HOE FRYBREAD POPULAIR WERD BIJ DE INDIANEN.
In de Crow Agency, een groot reservaat in
zuidoost Montana werd Bernadette Smith gevraagd om iets te vertellen over de
traditionele gerechten die zij klaarmaakte.
Smith maakte een opsomming: ..er is bessen
pudding :Je maakt een papje van bloem en water dan voeg je bessen en suiker
bij. Er is ook bizon pudding dat gemaakt wordt met bloem, bizon vet en wilde
kersen, wanneer die verkrijgbaar zijn.
Veel van het Indiaanse koken hangt af van de
seizoen- ingrediënten.
Toen noemde Smith Frybread ,het meest bekende
en erkende Indiaanse voedsel. Ooit heb ik frybread met bizon en specerijen
gemaakt. We noemden het Indian taco.
Verbazend is dat Frybread, net zo min als de twee puddingen niet echt
traditioneel zijn.
Bloem is niet traditioneel voor inheemse
culturen.Vele ingrediënten die geassocieerd worden met
de traditionele keukens zijn eigenlijk tamelijk recente ontwikkelingen.
Voor Columbus nieuwe wereld - producten leverde
aan de oude wereld hadden de Italianen geen tomaten saus, de Ieren hadden nog
nooit een aardappel gegeten, en de Schechuan Chinese keukens kenden geen Chili . Op dezelfde manier hadden de Indianen geen
tarwebloem, dat voedsel hebben ze gekregen van de Euro-Amerikanen.
In het Smithsonian Magazine (juli 2008) lezen we: Om
te voorkomen...dat de inheemse bevolking zou verhongeren heeft de regering hen witte bloem,
suiker en vet gegeven .
Vandaag is het Frybread een Native Amerikaans
symbool geworden van: overleven onder harde omstandigheden door iets lekker en
voedzaam te maken uit ingrediënten die ze voordien nooit gebruikt hadden.
|