Dat met een burger'vader' als de onze de 'oude politieke cultuur' nooit ver weg is in Brakel, hoeft weinig verwondering. Al moet men soms zeer aandachtig toekijken om het politiek gefoefel te ontleden. Dat gebrek aan openheid is op zich al betreurenswaardig.
Vooreerst is er de schepen van feestelijkheden die een heel jaar lang de Brakelaars voor het lapje hield met z'n 'Vaarwel Marcel' om uiteindelijk tóch op de lijst te gaan staan onder het motto 'Ik blijf'. Dit laatste ondanks z'n zelfverklaarde ontgoocheling in het bestuur van de afgelopen zes jaar. Draaien met de wind noemen ze zoiets. Ondanks z'n bezwaren over het gevoerde beleid de afgelopen legislatuur, en ondanks het feit dat hij niet betrokken werd bij het uittekenen van het beleid voor de komende zes jaar, zag de schepen er geen graten in om ook de komende legislatuur nog eens voor schepen te spelen. Amper voor één jaar evenwel, anders wordt het maar al te gek: vaarwel, ik blijf, en uiteindelijk toch vaarwel. Nu wordt het: vaarwel in 2006, ik blijf in 2007, vaarwel in 2008. Z'n pensioen werd in elk geval veilig gesteld. Het pleit echter voor de schepen dat hij hierbij de Brakelse belastingbetaler zoveel mogelijk ontziet. Toch iemand in de VLD die rekening houdt met de hoge belastingsdruk in Brakel.
Vervolgens moet er ook alles aan gedaan worden om Decroohandspreekpop Haelterman een zitje in de gemeenteraad te bezorgen. Daartoe neemt OCMW-voorzitter André Flamand binnenkort ontslag uit de gemeenteraad. Dat leidt tot de vreemde situatie waarbij Flamand wél lid is van het schepencollege maar géén lid meer zal zijn van de gemeenteraad en dus ook niet kan stemmen. Eerste opvolgster voor de gemeenteraad Linda Uittenhove werd inmiddels OCMW-raadslid en zal 'verzaken' aan haar mandaat teneinde Els Haelterman haar opwachting te laten maken. Dat is zeer handig want deze dame is voor haar levensinkomsten afhankelijk van onze burgemeester en tegenspraak of kritische opwerpingen hoeft men dus niet te verwachten. Bovendien is de dame afkomstig uit Everbeek en als Marcel uiteindelijk toch vaarwel zou zeggen dan staat er alvast een opvolgster klaar om de blauwe zieltjes te winnen.
Ook in de OCMW-raad worden politieke spelletjes gespeeld. Wie de webstek van onze blauwe vrienden bezoekt, merkt dat daar drie OCMW-raadsleden vernoemd worden: Linda Uittenhove, Jeanine Roman en Peter Vanderstuyf. Die laatste werd tijdens de installatievergadering van de gemeenteraad echter niet verkozen als OCMW-raadslid. Evenmin was hij aanwezig op de installatievergadering van de OCMW-raad om er de eed af te leggen. Wie wél werd verkozen voor de VLD is de piepjonge Karen Vekeman, met als opvolger... Peter Vanderstuyf. De reden voor haar verkiezing (evenals voor de verkiezing van de ook zeer jonge Andy Vandewalle voor SP.A) moet gezocht worden bij de vertegenwoordiging in het Vast Bureau, zowat het dagelijks bestuur van de OCMW-raad. Dat Vast Bureau telt, naast de voorzitter, 2 andere OCMW-raadsleden, die in één stembeurt moeten verkozen worden. Aangezien elk OCMW-raadslid voor deze verkiezing 1 stem krijgt, en gelet op de verhouding in de OCMW-raad (meerderheid VLD-SP.A 6, oppositie CD&V/N-VA 3), botst men logischer wijze op een staking van stemmen tussen 3 namen (nl. 3 stemmen voor een SP.A-kandidaat, 3 stemmen voor een VLD-kandidaat, 3 stemmen voor een CD&V/N-VA-kandidaat). In dat geval gaan de voorrangsregels spelen: de jongste kandidaten krijgen voorrang. Aangezien zowel VLD en SP.A respectievelijk Vekeman en Vandewalle voordroegen voor dit Vast Bureau, viel CD&V/N-VA-'ancien' Julien Liedts uit de boot en werd de oppositie dus weg gehouden uit het Vast Bureau. Tot hiertoe echter geen probleem; verjonging is een goeie zaak (al mag ook het belang van ervaring nooit uit het oog verloren worden). Maar waar zit de verborgen agenda? In de vestzak van onze burgemeester en Vanderstuyf. Voorspelling: Weldra neemt Vekeman ontslag uit de OCMW-raad (en dus ook uit het Vast Bureau). Zij wordt als OCMW-raadslid automatisch opgevolgd door Vanderstuyf. Voor het Vast Bureau dient niet eens een nieuwe verkiezing te worden georganiseerd: de VLD-fractie kan nu gewoon onder elkaar uitmaken wie zij willen afvaardigen. Achterpoortjespolitiek.
Brakel is in goeie handen.
|