Het woord barbecue komt voor het eerst in beeld aan het begin van de 16e eeuw, als de Spanjaarden op het eiland Haïti kennismaken met de barbacoa, een rooster waarop vlees kon worden gerookt en gedroogd. Daarnaast deed dit rooster, volgens sommigen, ook dienst als bed.
Een andere versie is deze die de Fransen gegeven hebben bij het bereiden van vis; het hele dier wordt geroosterd, van de baard tot de staart: "de la barbe á queue.'
De term barbecue wordt meer verkeerd dan juist gebruikt. We nemen in het weekend onze barbecue en barbecueën snel een steak of een worstje en voegen er wat barbecuesaus voor smaak bij. De barbecue is niet dat waar je op kookt of het gerecht maar de manier waarop je het klaar maakt.
De meest voorkomende misvatting is dat grillen en barbecueën hetzelfde zijn. Grillen wordt boven de directe warmtebron gedaan en schroeit het vlees dicht, zodat de sappen bewaard blijven. Barbecueën anderzijds is het kookproces waarbij het vlees op lage temperatuur en over een langere tijd bereid wordt. Door de langere bereidingstijd wordt het vlees zacht en sappig.
Of zoals de fielesoof zegt: het verschil tussen grillen en barbecueën, is ongeveer 6 pintjes!.
|