Ik ben Colin Sonia, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Sonneke.
Ik ben een vrouw en woon in Gooreind / Wuustwezel (Belgie) en mijn beroep is even niks.
Ik ben geboren op 01/04/1954 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken, PC, knutselen, natuur, schilderen, mensen.
Alle zoete gerechten,zonder toevoeging van natuurlijke suikers bijeen gevoegd.
Overzichtelijk en gemakkelijk terug te v
Niet alleen voor diabetes ook voor liners en anderen...
08-01-2009
Vanillepudding
Met dank aan: Suzy
Voor: 4 personen
Ingrediënten:
7.5 dl magere melk 10 g bakvaste zoetstof (Aldi 2 eidooiers 70 g vanille puddingpoeder fruit diabetes slagroom
Bereiding:
Breng 1/2 l melk aan de kook met de zoetstof. Meng intussen het vanille puddingdpoeder met de rest van de melk en de eidooiers. Voeg, wanneer de melk kookt, al roerend het koude melkmengsel toe en laat het geheel goed doorkoken. Neem van het vuur en verdeel in schaaltjes, schik er wat fruit op en een beetje slagroom.
10 g zoetstof (Aldi - Canderel - of andere) 3 gelatineblaadjes 75 g dessertrijst 3 dl melk (magere) 2 dl slagroom (liefst magere) stukje fruit of slagroom (diabetes) voor de afwerking
Bereiding:
Zet de gelatineblaadjes te week in wat water. Laat de rijst in de magere melk inkoken tot je een rijstpap krijgt en zet van het vuur. Meng de zoetstof onder de rijstpap. Knijp de gelatine uit en roer onder het mengsel tot het gesmolten is. Roer heel voorzichtig en met hoge bewegingen de slagroom door het rijstmengsel. Hou de potjes even boven hete damp en vul ze met de rijstpap. Versieren met fruit en/of slagroom.
2 kl zoetstof 1 eiwit 150 g margarine 3 dl water 320 g gezeefde bloem
Bereiding:
Meng alle ingrediënten stevig door elkaar in een grote kom. Laat opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit. Beboter de taartvormpjes (of grote taartvorm voor vlaaien) Doe er het deeg in en prik er in met een vork, zodat het deeg niet bol komt te staan. Zet ze in de oven (op 200°C) en laat goudbruin bakken. Laten afkoelen en ze kunnen daarna gevuld worden of bijgehouden worden in de diepvries.
Laat de gelatine in koud water weken en laat smelten. Meng de mascarpone met de suiker en het limoensap en roer de gelatine onder de mascarpone. Sla de eiwitten goed stijf en spatel er de slagroom onder. Meng nu alles onder de mascarpone en vul de gebakken taartbodempjes. Zet koud in de koelkast.
2 eieren 2 eiwitten 2 afgestreken kl bak zoetstof 30g bloem 30 g amandelpoeder wat amandelschilfers wat water 500 g Zacht zoet deeg ( zie recepten)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eiwitten los, niet stijf. Roer 2 eieren samen met de suiker en 1 eetl water luchtig, spatel de eiwitten er onder. Roer de bloem erdoor en dan het amandelpoeder tot een smeuige massa.
Verdeel het deeg in 2 delen en rol ze elk uit tot een rechthoek van 20 x 10 cm Leg op een bakplaat bakpapier en leg 1 rechthoek hierop. Spuit met een dikke spuitmond 2 dikke lijnen amandelvulling op het deeg. Bevochtig het deeg met wat water en leg de 2de laag deeg hierop. Druk alle randen en tussen de 2 rollen goed aan. Laat alles onder een schone droge keukendoek rijzen gedurende 45 min. Neem dan 1 ei en klop dit los, beborstel de bovenlaag van het deeg en bestrooi met wat amandelschilfers. Zet 20 min in een oven op 200°C. Haal eruit en laat afkoelen.
500 g bloem 3 dl lauwe melk 15 g verse gist 1 ei 5 g suiker 10 g bak zoestof 50 g margarine
Bereiding:
Meng de melk met de gist en 1/2 bloem tot een dikke massa an laat kwartiertje rusten onder een schone keukendoek. Voeg de rest van de bloem to en meng goed. Dan het ei, zout, suiker en margarine en goed roeren. Kneed het nog eens goed door en laat weer een kwartieertje rusten onder de keukendoek. Kneed het deeg nog even goed door en laat het op een plank een half uurtje op kamertemperatuur rusten onder de keukendoek.
Je kan het nu verder verwerken of in een plastiek zak doen en invriezen. Later laten ontdooien, kneden en 15 min op kamertemperatuur laten rusten. Dan verder verwerken.
500 g zacht zoet deeg 3 à 4 appels 1 losgeklopt ei wat water.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de appels, snij ze in 2 en haal het klokhuis eruit . Rol het deeg uit en verdeel in porties . Leg een portie deeg over een halve appel en pak die goed in. Kleef toe met wat water. Doe dit met alle 1/2 appels. Leg bakpapier op een plaat en schik hier de appelbollen met de platte kant naar onder erop. Doe de keukendoek erover en laat nog een half uurtje rijzen op kamertemperatuur. Zet de oven op 200°C, snij bovenaan de appelbol een kruis erin en bestrijk met losgeklopt ei. Zet 15 min in de oven.
Oven voorverwarmen op 180°C. Verkruimel de koekjes en meng met de margarine en wat kaneel (als gewenst) Bekleed de springvorm met bakpapier en bedek met het koekjesmengsel. Zet 30 min in de koelkast. Meng ondertussen de platte kaas met de slagroom, citroenschil, vanille essance, suiker en eidooiers. Sla de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig mee onder het mengsel. Haal de taartbodem uit de koelkast en verdeel het mengsel erover. Zet 40 min in de oven. Laat afkoelen, eventueel versieren met fruit of cristal suiker (Canderel).
500 g zoet deeg (zie recept) vanillepudding (zie recept) 1 losgeklopt ei
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C Verdeel het deeg in kleine porties (50 g) Leg bakpapier op een bakplaat en leg er de bolletjes deeg op, niet te dicht opeen. Laat ze een kwartiertje onder een droge keukendoek rusten. Duw in het midden een diep putje en vul deze met de vanilleroom. Klop een ei goed los en bestrijk de bolletjes ermee Laat ze nu nog een uurtje rijzen. Draai de oven op 200°C en zet ze er 15 min in 't midden in. Laat afkoelen.
Rasp de chokolade en meng met de platte kaas. Voeg de sinaasrasp, de suiker en de eidooiers erbij en roer goed dooreen. Laat de gelatine weken in wat water en knijp uit. Laat smelten op een zacht vuur en voeg roerend onder het mengsel. Klop de slagroom en de eiwitten apart stijf Spatel ze onder het mengsel. Neem de taartbodem uit de koelkast en vul met het mengsel. Zet terug een uurtje in de koelkast en laat opstijven. Snij in porties en strooi er wat cacaopoeder over. Versier met een sinaaskrul, eventueel met wat sinaasappelbeentjes.
200 g volkorenkoekjes 50 g margarine 50 g diabetes chocolade
Bereiding:
Rasp de chokolade . Kruimel de koekjes fijn. Laat de margarine smelten en meng goed met de koekjes en de chokolade. Neem een vorm en leg er bakpapier in. Vul met het mengsel en zet minstens 1 ur in de koelkast om op te stijven.
Bosvruchten 140 g bloem 3 dl water 1 ei wat cacaopoeder beetje kaneel (naar smaak) 2 kl zoetstof 180 g margarine Maîzena
Bereiding:
De oven voorverwarmen op 180°C Doe de bloem in een diepe kom, meng met de margarine, suiker, kaneel en water. Voeg er de cacao aan toe en kneed goed. Rol het deeg uit op een bebloemde tafel tot het groter is dan de bakvorm (liefst een springvorm). Bekleed de bakvorm nu met bakpapier en leg er een laag deeg in. Goed aandrukken, randen afsnijden. Met de rest terug een bolleke maken en weer uitrollen. Je kan er repen uit snijden of figuurtjes. Meng d bosvruchten met de maïzena en vul de taart ermee. Leg dan de repen of versiering erop. Zet de oven op 200°C en zet de taart erin voor een 20 min. Haal uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
4 eiwitten 50 g zoetstof 20 g maïzena 20 g amandelpoeder fruit yoghurt of slagroom
Bereiding:
Laat de oven voorverwarmen op 50°C In een zeer propere en droge kom klop je de eiwitten stijf Doe er al roerend de suiker bij. Meng er voorzichtig het amandelpoeder en maïzena onder Neem een bakplaat en beleg die met bakpapier. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit rondjes van een 5 cm enkele vol en enkele hol van binnen. Zet ze in de oven en laat minstens 4 uur drogen. Zet een hol rondje op een vol rondje en laat zo goed afkoelen. Vul de koekjes op met wat fruit en eventueel wat slagroom of yoghurt met fruit
1 potje romige platte kaas (250 g) 2 dl yoghurt 2 kl zoetstof 2 eiwitten 4 gelatinneblaadjes fruit als versiering (aardbei, besjes, ananas) Wat aangepaste diabetes confituur 1 eetl water
Bereiding:
Week de gelatine een kwartiertje in lauw water en knijp uit. Laat smelten op een zacht vuurtje. Meng de platte kaas, yoghurt en suiker dooreen. Roer de gesmolten gelatine door het mengsel. Verdeel het kaasmengsel over de vormpjes en laat opstijven in koelkast (of diepvriezer mag ook) Kieper een vormpje om op een bordje. Versier met het fruit. Meng de confituur met 1 eetl water en giet er wat over het fruit. Zet er een muntblaadje bovenop.
4 dl melk 6 g gist 2 kl zoetstof 1 ei 150 g bloem 50 g margarine betjje zout 200 g aardbeien 400 g mascarpone 2 dl water 1 eetl oranjebloesemwater 1 kl zoetstof Wat aardbeien voor de versiering.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C Doe melk, gist, ei en suiker in een kom en meng dit goed Voeg er de bloem, zout en margarine toe en blijf kneden. (zeker 5 min) Leg een propere keukendoek erover en laat en half uurtje staan. Vul de ingevette vormpjes met het deeg en laat ze 20 min bakken in de oven. Haal ze eruit en laat ze afkoelen op een rooster. Meng het water, oranjebloesem en de zoetstof en laat even inkoken. Dompel de savarins in de saus en laat een minuutje weken. Zet ze op een bordje . Pureer de aardbeien en meng met de mascarpone. Doe de aardbeienpuree over de savarins, zet er een aardbei op en dien op.
3 dl en 8 dl melk (niet uit de koelkast) 500 g bloem 2 x 10 g bak zoetstof 15 g verse gist 3 eieren 1/2 kl zout 30 g margarine 50 g vanillepuddingpoeder Appelschijfjes diabetes confituur
Bereiding:
De oven voorverwarmen op 180°C Breng 1/2 l melk aan de kook met de zoetstof Meng de vanillepoeder met het restje melk en voeg het toe aan de hete melk. Laat nog even doorkoken en haal van het vuur. Laat afkoelen, maar roer af en toe even door. Meng voor het deeg de melk, ei en 250 g bloem. Laat een kwartiertje rusten en meng dan de rest van de bloem eronder. Goed kneden en laat dan een half uurtje rusten onder een droge keukendoek. Rol het deeg uit tot het 3 mm dik is. Bekleed de ingevette tartelettevormpjes (kleine taartvormpjes) met het deeg en druk goed aan. Verwijder de resten en laat weer een half uurtje rusten. Vul de vormpjes met de pudding en de schijfjes appel. Zet de oven op 200°C en laat ze een kwartiertje bakken. Haal ze uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Laat de confituur met 2 eetl water inkoken en overgiet de tartelettes.
Taart met verse kaas en honing (tiro pita me meli)
Ingrediënten
125 g tarwebloem 70 g boter 1 eetl Metaxa bakboter bloem voor het werkblad zout 1 citroen 400 g ricotta 3 eetl amandelschilfers kaneelpoeder 2 eieren 8 g zoetstof 80 g vloeibare honing vloeibaar vanille-extract bloemsuiker
Bereiding:
Voor het deeg : Verwarm de oven voor op 180° C. Giet de bloem op een werkblad. Maak een kuiltje in het midden en doe de in klontjes gesneden boter, 1 mespuntje zout en de Metaxa erin. Meng alles snel met de vingertoppen en maak er een compacte bal van die u in plasticfolie verpakt. Laat 30 min rusten in de koelkast. Smeer een taartvorm met een diameter van 22 cm in met boter en strooi er bloem op.
Voor de garnituur: Schil de citroen met een fijne rasp boven een slakom. Voeg daarbij de verse kaas, de amandelschilfers en de bloem. Meng dit alles krachtig. Klop met een mixer de eieren met de suiker, de honing, de vanille en de kaneel tot een lichte en schuimige massa. Blijf kloppen en verwerk deze bereiding in de verse kaas. Spreid het deeg een 3 mm dik, uit over een met bloem bestrooid werkvlak Bedek daarmee de vorm. Giet de garnituur erover en strijk vlak met een vork. Bak 35 min in een hete oven.
Goed om te weten Om te vermijden dat de garnituur inzakt als u de taart uit de oven neemt, draait u de taart om op een rooster en laat u ze 15 min rusten. Keer ze vervolgens om op een dienschotel
Gegrilde nectarines, mascarpone met Ameretto en vanille
Ingrediënten:
150 g mascarpone 150 g plattekaas 5 g vanillepoeder 1 eetl Amaretto 1 kl olijfolie 4 nectarines, in 2 gesneden, ontpit
Bereiding:
Meng in een kom de mascarpone met de plattekaas tot een homogene massa. Doe daarbij de vanillepoeder en de Amaretto. Zet in de koelkast. Smeer de necatrines in met olijfolie. Grill beide helften met de vleeszijde naar onder 1 minuut aan. Verdeel over de borden. Dien op met de mascarpone.
0.5 l melk 300 gr gepureerde bosbessen 1 vanillestokje 4 eidooiers 15 g zoetstof 0.5 l slagroom 9 blaadjes witte gelatine in een kom water geweekt
Bereiding
Kook de melk en laat het opengesneden vanillestokje een kwartier in de hete melk trekken. Verwijder het stokje. Klop in een grote kom de eidooiers en suiker tot een lichtgele massa. Giet de hete melk er geleidelijk bij en blijf roeren. Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe. Roer het mengsel koud boven een bak water met ijsklontjes. Meng er de gepureerde bosbessen onder. Klop de slagroom stijf. Spatel de room onder de bavarois als deze dikker begint te worden. Zet de bosbessenbavarois enkele uren in de ijskast.
0.5 l melk 1 mango 1 vanillestokje 4 eidooiers 15 g zoetstof 0.5 l slagroom 9 blaadjes witte gelatine in een kom water geweekt
Bereiding:
Schil de mango, snij het vruchtvlees klein en pureer. Houd een paar partjes over voor de versiering. Kook de melk en laat het opengesneden vanillestokje een kwartier in de hete melk trekken. Verwijder het stokje. Klop in een grote kom de eidooiers en suiker tot een lichtgele massa. Giet de hete melk er geleidelijk bij en blijf roeren. Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe. Roer het mengsel koud boven een bak water met ijsklontjes. Meng er de gepureerde mango onder. Klop de slagroom stijf. Spatel de room onder de bavarois als deze dikker begint te worden. Zet de mangobavarois enkele uren in de ijskast en garneer met enkele partjes mango.
150 g margarine 1 ei 1 eetl cacao 2 kl zoetstof 2 dl soya chokomelk 150 g bloem diabetes chokolade snippers
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180°C Roer de margarine, ei en zoetstof dooreen en voeg er dan de chokomelk en cacaopoeder bij Leg op een bakplaat het bakpapier. Neem een spuitzak met groot getand mondje en spuit er cirkels mee op het bakpapier. Bak 15 min in de oven, haal ze eruit en strooi er direct de chokoladeschilfers (of hagelslag) over. laat afkoelen op een rooster. en laat afkoelen op een rooster
4 eiwitten 50 g crystal zoetstof ( Canderel) 1 kl zoetstof 30 g maïzena 250 g amandelpoeder amandelschilfers
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180 °C. Neem een heel propere kom en sla de eiwitten zeer stijf. Halverwege voeg je de crystal zoetstof er aan toe. Meng de maïzena met het amanderpoeder en spatel voorzichtig onder het mengsel. Leg bakpapier op de bakplaat. Spuit met een spuitzak met rond mondje koekjes naar eigen fantasie (maar niet te groot). Bak ze midden in de oven een 20 min. Haal ze uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Terwijl ze nog heet zijn, bestrooien met schilfers.
Biscuitkoekjes (zie recept) 350 g mascarpone 3 gelatine blaadjes 3 eidooiers 1 kop sterke oploskoffie eventueel 1/2 borreltje cognac 10 g crystal zoetstof (Canderel) 2 kl zoetstof diabetes cacaopoeder
Bereiding:
Laat de koekjes even weken in de koffie (eventueel gemengd met cognac) Leg ze onderaan de glazen schotel. Klop de eidooiers met de zoetstof en de crystal suiker tot een sabayon (schuimige massa) Laat de gelatine 10 min weken in lauw water, knijp uit en laat smelten op matig vuur. Laat de mascarpone smelten op een klein vuurtje en roer door de sabayon , blijf roeren. Giet , ook al roerend, de gelatine door het mengsel. verdeel de vulling over de koekjes en laat opstijven in de koelkast. Bestrooi juist voor het opdienen met cacao poeder.
Tip: Kan ook in kleine kommetjes of schaaltjes gemaakt worden.
1 peer 1 bol diabetes chokolade ijs 1 glas melk 1 kl zoetstof 1 eetl diabetes chokoladesaus wat fruit voor versiering diabetes chokolade schilfers of hagelslag
Bereiding:
Schil de peer en doe ze in stukken in de blender, voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve het fruit en de schilfers. Mix fijn en giet in een mooi glas. Werk af met wat fruit en de chokolade. Dien koud op.
Schil de bananen en snij 1 1/2 banaan in stukken. Doe in een blender met de rest van de ingrediënten. Mix alles fijn en giet in longdrink glazen. Versier met wat sneetjes banaan en een muntblaadje. Dien koel op.
2 bussels rabarber, schoongemaakt, in stukken gesneden 6 g zoetstof sap van 1 sinaasappel 2 potjes (van 125 g elk) yoghurt 4 diabetes zandkoekjes, type « licht verteerbaar », verkruimeld 4 kleine aardbeien
Bereiding:
Rabarbermoes: doe de rabarber, de suiker en het sinaasappelsap in een stoofpan. Giet er ½ dl water bij. Zet het deksel op de pan en laat 15 min stoven op een matig vuur. Laat afkoelen in de koelkast. Doe in een glas afwisselend laagjes verkruimelde koekjes, yoghurt en rabarbermoes. Versier met de aardbeien
Voor het deeg: 2 eieren 12 g zoetstof 1 pakjes vanillesuiker beetje zout 100 g boter 150 g bloem 1 kl bakpoeder
Voor de bedekking: 75 g geschaafde amandlen 50 g boter 8 g zoetstof 1 eelt bloem 2 eetl room
Bereiding:
DaaDe oven voorverwarmen op 200° C. Voor het deeg de eieren, suiker, vanillesuiker en zout in een kom schuimig kloppen. De boter in een pannetje laten smelten en weer laten afkoelen. De bloem en bakpoeder door elkaar mengen en afwissellend met de boter door het eimassa roeren. Een springvorm ( liefst hoge ) met een doorsnee van 24 cm beboteren. Het deeg erin doen en bovenaan glad strijken. Op de middelste richel in de oven plaatsen en 20 min bakken. Intussen voor de bedekking de amandelen, boter, suiker en bloem in een pan doen. De room erdoor roeren en goed roerende langzaam aan de kook brengen. Dan van het vuur nemen. De oven aanlaten. Uit de oven de taart nu met de bedekking bestrijken en weer in de oven plaatsen. Nog eens 20 min bakken. Na de laatste baktijd de taart uit de oven nemen, even laten staan tot de grootste hitte er vanaf is. Erna voorzichtig de vorm losmaken en op een rooster laten afkoelen.
125 g harde boter 250 g instant - cacao poeder 1 volle kl oploskoffie 5 g zoetstof 40 g diabetes cacaopoeder of chokoladeschilfers
Bereiding:
De boter schuimig roeren. De instant cacao en de oploskoffie door de boter roeren. Hiervan 36 walnoten bolletjes draaien. Door het cacaopoeder of de chokoladeschilfers draaien en in de koelkast bewaren. wel binnen de week opeten.