Motor doet het voortreffelijk, start vrijwel onmiddelijk. De startaccu werd wel vervangen door nieuw exemplaar.
Nog wat testen met verschillende thermostaten en hij blijft mooi op temperatuur.
De grote test is een tochtje England met pinksteren.
Wou een mooi schakelpaneeltje laten graveren, doch de afbeelding van de boot moest een vectortekening zijn. Tijdelijk maar een houten paneel gemaakt en daar de nieuwe schakelaartjes in gemonteerd. Nieuwe zekeringhouder en zekeringen, alles opnieuw bekabeld en alles WERKT! Aan de vectortekening wordt gewerkt.
Verstaging afgesteld en geborgd met splitpennen, ankerbak gereinigd en het anker + lijn (ketting) gecontroleerd.
Zeer blij dat de marifoon ook het GPS signaal meepikt. Deze week eindelijk de klapschroef gaan ophalen (alleen spijtig dat de boot al te water ligt, wordt eerste klusje volgende winter)
Een nieuwe plotter gekocht (alleen de levering laat op zich wachten).
Lang weekend, effie erop uit, vergeet het maar : KLUSSEN.
Als je aan de elektriciteit begint weet je niet waar je eindigt.
De kabel voor de mastverlichting en de coax werd vernieuwd (in de boot, mast was reeds gedaan).
De oude mastaansluitingen (doorvoeren) werden verwijderd en vervangen door scanstrut doorvoeren, hier gaat de kabel en aansluiting in zijn geheel door en deze zouden 100% waterdicht zijn.
Veel oude kabeltjes , roestige steenkroontjes (lusterklemmen) vervangen, alsook overal deftige kabelschoentjes aangepitst, het begint erop te lijken.
Ook de bekabeling aan de nieuwe meters aangesloten en de meters ingesteld. Ineens een kabeltje getrokken, voor de gps data, naar de marifoon. Weten ze bij nood ineens onze positie.
Van de week zeiltjes erop, kussen terug erin, wat kuiswerk .........maar eerst de verstaging op spanning plaatsen (kwartiertje werk) en dan is ie klaar.
Deze week de boot gepoetst en gepoliert, man wat een job, maar nu glimt ie mooi.
Nieuw stoom/deklicht geplaatst op de mast.
Eindelijk het rode op de romp bijgeschilderd (na een lange zoektocht bleek de kleur "Chilli red" van international te zijn.)
De bekabeling in de boot wordt ook gereorganiseerd, alles is mooi vastgelegd met nagelklemmetjes, maar als je dan iets moet vervangen zit je uren te prullen. Alles wordt verwijderd en in kabelgootjes gelegd (proper en handiger).
De motor is volledig gemonteerd (twee ruilverstuivers), klepjes stellen en hij startte onmiddelijk.
De draai aan de sleutel was even een spannend moment. De revisie heeft toch wat centjes gekost en als ie dan niet start ........
Ook de mast werd onder handen genomen.
Het grootzeilval werd vervangen door dyneema. Nieuwe coax kabel, voor het gewicht moest het 5mm kabel zijn en op deze lengte was H-155 de beste keuze. Gepaste waterdichte connectoren en ineens maar een nieuwe antenne : de celmar-0.
De driekleur (die last had van indringend water) werd door een led variante vervangen (i.v.m. verbruik)
Ook werd een batterij monitor gemonteerd, maar deze heeft nog kuren. (En wat een geknoei om de bedrading door heel de boot te leggen)
Buiten werden nieuwe meters geplaatst (st40 reeks - koopje wegens einde reeks) : speed, depth en wind. Ooit komen er andere op, maar ik vind die dingen pokke duur. Ook hier, wat een geklooi met de bedrading, bijna gans de bekleding verwijderd, prullen, trekken, vloeken (vooral) maar ineens allemaal nieuwe kabels
De rode streep op de boot wordt volgende week bijgeschilderd (reeds geschuurd, maar geen tijd), wat een zoektocht om de juiste kleur te vinden.
Gisteren aan het monteren gegaan, de gehoonde liners en de nieuwe zuigerveren waren vorig weekend al gemonteerd. Een laagje olie erop en dit bleef mooi staan.
Alles proper gemaakt, klepjes mooi ingeslepen, alles gemonteerd.
Nieuwe bouten, pakkingen,... en het vastzetten van cilinder en cilinderkop kon beginnen.
Wierfilter van plaats verandert, stond in de weg, tegelijkertijd alle koelwaterslangen, dus ook naar de beluchter, onder het spruitstuk, ... vervangen.
Alles zit zoals het zitten moet, wacht nog op m'n tweede verstuiver (besteld) en waarschijnlijk volgend weekend de teststart.
Eindelijk waren de zuigerveren binnen en de liners gehoond. De montage kan starten en het oog wil ook wat , dus een likje verf.
Morgen gaan de cilinders op de motor, en hopelijk heeft de VP-dealer, volgende week, mijn sleeve gemonteerd en mijn verstuivers klaar (1 revisie + 1 ruil (dure aangelegenheid )), dan kunnen ook de cilinderkoppen gemonteerd worden.
Er zat ongelooflijk veel roest in het spruitstuk, na een paar maal de roest met een schroevedraaier los te steken en te ontroesten is het koelwaterhuis goed gereinigd, geen enkel schilfer meer aan te treffen.
Ben zelfs een paar keer met een magneet door het huis geweest, zodat ook de kleinste roeststukjes mee kwamen.
Vandaag de cilinderkop gedemonteerd (uitbouw kleppen en verstuiver) Ook de koelkanalen doorgeboord (waren wat aangeladen, doch viel nog goed mee.)
Tijdens het zeilseizoen stelde we regelmatig vast dat de motor (Volvo penta MD11D) warm liep. De temperatuurmeter liep volledig in het rood om dan na een tijdje terug even naar het groen te gaan en dit bleef zich herhalen. Na wat medezeilers gesproken te hebben, bleek dit een gekend probleem met al wat oudere volvo penta's. Door de ouderdom roesten de koelwater kanalen dicht.
Na wat azijnzuur (schoonmaakazijn) en wat duurdere reinigingsmiddelen, werd het probleem wat minder, namelijk het duurde iets langer voor de motor warm werd.
Aangezien de motor perfect start en een nieuwe motor, een aanslag op de bankrekening is, werd besloten deze motor te reinigen.Er zat dus niets anders op dan de cilinders te demonteren en de koelkanalen handmatig te reinigen.
De motor werd niet uitgebouwd, maar gewoon ter plaatste gedemonteerd. Dit ging vrij vlot, zelfs in de beperkte motorruimte. De service manual geeft perfect weer hoe de demontage moet gebeuren (staat gewoon op het internet), let wel, er zijn een paar bouten die na jaren vastzitten, toch wat kracht vragen om los te komen. (Leve WD-40).
Op het motorblok en tussen de cilinders was wel wat roest aanwezig, voorzichtig (doekje rond de zuigers, zodat er geen vuil in de carter viel) werd zoveel mogelijk verwijderd.
Nu kunnen we thuis de cilinderbussen uitpersen.............
Na een zeiltochtje merktte ik op de m'n batterijlader wel erg veel lawaai maakte en plots sprong de 220v zekering. Nazicht van de lader bracht niets op (niets doorgebrand, geen interne zekeringen gesprongen), even rondgebeld naar de "specialisten" : verdict : lader dood.
Op zoek naar een nieuwe, man, wat een aanbod. Amperages, meertrappen, soorten accu's op te laden, .... met alles wordt rond je hoofd geslingerd. Na wat forums te hebben doorlezen, toch niet voor de "gevestigde" waardes (Victron, mastervolt,...)gegaan.
Mailtje naar xenteq met wat vragen, heel goede info terug ontvangen en de keuze was snel beslist.
Tot nu toe doet ie het goed (zou anders maar erg zijn)
Mijn gashendel was versleten, stationair draaien en 2000 toeren varen waren zowat de enige opties. Liet je de motor op 1500 toeren draaien, klom ie geheid naar 2000. Het regelvijsje voor de frictie haalde niets uit. Dus een nieuwe gashendel .....
Als we dezelfde (merk en type) kopen is dat juist vervangen (dacht ik), hoewel de afstanden van de kabels en de bediening hetzelfde waren, moest toch alles opnieuw afgeregeld worden.
De val van het voorzeil werd ook vervangen, er werd voor dyna-lite lijn gegaan. Deze vind ik zeer goed (weinig rek, dus niet meer bijtrekken), de rest van de vallen van de boot volgen en zullen in de loop van het jaar vervangen worden.
Op de koker (kooktoestel) zatten wat verdikkingen onder de verf (roest) , dus deze heb ik gedemonteerd en afgeschuurd, nu nog een nieuw likje verf en dan kan ie weer wat mee. We gaan deze met de tijd toch wel vervangen (ouderdom en op gas weet u wel)
Al een tijdje geeft mijn collega (een surfer) aan dat ie wel is mee wil zeilen. Op maandag 3 juni een dagje verlof en gaan ......
Stond een leuke 4 met wat uitschieters naar 6, dus grootzeil op en genua 2 vol open. Plots zie ik iets verkeerd aan het rol-reef systeem, deze was omhoog gekomen (uiteengeschoten) lagerkogeltjes lagen in het rond. Gedaan met rollen dus, maar de zeilen stonden goed en we hebben een leuke dag gezeild.
De zeilen strijken was een ander gedoe, voorzeil uit rolprofiel getrokken en dan zie je pas wat een oppervlakte de genua heeft (vooral met redelijk wat wind). Na wat geworstel de genua onderdeks gekregen.
In de haven het rolsysteem gedemonteerd en wat info op het internet gezocht aangaande de lagerkogeltjes. Nieuwe rvs kogeltjes gekocht (en het zijn er wel wat) alles gereinigd, nieuw zeewaterbestendig lagervet en alles terug ineen gefrutseld (kogeltjes waren ongeveer 3mm en per lager moesten er 48 in, dus dat was prutsen) Nu draait ie gelijk een fietswiel, moet nog wel teruggeplaatst worden op de boot (dit weekend dus).
De genua bij North sails binnengestoken, daar er een kleine beschadiging aan het voorlijk was. Herstelling kostte 36 euro (moet niet altijd duur zijn) en de genua kan er weer tegen ;)
Ook de genuaval had zijn beste tijd gehad, i.v.m. rek wou ik toch een dyneema val (wat kosten die dingen zeg) Uiteindelijk voor een Gleistein dyna-lite (10mm - maat van de stoppers) gegaan, als ie meevalt zal ook het grootzeilval hierdoor vervangen worden.
Het kooktoestel met oven ook even uitgebouwd en mee naar huis voor opkuis. (Wat roestplekjes wegwerken en veren van de ovendeur moeten vervangen worden).
Eindelijk wat verder kunnen werken (vrieskou en regen trotserend)
De "oude" naam werd van de boot verwijderd, hij schijnt nog wat door dus dat dient gepolierd te worden.
De schroefas lager verwijderen viel goed mee, eerst twee sleuven ingezaagd en met een beitel en hamer wat tikken en hij was eruit. De nieuwe plaatsen was een ander verhaal, na veel gevloek, geklop (houte balkje en zware hamer) is ie er uiteindelijk ingeraakt, ik heb hier toch wel aardig wat tijd moeten insteken.
Met behulp van de dochter, de nieuwe schroefas geplaatst, wat op zich dan weer mee viel, ineens een nieuwe anode en we kunnen er weer wat tegen. Natuurlijk werd ook de nieuwe volvo seal en de nieuwe klemkoppeling geplaatst. Wat was ik blij dat alles gemonteerd was.
Alle slangen werden bevestigd aan de wierpot en de motor heeft al een draaitest ondergaan. (En hij draaide vlot, toch altijd even spannend na de winterstop). Lekker wat koelwater met de nieuwe impeller en nieuwe thermostaat.
De nieuwe roeras lager werd geplaatst en met wat sika afgekit.
Plaatsen waar moeilijk AF geschilderd kan worden werden reeds ge-antifould. (Rond roeraslager en bovenkant roer)
De hogedrukreiniger heeft ook al wat werk verricht, je staat versteld, wat voor vuil er allemaal na een winter afkomt.
Het komende weekend moet de romp gepoetst en gewaxt worden, het onderwaterschip krijgt wat nieuwe AF en de mast wordt afgelopen (lampjes, schijven,.. controleren)
De sprayhood werd met ultramar producten gereinigd en ziet er weer goed uit, de hood was echter heel vervuilt en is wel een keer of zes grondig gereinigd.
Daar er geen wierpot aanwezig was, is deze ook ineens geinstalleerd.
Ik moet de slangen nog wel voorzien van dubbele spanners en ook het motorcompartiment dient gereinigd te worden.
Nu is het wachten op de nieuwe schroefas (besteld) De flens, die de schroefas aan de keerkoppeling bevestigd, heeft zoveel liefde voor het afgezaagde stuk schroefas dat er geen beweging in te krijgen is. Warmte, bruut geweld,... niets hielp.
Dus vervangen die handel, de keuze is gevallen op een klemkoppeling met schroeven. Dit gaat het monteren en demonteren van de schroefas veel vergemakkelijken.
Het volvo seal dient om de vijf jaar vervangen te worden (zeker niet versleten, maar de verzekering stelt dit, weet u wel), dus de schroefas moet makkelijk los te maken zijn.
Op vrijdag 22 februari een dagje verlof genomen met de intentie de schroefas te verwijderen. De conische stift die de schroefas borgt, heb ik volledig moeten doorboren. Na regelmatig inspuiten met kruipolie kwam er geen beweging in de schroefas. Verwarmen was geen optie (geen plaats om dit veilig te doen, en ik was niet van plan m'n boot op te stoken.
De schroefas was te hoogte van de schroefaslagerhouder al serieus ingesleten en daarom heb ik maar besloten de as door te zagen en ineens een nieuwe te steken. (Zal mijn verjaardagscadeau worden, vrees ik)
De Volvo seal wordt ook ineens vervangen nu toch alles gedemonteerd is. De staat van de huidige is echter nog zeer goed, maar de nieuwe is aangekocht.
Daar het te koud was, ben ik nog niet overgegaan te demontage van de schroefaslager. De zon zal ooit wel eens schijnen, zeker.
Voor de winterberging, sta ik op de wal bij de WSVW. Het roer had wat speling, dus dit moest verholpen worden. Ik had maandag een dagje vrij, dus werken geblazen. Het blok, dat de roerkoning en de helmstok verbind, bood wat weerwerk, maar met een poulietrekker (groot formaat) moest ie zich toch gewonnen geven. Alles goed gereinigd en klaar voor hermontage. Na verwijdering van het roer (weegt wel wat) , kwam er niet één lager, maar vier lagers te voorschijn.
Vandaag even bij Spirit yachts (Boom) binnengesprongen en een nieuwe lager gekocht. Er dient maar één lager te zitten, waarschijnlijk heeft de vorige eigenaar telkens een lager bijgestoken, zonder de vorige te verwijderen.
Daar de schroefas lager ook aan vervanging toe is, ineens maar de schroef gedemonteerd. Wat kruipolie en ie kwam. De schroefas van de koppeling verwijderen, was (is) een andere zaak. Deze zit vast in de koppeling en is gezekerd met een pin (aan een kant met borging). Het clipsje verwijderd en een tik met de hamer, niks beweging........................ Na een uur was enkel de pin wat platter, maar geen beweging in te krijgen. Er zat niets anders op om de pin uit te boren. Door tijdsnood is dit er nog niet van gekomen.
Ook via internet een wierpot van vetus aangeschaft, zodat deze volgende keer ook geplaatst kan worden. Gedaan met het gepruts met koelvloeistof, ook het doorspoelen van het koelsysteem wordt hiermee vereenvoudigd.
De impeller heeft mij ook verrast, lipjes waren afgebroken en andere ingescheurd. Raar dat ie toch nog water rondstuurde om de motor te koelen. Heel het systeem afgelopen, opzoek naar losse stukjes, doch niets gevonden. Natuurlijk komt er een nieuwe impeller (jaarlijks onderhoud, dacht ik zo)
Ik had al gemerkt dat de motor (in vergelijk met de vorige boot) wel weinig koelwater naar buiten werkte. Bij het winterklaar maken, zag ik dat twee van de zes lipjes van de impeller gewoon weg waren en de resterende waren al goed ingescheurd. Er moest toch een nieuwe in (gewoon jaarlijks onderhoud denk ik dan). Ook maar even alle kanaaltjes nagelopen, maar geen rubberdeeltjes gevonden. De thermostaat werkte wel maar wordt toch ook maar vervangen, de staat van de thermostaat was toch ook bedenkelijk.
Ik beging stilaan te vermoeden dat het motoronderhoud toch wat achterstallig is.
Dus ook alle filters in de dieselaanvoer worden ineens vervangen.
De motor zal dit zeker appreciëren.
De startbatterij was zo een van het type met een verluchtingsslangetje (dus niet onderhoudsvrij), dus die heb ik ook maar vervangen.
Zoals de meeste booteigenaars hebben wij ook de boot leeggemaakt voor de winter. Of ie uit het water kan is nog even afwachten (uitsluitsel midden november), daar een juk voor m'n vorige boot besteld was en deze nu te klein is. Hopelijk vinden ze nog een passend juk.
Ik heb uit voorzorg toch de afsluiters al gevuld met antivries. En na een verwoede poging de watertank te legen met een darm, heb ik ze zo leeg mogelijk gemaakt met de voetpompjes (der bleef maar uitkomen) en toch maar wat antivries in de tank gekieperd (jawel, geschikt voor drinkwater).
De zeiltjes gestreken en mooi opgeborgen in de zeilzakken, alle vallen vastgemaakt (geen gekletter dus). Autootje volgestouwd met kussens en in de boot toch een aantal vochtvreters geplaatst.
Even de motor goed bekeken en zoals ik verwacht had geen wierpot te vinden. Nu is dit niet nodig, doch voor antivries toe te voegen, oh zo handig.