Wist je dat: Een archeoloog bestudeert alles wat mensen ooit vervaardigd, gebruikt en op een bepaald moment hebben achtergelaten. Een paleontoloog bestudeert bijvoorbeeld de dinosauriërs.
Opdracht 1: De tijd in stukken:
Per 2: Verbind de foto's met de juiste perioden.
Wie klaar is: Vraag 1: Welk verhaal van je grootouders gaat het verst terug in de tijd. Vraag 2: Wat gaat er in de toekomst nog veranderen? Vraag 3: Mag je zomaar overal graven in de grond?
Opdracht 2: Je ontdekt hoe alles is veranderd door de tijd.
a. Dateer de onderstaande figuren volgens tijdsperiode. b. per 4: werk een voorbeeld van de evolutie van een uitvinding of ontdekking
Opdracht 3: afval sorteren: - plastic - metaal - papier/karton - restaval => Was het afval van vroeger ook uit plastic gemaakt? => Welke materialen gebruikten men vroeger het meest? => Wat vertelt dit afval over ons en onze manier van leven? * We gebruiken veel plastic * We kunnen lezen en schrijven * We sorteren * We kennen verschillende talen * We halen onze verpakking en onze materialen van ver bv: made in China
De wet van de archeologie: stratigrafie p.4-5 (Kopieerblad 3: de vuilinisbelt, Kopieerblad 4: Het land van de oudste streden, Kopieerblad 10: stratigrafiekaarten)
Wat is stratigrafie? Stratigrafie is een wetenschappelijke term. Dus moeilijk uit te leggen. Daarom wordt er vaak verwezen naar een vuilnisbelt. We starten met eeen diepe, grote put. waar op een bepaald ogenblik mensen afval in zijn beginnen dumpen. Wat het eerst in de put valt, ligt onderaan. En is dus vaak ook het oudst.
Hoe kunnen we achterhalen wat er in het verleden gebeurde?
=> vondsten: artefacten. Bijvoorbeeld: vazen, munten, funderingen,... => mondeling: Verhalen die verteld worden. Bijvoorbeeld: overgrootouders vertellen over de oorlog. (getuigenis: de laatste getuigen: http://www.youtube.com/watch?v=lMg6vRidwec ) => Schriftelijk: tekeningen op vazen, spijkerschrift, grotschilderingen, boeken,...
Opdracht 7: Je observeert resten uit het verleden vanuit de lucht. Per 4: beschrijf wat je ziet op de luchtfoto's.
Foto a: Ver-Assebroek Drie grachten en aarden wallen, doorgesneden door de bedding van een oude tramlijn, nu fietspad. Foto b: Arbil Moderne stad in Irak met in het centrum een oude nog steeds bewoonde tell die boven de huizen errond uitsteekt. Deze plaats is al 4000 jaar permanent bewoond. Foto c: Nazca In harde woestijngrond getrokken lijnen die figuren van een spin voorstellen. Ze dateren uit 200-600 en hadden waarschijnlijk een rituele betekenis.
Wat is archeologie? Archeologie is een wetenschap. Het woord archeologie is afgeleid van de Griekse woorden archaeios (oude) en logos (kennis). Archeologie betekent dus letterlijk oudheidkunde. Archeologen bestuderen samenlevingen uit het verleden aan de hand van de sporen die ze hebben achtergelaten. Sommige van deze resten zijn nog zichtbaar aan het oppervlak, zoals hunebedden, grafheuvels en terpen. Het merendeel van de overblijfselen uit het verleden is echter bewaard gebleven in de grond. We spreken dan ook vaak van het bodemarchief. Archelolgen moeten over bepaalde vaardigheden beschikken: => ze moeten alles nauwkeurig kunnen noteren => ze moeten veel geduld hebben => ze moeten soms lange tijd, zowel onder de felle zon als in de vrieskou, zoeken tot ze iets gevonden hebben wat enige historische waarde heeft
Opdracht 8: Je doet het werk van een archeoloog a. Bekijk de opgravingen b. Benoem de vierkanten van het grid met cijfers en letters c.Maak een schets op een blad papier van de opgravingen en teken de vondsten met hun nummer op de juiste plaats. Waar is het noorden?
Ontdekkingen pag. 8-9
Werkmateriaal: howeel, schop, klein truweel, borsteltjes,...
Opdracht 9: Je noteert als echte wetenschapper
Locuformulier: Locus is een Latijns woord voor de plek waar acheologen iets hebben opgegraven, zoals een kamer, een put of een graf. Er wordt een formulier ingevuld voor elke locus. Locus => locatie!
Vul per 2 het locusformulier in voor de vondst B2-037
Onderzoek de vondsten pag. 10-11-12-13 Specialisten: om alle voorwerpen zo goed mogelijk te onderzoeken wordt de hulp van specialisten ingeroepen: 1.Antropoloog: menselijke skeletten identificeren Stap 1: bepalen van het gelacht Stap 2: bepalen van de lengte 2.Aardewerkspecialist: onderzoekt scherven en potten van aardewerk of keramiek Stap 1: hoe oud is de scherf? Stap 2: Waarvoor diende het stuk? 3. Taalkundige: vertaalt geschreven codes : spijkerschrift, vreemde talen, vreemde tekeningen,...
Dank je wel voor het voorbije jaar! En hartelijk dan voor de kroon op het werk. Zo'n ontbijt, met alles erop en eraan is zeker drie sterren waard! Bedankt voor alles wat je bijleerde, voor alles wat ik bijleerde. Bedankt voor de fijne verjaardagswensen en afscheidsattenties!
Pennenzakkenrock komt naar het strand en wij gaan ook! Wil je alvast een zien welke artisten er op het podium zullen staan? Surf naar deze link: http://beach.yourin.be/artiesten en nog veel meer!
03-06-2013
These boots are made for walking...
Dames, jullie schitterden stuk voor stuk! Een applaus dat boekdelen sprak, rokjes waar nog jaren over zal nagepraat worden, jullie dansten fantastisch!
17-05-2013
Het weer
Op deze site kan je alles terugvinden over de voorspelling van het weer.
1. Lees het lesboekje en het werkboekje eens na. 2. Vertel voor jezelf waarover dit thema gaat. 3. Kijk op de toetswijzer en volg de stappen. 4. Maar een samenvatting. 5. Herhaal de antwoorden op de toetswijzer een paar keer hardop. 6. Ben je klaar? Test dan je kennis op de oefentoets!
Veel succes.
Een goed vol liedjes voor Syrië
Maandag 13 mei zingen de mensen van Een hoed vol liedjes uit volle borst en GRATIS voor Syrië. Wij mogen luisteren, wie wil kan een omslag met een centje meebrengen. De organisatoren zorgen ervoor dat die goed besteed worden.
1. Steek je energie in het schrijven van de FRANSE woorden, niet in de Nederlandse. 2. Steek je energie niet in het mooi schrijven. Wel in het JUIST schrijven. 3. Maak geen tabel wanneer er al een is 4. Verlies geen tijd met het trekken van lijntjes en tierlantijntjes. 5. Hoe meer je de woorden schrijft, hoe beter je ze onthoudt. 6. Ondervraag jezelf op WRTS: http://www.wrts.nl/lijst/create , pas wel op dat je alles juist ingeeft.
7. Bij het instuderen van een lange lijst: leer per 5 à maximum 10 woorden. En bouw op.
Leer eerst de eerste 5, leer dan de volgende 5, herhaal de eerste tien. Leer dan de volgende 5, herhaal de woorden van 6 tot en met 15.