Bruno's Tuinagenda
Tuiniersverslag in woord en beeld. Zie ook het archief.
Heeft u een tuinvraag, een tuinprobleem of een vijverprobleem en wenst u dat opgelost te zien? Meld het dan in de reakties of stuur een mail. U krijgt persoonlijk antwoord of indien het probleem algemener is, via dit blog. Klik op de foto's om ze te vergroten.
11-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUW --- NIEUW --- NIEUW ---NIEUW --- NIEUW --- NIEUW

De nieuwe site is geopend en draait ook interaktief. Kijk voortaan op:

 

www.brunostuinagenda.be  

of

www.brunostuinagenda.com

 

11-10-2009 om 18:48 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
12-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hij heeft gezegd !


Het is beter een speelweide aan te leggen dan een gazon met een bordje: "Verboden te betreden".


12-08-2008 om 17:09 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruno's Tuinagenda april derde week
Groentetuin.
Zaaien in de open lucht.
Schorseneren:
vanaf 15 april op een diepe, doorlatende, niet pas bemeste grond. Vogels, veldmuizen en ratten zijn echter verzot op schorsenerenzaad, neem uw voorzorgen.
Wortelen: alle variëteiten, tijdig uitdunnen is beslist noodzakelijk. Vul na het dunnen de gaatjes terug op met fijne aarde, dit vermindert de kans op aantasting door wortelvlieg. Meng ook wat radijszaad tussen het wortelzaad, zo tekenen de lijnen zich sneller af. Radijsjes kiemen reeds vanaf de vierde dag terwijl wortels er makkelijk twee weken of meer over doen.
Rode bieten: om te grbruiken als sla, kunnen vanaf 15 april ter plaatse gezaaid worden.
Thijm: onmiddellijk ter plaatse of op zaaibed. Bij het verplanten of oppotten thijm steeds één derde dieper zetten.

Planten.
Andijvie en krulandijvie:
gezaaid in de tweede week van februari.

Siertuin:
Tulpen:
Uitgebloeide bloemen regelmatig uitbraken of af knippen, dit bevordert de bloei voor volgend jaar. Dit geldt ook voor de meeste voorjaarsbloeiers.
Gladiolen: Planten op vorig jaar sterk bemeste grond. Gebruik geen verse organische mest vlak voor of vlak na het planten.
Vaste planten: en rotstuinplanten kunnen nu reeds gezaaid worden op wachtbedden in de open lucht. Later verspenen op 5x5 cm, uitplanten in oktober (zie ook derde week juni).
Gazon: kan het best van nu af gezaaid worden (zie vierde week).
Heigrondplanten: Rhododendron, Azalea, Erica, Calluna e.a., worden het best nu geplant in een humusrijke grond. Is uw grond niet zuur genoeg, plant de heigrondplanten dan in zuivere dennenaaldengrond of zuivere turfmolm.Zet de planten vooral voldoende diep en dek het plantgat af  met de omliggende grond. Zorg ervoor dat de grond of het turfmolm vooraf voldoende vochtig is en geef onmiddellijk na de planting voldoende water (min. 5 lit. per plant). Bij aanhoudende droogte wekelijks dezelfde hoeveelheid water toedienen.
Erica en Calluna zijn tevens zeer goede bodembedekkers in iets ruimere tuinen.
Voorgekiemde knollen: Dahlia, Canna, Begonia vanaf nu stilaan afharden om ze volgende maand uit te planten. 

Plastic tunnels. 
Kunt u makkelijk zelf maken: gebruik hiervoor plastic elektriciteitsbuizen van 2 m lang, maak per buis twee beugels in ijzerdraad (zie illustraties) en plaats de buizen met de beugels er aan de onderzijde in over een bed van 1 m breed. Plaats de buizen op een afstand van 2 tot 3 meter van elkaar. Op de kop en het uiteinde van de tunnel wordt een paaltje schuin in de grond geslagen op 1,5 meter van de eerste koepel. Span vervolgens de koorden en bind ook de eerste en de laatste koepel aan de paaltjes vast. . Span tenslottede polyethyleen folie van 2 meter breed over de koepels en maak hem met behulp van nietjes en blaadjes karton aan de koorden vast (zie illustraties). Er kan gelucht worden aan één zijde van onder de beugels te lichten. Bij zonnig weer wordt over dag zoveel mogelijk gelucht. Rond 16 - 17 uur wordt de tunnel dan weer dicht gelegd.
Het plastic mag nooi volledig tot aan de grond reiken, anders wordt het klimaat onder de tunnel te zwoel en gaan de plantjes makkelijk rotten of rekken.













12-08-2008 om 15:43 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
10-08-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sorry duizendmaal sorry
Klik op de afbeelding om de link te volgen Sorry omdat voor de trouwe bezoekers, we vanaf half maart het blog niet regelmatig meer aangevuld hebben.
Eén van de redenen is dat we onze oprit die gelegd was met oudbollige kasseien eigenhandig herlegd hebben. Manueel de kasseien verwijderd en manueel uitgegraven enz. Tot het resultaat dat u hierbij ziet. 
Anderzijds hebben wij veel plantjes gekweekt en nemen we weer deel aan de liefhebbersbeurs in de Pastorie van Zonnegem op 14/09/2008. Allen daarheen dus !!! Vergeet ook niet te kijken naar "Bruno's winkel", bij de favoriete links.
Verder hebben we nog aan een Penthouse in hartje Brussel geautomatiseerde druppelaars geïnstalleerd voor het ganse terras. 
U ziet, we hebben niet stil gezeten maar toch sorry omdat we inmiddels het blog wat verwaarloosd hebben.
Het goede nieuws is dat straks "BRUNO'S TUINKALENDER" ook zal te zien zijn op
www.brunostuinagenda.com en www.brunostuinagenda.be Er is nog wat werk aan maar daar kunnen straks geïnteresserden ook publiciteit nemen.
Dus zijn we weer met goede moed gestart om als de bliksem onze achterstand in te halen.
Bedankt voor jullie begrip en indien jullie het niet begrijpen dan begrijp ik dat ook. sic

10-08-2008 om 18:53 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruno's Tuinagenda april tweede week
Zaaien in de open lucht (volle grond).
Herfstprei:
laatste zaaiing. Zaai in voedzame en humusrijke grond; zorg ervoor dat het zaaibed bestendig vochtig blijft.
Winterprei: eerste zaaiing, op een zonnig zaaibed, dat eveneens bestendig vochtig gehouden wordt.
Zomersavooi: (groene kool) laatste zaaiing van zomerrassen, ruim zaaien is noodzakelijk; verspenen als de zaadlobben volledig gestrekt zijn is nog beter dan ruim zaaien en levert u kloeke planten op die, na het uitplanten, beter en sneller hernemen.
Molsla : ter plaatse zaaien, na opkomst uitdunnen op 10 - 15 cm in de rij, vanaf oktober ter plaatse bleken.

Planten in de open lucht.
Andijvie en krulandijvie
: gezaaid in de tweede week van februari. De eerste dagen na de planting belommeren. 
Witte selderij:  gezaaid de tweede week van februari, uitplanten na 10 april.

In de koude serre.
Zaaien.
Tomaat:
voor de late teelt onder koud glas. Zaai, indien mogelijk, op bodemwamte (20 - 25°C). Oppotten in een pot van 10 cm zodra de zaadlobben volledig gestrekt zijn.
Meloen: Laatste zaaiing half april om begin juni uit te planten. De kiemplantjes oppotten in pot van 10 cm, zodra de eerste hartblaadje zichtbaar wordt.
Planten.
Stamslabonen
(struikbonen): in pot gezaaid de 2de helft van maart, nu uitplanten onder koud glas of plastic tunntl.
Tomaten: om te oogsten  van juni tot augustus. Nu planten in de koude serre, pootgoed afkomstig van de zaaiing begin februari.
Chrysanten: nu stekken om lage potplanten of snijbloemen op één stam te kweken. Toppen van vroege stekken. Liefhebbers die onder glas niet kunnen verwarmen, stekken best nu.
Verzorgen: Toppen: Pelargonium, Fuchsia en salvia worden best getopt. De eerste bloem laar wel iets langer achter zich wachten, maar het innijpen levert ons wel veel mooier gevormde planten op. (Zie figuren: getopt en niet getopte Pelargonium) 

Verzorging.
Asperges:
voor witte asperges, de percelen in produktie nu ophogen. De grond vooraf goed verkruimelen en de aspergeberm afstrijken met een jute zak om hem mooi effen te maken.

Siertuin.
Eénjarige zomerbloemen:
het best onmiddellijk ter plaatse zaaien.

Fruittuin
Opgepast !!!
Grondbewerkingen tijdens de bloei verhogen de kans op nachtvorstschade en op een sterke junirui.



10-08-2008 om 17:36 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruno's Tuinagenda april extra
Klik op de afbeelding om de link te volgen Groeifolie (sleuffolie).
De meest economische oplossing om in de maanden maart-april, tot einde mei, groenten en bloemen te vervroegen: een polyethyleenfolie, al dan niet licht gekleurd, waarin duizenden kleine gleufjes gesneden zijn. Er bestaat ook gewoon geperforeerde polyethyleenfilm met zowat 500 tot 750 gaatjes per m2, doch de zogenaamde groeifolie is beter maar ook duurder.
Wanneer de folie uitgelegd wordt over een zaai- of plantbed, zijn de gleufjes nog dicht. Naarmate de plantjes groeien, rekken de gleufjes meer en meer open en groeit de folie op die wijze mee. Naarmate de planten groeien krijgen ze door het steeds meer open rekken van de gleufjes steeds meer en meer lucht.
De groeifolie wordt bij het uitleggen over een zaai- of plantbed nooit strak aangespannen maar er losjes overheen gelegd.  Vervolgens worden de randen vastgelegd of licht ingegraven
De duizenden kleine gleufjes zorgen er tevens voor dat giet- en regenwater de grond bereiken. Eveneens dankzij deze gleufjes ontstaat onder de groeifolie een goede luchtcirkulatie, waardoor zonnebrand en verhitting van de planten voorkomen wordt. 
Groeifolie is in tuincentra in kant-en-klaar verpakking verkrijgbaar. Dezelfde firma brengt ook hoezen in sleuffolie op de markt die o..m. gebruikt worden voor tomaten. 
Met groeifolie is het mogelijk om voorjaarsgroenten twee tot drie weken te vervroegen (wortelen, sla, spinazie). 
Voor andere groenten zoals stamslabonen, augurken, meloen, komkommer, paprika en tomaten kan de groeifolie het gebruik van glas vervangen. Zowel de vlakke groeifolie als de hoezen zijn hier dus bruikbaar. 
Wanneer het echter dagenlang regent is het gewenst de groeifolietijdelijk op te lichten om te voorkomen dat het gewas niet meer zou kunnen opdrogen en zou gaan rotten.
Planten die onder geperforeerde- of groeifolie gestaan hebben, moeten net als andere geforceerde planten , afgehard worden alvorens ze in de open lucht te zetten. Planten die onder groeifolie gekweekt werden zijn vooral gevoelig voor windschade.
Haal de groeifolie nooit weg bij zonnig weer maar wel bij betrokken weer en liefst 's avonds.

10-08-2008 om 16:49 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruno's Tuinagenda april eerste week vervolg
Klik op de afbeelding om de link te volgen Siertuin
Lentebloeiers
: na de bloei vanaf nu snoeien; we noemen dan vooral Forsythia, Prunus triloba en Ribes sanguineum.
Dahlia's
: voorkiemen in kistjes met turf, zand of potgrond. Bij goed weer buitenzettern, 's nachts binnen zetten. Later (zie mei tweede week) kunt u de voorgekiemde knollen scheuren of stekken snijden van de voorgetrokken scheuten. 

koolvlieg.
Vlucht volwassen insekt: 15 tot 30 april. 
Ei-afzetting: op de grond tegen de voet van de plant. De larven ontluiken na 5 tot 10 dagen. 
Schadebeeld: vraatgangen in de wortels, stam en hoofdwortel. Bij zonnig weer verwelken de planten. Het blad krijgt een grijsblauwe tint. 
Tweede generatie: na 5 tot 6 weken.
Bestrijding: reeds vanop het het zaai- en plantbed.

Prei- en ajuinvlieg.
Opmerking: door de bestrijding van de prei- en ajuinvliegwordt tevens de preimot bestreden. Spuiten op wachtbed in april of één week voor de planting. Tweede maal behandelen na het hernemen van de groei en vervolgens volgens aantastingssymptomen. 
Vlucht volwassen insekt: april-mei.
Ei-afzetting op de grond tegen de plant of tussen de buitenste bladschijven.
Madestadium: 15 tot 20 dagen. 
Tweede generatie in juli, derde in aug-september.
Schadebeeld: vraatgangen in blad en preistam, vergeling en verrotting van de planten.
Bestreiding: reeds vanop het zaaibed.

Hij heeft gezegd: Een sterk koolplantsoen bekom je pas indien de kiemplantjes verspeend of opgepot werden.

Foto: Forsythia in vaas.

10-08-2008 om 16:19 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolplanten niet verspeen versus wel verspeend
Klik op de afbeelding om de link te volgen

10-08-2008 om 11:02 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruno's Tuinagenda eerste week april

Zaaien onder glas
Meloenen, augurken, komkommer :
nu zaaien om eind mei te kunnen uitplanten in de open lucht. Leg drie zaden per pot van 10 cm en bewaar slechts het beste kiemplantje.
Kweek de plantjes in pot vrij warm op, doch zorg ervoor dat ze eind mei voldoende afgehard zijn  om uit te planten. Augurken kunnen het best in de open lucht uitgeplant worden. Meloenen en komkommer doen het beter onder plastic of onder koud glas.
Stamslabonen (struikbonen) : zaai ter plaatse onder koude ramen, de koude serre of plastic tunnel, of zaai in potten van 15 cm, vijf zaden per pot , bewaar alle opgekomen plnten en plant in de open lucht na 15 mei. Ook hier moeten de planten voldoende afgehard worden alvorens uit te planten.
Groene selderij : kan zowel onder koud glas als op een beschutte plek in de open lucht gezaaid worden om nog voor de winter te oogsten. Selderijzaad licht betrekkelijk lang alvorens te kiemen. Houd daarom het zaaibed belommerd en bestendig vochtig (niet te nat echter).

Planten onder koud glas of plastic tunnel.
Witte selderij:
planten afkomstig van de zaaiing eind januari. Plant op 15 x 15 cm. Eind april-begin mei het glas definitief wegnemen. Oogst vanaf eind mei.

Zaaien in de open lucht (volle grond).
Kabuiskolen:
witte en rode bewaarkool.
Zomerbloemkool : kiemplantjes verspenen of oppotten als de zaadlobben volledig gestrekt zijn. Bloemkolen moeten verspeend of opgepot worden om te kunnen uitplanten met worte- of potkluit, zodat elke groeististand vermeden wordt.
Kapucijnenbaard: zaai nu de wilde suikerij voor forcerie vanaf oktober.

Verzorging.
Sla:
in februari onder koud glas geplant, afharden en het glas of de plastic wegnemen.
Aardbeien: van de zo genaamd remontante of tweemaal dragende varieëteitenkunt u, tot 20 mei, de bloemen wegnemen. Dit bevordert de oogst vanaf juli, zowel wat de kwaliteit (stukgrootte) als de kwantiteit van de bessen betreft.

Fruittuin.
Appel- en perebomen
kunt u nog enten tot half april. Er kan ook nog geplant worden; de bomen vooral goed aanstampen en één emmer water per boom geven. Dek de grond af met korte mest, bladeren of turmolm om uitdroging te voorkomen.

Verspenen van kiemplantjes.
Verspenen wanneer de zaadlobben (kiemblaadjes) volledig gestrekt zijn. Giet het zaaibed de avond voor het verspenen goed nat. Draai bij het gieten de appel van de gieter naar omhoog, zo krijgt u een regeneffekt. (zie figuur). Fig 1 : licht de kiemplantjes voorzichtig uit de grond en maak de plantjes voorzichtig los.Fig 2: pak de plantjes nooit bij de stengel of de wortels maar bij de kiemblaadjes. Fog 3: Maak met een stokje (of je vinger) een voldoende ruim en diep gaatje en laat ket kiemplantje erin zakken tot de zaadlobben op de grond liggen. Druk zijdelings aan en giet de gaatjes dicht met de gieterkop naar boven gedraaid (broezen). Het resultaat van al dat werk is: gedrongen sterke planten met een sterke wortelkluit.

 

 









10-08-2008 om 10:59 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (11 Stemmen)
25-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OPWARMING VAN DE AARDE ?!
Klik op de afbeelding om de link te volgen Als dit het resultaat is van de opwarming van de aarde, dan is dit wel een zeer eigenaardig verschijnsel. Sneeuw op de dinsdag na Pasen, op 25/03/08. Toen er nog winters waren plantte ik regelmatig eersteling aardappelen op de eerste maandag van de maand namelijk op de Eertse toog (jaarmarkt) in Geraardsbergen. Nu heb ik enkel tijdens een paar goede dagen in februari worteltjes en erwtjes kunnen zaaien. De peulerwtjes staan inmiddels mooi in de rij. Maar sla zaaien (Goudgele gotte snijsla) of aardappelen planten was er in maart niet bij, te nat !

Hij heeft gezegd : als de modder aan je klompen blijft plakken heeft het geen zin om in de tuin te werken.
Bruno.

25-03-2008 om 09:47 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
24-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroonenting
Snijden van de ent, wegnemen van de bast.
Plaatsen van de ent.
Afgewerkte kroonenting met beugel.





24-03-2008 om 11:03 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huwingsenting
Links het snijden van ent en onderstam en het aanbinden.
De tweede illustratie geeft een beeld van de standplaats.



24-03-2008 om 11:00 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plakenting
Klik op de afbeelding om de link te volgen Links plakenting, rechts Engelse plakenting, is het meest aan te raden.

24-03-2008 om 10:57 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruno's Tuinagenda, maart vierde week.
ZAAIEN IN DE SERRE.
Knolselder :
warm zaaien op broeibed of bodemwarmte, temperatuur 20-25°C, verspenen (5x5 cm) zodra de plantjes drie blaadjes hebben.

GROENTETUIN.
Zaaien .
 Witte selderij :
onder koud glas of plastic tunnel. Selder is een lichtkiemer, de zaden  hoeven dus niet gedekt te worden. Zaai slechts op fijgezeefde, voldoende vochtige en licht aangedrukte grond. Verdeel het zaad gelijkmatig over het zaaibed en druk goed aan, zodat het zaad kontakt heeft met de grond. Het zaaibed vochtig houden en belommeren tot de kieming.
Spruiten : voor de hoofdteelt, voor de nateelt heeft u nog de tijd.

Planten.
Bloemkool :
gezaaid de eerste week van februari.
Aardappelen: alle variëteiten mogen vanaf nu geplant worden.
Sla : in de open lucht.

SIERTUIN.
Tweejarige plantjes
planten : Viooltjes, vergeet-me-nietjes, muurbloemen, duizendschoon, madeliefjes en primula's, evenals Anemone de Caen.
Gazon : geef 5 Kg van een samengestelde organische meststof per are. U kunt ook gebruik maken van meststoffen met anti-mos en of meststoffen met onkruidverdelger. Denk er echter aan dat dit steeds duurder uit komt dan afzonderlijk te bemesten en afzonderlijk mos en onkruid te bestrijden. Geef in mei - juni nogmaals 5 Kg organische meststof. Na de toediening van kompost de eerste week van maart, zal uw gazon geen gebrek meer lijden.

FRUITTUIN.
Bladluizen :
de eerste groene appelbladluizen zijn verschenen. Raadpleeg voor de behandeling uw tuincentrum.

Enten.
Eeen veel gebruikte veredelingswijze is de plakenting en de Engelse plakenting voor het enten van jonge planten. Zie afbeeldingen hoger.
Ook de huwingsenting kan voor de liefhebber van veel nut zijn. Hij kan door één of meerdere onderstammen rond de moederplant te zetten, enkele jonge planten veredelen. (Zie hoger).
Een belangrijke entwijze voor het omenten van oude bomen is de kroonenting. Snij de enten steeds met een zeer scherp mesje. Zorg ervoor dat het snijvlak steeds volledig glad en effen is. Strak aanbinden met raffia en goed afdekken met entwas zijn noodzakelijk. Tegen vogelschade kan over de kroonenten een beugel in ijzerdraad aangebracht wordenBij kroonenting is het raadzaam om bij de ent een stukje van de bast (schors weg te nemen aan de zijde van de ent die tegen de vaste schors van de stam gezet wordt.

Groene appelbladluis : Afkomstig van wintereieren. Eerste optreden maart, 10 tot 15 generaties tot oktober. Gevleugelde insekten verschijnen in april.
Schadebeeld: omkrullen en vervorming van de bladeren, uiteindelijk stilvallen van de groei bij zware aantasting. Natuurlijke vijand zijn de Lieveheersbeestjes. Ziet u mieren op uw planten, dan zijn er ook bladluizen. Bladluizen zitten meestal in de jonge koppen van de planten en nemen aldus veel suikers open scheiden ook praktisch zuivere suiker af. De mieren zijn verzot op die suikers maar doen anders geen kwaad.
Appel rode spint. Overwintering door wintereieren en volwassen vrouwelijke insekten onder de schors. Eerste optreden in maart-april. Steke populatie in augustus-september.
Schadebeeld: vergeling van het blad, beschadiging van het bladweefsel en bladval.

Voor bestrijdingsmiddelen raadpleeg uw tuincentrum.

24-03-2008 om 10:55 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoor
Klik op de afbeelding om de link te volgen We kunnen goed alle mogelijke tuinwerkzaamheden opsommen maar als het weer niet mee wilt ... Hierbij een half gelukte foto van de sneeuw    's avonds op Pasen, 23/03/2008.  

24-03-2008 om 10:07 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
23-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruno's Tuinagenda maart derde week.
ZAAIEN IN DE SERRE.
Tomaten :
zaai nu vollegrondtomaten, in een mengsel van 1/3 goed ontbonden kompost of graszodenaarde, 1/3 lichte bladgrond plus 1/3 wit gewassen zand of zaai in een kant en klaar gekochte zaai- en stekgrond. Het mengsel moet echter voldoende luchtig zijn. Zaai in kistjes of potten met gezeefde aarde, dek de zaden met 1 tot 2 mm gezeefde grond. Als de zaadlobben volledig gestrekt zijn,  oppotten in een pot van 10 cm diameter.
Zomerbloemen : zaai nu ageratum, dahlia, datura, nicotiana, e.a., verspenen onder koud glas zodra de plantjes enkele blaadjes ontwikkeld hebben. Voor de meeste zomerbloemen kan je ook zaaien onder koud glas of in de huiskamer : asters, leeuwebekjes enz.
Aandacht voor de serre : verspeen of verpot tijdig de jonge plantjes, controleer dagelijks op bederf (ook de stekken). Geef de plantjes voldoende licht en ruimte omdat ze niet zouden rekken.

ZAAIEN IN DE OPEN LUCHT.
Andijvie :
eerste zaaiing in natte stikstofrijke grond. Desgevallend belommeren, later uitplanten op 35 x30 cm of uitdunnen.
Kervel : op vochtige plaatsen en in half schaduw dus enkel zon in de voormiddag of in de namiddag; geen middagzon. Tot de kieming een natte jutezak over het zaaibed leggen. Zodra de kiemen zich vertonen moet de bedekking weggenomen worden en wordt nog een paar dagen belommerd.

FRUITTUIN.
Perziken snoeien.
Bij de perzik wordt elke tak volgens zijn eigen sterkte gesnoeid. Eénjarige sterke twijgen worden op 5 tot 7 botgroepen ingekort. Al he slappe hout wordt op voet weggenomen. Op voet snoeien wil zeggen dat een stompje van een halve centimeter aangehouden wordt zodat de onderogen aan de basis nog kunnen uitlopen. Gesteltakken en verlengenissen van gesteltakken worden met de helft teruggesnoeid om een sterke reaktie en groei te verkrijgen. 

Grondvoorbereiding augurken
Augurken vragen een humusrijke, vochthoudende en rijke grond. Daarenboven vragen augurken een warme en liefst beschutte standplaats. Zodra de weersomstandigheden het toelaten wordt de grond verkruimeld en plantklaar gelegd. Tot de planting de bovenlaag kruimelig houden tot de planting eind mei. 

Enten : allerlei variëteiten van sierappel en sierkers, ook sierpruim (Prunus), kunnen deze maand ook geënt (veredeld) worden. Zie ook volgende week. 

Basisbemesting : Wie nog over stalmest beschikt geeft 600 tot 1000 Kg stalmest per 100 m2 plus 5 Kg samengestelde organische meststof bij het verkruimelen. 
Heeft u geen stalmest, geeft dan na het spitten en voor het verkruimelen de maximum aangegeven dosis van een samengestelde organische meststof, twee tot drie weken voor het planten of zaaien.  

23-03-2008 om 09:59 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (8 Stemmen)
11-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRUNO'S TUINAGENDA MAART 2de WEEK SIERTUIN

Siertuin.
Gladiolen :
8 cm diep planten en op vorig jaar sterk bemeste grond. Geen verse mest gebruiken.
Rotstuin : dit is de beste tijd voor het scheuren en heropplanten van oudere planten en het aanleggen van nieuwe beplantingen.
Chrysanten : stek nu de planten die u als kleine potplant wenst te kweken of zet later drie bewortelde stekken per pot. Ook de vollegrondsoorten kunnen nu gestekt worden.
Potchrysanten worden telkens getopt boven het vierde goed ontwikkelde oog (van onder af geteld).
Pelargonium (geranium) :kan nu ook nog gestekt worden.
Fuchsia : van de moederplanten die u in februari te schieten heeft gelegd, kunt u nu reeds enkele kopstekken nemen.
Winterstekken : nu in sleuven planten, 30 x 10 cm op een voedzame humusrijke grond (geen verse organische mest gebruiken). Zorg dat het snijvlak aan de basis goed in kontakt is met de grond, stamp de stekken goed aan.

11-03-2008 om 18:06 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRUNO'S TUINAGENDA MAART 2de WEEK
Zaaien in de serre.
Meloen en komkommer :
zaai op broei of bodemwarmte, 20-25°C, In nieuwe of ontsmette potjes of kitjes, in een gezeefde voedzame grond. Leg de zaden 2 cm uit elkaar en dek ze met een halve centimeter gezeefd zand, licht aandrukken en broezen. Leg een ruit over het zaaikistje of de potten en houd het geheel vochtig. Draai elke ochtend de ruit om, om te beletten dat het condenswater in het zaaibed zou druppen. Pot de kiemplantjes op in een pot van 10 cm als de zaadlobben volledig gestrekt zijn en het eerste hartblad zich begint te vertonen. Verder opkweken in serre of broeibak bij een temperatuur van 18-20°C. Uitplanten onder koud glas : eind april - begin mei.

Groentetuin. 
Asperges : kunnen vanaf nu tot half april geplant worden. Zowel voor witte als voor groene asperges wordt dezelfde plantmethode gebruikt. Asperges houden van lichte humusrijke en vochthoudende grond, met een pH van 6,5 tot 7. 

Zaaien in de open lucht. 
Bewaarui :
   zaai in lijnen op 20-25 cm uit elkaar en leg het zaad goed vast. Na de kieming uitdunnen op 5 cm in de rij.
Zomerspinazie : zodra de grond bewerkbaar is, wat dit jaar echt niet meevalt, kan voorjaars- en zomerspinazie gezaaid worden. Spinazie wordt het best vers verbruikt. Zaai daarom kleine hoeveelheden om de veertien dagen.
Opleguitjes : Zaai zes gram zaad per m2. Op tijd wieden is een must.
Kabuiskolen : voor de herfstteelt, de bewaarkolen (voor het winterverbruik en bewaring) worden pas de eerste week van april gezaaid.
Koolrabi : (Raapkool), nu zaaien en later uitplanten op 40 x40 cm.
Venkel : moet nu gezaaid worden om de bloemknoppen te kunnen gebruiken bij het inmaken van zilveruitjes en augurken. Zaai bij voorkeur onder een koud raam, uitplanten in mei, op een zonnige plek. Venkel is ook een smakelijke groente vooral met witte saus en bij vis.

Planten.
Witte selderij :
onder koud glas of op broeilaag, voor wie die vorige week niet uitgeplant heeft; pootgoed afkomstig van de zaaiing begin januari. 
Aardappelen (eersteling) : bij gunstig weer en op zandige grondkan nu reeds geplant worden als de toestand van de grond (vochtigheid) het toelaat. 
Molsla : om te bleken gedurende de herfst en de winter. 
Sla en andijvie : opvolgingszaaiing.
Tuinkers : zaai van nu af regelmatig op vochtige grond; het zaad niet dekken, enkel vastkloppen en desgevallend belommeren.  

11-03-2008 om 17:28 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
04-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinbeurzen
Opgelet, neem uw agenda en noteer :

Wij nemen deel aan twee plantenbeurzen:
1. De plantenbeurs in St. Lievens-Houtem, ingericht door de vzw "De Pastorie" op Paasmaandag 24/03/2008, van 10 tot 18.00 uur

2. De plantenbeurs in Hombeek bij Mechelen op de laatste zondag van april : 27/04/2008.

Allen daarheen dus !!!

04-03-2008 om 10:59 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruno'sTuinagenda maart eerste week
VERPOTTEN VAN KAMERPLANTEN.
Gebruik goede bloemistenaarde die u vertien dagen voordien verrijkt met een samengestelde organische meststof één handvol per emmer grond).
Giet de potkluiten de dag voordien goed nat. Neem de plant zoals aangegeven in fig. 1, tik met de potrand één of tweemaal op de tafelrand      (fig. 2) en de kluit valt uit de pot zoals in fig. 3.
Neem vervolgens een pot die een paar centimeter groter is dan die waar de plant uit komt, leg onderaan een potscherf op het draineergaatje en doe een beetje grove potgrond in de pot. Zet de potkluit van de plant er in het midden op en vul de zijkanten aan; druk flink aan langs de potrand en gebruik daarbij enkel uw duimen (fig. 4).
Tik nu met de hand eens tegen de buitenkant van de potrand om de bovenlaag van de aangedrukte weer mul en effen te maken (fig. 5). Let erop dat u een  voldoende gietrand behoudt: 1 tot 1,5 cm. 
Opmerkingen : Gebruik nooit  nieuwe stenen potten zonder ze vooraf te drenken (minstens één nacht onder water dompelen). Oude potten moet u vooraf goed afschuren met zuiver water.   









04-03-2008 om 10:50 geschreven door Bruno  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)



Foto

Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 15/11-21/11 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007

    Welkom op mijn blog!
    Startpagina !

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Bezoekje
  • Zomaar een bezoekje!
  • Eef op blogronde
  • proficiat
  • scherven

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    tlissewegenartje
    www.bloggen.be/tlissew


    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Planten startpagina
  • Leentje alias Emma
  • Stephen Provoost

  • Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Bruno's winkel

  • Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Start.be

  • Gastenboek
  • Bezoekje
  • Zomaar een bezoekje!
  • Eef op blogronde
  • proficiat
  • scherven

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Bundesgartenschau
  • Ronneburg
  • Gera
  • Thuringen
  • Chemnitz

  • Willekeurig Bloggen.be Blogs
    willibrord
    www.bloggen.be/willibr
    Mijn favorieten
  • Chemnitz

  • Mijn favorieten
  • Ronneburg


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs