Even gewoon wat uitleg over ivf. De feiten. Hoe dat in zijn werk gaat. Ik heb de info hier in een brochure van het ziekenhuis. Hier gaan we.
In vitro betekent letterlijk bevruchting in glas of in het laboratorium. De bevruchting vindt dus plaats buiten het lichaam. De natuurlijke menstruatiecyclus wordt tijdelijk vervangen door een medisch gecontroleerde cyclus. Met medicatie wordt de werking van de klier in de hersenen die één eicel laat rijpen per cyclus onderdrukt. De behandeling verloopt in verschillende fases:
1. simulatiefase Er bestaan verschillende schema's voor onderdrukking en simulatie, die is verschillend bij ieder persoon. Op dit moment weten we dus ook niet hoe dit gaat. Wellicht gaat het om dagelijkse inspuitingen en andere medicijnen. Dit zijn deels hormonen, met de nodige neveneffecten. Daar kan je dus al redelijk van af zien. Bedoeling is dat er meer dan één eitje rijpt. Er is een reeële kans op hyperstimulatie, als er een te sterke reactie is van de eierstokken. Dat is niet goed, maar laat ons daar niet teveel over nadenken en hopen dat het me niet overkomt.
Er zijn geen aanwijzigingen dat de hormonenbehandeling een verhoogd risico geeft op allerlei ziektes zoals kanker.
2. punctie
Eenmaal de eicellen gerijpt, gaan ze de eicellen oogsten (echt waar, zo zeggen ze dat). Met een holle naald. Dat gebeurt onder lokale verdoving. s avonds mag je gewoon naar huis. Je bent er wel 3 à 4 dagen echt niet goed van, te vergelijken met een andere kleine operatie. De punctie zelf is niet leuk, maar zelden echt pijnlijk. Dan krijg je ook te horen hoeveel eicellen er werden geplukt. Dus 3à4 dagen thuisblijven dus.
3. Spermastaal
Dat moet ook binnengebracht worden op de dag van de punctie. Je moet goed je naam op het staal zetten, staat er in de brochure. Dat vind ik een héél enge gedachte. Het zal er verdorie in KOEIEN VAN LETTERS op staan.
4. Samenbrengen eicellen en sperma
Dit gebeurt door embryologen. IVF is gewoon dat bij een eicel, zaadcellen worden geplaatst en ze zelf dus hun werk doen (in een broedstoof). Bij ICSI gaan ze met een superfijne naald de spermacel tot in de eicel brengen. Op dit moment weten we nog niet wat het zal zijn voor ons, maar eigenlijk maakt dat ook niet zoveel uit.
5. Embryotransfer
Drie dagen na de punctie gaat men één embryo terugplaatsen. (Eentje maar, dat is wettelijk bepaald zolang je nog jong bent, daar is veel uitleg bij, vertel ik nog eens een andere keer, best interessant). Je moet s ochtends bellen om te horen of er succesvol embryos zijn verkregen. Ze plaatsen er eentje terug en dat doet geen pijn, dat is te vergelijk met de inseminaties. 97% van de pick-ups worden gevolgd door een transfer, het gebeurt dus maar zelden dat ze geen goede embryos bekomen. Als er meerdere embryos zijn, worden die ingevroren. Deze kunnen dan ontdooid worden voor een volgende poging. Zo hoef je niet weer door de medische mallemolen, maar kan het eenvoudig worden teruggeplaatst. De slaagkansen zijn wel veel lager met cryos (zo heet dat dan, sommige vrouwen noemen dat ook eskimootjes).
6. Wachten
Dan moet je dus lang en zenuwslopend wachten. Je mag alles doen wat je normaal doet. Op dag 8 is er een bloedname, op dag 12 na de transfer is er dan eindelijk een zwangerschapstest.
De kans is reeël dat een embryo zich niet innestelt in het baarmoederslijmvlies. Dit is de fase waar men het minste over weet en waar men het minste aan kan doen. Maar het is een natuurlijk proces, en daarin verschilt deze behandeling niet echt van een natuurlijke zwangerschap.
Daarbij komt dan nog dat na succesvolle innesteling en een positieve zwangerschapstest, het toch nog kan mislopen. Kans op miskraam is dus redelijk groot, net zoals bij natuurlijke zwangerschappen. Vele embryos vertonen onzichtbare genetische defecten, waardoor de deling en de inplanting ophouden. Het is dus een soort van natuurlijke selectie.
Als je dan toch zwanger bent, blijf je nog even onder streng toezicht van het ziekenhuis. Als het na een aantal weken (8 denk ik, maar dat weet ik niet zeker) goed gaat, word je terug doorverwezen naar je eigen gyneacoloog.
Dan heeft de brochure een hoofdstuk wat zijn mijn kansen.
Die vind ik redelijk. Men spreekt van een take baby home rate. Dat wil dus zeggen, het bevallingspercentage, percentage van vrouwen die ook een effectief een kind op de wereld zetten. Bij IVF/ICSI bedraagt dit in het centrum 31 procent per cyclus. Er worden dus wel meer vrouwen zwanger (>40%), maar dat gaat dan helaas mis. Voor een cyclus met ingevroren embryo is het slaagpercentage 18%.
Wat kost dit nu? De behandeling is niet gratis. We wonen in het beste land ter wereld, waar er veel wordt terugbetaald, en er een goede omkadering is. We betalen nog wel het remgeld (op medicijnen, inspuitingen, consultaties, metingen, labo-onderzoeken,
). Dat komt ongeveer neer op 400 euro per keer. (anders zou het ons minimaal 3200 euro kosten). We worden er dus gelukkig niet arm van.
Oh ja, reizen wordt afgeraden in de prille zwangerschap en tijdens de behandeling. Wij plannen dus nog niks in de zomer. maar we zullen sowieso wel gaan kamperen want als wij niet op onze mattekes hebben gelegen na een heerlijke maaltijd op ons campingvuurke, dan is het geen goeie zomer geweest.
Nog vragen? Mail ze mij, dan antwoord ik ze. Ik vind het belangrijk dat jullie ook geïnformeerd zijn.
15-03-2010, 20:18 geschreven door katelijne
|