Cover Story - Een Carrière bocht van 180° - Vacature 10-05-2008- pagina 15
Cover Story - Een Carrière bocht van 180°
Vacature 10-05-2008- pagina 15
Paul Van den Brande, van iter tot verkoper
Ik moest ineens weer studeren
Het is alsof je jouw eigen kind verliest. Het hart wordt uit je lijf gescheurd. Paul Van den Brande heeft het nog altijd moeilijk als hij het heeft over zijn bedrijf dat in 2002 failliet ging, een moment waarop hij mentaal aan de grond zat en hij even geen toekomst meer leek te hebben. Zijn bedrijf hield zich bezig met logistiek, met een sterk accent op software. Mensen konden via mijn website binnen één minuut te weten komen hoeveel hun verzending zou kosten met luchtvracht, zeevracht, . Een prachtidee, maar het liep door een samenloop van omstandigheden fout: de barstende internetbubbel, de aanslag op het WTC, Sabena en Swiss Air failliet, problemen bij de automatisering. Het heeft me uiteindelijk heel veel geld gekost. Maar ik had gelukkig een heel sterke vrouw achter me, en een zoon die me steunde.
Ik was al goed in sales, in het opleidingscentrum hebben ze me daar bewust van gemaakt
Bij de pakken blijven zitten?
Paul Van den Brande (56) was net vijftiger geworden: solliciteren zou dus héél moeilijk worden, wist hij. Maar ik ben niet iemand die in een hoekje gaat zitten huilen. Veertien dagen nadat ik de boeken neerlegde, dook ik in het netwerk van mensen dat ik in de loop van mijn carrière had opgebouwd. Ik heb altijd een enorme drive gehad om dingen te doen, dus vond ik snel de zin terug om opnieuw iets te doen. Op die manier ben ik bij een headhunter uit het Brusselse beland, die me bij een softwarehuis introduceerde. Het ging om de automatisering van alle douane- en verzenddocumenten. Voor elke zending moeten er 15 documenten ingevuld worden. Ze wilden iemand die iets van logistiek kent en dus was ik de aangewezen persoon. Ik ben toen verschillende dingen tegelijk beginnen doen, altijd op zelfstandige basis. Ik ben als sinds 1987 zelfstandige. Ik kreeg een opdracht bij één van de grote internationale consultants, die vooral wilde uitbreiden naar KMOs. Iets helemaal anders dan hetgeen ik voorheen gedaan had, maar wél nog altijd in de logistieke sfeer. Mijn nieuwe job betekende dat ik mij moest inleven én studeren. Ik moest me de nieuwste ontwikkelingen in de logistiek eigen maken, hoe je sommige dingen het best aan de man brengt, enzovoort. Dat hoort er bij. Niets in het leven komt vanzelf.
De carrièreswitch kwam er helemaal toen Van den Brande een verkooptraining volgde. Via het softwarehuis waar ik voor werkte, kreeg ik een training bij opleidingscentrum BPMA. Wat ik daar te horen kreeg, was heel innovatief: ze plaatsen niet de verkoper, maar de klant centraal. Ik was onbewust al goed in sales, vertelden ze mij, maar daar werd ik er bewuster van gemaakt. Heel indrukwekkend. Toen ze me vroegen om licentiehouder te worden voor hen in België, heb ik mijn buikgevoel gevolgd en ja gezegd. Ik coach nu vijf verkooptrainers in België en bouw de activiteiten uit. Van den Brande houdt er op die manier een goedgevulde agenda op na, want hij combineert de twee activiteiten: zelfstandige consultant in de logistieke sector én zelfstandige licentiehouder voor BPMA. Ik ben heel blij met mijn beslissing om iets anders te doen. Niet bij de pakken blijven zitten na een tegenslag, dat is de boodschap.
De 180° van Paul Van den Brande
ØHad tot 2002 een eigenbedrijf. . Mensen konden via mijn website achterhalen hoeveel hun verzending zou kosten met luchtvracht, zeevracht, ..
ØNa het faillissement kwam hij bij een headhunter terecht. Die introduceerde hem bij een softwarehuis. Vandaag is hij zelfstandig consultant in de logistieke sector én zelfstandig licentiehouder voor opleidingscentrum BPMA
ØPaul Van den Brande over outplacement Ik deel de visie van outplacementpionier Marc Embo auteur van Is er nog werk na vijftig, Lannoo, 2008) Als vijftigplusser moet je proberen je diensten te laten aankopen door een bedrijf, in plaats van te bewijzen wat je waard ben, zoals gewone sollicitanten. Je hebt een pak ervaring die heel nuttig is voor bedrijven.