Tuiniersverslag in woord en beeld. Zie ook het archief. Heeft u een tuinvraag, een tuinprobleem of een vijverprobleem en wenst u dat opgelost te zien? Meld het dan in de reakties of stuur een mail. U krijgt persoonlijk antwoord of indien het probleem algemener is, via dit blog.
Klik op de foto's om ze te vergroten.
16-06-2007
Venusschoentje in de tuin
Foto 26/05/2007. In september 2006 aangeplant, praktisch zonder blad erop, maar nu worden we beloond met twee prachtige bloemen. Tuinorchideeën zijn een beetje apart en vrij moeilijk verder te kweken. Over het algemeen vragen ze half schaduw, een voldoende vochtige plek en een luchtige organische bodem met half verteerde kompost en bladgrond. Kunstmest verdragen ze over het algemeen niet.
Foto 29-05-2007 'Epimedium alpinum' is een bijzonder goede bodembedekker onder grote bomen en struiken. Hij groeit als bodembedekker wat hoger: 30 cm soms ook tot 40 cm hoog. Dekt de grond goed af en heeft een bijzonder mooie bladtekening. Ook de vroege lentebloei (zie eerder op dit blog) is de moeite waard.
Foto 11-05-2007 De zoetste bes die je kan zetten is de Japanse wijnbes: 'Rubus phoenicolasius' Eigenlijk is het een braambes met de bes van een framboos. De besjes plakken van de suiker, kinderen zijn er verzot op. Ze zijn zeer lekker en gezond. De plant draagt op takken van het jaar voordien. In de winter worden enkel de afgedraagde takken weggesnoeid tot op de voet. Eenvoudiger in kultuur kan gewoonweg niet. Ik begrijp eigenlijk niet waarom deze decoratieve plant met de lekkerste bessen die er zijn zo onbekend is. Daar moet verandering in komen. Wil je ook zo een prachtige struik? Geef me dan een seintje.
Onderstaande planten en veel meer zijn tegen een vriendenprijsje te bekomen. De meeste zijn nu reeds te zien op dit blog. Reageer per mail of op nr. 0496/536 748.
Wij hebben een reeks vaste planten en klimplanten op overschot die we zelf gekweekt hebben. Wij bieden die aan tegen een vriendenprijsje. Reageer per mail of op het nr. 0496/536 748
Foto 29-05-2007. Dit prachtig miniroosje, voorlopig zonder naam, hebben we op de kop getikt in een tuincentrum op de grens van het Groot Hertigdom Luxemburg met Duitsland. Regio 'Klein Zwitserland'. Het plantje, één stengeltje met een paar bloempjes, was net wat ontdaan van onkruid maar aan de fragile kleur konden mijn vrouw en ik niet weerstaan en dus staat het nu te pronken in onze tuin met een massa, ik overdrijf niet, bloemen. Verder is het plantje zeer gezond en heeft geen last van witziekte of roest.
Foto 29-05-2007. 'Dianthus deltoïdes' is een fantastische, bloeirijke bodembedekker. Aanvankelijk werd dit plantje gekweekt als tweejarige plant. Doch blijkt nu dat het perfekt de winters doorstaat. Opgelet, na zaadvorming kan dit plantje zich wel rijkelijk zelf verderzaaien.