'Food & Water Watch' (F&WW), een Amerikaanse non-profit consumentenorganisatie, bracht zopas een gids uit die moet helpen om verstandiger met vis om te springen. Zo onderscheiden ze twaalf vissen die beter niet gegeten worden, omdat ze een ernstige bedreiging vormen. Er werd niet alleen rekening gehouden met de gevolgen voor de gezondheid, ook de gevolgen voor het ecosysteem werden in beeld gebracht. De twaalf te mijden vissen volgens F&WW: king krab (hoewel de krab ook in de VS leeft, wordt ze uit het verre Rusland geïmporteerd om de prijs te drukken), kaviaar (fel geteisterd door overbevissing, vooral bij de belugasteur), blauwvintonijn (extreme overbevissing en bovendien zou de tonijn giftige stoffen bevatten), keizerbaars (bevat kwik en is zeer kwetsbaar voor overbevissing, omdat de vis pas laat volwassen wordt), Atlantische platvissen (zoals tong, heilbot,... wegens de ernstige overbevissing), Amerikaanse paling (zou giftige stoffen bevatten), kabeljauw (overbevissing en veroorzaakt ook veel bijvangst), katvis (meestal afkomstig uit Azië waar het gebruik van antibiotica en chemische stoffen amper gecontroleerd wordt), Chileense zeebaars (illegale visvangst in Chili beschadigt het leven in zee en in de lucht), haai (zware overbevissing en haaien bevatten ook veel kwik), zalm (ook gekweekte zalm is een probleem door het gebruik van antibiotica en pesticiden) en garnalen (ongeveer 90% van de garnalen komt uit landen waar de vangst niet gecontroleerd wordt). Overdreven, of waarschuwingen die geen dag te vroeg komen!?
|