De Braekelclub wil ons eigenste Brakels kieken, het Braekelhoen voor alle duidelijkheid (voor ik er weer van beschuldigd wordt onze burgemeester uit te lachen), in het zonnetje zetten middels de oprichting van een heus standbeeld. De Brakelse VLD springt bij monde van schepen De Mets op de kar en belooft dat het gemeentebestuur zich niet onbetuigd zal laten. Als het inderdaad zover komt (veel beloven en weinig geven...) dan zal ik niet nalaten het schepencollege daarvoor een pluim te geven (oké, oké, flauwe woordspeling, toegegeven). Al hoop ik oprecht dat niet het gemeentebestuur met de pluimen gaat lopen (...) maar ere geeft aan wie ere toekomt: de Braekelclub. Zonder de inspanningen van deze verenigingen was het Braekelhoen wellicht tot een uiterst zeldzame rariteit verworden; onder druk van het 'kapitalistisch systeem' om de terminologie van de uiterst linkse rakkers te gebruiken.
Vroeger, toen alle dieren nog spraken (tegenwoordig kunnen alleen de ezels dat nog), was het Braekelhoen een graag geziene legkip. Met een 'productie' van +/- 200 eieren per jaar had het Braekelhoen haar oude Angelsaksische naam 'Everyday Layer' dan ook niet gestolen. Met de opkomst van de legbatterijen had ons kieken, dat hier zeker al sinds de Middeleeuwen rondscharrelde, stilletjes afgedaan: té groot en té actief voor de kleine hokjes (het Braekelhoen is een goeie vlieger) en 'hybride' kippen leggen nu eenmaal nóg méér eieren. Gelukkig sprong de 'Braekelclub' in de bres en vandaag is het Braekelhoen een geliefde 'liefhebberskip'.
Wat extra aandacht voor dit stukje levend erfgoed kan zeker geen kwaad, zeker niet als het hand in hand gaat met de (broodnodige) verfraaiing van onze gemeente. Een standbeeld voor het Braekelhoen is dan ook een zeer leuk idee. Al valt over smaken en kleuren niet te twisten, pleit ik er in dat geval wel voor om alle kitscherigheid te vermijden en er iets leuk én stijlvols van te maken. Liefst ook passend in de omgeving: wat mij betreft integreert men zo'n standbeeld dan ook best meteen in de plannen voor de algehele vernieuwing van het centrum.
Misschien kan het gemeentebestuur zelfs het houden van Braekelhoenders stimuleren? In verschillende Vlaamse gemeenten kunnen gezinnen een aantal gratis kippen krijgen om het groenten-, fruit- en tuinafval te verorberen. Het Braekelhoen is daarvoor dé ideale kip: gemakkelijk in onderhoud, zelden ziek en makkelijk handtam te maken. De kans dat onverlaten het dier onmiddellijk in de pot draaien is ook vrij klein want het Braekelhoen is niet meteen een 'vleeskip'. Te overwegen waard?
|