De Altriman was een unieke ervaring die ik voor de rest van mijn dagen ga meedragen. Wat ik nu ga doen weet ik echt nog niet. Wellicht volgt en pauze van een paar jaar, maar ergens roept een stemmetje Norseman, Inferno, etc.. We zien wel. Voor éénieder die het ook maar overweegt om aan de Altriman deel te nemen geef ik graag nog enkele tips:
Twijfel niet: soms moet je gewoon de koe bij de horens vatten en er voor gaan. Laat je door niemand afschrikken, want iedereen gaat het je afraden. Van mij was het slechts mijn 4e triathlon ever en ik ben niet in een triathlonclub. Als je het overweegt om mee te doen moet het zijn dat je van jezelf denkt dat je er de capaciteiten voor hebt. Op het eind van de Altriman speelt het mentale minstens evenveel mee als het fysieke. Geloof in jezelf en ga er voor!
Informeer je goed: Ik kende het fietsparcours met cols en hoogteverschillen uit mijn hoofd. Check de Altriman-site van A tot Z en schuim zoveel mogelijk blogs en forums af. Hoe meer je weet en leest, hoe beter je kan inschatten hoe je het gaat aanpakken.
Train uw zwemoriëntatie: de kans dat je een slechtere zwemmer bent dan ik is zeer klein, dus eigenlijk hoef je daarover van mij geen tips aan te nemen.
Kies de juiste fiets: de Canyon Ultimate CF SLX 9.0! Was ik alleszins heel goed mee. Met 5000 hoogtemeters moet je echt heel veel klimmen. Met een TT-bike kan je ginds niets uitrichten. Een opzetstuurtje enkel opzetten als het echt niet in de weg zit tijdens het klimmen. Lage carbonvelgen (Mavic R-Sys) zijn m.i. nog beter dan hoge carbonvelgen, iets minder gewicht. Verzet: 34x28 is ideaal voor de Pailhères, de Gavarel en Carcagnères. Je gaat 10 uur fietsen dus zorg dat je perfect op je fiets zit.
Test uw klimsnelheid: De uitsluitingstijden tijdens het fietsen zijn niet om mee te lachen: je moet echt goed kunnen klimmen om niet buiten tijd te geraken. Trek naar La Reid bij Spa en stippel een parcours uit à rato van 1000 hoogtemeters per 50 km. De prachtige hellingen liggen daar voor het rapen, en neem zeker de Wanne en de Thier de Coo mee. Fiets op souplesse aan 85-90% en check uw gemiddelde (effectieve gereden tijd). Bedraagt dit minder dan 20 km/u, dan reis je beter niet af naar de Pyreneëen.
Fiets alleen: 8u met zn tienen in peloton fietsen kan je niet vergelijken met 8u alleen afzien. Ik deed alle trainingen alleen. Trek voor 8u de Vlaamse Ardennen in en doe zoveel mogelijk (niet-kassei) hellingen. Kweek je klimritme en mentale weerbaarheid. Laat je niet afschrikken door vriestemperaturen, regen of 6 Beaufort wind. Ik heb nooit op de rollen getraind, altijd outdoor!
Leer omhoog lopen: dit had ik onderschat. De marathon heeft 700 hoogtemeters. Zegt niet zoveel, maar het is echt loodzwaar. De stukken aan 10% zijn echt moordend.
Voor de rest: zorg ervoor dat je plezier blijft behouden aan je trainingen. Varieer en hou niet hardnekkig vast aan één of ander schema. Vind de balans tussen trainen en rusten.
Tot slot: ik doe nooit een hartslagmeter om en heb geen kilometerteller op de fiets. Enkel 2x een fiets-GPS geleend om de hoogtemeters te weten van mijn rondje Vlaamse Ardennen en de tocht in La Reid. Bevrijd jezelf en gooi die troep weg, kan ik enkel aanraden!
Donderdagmorgen 5/07 6u30: samen met pa, Andy en Stevie vertrokken richting Pyreneëen om zaterdag aan de Altriman deel te nemen. Om 20u aangekomen in Les Angles bij de ongelooflijk vriendelijke Sandrine van létoile du Berger. Er hangt een dikke mist boven het meer en het is amper 10°C!
Vrijdag 6/07: Ik merk dat de berglucht niet zo goed is voor mijn sinussen. Rap nog bij de apotheker binnen en op de fiets gesprongen voor een verkenning van de eerste 50 km van het fietsparcours. Achteraf bekeken was dit een uitstekend idee: klimritme te pakken, gevaarlijke afdaling gecheckt en vooral, de moral was goed ondanks het frisse weer en de koude wind. s Namiddags de fiets in het bike park gezet, nummers opgehaald en alles klaargezet. s Avonds nog de (uitstekende) briefing en de pasta party meegepikt. Om 20u30 in bed, maar natuurlijk kan ik niet meteen slapen. Mensen die me spraken zeiden me dat ik compleet gek was om de Altriman als eerste IM te doen, en als 4e triathlon tout court. Bijna niemand geloofde er in dat ik het zou halen.. Alles spookt nog door mijn hoofd, maar uiteindelijk sukkel ik toch in slaap.
Zaterdagmorgen 7/07 4u00: na een korte nacht begin ik aan een bijzonder zware dag. Voel me redelijk fris, en door met de praktische zaken bezig te zijn is er weinig tijd voor stress. Sandwiches met honing als ontbijt, wat koffie en muesli, en hup, op weg naar de start. Het weer is gelukkig verbeterd: de mist is opgetrokken en het is 13°C, maar er is wel een duidelijk voelbare wind. Veel tijd om afscheid te nemen van de copains is er niet, eenmaal de wetsuit aan roept de speaker op om ons naar de start te haasten. Met een kleine 100 zijn we die aan de rand van het meer in het donker staan te wachten op het startschot. Nog rap een laatste por van de supporters, de muziek wordt aangezwengeld, de lichten gaan aan aan de overkant van het meer, en dan klinkt het startschot!
Het zwemmen
Ik laat het grootste deel van de groep voorgaan en dan begin ik aan het onderdeel waar ik het minst aanleg voor heb. Het water voelt warm aan (blijkt 18°C te zijn), maar ik heb niet meteen een goed gevoel. Maar dit is bijna altijd zo bij het zwemmen van mij. De stroming in het heengaan is tegen, en tussen de lichten aan de overkant van het meer (900 m) en de start ligt slechts 1 boei. Ik heb het bijzonder moeilijk om me te oriënteren en heb blijkbaar een afwijking aangekweekt om naar rechts af te drijven. Eenmaal de boei bereikt is het 100 meter naar de volgende boei, en dan terug naar de start. Bij het teruggaan drijf ik nog meer af, maar gelukkig komt een pedalo naast me drijven die me continu à gauche toeroept. De vermoeidheid in de armen begint toe te slaan, ik blijf wegdrijven en begin lichtjes te panikeren (het gaat hier toch niet eindigen?). Uiteindelijk de start terug bereikt, uit het water, brugje over, supporters groeten, en weer het water in voor de 2e toer. Begint beter te gaan en gelukkig blijft de pedalo uit medelijden bij mij. Op karakter na 1u47, en wellicht na 4.5 km zwemmen, uit het water en tot mijn verwondering niet eens de laatste. Op het gemak fietskleren aangetrokken, banaantje gegeten, en weg voor 200 km hooggebergte!
Het fietsen
200 km, 5000 hoogtemeters, cols niet tellen: het fietsparcours van de Altriman.
Het begint makkelijk na 4 km met de Col de la Quillane: 4 km klimmen à 4%. Toch moeten de benen even wennen aan het klimmen en gaat het iets moeilijker dan verwacht. Na een korte afdaling volgt de Col de Llose (3 km à 5%), en hier begin ik de eerste collegas op te rapen, wat zeer bevorderlijk is voor de moral. Boven op 1810 meter volgt een 15 km lange afdaling door een onwaarschijnlijk prachtig bergdecor, maar met veel steengruis op de smalle wegen. In één bocht begint mijn achterwiel te slippen, maar we raken heelhuids beneden.
Meteen volgt de Col de Creu(10 km à 6%), die makkelijk begint maar steil eindigt. Gelukkig had ik dit gisteren verkend zodat ik wist dat de zwaarste stukken op het einde kwamen. Opnieuw enkele collegas bijgehaald, en na een korte afdaling deed het deugd om de supporters te zien. Goed bezig! hoorde ik nog net. Een goeie 40 km ver, en nu begint een licht dalend stuk van een kleine 20 km met de wind in de rug. Voel me bijzonder goed en neem de tijd om energie bij te tanken (W-cups & bananen). Na 65 km gaat het terug omhoog tot aan de persoonlijke bevoorrading in Mijanes. Neem hier ook rustig de tijd om alles mee te nemen en truitje uit te doen, want nu wacht een serieuze col: de Port de Pailhères (11 km à 8%). Een pracht van een col vind ik: gelijkmatige klim in een overdonderende natuurpracht. De Canyon is gemaakt voor dit werk: ik voel me uitstekend op die fiets en haal hier ook een tiental collegas in. Op het einde komt het minibusje met de supporters langs en ze staan me boven (op 2002 meter) op te wachten; Ge zijt 76e roept Andy, en ben bijzonder blij dat te horen vooraleer de berg af te duiken.
Een razend snelle, maar niet zo gevaarlijke afdaling wordt abrupt onderbroken door de volgende col van de dag: de Col de Chioula (6 km à 7%). Het begint wat pijn te doen, en krijg wat last aan mijn maag, maar ik houd me voor dat ik boven halverwege het fietsen ben. Eenmaal boven volgt een goeie 20 km op en af dat door de zijwind helaas niet zo goed bolt. Na 125 km volgt (heel) plots een serieuze knik: de klim naar Sault (1.5 km à 11%). Iemand stapt bijna huilend van zijn fiets, en het is echt bijzonder zwaar. Eenmaal boven geharkt gaat het hoofdzakelijk in dalende lijn naar de 2e persoonlijke bevoorrading in Gesse, na 138 km. 67e! roept pa, dus het gaat lekker. Op de briefing hadden ze wel gezegd: lAltriman commence à 138 km!, en dat had ik goed in mijn hoofd geprent.
Het bleek geen beetje overdreven: na 144 km begint de verschrikkelijke Col de Gavarel (14 km à 6%). Na een kalm begin moet je plots een muur opfietsen (3 km à 12%), en net hier valt mijn ketting 2x er af. Met handen vol kettingvet zet ik de klim voort die nooit lijkt te eindigen, telkens is er nog een irritant stukje steil naar boven. De afdaling wordt ook onderbroken door een venijnige knik, en plots zie je in de verte een muur bergop liggen. Carcagnères! roept iemand...
Net voor de klim valt de ketting er weer af en ik heb door dat het aan de voorderailleur ligt. Ik laat de ketting slepen tegen de kam zodat hij er zeker niet afvalt, en ik toch mijn 34x28 kan pakken. Het is nodig voor de Côte de Carcagnères (3 km à 15%): dit is een verschrikking, met niets te vergelijken. Ik passeer iemand met een TT-bike en enkele Fransen die met een veel te groot verzet willen rijden. Met een lawaai van jewelste door de slepende ketting raak ik boven, en meteen volgt de Col des Hares (5 km à 6%). 175 km ver ben je daar boven.. Cest fini!, roept een toeschouwer. Niet dus.. De laatste 20 km zijn hoofdzakelijk vals plat met een stevige wind pal op de kop. Onnoemelijk lastig en ontmoedigend, en grotendeels op het klein blad te doen.
Na exact 10u fietsen (20 km/u moyenne, stops en kettingpech inbegrepen) kom ik met tranen in de ogen binnen.. 51e! roept Andy, en ik trek mijn loopschoenen aan voor de langste looptocht uit mijn leven..
Het lopen
Vooraf dacht ik dat ik die marathon op mijn gemakje aan 10 km/u ging kunnen uitlopen.. Niet dus! 700 hoogtemeters zijn echt wel veel voor een marathon en dat zou ik gauw ondervinden. Na het fietsen was ik gedehydrateerd en kreeg ik bijna geen vast voedsel meer binnen. Gelukkig is er op de marathon bijna elke 2 km bevoorrading. Ik neem iedere keer de tijd om te stoppen en zou verder lopen op een mix van water, cola, gezouten chips, Tuc-koekjes en winegums.
Het parcours begint met een heen-en-weer naar de overkant van het meer, met een klimmetje na 4.5 km waar het keerpunt is. Best wel mooi: door de bossen, over een dam, bergje op en terug. De benen voelen wel ongelooflijk slap aan.
Na 10 km gaat het in stijgende lijn richting Les Angles. Je passeert de finish, en dan begint een verschrikking: een steile klim van anderhalve km à 10%. De kilometers gaan bijzonder traag voorbij, en dit is gewoon overleven. Iron men dont walk, Denk aan al die opofferingen,Ik ga dat spel hier gewoon uitlopen hou ik mezelf constant voor en met kleine pasjes raak ik boven. Dan gaat het in dalende lijn naar het meer van Balcère waar een keerpunt is (19 km). Na het keerpunt terug naar boven voor 3 km. Geen idee hoelang ik al bezig ben, maar dit is echt ongelooflijk zwaar;
Eenmaal boven heb je het zwaarste gehad, al is het dan wel nog 19 km. In de afdaling geeft pa me mijn hoofdlampje (verplicht!) want ik zal niet voor het donker binnen zijn. Terug in dalende lijn naar het bike park voor opnieuw een heen-en-weer naar de overkant van het meer. Nu wordt het echt een uitputtingsslag. De duisternis valt langzaam en ik probeer toch wat te genieten van het decor, maar dit is echt lijden. Hier en daar passeer ik wandelende atleten, soms zit er gewoon iemand uitgeput bij de bevoorrading met zijn hoofd weggezakt tussen de knieën. Terug in het bike park is het volledig donker en moet je weer via een MTB-weggetje omhoog klimmen naar Les Angles. De laatste meters omhoog doen je benen gewoon kapot. Maar ik weiger te wandelen, al ontploffen de benen.
Net voor het binnengaan staan pa, Stevie & Andy me toe te juichen. Ik loop de zaal binnen en de speaker roept mijn naam. Eenmaal over het podium en door de finishboog kan ik het bijna niet geloven.. Wat een fantastisch gevoel! De speaker duwt een micro onder mijn neus, maar het enige wat ik kan uitkramen is incroyablement dur.. Ik val de supporters in de armen en ben onbeschrijflijk blij en trots dat ik de Altriman heb uitgelopen. Ik krijg de felbegeerde Finisher-medaille en gooi me neer op een bankje. Niet te schatten...
Uiteindelijk wordt ik 42e op 100 deelnemers in 17:32:54, de marathon heb ik uitgedaan in 5u28.
Ik wil nog beste supporters ter wereld bedanken (pa, Stevie & Andy) die me de ganse dag gevolgd en gesteund hebben, de (perfecte) organisatie en ook nog de (weinige) mensen die in mij geloofden!
De volgende dag gaan we terug huiswaarts. Het vrouwtje blijkt oververmoeid, Arthur heeft 39°C koorts en Victor moeten binnen in het ziekenhuis voor observatie... Er zal wel een tijd komen dat ik ten volle kan genieten van deze unieke ervaring...
Het is zover, niets aan toe te voegen aan de voorbereiding. Voor zover het mogelijk was heb ik me maximaal voorbereid. Iemand die vrijgezel, werkloos en kinderloos is kan zeker beter en meer trainen, bvb zwemlessen volgen en klimtrainingen inlassen. Was voor mij gewoon onmogelijk wegens tijdsgebrek. Vorige week woensdag nog een heerlijk MTB-ritje gedaan met de collega's, gisteren nog uurtje ontspannen gezwommen, en that's it. Weet echt niet wat ik moet verwachten, maar dat ik bij de beesten ga afzien staat vast. Donderdagmorgen reizen we (Stevie, Andy & pa gaan ook mee) en kan het echte avontuur beginnen. Dat het onvergetelijk wordt staat al vast, hopelijk kan ik toch wat genieten van de sfeer en de omgeving en haal ik het einde..
Nèh, laatste zware training is gedaan.. 1/2 Triathlon in Bütgenbach gedaan, en niet echt een mentale boost van gekregen.. Was blijkbaar het Belgische kampioenschap lange afstand, en veel 'pannekoeken' ofte recreanten deden er dan ook niet mee..
Zwemmen was dramatisch - veel te veel golven, voet in gezicht gekregen, continu wegdriften.. Uiteindelijk na 48 min gearriveerd en toch nog enkele collega's achter mij kunnen houden. Was echt mijn 'worst swim ever'. Kan enkel hopen dat het water beetje rustiger is in Les Angles.
Fietsen ging goed. Parcours was best pittig, en hoewel er veel wind stond ging ik toch vlot. Tot het begon te onweren en ik, zonder regenjasje onderweg, klappertandend en doorweekt de laatste 30 km moest afhaspelen. Enkele gevaarlijke afdalingen lager er echt spekglad bij. Uiteindelijk na 2u52 de fietsproef beëindigd, iets meer dan 30 km/h.
Lopen was het de bedoeling om niet te forceren met het oog op de Altriman. Tamelijk vlot, maar volledig uitgeregend in 1u36 gefinisht.
Balans: 5u25, Niet echt content mee, maar als laatste zware training kon het wel tellen. Leuke triathlon wel met best wel mooi parcours, alleEn de bevoorrading was echt ondermaats.
Nog een goeie 2 weken!! De laatste lange duurtraingen zijn achter de rug: donderdag nog 3u gelopen en dan vrijdag eindelijk eens in de Ardennen (La Reid) geraakt! De streek van de Amblève is onwaarschijnlijk mooi om met de koersfiets te doen! Een kleine 100 km gefietst (2000 hm), zeer pittig parcours met fantastische hellingen als de Rosier, de Haute Levée, de Côte de Wanne en de verschrikkelijke Thier de Coo. Niet geforceerd en 22 moyenne: best content mee. Deze week iets rustiger want normaal gezien staat zondag de 1/2 tri van Butgenbach nog op het menu - als de kleine me wat slaap gunt tenminste!
De geboorte van Victor stond natuurlijk centraal deze maand, wat al de rest dus in de schaduw stelde. Extreem veel getraind heb ik dus niet, en ook de korte nachten dragen niet echt bij tot een goede recuperatie.
Zwemmen: Eindelijk in de Blaarmeersen kunnen zwemmen, hoera! Wat een bevrijding! Het was zelfs zo lang geleden dat ik mijn wetsuit achterstevoren aan trok de eerste keer.. Afgelopen week 2x anderhalf uur gezwommen, dus dat komt goed. Snel gaat het nog altijd niet, maar we gaan er normaal gezien toch binnen de tijdslimiet geraken..
Fietsen: Ietsje minder dan afgelopen maand, gewoon wegens tijdsgebrek. Ook geen tijd om echte cols te doen of zelfs maar naar de Ardennen te gaan. Ik kan enkel hopen dat het voldoende is..
Lopen: Idem, die marathon is er niet van gekomen..
Deze week een 'mini'-triathlon gedaan: anderhalf uur gezwommen, meer dan vijf uur gefietst en dan nog uurtje gelopen. Ging goed, maar had te weinig water mee op de fiets, wat ik het laatste uur op de fiets duidelijk voelde. Leerrijk dus..
Er resten nog 5 weken: nog enkele lange duurtrainingen en nog een deelname aan de 1/2 triathlon van Butgenbach. Het komt verdomd dichtbij..
Jawel, Arthur heeft er een flink broertje bij! Het ventje kwam op 20/05 ter wereld en bezorgt de ouders naast heel wat trots ook een chronisch slaapgebrek! Trainingen worden eventjes naar de achtergrond verschoven, maar met nog slechts 40 dagen te gaan gaan we binnenkort toch nog eens een tandje moeten bijsteken..
Uitgewaaid, - geregend en -gehageld geweest de laatste weken, niet te schatten.. Na een weekje rust na de Ronde 3 weken intensief getraind, en nu weer eventjes gas aan het terug nemen. Met het pokkeweer die april gebracht heeft was de 'fun factor' soms zeer ver te zoeken. Hagelbuien tijdens de lange loop- en fietstrainingen: niet meteen iets om bijzonder vrolijk van te worden. Maar toch goed kunnen trainen. Zwemmen blijft wel beneden het vereiste trainingspeil, maar met fietsen en lopen komt het goed denk ik.
Zwemmen: na een behoorlijke dip begin van de maand slaag ik er toch weer in om 2x per week te gaan zwemmen, jawel! De komende weken moet ik hier echt vorderingen maken (2x per week minimum 3000 m zwemmen) en hopelijk wordt het eindelijk iets warmer zodat ik eens outdoor kan zwemmen!
Fietsen: Wekelijks hoogtemeters gedaan in de Vlaamse Ardennen, voor zover dat mogelijk is natuurlijk. Zie onderstaand bericht daarvoor. 180 km heuvel op & af begin ik goed te verteren. Hopelijk raak ik deze maand eens in de Ardennen. Verder nog krachttraining gedaan: 8x4 minuten op hoogste steek, liefst tegen wind, trappen (max 60 omwentelingen / minuut) met kleine tussenpauzes: lastig!
Lopen: 1x lange duurloop per week van ca. 2u40, en 1x 1u20 vlot tempo - gaat redelijk goed. Ga misschien toch nog werk maken om eens een marathon te lopen in mei. Blijft altijd een twijfelgeval: weegt blessurerisico op tegen uithoudingstraining?
We leven nu eenmaal in een behoorlijk vlak land, en vermits mijn werk- en gezinsituatie het niet toelaten om om de haverklap in de bergen of zelfs maar de Ardennen te gaan trainen, moet ik het beste van de Vlaamse Ardennen opzoeken om toch wat klimtraining te hebben. Je kan het natuurlijk niet vergelijken met het hooggebergte, maar als je voldoende hellingen doet kom je toch aan aardig wat klimkilometers, en krijg je toch ook het klimritme te pakken. Ik rij altijd zonder kilometerteller, maar van collega Vinnie toch eens zijn GPS meegekregen om nu te weten hoe ver en hoe 'hoog' mijn rondje Vlaamse Ardennen wel was. Als je de kaart een beetje goed bestudeert, kan je veel verschillende hellingen doen in een prachtig decor. De 30 hellingen bleken goed voor 180 km, met 2600 hoogtemeters. Bijna van de ene helling naar de andere dus.
Enkel voor de geïnteresseerden, dit zijn de hellingen in volgorde (start in Nederename):
Over het algemeen zeer goed weer geweest deze maand! Vooral de focus gelegd op het fietsen, met de lente in zicht begint het ieder voorjaar toch opnieuw te jeuken - die Ronde zit toch in onze genen denk ik. Enkele 'tough weeks' achter de rug, deze week neem ik een rustweek. Allerhande signalen geven immers aan dat er nu efkens beter is om te recupereren ipv keihard door te doen.
Zwemmen: als het mooi weer is kan ik me bijzonder moeilijk motiveren om het zwembad in te springen en baantjes te trekken. En in feite doe ik het gewoon niet graag, wat dan weer verklaart dat ik me ook geen echte triatleet voel.
Fietsen: serieus werk van gemaakt. Na enkele lange duurtrainingen dan op 24/3 de Omloop van Vlaanderen (had 160 km) en dit weekend de Ronde (240 km) gedaan. Zo weinig mogelijk in peleton gereden om de training toch zo efficiënt mogelijk gemaakt. De Omloop ging bijzonder goed. Van thuis uit vertrokken, de 140 km aangevat, op bepaalde hellingen (Berendries, Valkenberg, Ten Houte,..) serieus gas gegeven, maar telkens er op gelet om niet te zwaar te trappen (Armstrong viteske). Na de laatste kasseistroken nog eens doorgetrokken. Als er op het eind 20 man in het wiel hangt en niemand neemt over, dan zit het meestal goed. Na de finish ontspannen naar huis gefietst.
De Ronde: ingeschreven voor de volledige Ronde. Plan was van thuis uit te vertrekken, via de Leie in te pikken in Waregem, 160 km parcours, en dan terug fietsen van Oudenaarde. Van de eerste pedaalslag slecht gevoel in de benen: doeme toch. Was het de lange looptraining van de woensdag (2u35) of toch de wijnproefavond van de donderdag die nog in de benen zat? Was vermoeid in ieder geval en de forse wind maakte me niet echt vrolijker. Na goed 40 eenzame km's met zijwind kwam ik op het parcours, en vooral op de Haaghoek enorm afgezien. Na de Koppenberg begon het beter te gaan en naarmate de hellingen zich sneller opvolgden raapte ik meer en meer collega's op. Kwaremont en Paterberg gingen op het eind nog bijzonder vlot. De terugtocht van Oudenaarde naar huis was heel wat minder; wind pal op kop en maar foeteren tegen die rotwind. Uiteindelijk toch thuis geraakt, maar 't was toch voldoende geweest..
Lopen: lange duurtraing opgetrokken naar 2u35. Op 25/3 (daags na de Omloop) deelgenomen aan de Blaarmeersenloop: 15 km in 1u02. Niet geforceerd, inspanningen van daags voordien voelde ik wel degelijk. Gebrek aan snelheidstrainingen laat zich natuurlijk ook voelen..
Maand april: eerst weekje relatieve rust, dan weer keihard trainen!
Ondanks de omstandigheden toch behoorlijk goed getraind deze maand. Eerste 10 dagen van de maand waren echt wel extreem: in Duitsland was ik op een bepaald moment aan het fietsen bij -10°C, en met de schrale, door merg en been snijdende wind erbij was de gevoelst° nog een stuk lager. Gevoelloze vingers, bevroren drank, zelfs niet meer mogelijk te schakelen door ijsvorming in de 'haine' van de versnellingskabel, etc.. Maar dus toch volgehouden en min of meer de vooropgestelde trainingen kunnen doen. 3e week van februari dan in China gezeten, en dit was dan een rustweek. Voor zover je met een knoert van een jetlag van een rustweek kan spreken natuurlijk. Had toch nog een volledige extra week nodig om hiervan te bekomen.
Zwemmen: het enige wat ik in China gedaan heb is 1x gezwommen in het zwembad van het hotel. Dan wel 4000 m (160 lengtes) gezwommen, dus zeer content dat ik die afstand eens gedaan heb.
Fietsen: Vechten tegen de weerselementen dus, maar de laatste dagen is het toch weer wat menselijker geworden. Lange duurtocht met MTB is intussen verlengd naar 4u30. Intussen ook ingeschreven voor cyclo's Omloop van Vlaanderen in Gent (24/03) en de volledige RVV (31/3). Benieuwd wat het nieuwe parcours zal geven. De MTB en de Cannondale zijn intussen op onderhoud geweest (was hoognodig), en met de Canyon heb ik een afspraak gemaakt om de ideale fietsafstelling te vinden.
Lopen: Ook in het barkoude weer blijven lopen. Lange duurloop is intussen 2u20. Voorlopige blessurevrij, dus alles ok.
Als je iet of wat van een lange duurtraining wil doen in de winter, kan je bijna niet anders dan in het donker rondpeddelen. Rijden in het donker is veel meer fun met de MTB, en als je een beetje investeert in een goed licht, wordt het echt een fantastische ervaring. Mijn licht voor 'every day use' is een Philips, het 'brede' licht op de foto. Brede lichtbundel, en in 'stand 2', best wel ver licht. Probleem is wel de beperkte duur dat de batterij meegaat zonder her op te laden (6u in Stand 1, 2u slechts in Stand 2). Als het terrein een beetje meer uitdagend wordt (lees: downhill single tracks) schaf je best iets extra aan als je tenminste niet continue met de remmen (en billen) dichtgeknepen wil afdalen. De Exposure Toro MK3 heb ik onlangs aangeschaft en werkt bijzonder goed. Compact, licht en lange levensduur van de batterij, zelfs op de hoogste stand. Lichtbundel is geconcentreerd en gaat bijzonder ver, in combinatie met de Philips kan je bijzonder hard gaan in de afdalingen! Gisteren nog uitgebreid getest in de heuvels met soms bijzonder tricky afdalingen: fantastisch en verslavend! Check ook de witte markering op de boom (onderstaande foto) waarmee de wandelpaden in Duitsland uitgestippeld zijn: reflecterend en dus uitstekend zichtbaar.
1e week: 6à7 beaufort wind; 2e week: regen, regen en nog eens regen; 3e week: enkele dagen vrieskou; 4e week: opnieuw (ijs)regen; eind van de maand: diepvrieskou met schrale noordoostenwind... Om maar te zeggen dat trainen in deze tijd van het jaar altijd wel een gevecht tegen de elementen is.. Maar toch loopt alles min of meer naar wens!
Zwemmen: 2x per week, telkens 1500 à 2000 m, wordt de komende weken meer werk van gemaakt.
Fietsen: echt wel een uitdaging met bovenvernoemde omstandigheden! Wekelijkse 'lange' duurtocht is telkens compleet anders: - 3u in stormweer, kan moeilijk als een 'rustige' training beschouwd worden - 3u MTB in de volstrekte duisternis van de bossen en heuvels in Gladenbach. Zo'n 'night ride', weliswaar met een goed licht, is een fantastische ervaring. Compleet alleen, enkel af en toe een overstekende ree of wegspurtende vos, alle zintuigen op scherp.. - 3u15 MTB in de streek - 4 u met de collega's op een tandem, lastiger dan je zou denken maar bijzonder leuk! Intussen, de dagelijkse pendeltocht buiten beschouwing gelaten, ook een 2e, iets pittiger training toegevoegd. Vb 1u30 interval met de MTB (nogmaals: de max in het donker!), of 1 u krachttraining (20' opwarmen, dan 4x4 op zwaarste steek en liefst tegen wind, 20' cool down).
Lopen: 2 à 3 x per week. Wekelijkse lange duurtraining (2u - 2u15) oa in het ijskoude Göteborg, in de donkere bossen van Gladenbach of in de uitgeregende omgeving van Gent.. afwisseling genoeg dus voorlopig. Net nog 2u in de diepvrieskou gelopen met op het eind wind pal in 't gezicht, nog steeds aan het bekomen...
Binnen 2 weken moet ik naar China, en die week zal dan een relatieve rustweek zijn. Dan wordt het opbouwen naar enkele cyclo's (L-B-L ?), wordt het zwemmen uitgebreid en zal de lange duurloop naar 2u30 verlengd worden. See ya!
De triathlon gaat door in Les Angles, hartje Pyreneeën, op 1600 m hoogte, in een magnifiek decor. Bijzonder kleinschalig (100 deelnemers in 2011) maar perfect georganiseerd. Gemoedelijke sfeer maar loodzwaar. De winnaar deed er in 2011 12u over (ter vgl: 8u voor een 'gewone' Ironman, 9u30 voor Embrun).
Het zwemmen begint om 5u30. Het kan bijzonder fris zijn 's morgens (6°C), en de watert° bedraagt max 18°C. 2 laps van 1900 meter te doen.
Jawel, de titel van deze blog is gewijzigd! Na rijp beraad wordt het de Altriman ipv de Embrunman! Na afstemmen met het vrouwtje (ooievaar komt op bezoek) viel de beslissing: liever geen ventje dat gans het verlof bezig is met en nerveus loopt van een triathlon. De Altriman gaat door op zaterdag 7 juli in Les Angles, gelegen temidden de Pyreneeën. Het is qua parcours echt wel één van de zwaarste triathlons die er zijn. De winnaar had vorig jaar meer dan 12 uur nodig (vs 8u in 'gewone' Ironman of 9u30 in Embrun). In een volgende blog meer details over deze fantastische wedstrijd... Betekent wel dat de 'base phase' volgende week al begint, dus dat de voorbereiding nu echt wel start!
Een bijzonder natte maand geweest, en deze week in Garmisch vertoefd voor een deugddoende short ski: niet zo eenvoudig geweest om te trainen.
Zwemmen: vooruitgang geboekt! Eerst 2000, dan 2500 en tenslotte 3000 m gezwommen. Was telkens zo blij als een kind met deze personal distance records. Echt snel gaat het nog niet, maar voor mij is dat ook niet zo belangrijk. 3000 meter in een 25-meter bad betekent 120 lengtes: behoorlijk mind killing. Maar het zal een routine moeten worden om die 3800 m te schaffen.
Fietsen: valt tegen. Behalve de dagelijkse tocht naar het werk slechts enkele ritjes kunnen doen. Voornamelijk door het pokkeweer en ook wel gebrek aan tijd. Bij die dagelijkse ritjes meermaals compleet doorweekt en verkleumd op het werk toegenomen, maar toch nog liever nat dan in de file te staan.
Lopen: Wekelijkse lange duurloop is intussen 2u15. Nu wel rustweek gehad door feestdagen en skiën. Verder fantastisch loopje gedaan in Gladenbach (D) waar ik voor het werk was. Krakende verse sneeuw op de bospaadjes, prachtige sterrenhemel, overstekend wild.. dichter bij de runners high kan je niet raken.
Kleine samenvatting van de 'trainingen' in November.. Alles moet nog beginnen, en bij gebrek aan tijd is er dan ook nog niet zodanig veel gebeurd.
Zwemmen: bedroevend weinig gezwommen, maar sinds vorige week toch terug de draad opgenomen. Voorlopig blijft het bij sessies van 4x300m of 3x500m, met voornaamste focus de beperkte techniek bij te schaven en vooral veel met de ogen te stelen van betere zwemmers.
Fietsen: naast de dagelijkse trip naar het werk (11 km enkel), toch al bijna wekelijks enkele rustige langere tochtjes kunnen doen: - 1x 3u MTB met Arthur in de fietskar - 1x 4u met de Canyon naar Blankenberge via de Scheldedijk, Breskens en Cadzand - 1x 4u MTB over de beste weggetjes die de streek te bieden heeft (oa Lembeekse bossen) Dit weekend helaas geen lange tocht kunnen doen, is verdomd moeilijk hier tijd voor te vinden.
Lopen: Alles ok, wekelijks lange duurloop en tussenin 1 à 2 pittiger korte loopjes. Lange duurlopen zijn gelukkig redelijk variabel doordat ik regelmatig in het buitenland zit voor het werk, zodoende reeds - 2 u in het lentefrisse Portugal over dichbegroeide heuvels - 2 u in het beestig koude Noorwegen, alleen in de dichte mist en het duister over bospaden Verder is mijn 'routineloop' thuis via 75% onverhard wegen. Zaterdag nog 2u05 gelopen. 1x zeer pittige en compleet overbodige training gedaan begin deze maand: 10' inlopen, dan 8x10' aan 5km-temp met telkens 2' rust, 10' uitlopen. Ging goed, maar 3 dagen mottig van geweest (spierpijn, kniepijn, vermoeid,..), dus voorlopig blijft dit soort trainingen nog even in de frigo.
December kondigt zich helaas nat aan, maar mag ons niet tegen houden om buiten te blijven sporten!
In tegenstelling tot het zwemmen is de mens wel gemaakt om te lopen. Niet om te sprinten, niet om 2 uur tegen de aërobe grens aan te lopen, maar wel om een ganse dag, liefst in groep, tegen een rustig tempo achter wild aan te lopen tot dat wild simpelweg van uitputting in elkaar zakt. Geen enkel landdier heeft (had) het fenomenale uithoudingsvermogen van de mens. Lees er eens het fantastische 'De Geboren Renner' van Christopher McDougall op na, en je zal 'het lopen' nooit meer van dezelfde invalshoek bekijken. Het lopen als premium overlevingsmiddel in de evolutie. Jammer genoeg zijn we afgedwaald sedert asfaltering, moderne loopschoenen en ongezonde voeding ons te beurt zijn gevallen. Met allerhande loopblessures, verzwakte voetspieren en overgewicht tot gevolg. Soit, of we er nu voor gemaakt zijn of niet, de marathon in Embrun zal bijzonder zwaar zijn. Het parcours is verre van vlak, en met een bergrit in de kuiten zal het verdomd veel pijn doen. Spijtig trouwens dat er op asfalt dient gelopen te worden.. Hoe bereid je je hier op voor? Voorlopig houd ik het op rustige duurloopjes (max 2 uur voorlopig), maar in april-mei zal ik toch wat quality training bergop moeten doen. En hopelijk blijven we van blessures gespaard!
Het fietsen zal 'nie geweune' worden in Embrun.. Gelijk welk commentaar je leest van iedere vermetele die het al opgebracht heeft om in Embrun ook maar mee te doen, iedereen schrijft hetzelfde: loodzwaar. Hierbij de link naar het profiel van het fietsparcours: http://www.mapmyride.com/s/routes/view/bike-ride-map/france/embrun/1212691 Kijk bij 'climbs' om de hoogtemeters te zien. Na nauwelijks 1 km gaat het al ongenadig bergop, en eigenlijk is het geen meter vlak. Iets voor halverwege zit dan, in een schitterend decor weliswaar, een heuse col in het parcours: de Izoard. http://www.climbbybike.com/profile.asp?Climbprofile=Col-de-lIzoard&MountainID=6051 Geen dooddoener à la Ventoux, maar toch wel zeer zwaar. Na de afdaling volgen nog wat klimmetjes, en net voor het einde heeft de parcoursbouwer het lumineuze idee gehad om nog eens een 6 km lange klim voor de wielen van de argeloze deelnemers te gooien, kwestie van de lactaatproductie op peil te houden net voor de marathon. Soit, zit toch nog met heel wat vragen omtrent het fietsen: welk tempo? welke kledij? welke drank? welke voedsel, en vooral, waar ga ik in godsnaam de tijd vinden om hiervoor te trainen?