Inhoud blog
  • EINDE
  • laatste nieuws
  • Foto update
  • de afgelopen weken...
    Zoeken in blog

    Ook in het buitenland...
  • Thibault in Suriname
  • Debbie in Noorwegen
  • Sarah in Luik
  • Toon in Noorwegen
  • Raïane in India
  • Gerd in Noorwegen
  • Tina In Suriname
  • FOTO'S - PICTURES - PHOTOS
  • Foto
    Op stage in Suriname
    van 3 februari tot 28 april 2009
    15-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwste ontwikkelingen :)

    Dag lieve lezers!

     

    Eerst en vooral bedankt aan iedereen die me een mailtje heeft gestuurd of een berichtje in mijn gastenboek geplaatst. Heel leuk om ook wat uit België te horen!

    Terug naar Suriname dan!

    Het links fietsen hier begint stilaan te wennen. Al vermoed ik dat mijn hersenen zich nog niet helemaal aangepast hebben. Vannacht droomde ik namelijk dat ik met de auto reed op een weg waar kinderen aan het spelen waren, maar ik wist niet meer aan welke kant ik moest rijden en welke kant zij op zouden gaan om uit te wijken. Ik ben toen maar uitgestapt, en ook opgestaan

    Wat ik nog niet helemaal gewoon ben, is de ‘randanimatie’ als je fietst. En dat brengt ons dan naadloos bij de Surinaamse mannen waar ik het nog over ging hebben. Een ras apart. Wanneer je je hier als vrouwelijk wezen op straat begeeft, krijg je dingen te horen als ‘Dag schatje’ of ‘Dag poppetje’ tot ‘jij bent de liefste vrouw van de wereld’ en mannen die van uit de auto roepen ‘Wat een lekker strakke kont heb jij’. Soms zeggen ze niets, maar maken ze één of ander geluidje, ’t zit ergens tussen sissen en smakken en ik kan het helemaal niet nadoen. Het gaat wennen zijn om ‘gewoon’ in België weer rond te fietsen .

     

    En om het hoofdstuk ‘verkeer’ nog niet helemaal af te sluiten… één ding waarvan ik het niet verwacht had om het hier tegen te komen en toch zéér  frequent: files. Elke dag op elk moment staan de wegen hier wel ergens dichtgeslibd. Echt niet normaal. Maar ja, ik snap het ook wel. Met de fiets rijden is en blijft geen pretje, hoewel het toch pakken sneller is aangezien je de rijen auto’s gewoon voorbij kunt rijden

    We hebben trouwens daarnet – bij wijze van uitstapje- de bus eens genomen richting centrum. Dat heeft veel voordelen: het is bijna gratis, je hoeft niet te fietsen langs de drukke weg en ze zien er ook super cool uit: de zetels zijn bekleed met koeienvlek- of zebramotief. Of zoals de onze daarstraks: voorzien van tekstjes uit de bijbel :)

    Nadelen zijn dat de bus pas vertrekt wanneer ze vol zit, en dat ook in het gangpad stoelen zijn geplaatst, dus als je daar zit en iemand van achteraan wil er uit, dan moet je zelf ook telkens mee uitstappen.

    Onze uitstap richting centrum was trouwens vrij zinloos. Blijkbaar sluiten de winkels hier om 14 uur op zaterdag en dat was nét wanneer wij er waren

     

    Wat mijn stage betreft, ik ben nog steeds niet echt gewend aan hoe men hier met de kinderen omgaat. Ik was deze week 2 dagen in een eerste leerjaar en zo vaak dat die juffrouw boos werd op de kinderen (omdat hun mama niet met hen had geoefend om te lezen ofzo)… . Ik had zin om te huilen in de kinderen hun plaats. Zo ellendig, echt.

    Verder mogen de kinderen niet bewegen in de klas. Ze moeten ‘netjes’ zitten. Dat houdt in: benen naast elkaar op de grond en mooi recht. Ik heb het ook geprobeerd, echt waar: onmogelijk! Na een half uur roerloos zitten beginnen je billen pijn te doen, je benen te slapen, je voelt je ongemakkelijk,… echt ideaal om geconcentreerd aan het werk te kunnen! De kinderen mogen ook niet praten in de klas, behalve als hen iets gevraagd wordt. Ook wanneer de leerkracht nog even haar verbeterwerk wil afhebben alvorens met de les te starten (dat op zich al), moeten de kinderen zwijgend stilzitten.

     

    Ik wilde deze week een kind wat uitleggen, maar dat lukte niet. Telkens wanneer ik haar een vraag stelde, herhaalde ze mijn vraag gewoon. Net zoals ze dat in de klas steeds moeten. Leren = klassikaal opdreunen. Men leert de kinderen hier absoluut niet om zelf ergens over na te denken. Dat vind ik ontzettend jammer.

    Maar ach, het is niet allemaal kommer en kwel hoor (voor jullie echt een verschrikkelijk beeld hebben van alles hier). De leerkrachten hebben naar mijn gevoel wel een goed en aangenaam contact met hun leerlingen en ook onderling gaan zij heel respectvol met elkaar om. Men heeft hier gewoon een ontzettend anders beeld van wat een goede opvoeding en een goede houding op school horen te zijn. Ik zal de komende weken op zoek gaan naar een gulden middenweg. Het resultaat daarvan horen jullie dan wel :)

    Nog 1 ding over naar school gaan wil ik jullie niet onthouden. Het schoolgebouw heeft een U-vorm. In het midden daarvan is het ‘erf’ (wat wij de speelplaats zouden noemen) waar centraal een vlaggenmast ingeplant staat. Elke ochtend voor de lessen beginnen wordt de Surinaamse vlag gehesen en gaan alle kinderen voor het klaslokaal staan om het volkslied te zingen. Een apart schouwspel…!

     

    Er zijn nog heel veel dingen die ik jullie wel vertellen, maar ik zal ze even opsparen tot een volgend bericht. Want mijn schrijfsels worden altijd langer dan ik ze plan

    Oh, vanaf heden ben ik ook weer mobiel bereikbaar. Ik wilde mijn gsm laten repareren, maar dat kost (hier ook) evenveel dan een nieuw goedkoop toestelletje.

     

    Zo, geniet van alles wat België te bieden heeft, ik doe hetzelfde hier!

    Liefs. Liesbeth

     

    PS: foto's zullen waarschijnlijk niet lukken bij dit bericht. Volgende keer beter! :) 

     

    15-02-2009 om 01:33 geschreven door Liesbeth  


    10-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leve de techniek...
    ...of toch niet.
    Oh het aan een slecht karma, de vochtigheid of wat anders ligt weet ik niet, maar in 2 dagen hebben de lader van mijn laptop en mijn gsm het begeven. Ik ben dus voorlopig niet meer telefonisch bereikbaar.
    Zoen,
    Liesbeth

    10-02-2009 om 21:31 geschreven door Liesbeth  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste schooldag. De eerste cultuurschok.

    Dag lieve lezers,

     

    Het leven is hier anders dan bij ons, dat wel. Maar een “cultuurschok” zoals men dat noemt, had ik niet echt gevoeld. …TOT we maandag op school kwamen.

     

    Een overzichtje:

     

    EEN KLASLOKAAL

    * bij ons: landkaart, wereldbol, tijdslijn, allerlei affiches ter ondersteuning van onderwerpen uit rekenen en taal, takenbord, knutselwerkjes, foto’s, kasten vol knutsel-en ander materiaal en nog zó veel meer!

     

    * in Suriname: 1 muur waaraan het bord hangt, en ook nog wat lijkt een grote reclameadvertentie voor chocomelk (maar het is wanneer je van dichter kijkt toch ook een kalender) en een klein blaadje milieutips van Unicef. Achteraan ook een grote grijze volledig lege muur. De zijmuren zijn een soort van tralies waardoor je in de klas steeds van een frisse bries kan genieten.

    Didactische posters? Nul. Tekeningen, knutselwerkjes,…? Nul. Kasten met materiaal? 1, waarin de handboeken bewaard worden.
    Dé handboeken, ook even het vermelden waard. Ze stammen uit de jaren ’80. Zijn sindsdien voortdurend in gebruik geweest, waardoor bladzijden ontbreken, stukken eruit gescheurd zijn,… . Moest er nu nog van elk handboek een exemplaar voor elke leerling zijn, maar neen – ook dat niet.

    Eerst kwam een les rekenen. Toen moest een leerling in een andere klas enkele boeken gaan lenen omdat er ontbraken (om per 2 te kijken).

    Toen kwam taal. Er moest een leerling in een andere klas enkele boeken gaan lenen omdat er ontbraken.
    Dan was het aan natuur, je raadt het al… .

    Werkboeken zijn er niet. Leerlingen hebben een schriftje waarin ze steeds de oefeningen uit de handboeken overschrijven en oplossen.

     

    Ik vroeg de directrice daarnet wat ze zoal aan materiaal hadden (om een zicht te krijgen op wat ik kon gebruiken tijdens de muzische lessen die ik moet geven). Ik citeer: “We hebben enkele oude boeken met liedjes en ook enkele met verhalen die we ooit als schenking gekregen hebben. Verder? Niets…”
    Men heeft geen papier, verf, lijm, kleurpotloden, stiften,…, omdat deze dingen door de overheid enkel gesubsidieerd worden in het kleuteronderwijs.

    De eerste leerkracht die ik in België ooit hoor klagen omdat hij/zij wat papier of iets anders tekort komt. Man…

     

     

    DE LESSEN

    * bij ons: ervaringsgericht, aansluitend bij leef -en belevingswereld, thematisch, vol van zelfstandig leren werken en sociaal leren, ICT en nog zoveel meer. Wanneer leerlingen klaar zijn mogen ze vooral niet zomaar zitten wachten. Dan beginnen ze zich te vervelen, worden ze lastig en voor je het weet staat de klas op stelten. Denk aan het klasmanagement!  En zo veel meer principes.


    * in Suriname:

    De leerkracht zit vooraan op haar stoel; Ze zegt “neem je boek bladzijde 6 en maak oefening 4,5 en 6. Je krijgt 10 minuten. Na 20 minuten, wanneer de lln al lang klaar zijn en hun aandacht al volledig ergens anders is, worden enkele leerlingen aan bord gevraagd. Zij moeten de antwoorden opschrijven. De leerkracht overloopt deze en legt ze uit wanneer een leerling niet met “ja juffrouw” geantwoord heeft op de vraag of iedereen het begrepen heeft.

    Lessen w.o. gebeuren als volgt:
    L schrijft een stukje tekst uit de handleiding aan bord. De leerlingen pennen dit over in hun schriftje. Als ze uiteindelijk de hele tekst hebben (na hoeveel lessen?) legt de leerkracht uit waar het over gaat.

     

    Dat dit allemaal verre van een ideale manier van werken is, weet mijn kleine teen ook. Maar zoveel opties hebben ze niet. Ze hebben geen werkboeken, kopieblaadjes,… die ze kunnen gebruiken.

    Hoe ze het dus anders moeten aanpakken? Geen idee.

    Hier sta ik dus met al die mooie didactische principes en ideeën. Er is zelfs geen papier om ze op uit te werken.

     

    Ik weet zelf nog niet hoe, maar ik red het wel!

    Tenzij is beslis om mezelf om te toveren in potloden en papier bij wijze van schenking,

    Tot de volgende!

     

    Liesbeth

     

    PS: Dat stukje over het aparte ras van de Surinaamse man krijg je later. Nu moest dit me eerst van het hart  :)

    10-02-2009 om 21:23 geschreven door Liesbeth  




    Archief per week
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 01/12-07/12 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs