwse pelgrimsroutes worden daarom terug op de kaart gezet. 





    27-05-2014 om 00:00 geschreven door Jos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom per sé naar Compostella fietsen?

    Hier zijn mijn vier goede redenen:

    1. Ik ben katholiek opgevoed, zoals zovelen van mijn generatie, maar heb 'het instituut kerk' met het ouder worden stilaan verlaten omwille van haar oerconservatieve gedachtegoed en de vele schandalen. De be-/verwondering voor Jesus Christus en zijn eerste volgelingen als revolutionaire predikers voor een betere wereld is wellicht gebleven...
    2. De Middeleeuwse 'hype' om (vooral vanuit enkele Franse windhoeken) naar het graf van apostel Jacobus in Compostella te pelgrimeren heeft ons een schat aan cultuur-historische en cultuur-religieuze monumenten achtergelaten (versterkte steden, hospitalen, abdijen en kathedralen...). We geven ons te weinig rekenschap van wat onze voorouders in deze moeilijke, duistere en door godsdienst gedomineerde tijden hebben gerealiseerd.  
    3. Als een soort van eerbetoon aan de vele tienduizenden -wellicht honderdduizenden- pelgrims die 600 tot 1000 jaar geleden uit vrije wil of 'als straf' deze barre tocht aanvatten en die dikwijls bekochten met hun leven. 
    4. Het sportieve avontuur om een 2500 km lange fietstocht te maken doorheen het prachtige Frankrijk en Noord-Spanje, is op zich een uitdaging. 

    26-05-2014 om 00:00 geschreven door Jos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Door de microbe gebeten...

    Het moet zowat voorjaar 2012 geweest zijn dat voormalig fiets- en mountainbikecompagnon Hugo en ikzelf over Compostella hebben gesproken. De gedachte was er en liet me niet meer los. Je begint erover te praten, eerst met je naasten, later met ruimere familie en vrienden. Je begint informatie op te zoeken, wat helemaal niet moeilijk is. Je moet maar eens 'Compostella' googelen.

    Eind 2013 vind je een boek 'De oude Middeleeuwse pelgrimsroutes in Frankrijk en Spanje naar Santiago' onder de kerstboom. En dan is het hek helemaal van de dam... Je wil de natuur en het oude cultureel erfgoed langs die route opsnuiven, voelen en beleven. Je wil per sé die weg gaan rijden.

    Dan word je begin 2014 lid van het 'Vlaams Genootschap voor Compostella'. De pelgrimszegen in februari in de kathedraal van Mechelen, de infodag in maart voor toekomstige pelgrims, de ontmoetingen met 'geloofsgenoten'... je neemt een beslissing en zet je vertrekdatum vast. 

    En dan begint een periode van plannen en organiseren. Je wordt geconfronteerd met belangrijke vragen: rij ik alleen of met twee (drie)? Ga ik met de tent of zonder? Welke route ga ik fietsen? Welke gemiddelde dagafstand kan ik aan? Waar en hoe vind ik een geschikte slaapplaats? Hoeveel fiets- en rustdagen voorzie ik? Hoe kom ik terug (met fiets en bagage)? Reserveer ik (alles) voor vertrek of ga ik voor het avontuur?

    In gedachten heb je de hele route al eens gereden voor de eerste effectieve pedaalslag...

    De grote dag komt snel naderbij. Op 1 september e.k. vertrek ik. Nog 110 dagen aftellen... en intussen verder werken aan de voorbereiding van deze 2500 km lange fietstocht.




    13-05-2014 om 00:00 geschreven door Jos  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs