Tuiniersverslag in woord en beeld. Zie ook het archief. Heeft u een tuinvraag, een tuinprobleem of een vijverprobleem en wenst u dat opgelost te zien? Meld het dan in de reakties of stuur een mail. U krijgt persoonlijk antwoord of indien het probleem algemener is, via dit blog.
Klik op de foto's om ze te vergroten.
13-05-2007
Grotere Rhododendron hybrieden.
Foto 12-05-2007. Hierbij nog een sterk groeiende variëteit die zeer geschikt is als zichtscherm of als achtergrond voor een border.
Foto 12-05-2007. Momenteel bloeien de groeikrachtiger Rhododendrons. Zij vormen na vijf tot 7 jaar een ideaal en bloeirijk zichtscherm. Er zijn verschillende varieteiten beschikbaar.
Hij heeft gezegd: 'Als de grond aan je klompen kleeft heeft het geen zin om in de tuin te werken.' Bruno Inderdaad, de liefhebberstuinier heeft een paar dagen vrij, uitgezonderd het oogsten van groenten, blijf je bij nat weer best weg uit de tuin.
Hij heeft gezegd: "Kruiden? Ja maar dan liefst uit eigen tuin" door: Bruno Zet een struikje rozemarijn, tijm, dragon, en salie bij het bakken van een stuk vlees: een lamsbout, eendeborst, rosbief, een varkesgebraad enz. Doe een takje van deze kruiden, na het aanbekken in de braadpan of braadslee van de oven en je hebt het echte 'Proviçaalse' aroma. Ook bij het braden van een kip, steek deze kruiden in in de holte, gebruik steeds minder zout en je zult lekker aromatisch vlees nuttigen.
"Gastronomie begint in de tuin" Binnenkort ook "gezegden" en ook wel enig recept op dit blog. Regelmatig terugkomen is de boodschap. Midden zomer komen er ook meer tips voor de groentetuin.
Foto07-05-2007. Vorige week zijn de Hollandse irissen "Iris hollandica" beginnen bloeien. Een prachtige statige snijbloem. Wie plaats heeft kan zo enkele tientallen bollen planten in oktober om begin mei prachtige snijbloemen te hebben. Snijden doe je als de knoppen springen en beginnen kleur te tonen.
Eindelijk dansen de vogeltjes in een paar kleine plassen. De grond heeft nog warm en dan dit beetje vochtigheid, want echt regenen heeft het nog niet gedaan, dit weertype is zeer gevaarlijk voor de ontwikkeling van schimmelziekten: schurft op appel en peer, monilia, rot in aardbeien enz. Wanneer de bladeren gedurende een ganse dag vochtig staan, zoals vandaag en er is een temperatuur van 15°C, dan ontwikkelen plantenziekten zich zeer snel. Binnen de 24 uur spuiten met ongiftige schimmelwerende middelen is de boodschap.