de fielesoof Daniël Goegebeur Rudy Jaques Eddy Vanacker Eric Dewulf Benny Vandamme Hans Neels Patrick Vanrietvelde Rik Lefevere
Het is in een democratie te delicaat om enkel de wil van het volk te volgen. Ik meet de kwaliteit van een maatschappij onder andere af aan de vraag hoe respectvol ze omgaat met haar dwarsliggers. Ik vind dat filosofen zeker die rol van dwarsligger moeten spelen (Van Bendegem)
Home Cookin’ from the homeland: 8ste 2009: org. BK Torhout 2008 WK België: vis 9de 2008 World Ranking: 18de 2006 BK Steenhuffel: 4de 2006 World Ranking: 7de 2006 WK Polen: 5de 2005 WK Hongarije: 15de 2004 BK Vollezeele: 2de
Omdat er hier niets verschijnt, wil dat nog niet zeggen dat we stil zitten.
Er is een volledig nieuwe site in ontwikkeling met foto's, nieuwtjes, alle info over het EK BBQ 2012 in Torhout en een forum waar iedereen alles kan vertellen over de barbecue.
In het weekend van 20-23 mei 2011 gaan wij alvast naar het WK BBQ 2011 in Grenau (Westfalen).
08-10-2010
nieuwe voorzitter
wij wensen Ivo Van den Bosch veel succes in zijn nieuwe functie als voorzitter van de WBQA.
EK BBQ
in 2012 komt het Europees kampioenschap BBQ naar België
30-08-2010
BK BBQ 2010
Zondag 29 augustus 2010, tussen de buien door en in een prachtige organisatie
was het dus van dattum.
De Fielesoofen mogen trots zijn. Belgisch
kampioen dessert, 7de bij het kippengerecht, 12de met het rundsgerecht en 7de in de totale rangschikking .
Met onze bijzondere dank aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen tot dit prachtig resultaat.
Algemene rangschikking
1. BBCats - Overpelt 1173
2. Cooking Outdoor - Lembeke 1125
3. Petit Montmarte - Genk 1122
4. Five Q - Knesselare 1109
5. Qlinaria - Turnhout 1074
6. Healthy People - Rijmenam 1070 7. De Fielesoofen - Torhout 1069
8. Smoky Wizards - Wingene 1065
9. De Kapblok - Heverlee 1061
10. Belgian BBQTeam "Matthias" - Gistel 1036
11. Slagerij Galantine - Vosselaar 1029
12. Touch Catering - Glabbeek 1027
13. t Oud vuur - Keerbergen 1023
14. El Bolli - Oudenaarde 1009
15. Belgisch Barbecueteam "Smaakmakers" - Olen 1008
16. Peyote Pedro - Hasselt 1001
17. BBQ-Team HERTALS800 - Herentals 1001
18. Laurentius - Sint-Niklaas 997
19. CVO Leerdorp - Gent 997
20. The Cooking - Sint-Truiden 992
21. BBQ-Fun Team - Torhout 985
22. Cowboy BBQ Team - Oostkamp 984
23. Lowland Smokers BBQ Team - Herselt 981
24. One For the Road - Wilrijk 980
25. The Outdoorchefs BE - De Kempen 972
26. De Charbonade - Genk 972
27. Aymons Gezellen - Dendermonde 961
28. BBQ Revelation - Sint-Truiden 953
29. Ratatouille - Harelbeke 879
30. S&S Apple Premium Reseller - Hasselt 844
Rangschikking Kip
1. BBCats - Overpelt 1252
2. Petit Montmarte - Genk 1160
3. t Oud vuur - Keerbergen 1140
Rangschikking: Rund
1. BBCats - Overpelt 1140
2. Five Q - Knesselare 1136
3. Cooking Outdoor - Lembeke 1114
Rangschikking: Vis 1.
Petit Montmarte - Genk 1192
2. Cooking Outdoor - Lembeke 1186
3. BBCats - Overpelt 1154
Rangschikking Dessert 1. De Fielesoofen - Torhout 1290
2. Belgian BBQTeam "Matthias" - Gistel 1206
3. Peyote Pedro - Hasselt 1166
Rangschikking AMBIANCE 1.
BBCats - Overpelt 1208
2. Belgisch Barbecueteam "Smaakmakers" - Olen 1201
3. Healthy People - Rijmenam 1197
18-06-2010
The Clash of the Titans
06-04-2010
Nederlands kampioenschap Barbecue
Op zondag 20 juni 2010 valt het startschot voor het Nederlands Kampioenschap Barbecue. Op deze dag zijn alle liefhebbers van buiten koken en buiten eten uitgenodigd voor deze unieke kookwedstrijd tijdens Landleven Dagen op Landgoed Heukelom in Bennekom. Meer info op www.nkbbq.nl
handige cadeautip
Van de hand van Kurt Dekoninck, ex-Fielesoof, verschijnt deze maand "BBQ tapas" met een 40-tal heerlijke hapjes. Verkrijgbaar in elke goede boekhandel.
10-03-2010
Noteer alvast in je agenda 26 en/of 27 november 2010
Voor verdere informatie, kijk regelmatig op onze site.
04-03-2010
De Staf Polletprijs
Zaterdag 27 februari werd door de jong CD&V aan ons de Staf Polletprijs overhandigd. Dit is een prijs die jaarlijkse uitgereikt wordt aan een vereniging die door het organiseren van een activiteit, Torhout wat meer op de kaart heeft geplaatst. Of zoals onze voorzitter zei: "West-Vlaanderen is het hart van België en Torhout is het hart van West-Vlaanderen. Dus... Torhout is het hart van België" (onze voorzitter is al altijd sterk geweest in sofismen). En eventjes was dat ook zo, op 30 augustus 2009... met de organisatie van het Belgisch kampioenschap BBQ.
Keramiekkunstenaar Jonckheere heeft voor ons een prachtig beeld gemaakt. Op een BBQ-toestel, waar nog net wat vlam in zit, staan de personages, met de handen om mekaar. Symbolisch voor de Fielesoofen, die niet alleen het barbecueën promoten, maar misschien nog meer de vriendschap en het samenzijn.
23-02-2010
Staf Polletprijs 2009
2009 was voor ons een schoon jaar. Zó mooi dat we met het organiseren van de Houtlandcup eens een jaartje passen. We zetten alles in op onze eindejaarsbbq. Later meer daarover.
10-12-2009
Kerstkoopzondag, 13 december, Markt Torhout
de Fielesoofen presenteren de Langste Friet en een Kers in Rum met room van Kokosmelk... Meer moet dat soms niet zijn.
08-12-2009
Belgisch Kampioenschap BBQ 2010
Volgende jaar vindt het Belgisch kampioenschap BBQ plaats in Genk, op zondag 29 augustus 2010. Vrijdag laatstleden, 4 december, werd de fakkel door de Fielesoofen doorgegeven aan de vzw Lavida Latina. Lavida Latina organiseert al verschillende jaren "Genk op de rooster". Een BBQ wedstrijd in het centrum van Genk met een multiculturele toets.
"Smoky" Charly Van den Bosch, burgemeester Norbert De Cuyper en collega Jef Gabriëls zagen dat het goed was.
Wij wensen de Genkenaars alvast veel succes.
26-11-2009
de Gustaaf Pollet prijs 2009
de Fielesoofen vallen in de prijzen.
De jong CD&V geeft ons de jaarlijkse Gustaaf Pollet-prijs, omdat wij, met de organisatie van het Belgisch kampioenschap, in 2009 een meerwaarde hebben betekend voor het sociale en culturele leven in Torhout. Gustaaf Pollet was kort na de oorlog burgemeester van Torhout. Illustere voorgangers zijn Noël Steen met Rock Torhout en organisator Strike.
Waarvoor dank.
28-10-2009
Jack Daniel's 2009
De invitational BBQ van Jack Daniel's World Championship 2009, of zoals zij het noemen "The Jack", zit er op.
Een kampioenschap in de VS verloopt heel anders dan bij ons, maar je moet het eens meegemaakt hebben. Alles wordt gepresenteerd in een box op een bedje van sla. De bereiding is "slow cooking", wat dus nachtwerk betekent. Om 8h 's avonds wordt het vlees op de grill gelegd en tegen de middag van de dag erop is het klaar. Alles moet supergaar zijn en er worden richtlijnen gegeven hoe je het moet presenteren... De Amerikaanse teams komen naar de wedstrijd in hun mobilehome's, uitgebreide terrassen, zelfgemaakte bbq-toestellen... en camperen op het wedstrijdterrein. Het zijn hoofdzakelijk families en enkele vrienden die wekelijks over heel Amerika deelnemen aan kampioenschappen en iedereen kent iedereen...
Het resultaat is dat alle Europese teams achteraan in de rangschikking bengelen. Slow Cookin' kunnen we zeker, presenteren zoals zij het graag hebben ook, maar waar het verschil dan zit is voor een Europeaan niet zo duidelijk... het zal wel de smaak wezen, maar smaken verschillen... en Amerikanen, en vooral in Tennessee, hebben uitgesproken andere voorkeuren... De organisatoren hebben dat ook opgemerkt en vanaf volgend jaar wordt er door een Amerikaans team op voorhand een demo gegeven hoe er best wordt gekookt en gepresenteerd.
Om de buitenlanders toch te belonen voor hun moeite en verre verplaatsing, is er een categorie "Home Cookin' from the Homeland" en daar hebben wij het helemaal niet slecht gedaan. Er waren 18 buitenlandse teams en zeker niet van de minste. Vele ploegen hebben uitstekend gescoord in vorige Europese- en wereldkampioenschappen zoals de Polish BBQ Kings (WK in Polen), Grill-Uelli BBQ Team (WK Hongarije)... Het team uit Estonia bvb. neemt al voor de 3de keer deel en huurt zelfs een opslagplaats in Lynchburg om hun bbq's daar te stockeren.
1. TB & the BBQ Scouts, Germany 2. Crispy Critters, England 3. 7 Schwaben, Germany 4. House of Q, Canada 5. World Barbecue Team, Switzerland 6. Salzburger BBQ Bulls, Austria 7. Black Forrest, Germany 8. De Fielesoofen, Belgium 9. Barbecue Symphony, Estonia 10. Polish BBQ Kings, Poland
The Jack Daniel's Cup 2009, een fantastisch avontuur, fijne gasten die Amerikanen, maar we voelden ons toch wat een vreemde eend in de bijt.
(en wie staat er natuurlijk op het filmpje op youtube.... je moet maar even kijken. Volg eens de link naar de foto's op onze Facebook pagina)
Jack Daniel's World Championship - invitational barbecue
63 kampioenenploegen uit de VS en 18 internationale teams uit verschillende landen zoals Australië, Puerto Rico en België zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de 21ste Jack Daniel's World Championship op 24 oktober in Lynchburg, Tennessee. Om uitgenodigd te worden op "The Jack" moeten de ploegen een respectabel palmares kunnen voorleggen en daar zijn wij dus bij... Er zijn 7 categoriën: Varkensribben, Varkensschouder, Rund, Kip, Dessert, Jack Daniel's Sauce, Cook's Choice en voor de buitenlandse teams "Home Cookin'". Er worden 25.000 toeschouwers verwacht. Anders dan bij Europese wedstrijden is alleen het vlees belangrijk. Er wordt hoofzakelijk op lage temperatuur gegrild en gaartijden tot 24 uur zijn niet uitzonderlijk. Al het vlees wordt gepresenteerd in een foodbox, op een bedje van sla. Omdat de Amerikanen, volgens onze informanten, graag zoet eten, marineren wij ons vlees met een basis van speculoospasta en/of honing...
Wordt vervolgd....
31-08-2009
De uitslag
Het was fantastisch. De teams waren ongelooflijk en hebben voor een unieke ambiance gezorgd. Dank aan allen.