Tuiniersverslag in woord en beeld. Zie ook het archief. Heeft u een tuinvraag, een tuinprobleem of een vijverprobleem en wenst u dat opgelost te zien? Meld het dan in de reakties of stuur een mail. U krijgt persoonlijk antwoord of indien het probleem algemener is, via dit blog.
Klik op de foto's om ze te vergroten.
26-02-2008
Bruno's Tuinagenda maart beerste week
IN DE SERRE; Zorg ervoor de de jonge plantjes in de serre steeds voldoende ruimte en licht krijgen. Verspeen tijdig en zet de potten regelmatig wat verder uit elkaar. Overdag zoveel mogelijk luchten, vooral bij zonnig weer. Schermen tegen de middagzon kan zeeds nodig zijn, vooral bij open weer. Neem vooral ook uw voorzorgen bij kans op nachtvorst.
PLANTEN IN DE VERWARMDE SERRE. Tomaten : afkomstig van de zaaiing begin januari.
ZAAIEN ONDER KOUD GLAS. Zomerbloemkool: oppotten als de zaadlobben (kiemblaadjes) volledig gestrekt zijn. Bloemkolen verdragen niet de minste groeistilstand; daarom worden ze opgepot in een pot van 10 cm diameter. Jonge bloemkoolplanten die een groeistilstand gekend hebben zullen kleine bloemen (bloemkooltje) geven en schieten snel op. Kweek de plantjes luchtig op en niet te warm, zoniet gaan ze fileren (rekken). Peterselie : op vochtige, humusrijke grond; kiemt traag. Houd het zaaibed vochtig en beschaduwd (jutte zak). Zomerprei : op voedzame humusrijke grond, ook al in de open lucht. Prei moet vooral tijdens de jeugdgroei voldoende water en voedsel hebben.
PLANTEN IN DE OPEN LUCHT. Sjalotten en plantajuin : plant in kleine putjes en zorg ervoor dat de basis (wortelschijf) goed in contact komt met de grond. Plantafstand voor sjalot: 20x15 cm en voor plantajuin: 20x20 cm. Sla : op zonneberm of op beschutte plaats (gezaaid begin januari) of plant onder koud glas of plastic en neem dit begin april weg. Witte selderij : gezaaid begin januari kunnen de plantjes nu uitgezet worden in de open lucht, onder koude ramen of plastic. Plant op 10x10 cm. Aardbeien : in de open lucht de planten opschonen en alle dorre bladeren verwijderen. De grond lichtjes ophakken en de voorjaarsbemesting toedienen. Niet spitten tussen de rijen omwille van het oppervlakkig wortelgestel.
SIERTUIN. Bemesting : borders, rotstuinen, heestermassieven en keukenkruiden nu licht bemesten met een samengestelde organische meststof. Gazon : verluchten, dorre resten uitkammen en bemesten. Reukerwten : nu op een beschutte plaats zaaien op vooraf rijkelijk bemeste grond; of zaai onder koud glas, drie zaden per pot van 10 cm en plant uit als de jonge plantjes 10 cm groot zijn.
ONDERHOUD : geef uw siertuin een volledige beurt.
ENTEN IN FRUIT EN SIERTUIN. Wenst u een paar fruitbomen en/of sierstruiken te veredelen (enten) dan dient dit begin deze maand te gebeuren. Begin met steenfruit en beëindig het entwerk voor het eind van de maand.
Bruno's tuinagenda eerste week van maart wordt vervolgd.
ZAAIEN ONDER KOUD GLAS. Zomersavooi : zaai onder koud glas of plastic tunnel in een humusrijke vochthoudende grond. Na de kieming veel luchten om 'gedrongen' planten te bekomen. Zomerprei : eveneens onder glas of plastic. Het ziiabed tot de kieming voldoende vochtig houden. Scherm het zaaibed af van rechtstreekse zonnestralen tot de kiemplantjes zich beginnen te strekken. Veel luchten is ook hier noodzakelijk. Een eerste zaaiing op een beschutte plek in de open lucht is nu ook reeds mogelijk.
ZAAIEN IN DE OPEN LUCHT. Kervel : op een beschutte plek of op zonneberm, 10 g/m2, indien er de eerste week niet in broeibak gezaaid werd. Erwten : om vogelschade zoveel mogelijk te vermijden, zaai vijf tot zes cm diep. Diep gezaaid zijn de kiemen hard en bitter als ze hun kopje boven de grond steken. Of zaai tegen een kippengaas aan in de plaats van te werken met rijshout. Uitdunnen : half lange wortelen en radijzen op 2 - 3 cm; lange wortelen op 5 cm. Na het dunnen de gaatjes dichtgieten, om ei-afzetting door de wortelvlieg te voorkomen.
SIERTUIN. Gazon : Om in het voorjaar te zaaien moet de grond nu geploegd of gespit worden en rijkelijk bemest worden met organisch materiaal. Latere grondbewerkingen om in het voorjaar te zaaien zullen aanleiding geven tot verzakkingen in het gazon. De bekalking (30 kg per are) moest reeds voor de winter gebeurd zijn. Bestaand gazon : om de twee jaar 30 kg kalk per are (100 m2) toedienen
Bruno's Tuinagenda afbeeldingen bij derde week februari
Afb. 1 Plaats waar de stekken worden afgenomen. Afb. 2 De gesneden stek, gebruik steeds een zeer scherp mes en desgevallend stekpoeder. Afb. 3 De gestoken stekken.
ZAAIEN IN SERRE, BROEIBAK OF DE HUISKAMER. Spaanse peper en paprika: leg 3 zaden per pot van 15 cm diameter, bewaar enkel het beste kiemplantje. Spaanse peper verder in pot opkweken, in serre of de huiskamer. Paprika later uitplanten in de serre of onder koud glas of plastic tunnel. Er zijn nu echt ook reeds paprika selecties die het bij ons ook in de open lucht doen. Uitplanten in de open lucht vanaf half mei.
ZOMERBLOEMEN IN DE SERRE. Begonia- en cannaknollen: nu laten voorkiemen in kistjes met vochtig turfmolm of cocos (temperatuur 15 tot 20°C). Later vanaf 15 april, de voorgekiemde knollen voldoende afharden (veel luchten over dag). Uitplanten in de open lucht vanaf 15 mei. Kopstekken van Pelargonium (geranium) en chrysanten kunnen nu gestoken worden bij een t° van 20°C in een mengsel van 2/3 turf en 1/3 zand, of 1/3 bladgrond +1/3 turf + 1/3 zand (turf kan ook hier vervangen worden door cocos); dit mengsel wordt dan afgedekt met een laagje scherp (gewassen) zand van 1 cm dik. Steek de stekken de een tegen de ander in een grote pot,die slechts voor twee derden gevuld is; op die wijze wordt de verdamping van de nog niet ingewortelde stekken sterk beperkt. De stekken kunnen echter ook in een teil, een kistje of in volle tablet (van de serre) gestoken worden. Belommeren tot de stekken ingeworteld zijn is strikt noodzakelijk. Zorg er echter voor dat de stekken voldoende licht krijgen. Zo nodig voorzichtig broezen. Het grondmengsel moet vochtig, doch niet nat zijn.
IN DE MOESTUIN. Zaaien Sla : lentevariëteiten ook reeds in de open lucht. Zaai om de drie weken de passende variëteiten voor een goede opeenvolging van de oogst. Tip: houd uw zaaibedden vochtig door er een natte juttezak of een ander stuk stof over te leggen; wordt de zak droog, giet dan over de zak; zo slibt de grond niet dicht. Wanneer de eerste kiempuntjes zich vertonen de zak verwijderen. Bij hard zonnig weer, nog twee dagen lommeren. Planten Sla : onder koud glasof plastic tunnel, glas of plastic wegnemen begin april. Keukenkruiden : planten en verplanten, licht bemesten met compost of enig ander organisch materiaal.
IN DE FRUITTUIN. Bemesten : geef voor laagstamfruitbomen nu 1 kg samengestelde organische meststof per boom. Een eventuele voorraadbemesting met stalmest wordt voor de winter toegediend (zie november tweede week). Snoeien : bij zacht weer kunt u aalbessen, kruisbessen (stekelbessen), braambessen en frambozen snoeien. Appelbloesemsnuitkever : Het volwassen insekt (8 mm) overwintert. Eerste optreden: half feb.- einde maart. Ei-afzetting in het schuivend botstadium. Schadebeeld: de larve voedt zich met de voortplantingsorganen van de bloem en met de binnenzijde van de bloemblaadjes. De aangetaste bloemen verkleuren bruin en sterven af. Een nieuwe generatie verschijnt vanaf half mei, brengt de zomer door en overwintert.