Mochten er liefhebbers zijn die ook eens hun kweekverblijven / voliere's / vogels (barmsijzen) willen zien verschijnen , gelieve me dan genoeg fotomateriaal en wat tekst te bezorgen. Ik maak dan wel een concreet verslag hierover. Indien jullie het niet wensen vermeld ik géén specifieke gegevens zoals naam , tel nr , adres , e.d.. De foto's die jullie doorsturen dienen wel niet te zwaar te zijn (liefst het kleinst aantal pixels gebruiken van jullie fototoestel).
Tot voor een maand bestond er ook nog een blog van Luc Cockx , genaamde Barmsijs mijn passie. De site is ondertussen verwijderd zonder ook maar enig verder nieuws. Achter de schermen hadden wij veelvuldig e-mail contact en ik heb recent nog geprobeerd om hem te bereiken , evenwel zonder gevolg . Het laatste wat ik er van gehoord heb was dat hij bezig was met een meer "pro" website aan te maken , die normaal eind Februari / begin Maart diende operationeel te zijn . Maar ook van dit project heb ik niks meer vernomen.
Alles staat klaar , tussendoor nog een twee dagen wat vitamientjes gegeven , 3 maal per week eivoer en daartussen een weinig pinkie's en buffallo's . Het bewijs dat ze het lusten zijn de lege bakjes na een uur of twee.
Voor de rest heb ik de voorbije dagen "de kat een beetje uit de boom gekeken". De vogeltjes opgelet , al wat ideeën bij elkaar gesprokkeld van wie , wat , waar ? Zou ik met twee koppels witstuitbarmsijzen kweken of toch maar met drie ? Je weet wel , eigenlijk "luxe" vragen .
Een veertiental dagen geleden heb ik reeds mogen kennismaken met de eerste eieren van dit jaar. Weliswaar niet van de barmsijzen maar van de kippen , het waren er twee , dan twee weken niks en gisteren opnieuw een ei. Een teken dat de kweekcyclus ontwaakt uit ziijn winterslaap , met de verhoging van de temperatuur van de voorbije dagen zou het allemaal wel eens snel kunnen gaan. Alhoewel ze voor het komend weekend terug maar 10 à 12 graden opgeven. We zien wel.
Trouwens over kippen gesproken , wist je dat kippen de grootste dragers zijn van de vogelluis !!. Dus iemand wiens vogelhok in de nabijheid staat van zijn kippenhok moet niet echt achter de oorzaak van zijn luizenplaag gaan zoeken. Als je dan nog weet dat de vogelluis zich verplaatst met een snelheid van ongeveer 1 meter per uur dan is de rekening gauw gemaakt.
Op vraag van een bezoeker ben ik nog op zoek achter foto's van pastel barmsijzen , dit ter bespreking van de standaarden voor de keurders kbof. Dus mocht iemand van jullie zo goed willen zijn om mij foto's door te sturen van zijn pastel barmsij (zen), alvast bedankt.
Voor de rest niks speciaal te melden , alles loopt gewoon zijn gangetje . We wachten af om het startschot te geven. En hoe is het bij jullie ?
De voorbije week(end) hebben we de finale afwerking van de kweekhokken gerealiseerd . T.t.z. kapelnestjes omhoog gehangen , het nodige (nep)groen aangebracht , kleine aanpassingen die nog dienen te gebeuren in orde gebracht.
Wat doen we de komende dagen ? In de loop van deze week plaats ik de popjes afzonderlijk in de kweekgelegenheid waar ze de komende maanden hun ding mogen doen.Terwijl doen we nog eens een algemene (en vlugge) check up (dier per dier) of we géén speciallekes zien die onze kweek mischien wel niet tengoede komen. Deze week blijven we 3 x per week en eivoer en pinkie's en buffallo's geven , afwisselend met een weinig groenvoer en trosgierst.
..... Daar is de zon (alléé geven ze toch voor volgende week (+15°c) . Het zal mischien niet voor lang zijn maar toch. Dit fleurt de mens echt op. Ook bij onze vogels zit het optimisme er goed in bij de eerste zonnedagen. De buitenvogels zijn reeds deftig op zoek naar nestgelegenheid en baken reeds meerdere dagen hun territorium af. Houtduiven vechten onder elkaar op de daken , de heggemus zoekt het beste plaatsje voor hun nest in de dichte haag , en voor onze meesjes heb ik de nestkastjes gereinigd. Zo kunnen die ook met een propere lei beginnen. Ik kijk ook alvast uit naar de terugkomst van de kneu en zijn echtgenote , die reeds een tweetal jaren op amper minder dan 1 meter van ons huis zijn kroost groot brengt. Een kweekverslag hiervan kun je ook volgen in de toekomst op dit vogelblog.
Vanaf deze week drijf ik het geven van het eivoer alweer op met één dag , ttz aktueel krijgen de vogels 3 dagen per week vers eivoer. Uit eerdere berichten weet je nog hoe ik het doe 1 deel cédé , 1 deel orlux en 1 deel insectenpaté. Tevens geef ik ook 3 maal per week een klein deel pinkie's en buffallo's. Alle benodigdheden voor de kweek (nestmateriaal , nestgelegenheid , e.d.) zijn ook al geruime tijd in mijn bezit.Enkele jaren terug was ik deze periode volop aan het zoeken achter kleine kapelnestjes die natuurlijk overal uitverkocht waren , vandaar dat ik mij nu niet meer laat vangen en reeds in Januari / Februari mijn inkopen hiervoor doe. Voor de rest doen we niks speciaal , het is aktueel nog veel te koud om ook maar enige vorm van aktie te ondernemen voor de effectieve kweek.
Gisteren door omstandigheden géén bericht kunnen nalaten (wat PC-probleempjes) . Maar bon we zijn er weer. Normaal ging ik het voorbije weekend de buiten-gemeenschapsvoliere klaar maken alvorens er bewoners in toe te laten. Deze plannen heb ik evenwel deels moeten afvoeren gezien de nog te koude temperaturen. Wat duchtig snoeiwerk aan de vlier heb ik wel gedaan , maar om alles eens goed te reinigen was het echt géén temperatuurtje. De ondergrond lag tevens ook nog bevroren bovendien. Met andere woorden , deze plannen zijn dus met een weekje uitgesteld. Tijd genoeg , de voor de gemeenschapsvoliere voorziene vogeltjes worden er toch pas ingelaten ten vroegste begin April.
Eén van de hulpmiddelen welke ik telkenjare terug gebruik , zijn wasknijpers.
Omdat ik nogal snel vergeet , en als hulpje om de toestand van de kweek in te schatten gebruik ik wasknijpers om de stand van de nesten vlug te herkennen.
Het zit zo , ik gebruik drie kleuren wasknijpers groen , geel , rood . De groene wasknijper knijp ik in de omgeving van de pas begonnen of net afgewerkte nesten , deze worden vervangen door een gele wasknijper van het moment dat er eieren zijn , en je raad het al de rode wasknijper zet ik in voor als er jongen zijn.
Ik gebruik deze zowel bij de kweekkooien , kweekboxen als in de gemeenschapsvoliere
Handig zo heb je meteen een overzicht van wat er gaande is in uw kweekverblijf , en zeker in mijn gemeenschapsvoliere waar ik soms her en der nesten terugvind is dit een goede leidraad om niks over het hoofd te zien.
Omdat ik niet dagelijks mijn kweekboek bijhoudt , knijp ik bij de wasknijpers ook steeds een kartonnetje , om zo vlug enige belangrijke nota's te kunnen aanbrengen tijdens mijn dagelijkse ronde. Na de kweekronde schrijf ik dan alles mooi over in het kweekboek.
De tralie's van de nieuwe kweekkooien krijgen morgen ook alle aandacht , waarom zie ik de meesten al denken ?
Wel , het metaal om het traliewerk te maken is behandeld , laten we zeggen gecoat met een produkt om het zo netjes blinkend te krijgen. Maar deze blinklaag is niet zo gezond voor onze vogeltjes , ttz deze coating bevat een giftige laag .
Wanneer nu onze vogels er aan hangen of wanneer ze er met hun bek aan friemelen ,enz , enz, blijft dit giftig produkt aan hun poten en bek kleven waardoor dit zal worden opgenomen door het lichaam (wat tot bloedvergiftiging kan leiden).
Het "metaal" van nieuwe kooien behandel ik dan steeds ook op de volgende wijze.
Eerst neem ik een vod welke doordrenkt is met azijn , daarmee behandel ik het traliewerk langs beide zijden , eveneens boven en onder kant (goed wrijven). Wanneer dat gedaan is behandel ik deze nog eens maar dan met gewoon water met een afwasprodukt in. Daarna wrijf ik alles goed droog. Pas dan mogen de vogels in hun nieuwe verblijven.
Dat deze blog vrij populair is heb ik aan jullie allemaal te danken , niettegenstaande probeer ik hier en daar wat reclame voor dit blog te maken. Zo zijn we deze week verkozen tot "blog van de week" op de regionale muziekzender radio M.I.G. (Muziek In Geraardsbergen) ,bedankt daarvoor . Mensen die interesse hebben in de gebeurtenissen uit mijn streek verwijs ik dan ook graag door naar www.radiomig.be
Statistieken tonen aan dat aktueel 17,4 % van de bezoekers op dit blog Noorderburen zijn , een 3 % komt uit het franstalig gedeelte en Frankrijk .Een kleinigheid komt uit Griekenland , Italië , Spanje,....Al de rest komt uit Vlaanderen . Aan allen welkom , en blijf de blog bezoeken.
Dit alleen is mijn grootste stimulans om u dagelijks te voorzien van een berichtje!!
We naderen met rasse schreden de kweekperiode , de voorbereidingen zijn zo goed als rond. Het volgend weekend ga ik nog wat opfrissingswerkjes doen (kleine schilderwerkjes) , en ik zou eerstdaags de planten in de gemeenschappelijke buitenvoliere moeten snoeien. Eveneens de grond eens omwoelen mag daar ook gebeuren.
Gisteren heb ik alle binnenvogelkooien gereinigd , en meteen ook "home shield" aangebracht daar waar eventueel nodig. De herschikking van de kooien zijn ondertussen ook al halfweg. Vandaag doe ik verder met deze herschikking en zal ik ook al de popjes "waar ik zeker van ben " bij elkaar plaatsen. Ik start vandaag ook met een vitaminekuur want tegen eind deze week kuur ik al mijn vogels. Vanaf morgen vergast ik jullie op wat nieuwe foto's zowel van ruimte's als van vogels. Mocht er iemand van jullie wat foto's van zijn vogels of zijn voliere's willen doorsturen , doe maar . We kijken er naar uit!!