Ik ben Colin Sonia, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Sonneke.
Ik ben een vrouw en woon in Gooreind / Wuustwezel (Belgie) en mijn beroep is even niks.
Ik ben geboren op 01/04/1954 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken, PC, knutselen, natuur, schilderen, mensen.
Alle zoete gerechten,zonder toevoeging van natuurlijke suikers bijeen gevoegd.
Overzichtelijk en gemakkelijk terug te v
Oven voorverwarmen op 180°C. Verkruimel de koekjes en meng met de margarine en wat kaneel (als gewenst) Bekleed de springvorm met bakpapier en bedek met het koekjesmengsel. Zet 30 min in de koelkast. Meng ondertussen de platte kaas met de slagroom, citroenschil, vanille essance, suiker en eidooiers. Sla de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig mee onder het mengsel. Haal de taartbodem uit de koelkast en verdeel het mengsel erover. Zet 40 min in de oven. Laat afkoelen, eventueel versieren met fruit of cristal suiker (Canderel).
500 g zacht zoet deeg 3 à 4 appels 1 losgeklopt ei wat water.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de appels, snij ze in 2 en haal het klokhuis eruit . Rol het deeg uit en verdeel in porties . Leg een portie deeg over een halve appel en pak die goed in. Kleef toe met wat water. Doe dit met alle 1/2 appels. Leg bakpapier op een plaat en schik hier de appelbollen met de platte kant naar onder erop. Doe de keukendoek erover en laat nog een half uurtje rijzen op kamertemperatuur. Zet de oven op 200°C, snij bovenaan de appelbol een kruis erin en bestrijk met losgeklopt ei. Zet 15 min in de oven.
500 g bloem 3 dl lauwe melk 15 g verse gist 1 ei 5 g suiker 10 g bak zoestof 50 g margarine
Bereiding:
Meng de melk met de gist en 1/2 bloem tot een dikke massa an laat kwartiertje rusten onder een schone keukendoek. Voeg de rest van de bloem to en meng goed. Dan het ei, zout, suiker en margarine en goed roeren. Kneed het nog eens goed door en laat weer een kwartieertje rusten onder de keukendoek. Kneed het deeg nog even goed door en laat het op een plank een half uurtje op kamertemperatuur rusten onder de keukendoek.
Je kan het nu verder verwerken of in een plastiek zak doen en invriezen. Later laten ontdooien, kneden en 15 min op kamertemperatuur laten rusten. Dan verder verwerken.
2 eieren 2 eiwitten 2 afgestreken kl bak zoetstof 30g bloem 30 g amandelpoeder wat amandelschilfers wat water 500 g Zacht zoet deeg ( zie recepten)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eiwitten los, niet stijf. Roer 2 eieren samen met de suiker en 1 eetl water luchtig, spatel de eiwitten er onder. Roer de bloem erdoor en dan het amandelpoeder tot een smeuige massa.
Verdeel het deeg in 2 delen en rol ze elk uit tot een rechthoek van 20 x 10 cm Leg op een bakplaat bakpapier en leg 1 rechthoek hierop. Spuit met een dikke spuitmond 2 dikke lijnen amandelvulling op het deeg. Bevochtig het deeg met wat water en leg de 2de laag deeg hierop. Druk alle randen en tussen de 2 rollen goed aan. Laat alles onder een schone droge keukendoek rijzen gedurende 45 min. Neem dan 1 ei en klop dit los, beborstel de bovenlaag van het deeg en bestrooi met wat amandelschilfers. Zet 20 min in een oven op 200°C. Haal eruit en laat afkoelen.
Laat de gelatine in koud water weken en laat smelten. Meng de mascarpone met de suiker en het limoensap en roer de gelatine onder de mascarpone. Sla de eiwitten goed stijf en spatel er de slagroom onder. Meng nu alles onder de mascarpone en vul de gebakken taartbodempjes. Zet koud in de koelkast.
2 kl zoetstof 1 eiwit 150 g margarine 3 dl water 320 g gezeefde bloem
Bereiding:
Meng alle ingrediënten stevig door elkaar in een grote kom. Laat opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit. Beboter de taartvormpjes (of grote taartvorm voor vlaaien) Doe er het deeg in en prik er in met een vork, zodat het deeg niet bol komt te staan. Zet ze in de oven (op 200°C) en laat goudbruin bakken. Laten afkoelen en ze kunnen daarna gevuld worden of bijgehouden worden in de diepvries.
10 g zoetstof (Aldi - Canderel - of andere) 3 gelatineblaadjes 75 g dessertrijst 3 dl melk (magere) 2 dl slagroom (liefst magere) stukje fruit of slagroom (diabetes) voor de afwerking
Bereiding:
Zet de gelatineblaadjes te week in wat water. Laat de rijst in de magere melk inkoken tot je een rijstpap krijgt en zet van het vuur. Meng de zoetstof onder de rijstpap. Knijp de gelatine uit en roer onder het mengsel tot het gesmolten is. Roer heel voorzichtig en met hoge bewegingen de slagroom door het rijstmengsel. Hou de potjes even boven hete damp en vul ze met de rijstpap. Versieren met fruit en/of slagroom.
7.5 dl magere melk 10 g bakvaste zoetstof (Aldi 2 eidooiers 70 g vanille puddingpoeder fruit diabetes slagroom
Bereiding:
Breng 1/2 l melk aan de kook met de zoetstof. Meng intussen het vanille puddingdpoeder met de rest van de melk en de eidooiers. Voeg, wanneer de melk kookt, al roerend het koude melkmengsel toe en laat het geheel goed doorkoken. Neem van het vuur en verdeel in schaaltjes, schik er wat fruit op en een beetje slagroom.
In een kom doet u de gist en het water en je mengt die twee onder elkaar.
De bloem mag je er aan toevoegen en verder ondermengen met de keukenrobot.
Als het deeg begint te vermengen voeg je er het zout en de gesmolten boter bij.
Dit laat je dan verder kneden tot een stevige veerkrachtige deeg 5 min.
Als het deeg goed gekneed is bedek je dit met een handdoek.
Je laat dit nu een 30 min rusten totdat je bemerkt dat het deeg begint te rijzen.
Je haalt het nu uit de kom en je drukt het deeg plat.
Dit deeg vouw je nu toe door van de 2 kanten de bovenkant en de onderkant naar elkander te brengen en nu de zijkanten. Het deeg laat je nu 30 min rijzen en dan terug toevouwen. Nu ga je dit deeg op een beboterde plaat leggen of vorm.
Maar voor het deeg een vorm te geven moet je nog één bewerking uitvoeren.
Het deeg druk je nog eens plat en twee kanten breng je naar elkaar.
De andere twee kanten rol je dan op gelijk een sigaret, maar wel wat aanspannen. Anders komen er gaten in je brood. Dit leg je dan met de sluiting van het deeg op de bodem van de beboterde vorm of op de beboterde bakplaat.
Je laat dit deeg nu een 40 min rusten en warm je de oven op 220°C.
Als het deeg voldoende gerezenis is(verdubbelt) plaats je het in het midden van de oven. De oven verminderen op 200°C.
Een tip: als je, je brood wil laten blinken als in de bakkerij. Pak je een sproeiertje en bespuit overmatig dit deeg met water als je het brood in de oven steekt. Dit laat je 30 min bakken in de oven.
Het brood uit de oven nemen en op een rooster laten afkoelen.
Bereiding: De melk samen met het water, het zout en de boter in een kookpot op het vuur zetten.
Dit eventjes laten koken totdat de boter gesmolten is.
De bloem erbij mengen en goed roeren.
De pot haal je maar van het vuur eens dat je ondervind dat het deeg zou beginnen aan de pan te branden. Als de pan van het vuur is giet je de 2 eieren onder het beslag.
Niet vergeten flink te roeren in dit beslag.
Het enige dat hier nog moet gedaan worden is dit in vorm spuiten en afbakken in de oven.
Je voegt de gist, het water en de melk in een kom en meng met je keukenrobot of handmixer.
Voeg er al mixend 2 eieren met malse boerenboter erbij.
Het zout en de suiker erbij voegen en verder laten kneden tot een niet te vaste deeg. De rozijnen erbij voegen en zachtjes kneden. Anders plet je al de rozijnen die in het deeg verwerkt zijn.
Nu mag je het deeg voor een 1ste maal lichtjes laten rijzen 15 min. Het deeg haal je uit de kom, druk dan het deeg plat en vouw je lichtjes op.
Nu laat je het deeg een 2de maal rijzen.
Terug indrukken maar in plaats van het op te vouwen neem je de twee uiteinden vast en brengt die naar het midden van het deeg.
Neem nu een van de twee andere uiteinden en je rolt die naar het andere uiteinde. Je trekt dit deeg wel een beetje aan zodat het wat opspant als je dit oprolt.
Zo verkrijg je een mooie opgerolde rechthoek.
Die breng je dan in een ingevette vorm. Je laat het deeg nu 45 min rijzen.
Niet vergeten af te dekken met een handdoek. De oven voorverwarmen op 200°C. Eens het deeg gerezen is bestrijk je de bovenkant met het ene opgeklopt ei.
Je plaatst het deeg in het midden van de oven op 190°C.
De baktijd voor een rozijnenbrood is 30 min.
Je haalt dit brood uit de oven en laat het afkoelen op een grill.
Je voegt gist, water en melk in een kom en begint te mengen met je keukenrobot of handmixer. Je voegt er al mixend bloem, 2 eieren en malse boerenboter erbij.
Het zout en de suiker erbij voegen en verder laten kneden tot een niet te vaste deeg. Je laat het deeg voor de 1ste maal lichtjes rijzen en dit voor een 15 min.
Haal het uit de kom en druk het plat, vouw dit deeg lichtjes op. Nu laat je het deeg voor de 2de maal voor een 40 min rijzen en duw je dit deeg plat.
In plaats van het op deeg op te rollen, neem je nu de 2 zijkanten vast en breng je die naar het midden van het deeg. Neem nu een andere kant vast en je rolt die naar de andere kant. Als je het deeg oprolt trek je het deeg per draai wel een beetje aan.
Zo verkrijg je een mooie opgerolde rechthoek. Wel opletten dat je dit deeg niet scheurt anders word de bovenkant niet mooi rond.
Het deeg leg je nu in een ingevette en lichtjes bebloemde vorm.
Je laat het deeg nu 45 min verder rijzen, wel afdekken met een handdoek zodat hij niet invalt. De oven laat je voorverwarmen op 200°.
Zodra het deeg voldoende gerezen is, bestrijk je het met een borsteltje de bovenkant van het deeg. Bak het deeg nu af in de oven en dit voor 35 min.
De temperatuur van de oven mag je nu op 190° zetten. Je haalt het melkbrood uit de oven en laat het verder afkoelen op een grill.
Bereidingstijd: 2 1/2 uur kJ/kcal per stuk: 160/40
Ingrediënten 50 g cranberry's 2 eiwitten 1 eetl honing Merg van 1 vanillestokje 100 g kokosrasp
Bereiding
De cranberry's grof snijden. De eiwitten in 5 min zeer stijf kloppen.
Daarna de honing en het merg van het vanillestokje tijdens het roeren toevoegen. Verder kloppen totdat de massa vast en glanzend is.
De kokosrasp luchtig door het mengsel spatelen en tot slot de cranberry's toevoegen. Met 2 kl het mengsel in kleine hoopjes over een met bakpapier bedekte bakplaat verdelen. In een voorverwarmde oven ( elektrische oven: 75 °C / gasoven: stand 1 ) gedurende 2 uur bakken.
Bij een gasoven een houten lepel tussen oven en ovendeur klemmen.
De sneeuwvlokjes op een bakrooster laten afkoelen.
Eventueel kunt u de sneeuwvlokjes bestrooien met wat kokosrasp
In een kom doet u de gist en het water en je mengt die twee onder elkaar.
De 2 soorten bloem mag je er aan toevoegen en verder ondermengen.
Hiervoor gebruik je best uw keukenrobot. Als het deeg begint te vermengen voeg je er het zout en de gesmolten boter bij.
Je laat dit alles verder mengen tot een stevige veerkrachtige deeg 5min.
Het deeg mag nog iets aan de handen plakken.
Als dit alles goed gekneed is geweest, dek je dit deeg af door een handdoek.
Een 30 min rusten totdat het deeg begint te rijzen.
Je drukt het deeg plat en je vouwt dit deeg toe.
Laat het nu verder rijzen (niet vergeten de handdoek te gebruiken) voor zo een half uurtje en je vouwt het dan terug in.
Leg dit deeg op een beboterde plaat leggen of vorm.
Voor het deeg een degelijke vorm te geven bol je dit deeg best eventjes op. Dit doe je door de laatste kant dat je dit deeg toegevouwen hebt de twee uiteinden naar elkaar toe te rollen en zo van u weg te rollen.
Wel het deeg in uw hand houden zo sluit je dan het deeguiteinden. Je laat dit deeg nu een 40 min rusten.
Tijdens deze rustperiode warm je de oven op 220°C.
Als dit deeg voldoende gerezen is (verdubbelt) plaats je het in de oven.
Nu moet je de oven verminderen op een 200°C. Een tip als je brood wil laten blinken pak een sproeiertje en besproei overmatig het deeg. Dit laat je nu een 30 min bakken in de oven. Brood uit de oven nemen en op een rooster laten afkoelen.
Tip: om te weten of het brood genoeg gebakken is.
Draai het eens om en klop er eens met uw vingertoppen eens tegen.
Als het brood ietsje hol klinkt is het voldoende gebakken.
Ingrediënten Voor het honingijs: 375 ml room 3 eierdooiers 100 g heldere honing
Voor de appel: 4 kleine rode appels boter om de vorm in te vetten 20 g gekonfijte sinaasappelschil 20 g gekonfijte gember 1 el gehakte hazelnoot 2 el heldere honing 1 mespuntjes gemalen kaneel 2 kl boter 2 eiwitten 1 el poedersuiker
Bereiding
Voor het honingijs de room even koken.
Eierdooiers door de honing roeren en voeg al roerend de slagroom langzaam toe. Verwarm dit au bain marie en blijf net zolang roeren totdat de massa dik geworden is. Crème in de ijsmachine of in de diepvries ongeveer 2 uur laten invriezen, tussendoor meerdere malen roeren. De oven voorverwarmen op 180°C.
Appels wassen en klokhuis verwijderen en in een ingevette ovenschaal zetten. Voor de vulling de sinaasappel, gember en hazelnoot fijn hakken.
Dit vervolgens met de honing en kaneel mengen en hiermee de appel opvullen. Klontjes boter bij de appel neerleggen en bak 25 min in de oven.
Klop het eiwit stijf en voeg geleidelijk aan de poedersuiker toe.
Hierna kunt u de appel met het schuim garneren en 2 min grillen.
De met sneeuw bedekte gebakken appel met honingijs serveren.
Naar wens garneren met appelschijfjes, sinaasappelschil en noten.
Tip: gebruik alleen verse eieren (niet ouder dan 5 dagen).
Oventemperatuur
Elektrische oven: 180 °C Heteluchtoven: 240 °C Gasoven: stand 3
Boter, suiker, vanillesuiker en het beetje zout in een kuip leggen en goed mengen. Zachtjes aan meng je de bloem en het ei erbij.
Zodra de laatste ingrediënten in de kuip gegoten zijn. mag de keukenrobot alleen nog draaien totdat al de ingrediënten voldoende zijn verwerkt. Het deeg moet nog een beetje aan de handen plakken.
Dit deeg kun je 1 week bewaren in de koelkast. Niet vergeten het deeg af te dekken met huishoudfolie.
Zeef de bloem en leg ze in een bergje op de werkbank.
Maak er in het midden een kuiltje in. Verwarm de melk tot lauwwarm, en week de gist in een gedeelte hiervan.
Voeg dit bij bloem, boter en suiker, de rest van de melk en het ei.
Kneed er een deeg van.
Geef er het zout bij en kneed dit er nog door.
Kneed het deeg goed tot het volkomen glad is.
Laat het dan afgedekt een half uur rijzen.
Kneed het opnieuw en rol het deeg uit zodat het in de vlaaivorm past. Bestrijk een vlaaivorm met boter, leg er het deeg in en prik de bodem op veel plaatsen in.
Rol met een deegroller het deeg weg dat over de rand van de vorm hangt.