de fielesoof Daniël Goegebeur Rudy Jaques Eddy Vanacker Eric Dewulf Benny Vandamme Hans Neels Patrick Vanrietvelde Rik Lefevere
Het is in een democratie te delicaat om enkel de wil van het volk te volgen. Ik meet de kwaliteit van een maatschappij onder andere af aan de vraag hoe respectvol ze omgaat met haar dwarsliggers. Ik vind dat filosofen zeker die rol van dwarsligger moeten spelen (Van Bendegem)
Home Cookin’ from the homeland: 8ste 2009: org. BK Torhout 2008 WK België: vis 9de 2008 World Ranking: 18de 2006 BK Steenhuffel: 4de 2006 World Ranking: 7de 2006 WK Polen: 5de 2005 WK Hongarije: 15de 2004 BK Vollezeele: 2de
Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum
DE FIELESOOFEN
Fire Food en Fun Gezelligheid, ambiance en vriendschap door barbecue van worstje tot kreeft.
16-06-2007
altijd interessant om weten
Het woord barbecue komt voor het eerst in beeld aan het begin van de 16e eeuw, als de Spanjaarden op het eiland Haïti kennismaken met de barbacoa, een rooster waarop vlees kon worden gerookt en gedroogd. Daarnaast deed dit rooster, volgens sommigen, ook dienst als bed.
Een andere versie is deze die de Fransen gegeven hebben bij het bereiden van vis; het hele dier wordt geroosterd, van de baard tot de staart: "de la barbe á queue.'
De term barbecue wordt meer verkeerd dan juist gebruikt. We nemen in het weekend onze barbecue en barbecueën snel een steak of een worstje en voegen er wat barbecuesaus voor smaak bij. De barbecue is niet dat waar je op kookt of het gerecht maar de manier waarop je het klaar maakt.
De meest voorkomende misvatting is dat grillen en barbecueën hetzelfde zijn. Grillen wordt boven de directe warmtebron gedaan en schroeit het vlees dicht, zodat de sappen bewaard blijven. Barbecueën anderzijds is het kookproces waarbij het vlees op lage temperatuur en over een langere tijd bereid wordt. Door de langere bereidingstijd wordt het vlees zacht en sappig.
Of zoals de fielesoof zegt: het verschil tussen grillen en barbecueën, is ongeveer 6 pintjes!.
10-06-2007
exit Kurt
De Fielesoofen en Kurt Dekoninck hebben beslist om de samenwerking te stoppen. Kurt zag een meer professionele koers, terwijl de overige Fielesoofen het plezier terug de bovenhand wensten te geven.
Wij wensen Kurt veel succes.
18-05-2007
godverdomme, om het zo schoon te zeggen
Het heeft niet mogen zijn. Gisteren, op de hoogdag van O.H.Hemelvaart, ontvingen wij de trieste mail van Rolf Zubler dat het EK BBQ niet doorgaat. Zelfs de bestuurwissel met een nieuwe voorzitter, heeft het financiële plaatje niet rond gekregen. Wij waren er klaar voor, de gerechten smaakten ongelooflijk en zagen er fantastisch uit. De Europese titel lag binnen ons bereik.
Maar we zouden geen fielesoofen zijn, als we dat niet filosofisch opnamen. Of zoals Zubler zegt "Es ist kein Schaden so gross, es ist auch immer ein Nutzen dabei."
An die Involvierten der 11. European Barbecue Championships
geplant in Moskau, den 16.-17. Juni 2007
Neuhausen, den 17. Mai 2007
Liebe Freunde, geschätzte Kollegen, sehr geehrte Teams und Juroren
Wir haben gestern per Mail vom Präsidenten des russischen Barbecue Verbandes Andrey Antipov Kenntnis erhalten, dass aus organisatorischen Gründen die EBC 07 nicht durchgeführt wird.
Die Projektleitung, unter Sabine Hill und Helmut Binder, hat alles daran gesetzt, den Veranstalter von der Tragweite des durch diese Absage verursachten Schadens für uns alle zu überzeugen, leider ohne Erfolg.
Andrey Antipov hat mir heute nochmals telefonisch bestätigt, dass er an diesem Entscheid festhalten wird und sagt die 11. European Barbecue Championship ab.
Wir von unserer Seite sind total frustriert und fühlen uns um Euren Einsatz, die geleistete Arbeit, die bezahlten Tickets und Visa betrogen.
Ich bitte Euch alle, aus diesem Fall keinen Hass oder Abneigungsgefühle aufkommen zu lassen. Das wäre nicht in unserem Sinne des make friends around the globe und würde keinem etwas bringen.
Wir bedanken uns trotzdem beim ersten Präsidenten der WBQARU Arutyun Yengoyan, der Russland überhaupt in die Lage gebracht hat, bei uns Mitglied zu werden. Auch er untröstlich über die Vorgehensweise und den Rücktritt aus der Verpflichtung dem Kontinent gegenüber.
Besten Dank ebenfalls an die Behörden rund um den Gouverneur Boris Razkazov und den Bürgermeister von Krasnorgorsk Victor.
Herzlichen Dank ebenfalls an die Hilfestellung unseres schweizer Freundes bei Globus Moskau Martin Heinzelmann und seinen Freunden.
Bei den Teams und den Jurymitgliedern, die bereits Tickets und Visa bestellt und bezahlt haben, können wir uns nicht entschuldigen, da dies in keiner Weise unserer Verzweiflung Ausdruck verleihen könnte. Sind es genau diese Menschen, die an unsere Sache geglaubt haben, die Idee make people happy mit gelebt und durch ihre Anmeldung verwirklichen wollten. Da ist unsere Enttäuschung umso grösser, weil wir diese Teams und Jurymitglieder kläglich im Stich gelassen fühlen und keine Worte des Dankes und Entschuldigung finden können.
Unsere Projektmanagerin Sabine Hill, die sich während mehr als 6 Monaten in unermüdlichem Einsatz um jede Belange gekümmert, und sei es noch so banale Anfrage befasst und höflich beantwortet und weitergeholfen hat, ist am Boden zerstört. Ich bin untröstlich, sie in dieser Situation nicht einfach in die Arme nehmen zu können und Ihren Tränen einen Halt zu geben.
Und trotzdem wird es weiter gehen.
Sabine hat in ihrem Schmerz erklärt, dass sie allen, die trotzdem die Reise antreten und Moskau sehen wollen, zusammen mit unserem Chairman Arutyun, genannt Harry, eine der schönsten Städte der Welt zeigen will. Sie hat angeboten, ihr Haupt auf das Schafott zu legen und sich dem Frust der Teams und Jury zu stellen, die verständlicherweise gross und unbegrenzt sein muss.
Es ist kein Schaden so gross, es ist auch immer ein Nutzen dabei. (ein weiser Spruch meines Vaters)
Das Abenteuer Moskau hat die WBQA und uns alle einen Haufen Energie, Geld und Gefühle gekostet.
Daraus lernen wir, dass wir allein mit Rücksicht und Güte nicht wirklich weiter kommen.
In Zukunft werden wir genau darauf achten, ob ein Veranstalter vor Ausschreibung einer Meisterschaft seinen Verpflichtungen, sprich Entsendung seiner versprochenen Teams und Juroren, Empfang seiner internationalen Lizenz und dessen Bezahlung sowie die Meldung seiner Mitglieder in die Weltdatenbank, nachgekommen ist.
Sollte dies nicht der Fall sein, wird es in naher Zukunft keine internationalen Events mehr geben, zu denen wir Euch auffordern, die Koffer zu packen und in fremden Landen die Öfen unter Feuer zu nehmen.
Wer seinem Frust Luft machen will, darf mich selbstverständlich anrufen.
Ich entschuldige mich persönlich für das nicht Zustandekommen des kontinentalen Anlasses und verbleibe mit kameradschaftlichen Grüssen im Namen aller Task Force Mitglieder und nationalen Präsidenten.
Herzlichst aus der Schweiz
Rolf Zubler President World Barbecue Association
Geht an:alle Involvierten Teamchefs, Jurymitglieder, Landespräsidenten, WBQA Mitglieder und der Task Force WBQA
16-05-2007
Houtland Cup 2007
De 2 laatste jaren organiseerden de Fielesoofen op de voetbalpleinen van het Rozenveld hun zomerhappening en verleden jaar voor de eerste maal de wedstrijd om de Houtland Cup. Dit jaar wordt het in het weekend van 25 en 26 augustus grootser opgevat.
Verleden jaar organiseerde het stadsbestuur in hetzelfde weekend als de Houtland Cup een ontbijt voor alle Torhoutenaren. Er werd beslist om samen te werken en van het weekend een Breugheliaans festijn te maken op de markt van Torhout.
Het programma ziet er (voorlopig) als volgt uit.
Zaterdagavond 25 augustus zomer BBQ door de Fielesoofen. Zondagmorgen 26 augustus ontbijt (met o.a. spek en eieren door de Fielesoofen) en 's namiddags de Houtland Cup 2007 (BBQ wedstrijd voor hapjes en 1 gerecht kalfsvlees). Iedereen die verleden jaar aanwezig was, weet hoe plezant en overvloedig de Fielesoofen BBQ's kunnen zijn.
Men zegge het voort.
Teams die wensen deel te nemen aan de Houtland Cup kunnen zich inschrijven via email.
Later nog meer en gedetailleerder informatie.
Belgisch Kampioenschap BBQ
Velen vragen ons of het Belgisch Kampioenschap BBQ dit jaar doorgaat.
Dit jaar is er dus geen Kampioenschap.
Volgend jaar wordt het Belgisch Kampioenschap gecombineerd met het Wereldkampioenschap dat plaats vindt van 12 - 14 september 2008 in de Palm Brouwerijen in Steenhuffel.
Maar iedereen kan zich inschrijven voor onze Houtland Cup 2007 en eens proeven van die verrukkelijke ambiance.
15-05-2007
het komt alsmaar dichter
Het Europees kampioenschap komt alsmaar dichter en dichter. De voorbereidingen zijn in volle gang.
Volgende teams zijn al aangemeld: 1. World BBQ team Switzerland 2. Best of Britain (Groot-Brittanië) 3. Virumaa Barbecue Team (Estland) 4. Erste Deutsche Grill- und Barbecueschule Egapark Erfurt (Duitsland) 5. Hela Grillteam GutGlut e.v. (Duitsland) 6. Swedish BBQ Team (Zweden) 7. De Fielesoofen (België) 8. Meesenburg Säntischblick Smokers (Zwitserland)
Maar koken kost geld. Om onze deelname aan het kampioenschap te helpen fincieren worden steunkaarten aan 5,00 verkocht. Er worden verschillende gastronomische barbecues verloot onder de sympathisanten.
03-05-2007
nieuwe sponsor
Wij verwelkomen met heel veel genoegen onze nieuwe sponsor Breydelham. vanaf nu smaken onze gerechten nog lekkerder.
08-02-2007
EK Moskouw
Schoon hé.
De voorbereidingen kunnen beginnen.
23-01-2007
de Fielesoofen op het WK Veldrijden
Zondag 28/01 is het zover, wereldkampioenschap cyclocross in Hooglede-Gits. De Fielesoofen verzorgen het middagmaal voor 250 Lotto genodigden en de VIP receptie met 7000 hapjes. Er wordt verteld dat de koning zal aanwezig zijn.... dus mogen de Fielesoofen vanaf zondag zich "hofleverancier" noemen.
04-12-2006
Europees Kampioenschap 2007
Nu Rolf toch in het land was; heeft hij ons bevestigd dat het Europees Kampioenschap volgend jaar in Moskou plaatsvindt, in het weekend van 16 en 17 juni 2007.
Voilà, wij kunnen aan de voorbereidingen beginnen.
Wereldkampioenschap BBQ 2008
Verleden week werd het contract tussen het WBQA en het BBA, om in 2008 het Wereldkampioenschap BBQ in Steenhuffel te organiseren, ondertekend. De organisatie gebeurt in samenwerking met Brouwerij Palm.
Op de voorgrond: links Charly Van den Bosch voorzitter Belgium BBQ Assiciation, midden Rolf Zubler Intern voorzitter World BBQ Assosiation (Zwitserland), rechts Peter Beulens Brouwerij Palm en achteraan leden van de BBQA (waaronder onze Daniël) en de getuigen.
20-11-2006
artikel van Andy Vermaut gepubliceerd op www.westhoek.be
Fielesoofen organiseren eerste winterwildbarbecue voor warme samenleving.
Barbecuen zelfs in de winter een verslaving.
Ex-Koekelarenaar Kurt Dekoninck (37) nu woonachtig en Moere en Rudy Jaques (46) organiseren samen met het barbecueteam De Fielesoofen op 24 november in zaal Don Bosco langs de Pastoriestraat in Torhout een eerste winter-wild barbecue.
Het barbecueteam De Fielesoofen is tweevoudig Belgisch kampioen rundsbarbecue en vicewereldkampioen varkensbarbecue. Naast Kurt en Rudy maken tevens Daniël Goegebeur, Eddy Vanacker, Eric Dewulf, Hans Neels, Benny Vandamme en Christian Vandroemme deel uit van dit team.
Het is al enkele jaren dat De Fielesoofen een winterfeest en een zomerfeest organiseren. Het zomerfeest is tevens de Houtlandcup wedstrijd voor wat betreft het grillen van kalfsvlees. Dit wordt in samenwerking met het Nederlandse Peters Farm en zijn verdeler: de uitsnijderij Dekeyzer-Ossaer uit Koekelare georganiseerd. Voor dit zomerfeest dat in augustus plaatsgreep, kwamen meer dan 1000 man opdagen. Het barbecueteam de Fielesoofen is ondertussen internationaal gerenommeerd, want ze worden meer en meer gevraagd voor buitenlandse demonstraties. En ondertussen staat het barbecueteam op de 7de plaats in de wereldtop. De bedoeling van de winterbarbecue is echter geld in het laatje brengen voor het Europese kampioenschap dat in juni 2007 plaatsgrijpt in Moscou.
Rudy Jaques:In de toekomst staan er nog enkele uitdagingen op het programma, waaronder het halen van het Guiness Book of records en het openen van een barbecueshop in de regio. We werken met ons team al 5 jaar samen. Het samenhouden van deze groep is een kunst, maar barbecuen zelf nog veel meer. Barbecuen is voor ons een verslaving geworden. Ja, ja zelfs in de winter. Het is iets wat meer en meer in de running is. Het is ook een hobby waar je nooit op uitgekeken bent. Je leert elke dag bij. De fielesoofen zijn altijd gefascineerd door fire, food en fun. Het onder controle houden van het vuur en de vriendschap er om heen is zalig. Samen iets creëren en werkelijk genieten van het leven is het beste middel voor een warme samenleving.
Wat staat er op het menu. Wel de wilde bende van de BBQ Fielesoofen doen het met wild. Na een aperitief bestaande uit witte wijn met bosbessenjenever uit de Ardennen en verassende hapjes, is er een wild varkentje aan het spit, reerug en filet van everzwijn op de grill, wildragout, aardappelpuree met kastanjes Jagersaus en als dessert een kaasbuffet met fruit. Als je van al dit wild niet helemaal wild wordt, dan weten we het ook niet meer. (Andy Vermaut)
Kaarten zijn te verkrijgen bij Kurt Dekoninck op tel 0475 33 01 25 of op 050 21 49 84 en kosten 30 euro.
Het barbecueteam de Fielesoofen is ondertussen internationaal gerenommeerd. Ze organiseren op vrijdag 24 november een grandioze wildbarbecue in zaal Don Bosco, de eerste in zijn soort.
Op de foto zie je Kurt en Rudy die momenteel volop aan het trainen zijn voor zaterdag.
(foto Andy Vermaut)
15-11-2006
en trots dat we zijn
Expeditie Robinson
In de HUMO van 7 november verscheen het verhaal van Curd, afvaller nummer 11 uit Expeditie Robinson, het survival programma op VT4. Curd is keurslager in Harelbeke en specialiseert zich o.a. in tafelBBQ. In het artikel staat in de hoofding :"(..) Curd die sinds 18 jaar een chique keurslagerij in Harelebeke leidt en volgend jaar met een team meedoet aan het WK Barbecue.." Je moet niet alles geloven wat in de pers verschijnt. Dat Curd deelneemt aan een wedstrijd kan wel zijn, maar het WK???
04-11-2006
WBQA Ranking 2006
Na een druk BBQ seizoen heeft de WBQA de ranking opgemaakt.
Hieronder vind je de top 10.
Het volledige klassement vind je op www.wbqa.com (klik op het logo)
World-Ranking-List of the World Barbecue Association 2006
Place
Team
Points
MC
1.
World Barbecue Team Switzerland - CH
290
2.
Salzburger BBQ Bulls - AT
268
3.
Südtiroler Rolliteam - IT
248
4.
Waldviertler Hornochsengriller - AT
187
E
5.
Grill Ueli Team - CH
185
N
6.
1. Grill- und BBQ-Schule ega Erfurt - DE
184
E
7.
SMOKEY CHARLEY "DE FIELESOOFEN" - BE
177
E
8.
Spicy Flames - AT
176
W
9.
Wroclaw - Grill Team - PL
175
E
9.
BarBeCrew - DE
175
W
9.
Fire Ladies - IT
175
W
10.
Hela Grillteam GutGlut e.V. - DE
173
W
10.
Acher Barbecue Team - CH
173
W
MC = Missing Contest W: World-Championship E: European-Championship N: National-Championship
Volgend jaar staat enkel het Europees Kampioenschap op het programma. Het ziet er naar uit dat alle teams die deelnemen aan de ranking aanwezig zullen zijn.
Dat belooft.
Het Wereld- en Belgisch kampioenschap gaan in 2008 door in België.
12-10-2006
De BBQ Fielesoofen doen het in het wild
Locatie Don Bosco, Torhout vrijdag 24 november 2006
aperitief
witte wijn met bosbessenjenever uit de Ardennen verrassende hapjes
wild varkentje aan t spit
Reerug en Filet van everzwijn op de grill wildragout aardappelpuree met kastanjes Jagersaus
Dessert Kaasbuffet met fruit
30,00
1/4de fles wijn en spa inbegrepen
14-09-2006
Het Nieuwsblad 13 september 2006 - Tine Hollevoet
Amateurs en specialisten geven tips voor de perfecte barbecue - 11/09/2006
De nazomer is in het land en dat betekent voor vele Vlamingen nog een laatste keer gezellig barbecuen. Op het Belgische kampioenschap barbecue in het Vlaams-Brabantse Steenhuffel (Londerzeel) toverden amateurs en professionelen de heerlijkste gerechten op hun rooster. Elk hadden ze hun eigen methode en tips. ,,Geduld is de boodschap, een barbecue mag je niet overhaasten'', stelt barbecuegoeroe Daniël Goegebeur.
Iedereen houdt van barbecuen maar het is niet iedereen gegeven om die barbecue ook vlekkeloos en smakelijk te laten verlopen. Aangebrande biefstukken, uitgedroogde ribben, een uiteengevallen zalm zullen wel al op ieders bord gelegen hebben. Barbecuegoeroe Daniël Goegebeur heeft alvast tips bij de vleet. Vorig jaar werd hij op het wereldkampioenschap uitgeroepen tot Grillmaster of the World. Op welk toestel je barbecuet is niet zo belangrijk, vindt Daniël. ,,De enige voorwaarde is, is dat je een rooster hebt dat snel regelbaar is'', legt hij uit. ,,Naargelang de hitte van het vuur moet het rooster snel omhoog en omlaag kunnen.'' ,,Eigenlijk kun je op elk toestel een goede maaltijd maken. Geef mij twee stenen en ik zal er ook een steak op grillen. Ik ben wel geen voorstander met toestellen met gas omdat ik dat niet echt grillen vind.''
Houtskool of briketten, een al even veel gehoord struikelblok bij de barbecue? ,,Ook dat maakt niet zoveel uit'', gaat Daniël verder. ,,Er bestaan tegenwoordige goede houtskolen en ook goede kokosbriketten. Geduld is erg belangrijk. Je mag niet verwachten dat je een kwartier na het aanmaken van het vuur kunt beginnen grillen. Barbecuen doe je op je gemak, het is vooral een gezellig samenzijn met vrienden.''
Geen papier
Wat je absoluut moet vermijden is dat de vlammen door je rooster slaan. ,,Dat verpest je hele maaltijd'', aldus nog de kenner. ,,Het heeft geen nut om een hele bak kolen erop te smijten. Voor vis zijn vlammen fataal. Zorg voor goede aanmaakblokjes en wakker het vuur nooit aan met papier. Papier dwarrelt rond en plakt overal aan.''
Wat je dan op die barbecue serveert hangt af van je persoonlijke voorkeur. Met een goede filet pur van runds- of kalfsvlees heb je volgens kenners altijd succes. Ook een zalm op zijn vel gegrild is zelfs voor de grootste leek perfect haalbaar. Vergeet die wel niet in een visklem te steken, anders valt je vis gegarandeerd uit elkaar. Wees bij het grillen van ribbetjes niet te gehaast want die branden snel aan of drogen uit.
Naast enkele rauwe groentjes, raadt Daniël bij de barbecue groentesauzen aan. ,,Ik denk aan tuinbonensaus, spinaziesaus of wortelsaus'', legt hij uit. ,,Kook je groenten in wat kippenbouillon en ga er met de mixer door. Doe er in geen geval room in, anders smaakt het licht. Aardappelen of rijst kun je wokken op de barbecue, net als vele andere groentjes.''
Erg simpel
Vergeet je barbecue niet bij het maken van het dessert. Denk aan een appel in een papillot met rum en bruine suiker of een banaan in vanillesaus en advocaat. Al hoeft het niet altijd zo moeilijk te zijn. ,,De lekkerste barbecue is simpelste'', zegt amateur Kris Schellens uit Lochristi van het team Cinghiale. ,,Wij smelten gewoon wat chocolade en doppen er aardbeien in. Ik ben helemaal geen kok, maar ik probeer dingen uit en dat lukt me aardig. Mijn barbecue staat altijd klaar als de zon tevoorschijn komt.''
Tine Hollevoet
11-09-2006
Belgisch Kampioen
het Belgisch kampioenschap zit er op, het was leutig maar lastig.
Bij de professionelen werd Chez Vincent terug Belgisch kampioen.
Wij eindigden eervol op een 4de plaats in de algemene rangschikking, een 1ste plaats bij het rundvlees en een 3de plaats met ons visgerecht. Gerechtigheid is geschiedt, de vissen hebben het varken geklopt.
Maar...wij hebben de publieksprijs gewonnen. De publieksprijs is een waardering voor het ganse team, de manier van werken, het totaal van de gerchten, de stand, de ambiance,... En daar zijn we trots op.
Wij danken alle supporters die zo talrijk aanwezig waren en nu gaan we wat rusten.
02-09-2006
Houtland Cup
Onze 2de zomer BBQ-Brunch van afgelopen zondag 27/08 mag weerom een groot succes genoemd worden. Het weer was prachtig, de 12 deelnemende ploegen hebben het beste van zichzelf gegeven en de afterparty heeft ons een groot deel van de maandag gekost. Maar het was het waard.
De kwaliteit van de voorgestelde kalfsgerechten was hoogstaand, en uit al deze pareltjes werd het team de Blauwe Kat met Luc Hollevoet als winnaar gekozen. Maar er zijn geen verliezers. Voor de meeste was het de eerste keer dat zij deelnamen aan een BBQ wedstrijd en het smaakte naar meer. Een 2de Houtland Cup zit er zeker aan te komen.
Proficiat aan alle teams, bedankt voor de medewerking en tot volgend jaar.
Belgisch Kampioenschap BBQ Steenhuffel 11/09/2006
De Fielesoofen nemen zondag 10 september deel aan het 3de BELGISCHE BARBECUE KAMPIOENSCHAP op de terreinen van de Brouwerij Palm in Steenhuffel, nabij kasteel Diepensteyn.
De Brouwerij Palm stelt haar deuren open voor het grote publiek op zondag, 10 september 2006 (van 10.00 u tot 16.55 u).
Zaterdag, 9 september 2006.
13.00 uur : Start BBQ WORKSHOP FOR KIDS
18.30 uur : VOORSTELLING VAN DE DEELNEMENDE PLOEGEN, gevolgd door receptie
20.30 uur : CULINAIR BBQ DINER (aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, dessertenbuffet, wijnen en dranken aan tafel inbegrepen).
Zondag 10 september 2006.
In de loop van de voormiddag steken de deelnemende ploegen hun vuren aan en beginnen met hun bereidingen. Het eerste gerecht wordt aan de jury voorgesteld om 12.30 uur, en daarna om het uur.