Tuiniersverslag in woord en beeld. Zie ook het archief. Heeft u een tuinvraag, een tuinprobleem of een vijverprobleem en wenst u dat opgelost te zien? Meld het dan in de reakties of stuur een mail. U krijgt persoonlijk antwoord of indien het probleem algemener is, via dit blog.
Klik op de foto's om ze te vergroten.
20-01-2008
HIJ HEEFT GEZEGD:
Snoeien is het doeltreffend hanteren van de bloedsomloop (sapstroom) van de boom.
Kabuiskolen. Vroege variëteiten van witte en rode kool, nu zaaien onder koud glas of op broeibed.
Planten in de open lucht. Knoflook, op doorlatende lichte grond. Knoflook wordt beter begin oktober geplant omdat het groeiseizoen hier in noord-west Europa te kort is. Maar voor diegenen die nog geen knoflook geplant hebben kan het ook in Januari. Let op, dat u de grond niet "doodloopt", plant desnoods vanop een wegeltje of leg planken over de grond om het gewicht te verdelen. In ieder geval zal een planting in oktober een betere opbrengst geven. FRUITTUIN
Winterbespuiting met vruchtboomcarbolineum; de bomen mogen nog niet het minste teken van leven geven. Spuit enkel bij vorstvrij weer, temperatuur +/- 5°C. Oude bomen: schuur de stam eens af met een stalen borstel, zodoende vernietigt u heel wat schuiloorden van overwinterende insecten en ziektekiemen. Strijk de stammen nadien in met kalkmelk.
Bloemen on de tuin: bij zacht weer bloeien nu: winterjasmijn, kerstroos, Viburnum fragrans en Viburnum titus, toverhazelaar of Hamamelis en ook nog de winterakonieten. Plant deze stille getuigen van het eeuwige plantenleven dicht bij de woning of het terras, zo hebt u er meer plezier van.
Bloemen uit uw tuin. Knip enkele goedvertakte Forsythia-takken af en zet ze in een vaas met water in de woonkamer. Ook wilgenkatjes en Ribes sanguineum laten zich op die wijze in bloei trekken, hoewel het voor Ribes nog iets te vroeg is. Beter is begin februari.
Verzorging. Snoeien van sierstruiken en parkbomen met uitzondering van de lentebloeiers; die komen na de bloei aan de beurt. Rozen in geen geval nu reeds snoeien. Sneeuw moet regelmatig van coniferen, sparren en sierstruiken afgeschud worden. Maar dat zal ook dit jaar weer geen probleem zijn zeker. Bij strenge vorst wordt de winterbedekking van niet volledig winterharde planten verzwaard; bij dooi de bedekking weer gedeeltelijk wegnemen. De vraag is: zal het nog vriezen?
Hij heeft gezegd: hoe zachter de winter hoe duurder de energie, begrijpe wie kan!?!