De nazomer is in het land en dat betekent voor vele Vlamingen nog een laatste keer gezellig barbecuen. Op het Belgische kampioenschap barbecue in het Vlaams-Brabantse Steenhuffel (Londerzeel) toverden amateurs en professionelen de heerlijkste gerechten op hun rooster. Elk hadden ze hun eigen methode en tips. ,,Geduld is de boodschap, een barbecue mag je niet overhaasten'', stelt barbecuegoeroe Daniël Goegebeur.
Iedereen houdt van barbecuen maar het is niet iedereen gegeven om die barbecue ook vlekkeloos en smakelijk te laten verlopen. Aangebrande biefstukken, uitgedroogde ribben, een uiteengevallen zalm zullen wel al op ieders bord gelegen hebben. Barbecuegoeroe Daniël Goegebeur heeft alvast tips bij de vleet. Vorig jaar werd hij op het wereldkampioenschap uitgeroepen tot Grillmaster of the World. Op welk toestel je barbecuet is niet zo belangrijk, vindt Daniël. ,,De enige voorwaarde is, is dat je een rooster hebt dat snel regelbaar is'', legt hij uit. ,,Naargelang de hitte van het vuur moet het rooster snel omhoog en omlaag kunnen.'' ,,Eigenlijk kun je op elk toestel een goede maaltijd maken. Geef mij twee stenen en ik zal er ook een steak op grillen. Ik ben wel geen voorstander met toestellen met gas omdat ik dat niet echt grillen vind.''
Houtskool of briketten, een al even veel gehoord struikelblok bij de barbecue? ,,Ook dat maakt niet zoveel uit'', gaat Daniël verder. ,,Er bestaan tegenwoordige goede houtskolen en ook goede kokosbriketten. Geduld is erg belangrijk. Je mag niet verwachten dat je een kwartier na het aanmaken van het vuur kunt beginnen grillen. Barbecuen doe je op je gemak, het is vooral een gezellig samenzijn met vrienden.''
Geen papier
Wat je absoluut moet vermijden is dat de vlammen door je rooster slaan. ,,Dat verpest je hele maaltijd'', aldus nog de kenner. ,,Het heeft geen nut om een hele bak kolen erop te smijten. Voor vis zijn vlammen fataal. Zorg voor goede aanmaakblokjes en wakker het vuur nooit aan met papier. Papier dwarrelt rond en plakt overal aan.''
Wat je dan op die barbecue serveert hangt af van je persoonlijke voorkeur. Met een goede filet pur van runds- of kalfsvlees heb je volgens kenners altijd succes. Ook een zalm op zijn vel gegrild is zelfs voor de grootste leek perfect haalbaar. Vergeet die wel niet in een visklem te steken, anders valt je vis gegarandeerd uit elkaar. Wees bij het grillen van ribbetjes niet te gehaast want die branden snel aan of drogen uit.
Naast enkele rauwe groentjes, raadt Daniël bij de barbecue groentesauzen aan. ,,Ik denk aan tuinbonensaus, spinaziesaus of wortelsaus'', legt hij uit. ,,Kook je groenten in wat kippenbouillon en ga er met de mixer door. Doe er in geen geval room in, anders smaakt het licht. Aardappelen of rijst kun je wokken op de barbecue, net als vele andere groentjes.''
Erg simpel
Vergeet je barbecue niet bij het maken van het dessert. Denk aan een appel in een papillot met rum en bruine suiker of een banaan in vanillesaus en advocaat. Al hoeft het niet altijd zo moeilijk te zijn. ,,De lekkerste barbecue is simpelste'', zegt amateur Kris Schellens uit Lochristi van het team Cinghiale. ,,Wij smelten gewoon wat chocolade en doppen er aardbeien in. Ik ben helemaal geen kok, maar ik probeer dingen uit en dat lukt me aardig. Mijn barbecue staat altijd klaar als de zon tevoorschijn komt.''
Tine Hollevoet
|