Raadsels kunnen leuk zijn om op te lossen, maar soms wordt je kennis grondig getest. De kleuters van de kikkerklas zijn niet bang om je volgend raadsel voor te leggen: aten dino's vroeger ook mensen op?
Om het correcte antwoord op deze vraag te kennen, moet je toch enige kennis hebben van de geschiedenis ... en vooral van de periode waarin dinosaurussen baas waren op onze planeet.
De kleuters van de kikkerklas kennen het antwoord en kunnen je haarfijn uitleggen waarom dino's al dan niet mensen opaten. En dat weten ze doordat wij 3 weken lang leerden over dinosauriërs.
Het enthousiasme voor dit thema was overweldigend. Onze klas werd omgetoverd in Jurassic park, maar dan minder bloederig en vooral educatief. De zandbak werd dinowereld, de bouwhoek werd dinoland, we maakten een leerhoek waar je informatie kon opzoeken over deze reusachtige dieren, waar je sporen kon afdrukken, waar je dinonamen leerde kennen. Met plasticine maakten we fossielen na. In de denkhoek speelden we met dino-sorteerkaarten, in de letterhoek stempelden we dinowoorden. Dat allemaal en nog veel meer.
We leerden zelfs de betekenis van dinonamen kennen: waarom heet een Triceratops nu net Triceratops en is een Tyrannosaurus geen Stegosaurus. Dat geheim zit verscholen in hun naam.
En de persoon die fossielen opgraaft, is een archeoloog. We hebben het beroep ook uitgeprobeerd. Omdat er in Leisele nergens fossielen van dinosaurussen te vinden waren, maakten we eerst zelf een fossiel van gips en toen dat droog was, borstelden we het zand er netjes en voorzichtig af.
Abel bracht een stuk steen mee, samen met een beitel en een hamer ... kappen maar op die steen, want er zaten dinobeenderen in verborgen. Matteo bracht een dino-ei mee: je legt het in water en het beestje wordt uitgebroed op die manier. We hielden nauwkeurig de voortgang van de geboorte bij in een dino-dagboek: eerst was het ei potdicht, dan kwamen er barstjes, daarna grote barsten en op 6 februari 2016 werd Kikkerdino geboren bij Matteo thuis.
Ook onze fantasie werd ten volle benut: van 'schattige' dino's en oooh en aaah tot de gruwelijkste gedachten over opgevreten worden. Enige kunst mocht er ook bij: we schilderden onze eigen dino. Ook ons klein constructiemateriaal (clics) werd omgetoverd tot prachtige dino's.
Om het thema af te sluiten, bakten we dinocake in de vorm die Mercedes meebracht en omdat het dan toch Carnaval was, schminkte ik de kleuters in dinosaurussen en zetten ze hun geknutselde dinokroon op.
Het was super en buitengewoon. Dankzij de vele spullen en boeken die de kleuters meebrachten, konden we ons ten volle uitleven in dit thema. Zelfs beroepskeuzes werden al gemaakt: de meeste kleuters worden archeoloog.
En het antwoord op het raadsel? Ik help je op weg: 't zeker 'ja' of 'nee'. Als je het echt wil weten, vraag het dan even aan de experts van de kikkerklas.
Juf Sandra en de kleuters van de kikkerklas




|