Tuiniersverslag in woord en beeld. Zie ook het archief. Heeft u een tuinvraag, een tuinprobleem of een vijverprobleem en wenst u dat opgelost te zien? Meld het dan in de reakties of stuur een mail. U krijgt persoonlijk antwoord of indien het probleem algemener is, via dit blog.
Klik op de foto's om ze te vergroten.
15-04-2007
Bosanemoon
Foto 02-04-2007. Nog zo een prachtige bodembedekker, laag, groeit zowel in de zon als in de volle schaduw, groeit compact en maakt geen uitlopers (het zijn wortelstokken). Groeit ook zeer goed onder bomen en struiken.
Foto 02-04-2007. Een elegant plantje voor half schaduw is wel de "Primula denticulata", bestaat ook in andere kleuren, zoals blauw en roze of rood. De bloemstengels kunnen tot 10-12 cm lang worden. In de volle zon kan deze primula, zoals alle andere trouwens wel eens last hebben van de droogte en/of de warmte.
Heel binnenkort beginnen we ook met een wekelijks of toch regelmatig verslag van wat er rijlt en zeilt in de moestuij. Met allerlei praktische en inovatieve tips. Zelf kreken we op minder dan 60 m2 groenten voor vier personen, het jaar rond. Ook hebben we nog een klein veldje aardappelen, allemaal op die 60 m2. Niettegenstaande het schrale voorjaar mag je de eerste foto's nog dit weekend verwachten.
Foto 21-03-07. Ook afzonderlijk geplant geven de blauwe druifjes een verassend effekt in de tuin. Het blad blijft het hele jaar door en in de lente verschijnen dan de koningsblauwe bloempjes die vrij lang stand houden (zowat vier weken).
Foto 21-03-2007. Een zeer geslaagde kleurencombinatie is: "Magnolia stellata" met als onderbegroeiing Bauwe druifjes. Om dat zij doorgaans samen bloeien, zachte of harde winter en omdat de blauwe druifjes een ideale plant is voor onderbegroeiing. Foto 21-03
Deze narcissen staan nu pas echt in bloei omdat ze achter het muurtje minder zon krijgen. Verschillende standplaatsen resulteren meestal in verschillende bloeiperioden. Ook kan men verschillende soorten en variƫteiten aanplanten om zodoende gedurende meer dan twee maand van de narcisbloei te genieten.
Bij een vroege winter heb ik de "Rhododendron praecox" al uitgebloeid geweten de eerste maandag van maart (Eerste toog in Geraardsbergen). Nu we geen winter gehad hebben stond deze vroegste Rhododendron pas op 19-03 in volle bloei. Een echte aanrader is deze plant. Vraagt wel zure grond. Is dit niet het geval moet er voldoende turf in het plantgat verwerkt worden.
De kwaliteit van de voorgetrokken hyacinten die in de tuincentra aangeboden worden om in de woonkamer te plaatsen is de jongste jaren sterk achteruit gegaan. Waarschijnlijk worden geen zoganaamde "geprepareerde" bollen meer gebruikt of worden ze te snel warm gezet. In de tuin echter zijn de gewone hyacinten echt wonderbaar. Foto 19-03-07
Wie in Januari-februari de lente reeds in huis wenst te halen kan een paar takken afsnijden van de forsythia en deze in een vaas met water zetten. Na een tweetal weken zullen de takken heerlijk bloemen.
Een van de eerste lentebloeiers is ongetwijfeld de "Prunus pissardii nigra", de voorbode van de lente. Dit is een niet zo grote boom met paarsbruine bladeren en een verschroeiend kleureffekt tijdens de bloei. Nadeel is dat de bloemetjes echt niet lang aan de boom blijven.
In februari bloeide nog steeds de toverhazelaar. Een van de dankbaarste soorten (volgens het arboretum van Kalmyhout) is de "Hamamelis intermedia 'Pallida'". Dit is een matig groeiende variƫteit met talrijke zwavelgele bloemen die aangenaam geuren.