Bruno's Tuinagenda
Tuiniersverslag in woord en beeld. Zie ook het archief.
Heeft u een tuinvraag, een tuinprobleem of een vijverprobleem en wenst u dat opgelost te zien? Meld het dan in de reakties of stuur een mail. U krijgt persoonlijk antwoord of indien het probleem algemener is, via dit blog. Klik op de foto's om ze te vergroten.
10-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sorry duizendmaal sorry
Klik op de afbeelding om de link te volgen Sorry omdat voor de trouwe bezoekers, we vanaf half maart het blog niet regelmatig meer aangevuld hebben.
Eén van de redenen is dat we onze oprit die gelegd was met oudbollige kasseien eigenhandig herlegd hebben. Manueel de kasseien verwijderd en manueel uitgegraven enz. Tot het resultaat dat u hierbij ziet. 
Anderzijds hebben wij veel plantjes gekweekt en nemen we weer deel aan de liefhebbersbeurs in de Pastorie van Zonnegem op 14/09/2008. Allen daarheen dus !!! Vergeet ook niet te kijken naar "Bruno's winkel", bij de favoriete links.
Verder hebben we nog aan een Penthouse in hartje Brussel geautomatiseerde druppelaars geïnstalleerd voor het ganse terras. 
U ziet, we hebben niet stil gezeten maar toch sorry omdat we inmiddels het blog wat verwaarloosd hebben.
Het goede nieuws is dat straks "BRUNO'S TUINKALENDER" ook zal te zien zijn op
www.brunostuinagenda.com en www.brunostuinagenda.be Er is nog wat werk aan maar daar kunnen straks geïnteresserden ook publiciteit nemen.
Dus zijn we weer met goede moed gestart om als de bliksem onze achterstand in te halen.
Bedankt voor jullie begrip en indien jullie het niet begrijpen dan begrijp ik dat ook. sic

10-08-2008 om 18:53 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruno's Tuinagenda april tweede week
Zaaien in de open lucht (volle grond).
Herfstprei:
laatste zaaiing. Zaai in voedzame en humusrijke grond; zorg ervoor dat het zaaibed bestendig vochtig blijft.
Winterprei: eerste zaaiing, op een zonnig zaaibed, dat eveneens bestendig vochtig gehouden wordt.
Zomersavooi: (groene kool) laatste zaaiing van zomerrassen, ruim zaaien is noodzakelijk; verspenen als de zaadlobben volledig gestrekt zijn is nog beter dan ruim zaaien en levert u kloeke planten op die, na het uitplanten, beter en sneller hernemen.
Molsla : ter plaatse zaaien, na opkomst uitdunnen op 10 - 15 cm in de rij, vanaf oktober ter plaatse bleken.

Planten in de open lucht.
Andijvie en krulandijvie
: gezaaid in de tweede week van februari. De eerste dagen na de planting belommeren. 
Witte selderij:  gezaaid de tweede week van februari, uitplanten na 10 april.

In de koude serre.
Zaaien.
Tomaat:
voor de late teelt onder koud glas. Zaai, indien mogelijk, op bodemwamte (20 - 25°C). Oppotten in een pot van 10 cm zodra de zaadlobben volledig gestrekt zijn.
Meloen: Laatste zaaiing half april om begin juni uit te planten. De kiemplantjes oppotten in pot van 10 cm, zodra de eerste hartblaadje zichtbaar wordt.
Planten.
Stamslabonen
(struikbonen): in pot gezaaid de 2de helft van maart, nu uitplanten onder koud glas of plastic tunntl.
Tomaten: om te oogsten  van juni tot augustus. Nu planten in de koude serre, pootgoed afkomstig van de zaaiing begin februari.
Chrysanten: nu stekken om lage potplanten of snijbloemen op één stam te kweken. Toppen van vroege stekken. Liefhebbers die onder glas niet kunnen verwarmen, stekken best nu.
Verzorgen: Toppen: Pelargonium, Fuchsia en salvia worden best getopt. De eerste bloem laar wel iets langer achter zich wachten, maar het innijpen levert ons wel veel mooier gevormde planten op. (Zie figuren: getopt en niet getopte Pelargonium) 

Verzorging.
Asperges:
voor witte asperges, de percelen in produktie nu ophogen. De grond vooraf goed verkruimelen en de aspergeberm afstrijken met een jute zak om hem mooi effen te maken.

Siertuin.
Eénjarige zomerbloemen:
het best onmiddellijk ter plaatse zaaien.

Fruittuin
Opgepast !!!
Grondbewerkingen tijdens de bloei verhogen de kans op nachtvorstschade en op een sterke junirui.10-08-2008 om 17:36 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruno's Tuinagenda april extra
Klik op de afbeelding om de link te volgen Groeifolie (sleuffolie).
De meest economische oplossing om in de maanden maart-april, tot einde mei, groenten en bloemen te vervroegen: een polyethyleenfolie, al dan niet licht gekleurd, waarin duizenden kleine gleufjes gesneden zijn. Er bestaat ook gewoon geperforeerde polyethyleenfilm met zowat 500 tot 750 gaatjes per m2, doch de zogenaamde groeifolie is beter maar ook duurder.
Wanneer de folie uitgelegd wordt over een zaai- of plantbed, zijn de gleufjes nog dicht. Naarmate de plantjes groeien, rekken de gleufjes meer en meer open en groeit de folie op die wijze mee. Naarmate de planten groeien krijgen ze door het steeds meer open rekken van de gleufjes steeds meer en meer lucht.
De groeifolie wordt bij het uitleggen over een zaai- of plantbed nooit strak aangespannen maar er losjes overheen gelegd.  Vervolgens worden de randen vastgelegd of licht ingegraven
De duizenden kleine gleufjes zorgen er tevens voor dat giet- en regenwater de grond bereiken. Eveneens dankzij deze gleufjes ontstaat onder de groeifolie een goede luchtcirkulatie, waardoor zonnebrand en verhitting van de planten voorkomen wordt. 
Groeifolie is in tuincentra in kant-en-klaar verpakking verkrijgbaar. Dezelfde firma brengt ook hoezen in sleuffolie op de markt die o..m. gebruikt worden voor tomaten. 
Met groeifolie is het mogelijk om voorjaarsgroenten twee tot drie weken te vervroegen (wortelen, sla, spinazie). 
Voor andere groenten zoals stamslabonen, augurken, meloen, komkommer, paprika en tomaten kan de groeifolie het gebruik van glas vervangen. Zowel de vlakke groeifolie als de hoezen zijn hier dus bruikbaar. 
Wanneer het echter dagenlang regent is het gewenst de groeifolietijdelijk op te lichten om te voorkomen dat het gewas niet meer zou kunnen opdrogen en zou gaan rotten.
Planten die onder geperforeerde- of groeifolie gestaan hebben, moeten net als andere geforceerde planten , afgehard worden alvorens ze in de open lucht te zetten. Planten die onder groeifolie gekweekt werden zijn vooral gevoelig voor windschade.
Haal de groeifolie nooit weg bij zonnig weer maar wel bij betrokken weer en liefst 's avonds.

10-08-2008 om 16:49 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruno's Tuinagenda april eerste week vervolg
Klik op de afbeelding om de link te volgen Siertuin
Lentebloeiers
: na de bloei vanaf nu snoeien; we noemen dan vooral Forsythia, Prunus triloba en Ribes sanguineum.
Dahlia's
: voorkiemen in kistjes met turf, zand of potgrond. Bij goed weer buitenzettern, 's nachts binnen zetten. Later (zie mei tweede week) kunt u de voorgekiemde knollen scheuren of stekken snijden van de voorgetrokken scheuten. 

koolvlieg.
Vlucht volwassen insekt: 15 tot 30 april. 
Ei-afzetting: op de grond tegen de voet van de plant. De larven ontluiken na 5 tot 10 dagen. 
Schadebeeld: vraatgangen in de wortels, stam en hoofdwortel. Bij zonnig weer verwelken de planten. Het blad krijgt een grijsblauwe tint. 
Tweede generatie: na 5 tot 6 weken.
Bestrijding: reeds vanop het het zaai- en plantbed.

Prei- en ajuinvlieg.
Opmerking: door de bestrijding van de prei- en ajuinvliegwordt tevens de preimot bestreden. Spuiten op wachtbed in april of één week voor de planting. Tweede maal behandelen na het hernemen van de groei en vervolgens volgens aantastingssymptomen. 
Vlucht volwassen insekt: april-mei.
Ei-afzetting op de grond tegen de plant of tussen de buitenste bladschijven.
Madestadium: 15 tot 20 dagen. 
Tweede generatie in juli, derde in aug-september.
Schadebeeld: vraatgangen in blad en preistam, vergeling en verrotting van de planten.
Bestreiding: reeds vanop het zaaibed.

Hij heeft gezegd: Een sterk koolplantsoen bekom je pas indien de kiemplantjes verspeend of opgepot werden.

Foto: Forsythia in vaas.

10-08-2008 om 16:19 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolplanten niet verspeen versus wel verspeend
Klik op de afbeelding om de link te volgen

10-08-2008 om 11:02 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruno's Tuinagenda eerste week april

Zaaien onder glas
Meloenen, augurken, komkommer :
nu zaaien om eind mei te kunnen uitplanten in de open lucht. Leg drie zaden per pot van 10 cm en bewaar slechts het beste kiemplantje.
Kweek de plantjes in pot vrij warm op, doch zorg ervoor dat ze eind mei voldoende afgehard zijn  om uit te planten. Augurken kunnen het best in de open lucht uitgeplant worden. Meloenen en komkommer doen het beter onder plastic of onder koud glas.
Stamslabonen (struikbonen) : zaai ter plaatse onder koude ramen, de koude serre of plastic tunnel, of zaai in potten van 15 cm, vijf zaden per pot , bewaar alle opgekomen plnten en plant in de open lucht na 15 mei. Ook hier moeten de planten voldoende afgehard worden alvorens uit te planten.
Groene selderij : kan zowel onder koud glas als op een beschutte plek in de open lucht gezaaid worden om nog voor de winter te oogsten. Selderijzaad licht betrekkelijk lang alvorens te kiemen. Houd daarom het zaaibed belommerd en bestendig vochtig (niet te nat echter).

Planten onder koud glas of plastic tunnel.
Witte selderij:
planten afkomstig van de zaaiing eind januari. Plant op 15 x 15 cm. Eind april-begin mei het glas definitief wegnemen. Oogst vanaf eind mei.

Zaaien in de open lucht (volle grond).
Kabuiskolen:
witte en rode bewaarkool.
Zomerbloemkool : kiemplantjes verspenen of oppotten als de zaadlobben volledig gestrekt zijn. Bloemkolen moeten verspeend of opgepot worden om te kunnen uitplanten met worte- of potkluit, zodat elke groeististand vermeden wordt.
Kapucijnenbaard: zaai nu de wilde suikerij voor forcerie vanaf oktober.

Verzorging.
Sla:
in februari onder koud glas geplant, afharden en het glas of de plastic wegnemen.
Aardbeien: van de zo genaamd remontante of tweemaal dragende varieëteitenkunt u, tot 20 mei, de bloemen wegnemen. Dit bevordert de oogst vanaf juli, zowel wat de kwaliteit (stukgrootte) als de kwantiteit van de bessen betreft.

Fruittuin.
Appel- en perebomen
kunt u nog enten tot half april. Er kan ook nog geplant worden; de bomen vooral goed aanstampen en één emmer water per boom geven. Dek de grond af met korte mest, bladeren of turmolm om uitdroging te voorkomen.

Verspenen van kiemplantjes.
Verspenen wanneer de zaadlobben (kiemblaadjes) volledig gestrekt zijn. Giet het zaaibed de avond voor het verspenen goed nat. Draai bij het gieten de appel van de gieter naar omhoog, zo krijgt u een regeneffekt. (zie figuur). Fig 1 : licht de kiemplantjes voorzichtig uit de grond en maak de plantjes voorzichtig los.Fig 2: pak de plantjes nooit bij de stengel of de wortels maar bij de kiemblaadjes. Fog 3: Maak met een stokje (of je vinger) een voldoende ruim en diep gaatje en laat ket kiemplantje erin zakken tot de zaadlobben op de grond liggen. Druk zijdelings aan en giet de gaatjes dicht met de gieterkop naar boven gedraaid (broezen). Het resultaat van al dat werk is: gedrongen sterke planten met een sterke wortelkluit.

 

 

10-08-2008 om 10:59 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (11 Stemmen)Foto

Archief per week
 • 30/01-05/02 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 28/11-04/12 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 26/12-01/01 2012
 • 15/11-21/11 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 02/07-08/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 11/06-17/06 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 07/05-13/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 02/04-08/04 2007

  Welkom op mijn blog!
  Startpagina !

  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek
 • Bezoekje
 • Zomaar een bezoekje!
 • Eef op blogronde
 • proficiat
 • scherven

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  angelsdream
  www.bloggen.be/angelsd


  Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • Planten startpagina
 • Leentje alias Emma
 • Stephen Provoost

 • Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • Bruno's winkel

 • Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • Start.be

 • Gastenboek
 • Bezoekje
 • Zomaar een bezoekje!
 • Eef op blogronde
 • proficiat
 • scherven

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • Bundesgartenschau
 • Ronneburg
 • Gera
 • Thuringen
 • Chemnitz

 • Willekeurig Bloggen.be Blogs
  paardjesuitpelt
  www.bloggen.be/paardje
  Mijn favorieten
 • Chemnitz

 • Mijn favorieten
 • Ronneburg


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!