 |
|
 |
29-12-2010 |
VISFILET MET EEN VULLING VAN SPINAZIE EN KERVEL |
Benodigdheden voor 4 pers 4 gefileerde vissen;300gr spinazie;150 gr kervel;2dl room 1 glas chardonnay:1 eetlp boter ; 2*1eetlp bloem garnalen

Spoel de spinazie en de kervel

De spinazie en de kervel kort blancheren

Na het blancheren kan je alles mixen maar dat hoef niet dat is naar smaak of keuze wel nog afsmaken met p&z

Voor de saus: Smelt 1eetlp boter en voeg er 1 eetlp bloem aan toe roer goed

Blussen met het glas wijn.....

Laat even doorkoken en voeg er dan de room toe.....

Laat nog even goed opwarmen tot net onder het kookpunt en dan rijkelijk de garnalen toevoegen en de saus is klaar!

Bak de visfilets aan beide kanten krokant in een eetlp. boter

Leg op elk bord een filet leg er wat spinazie een kervel op en leg de anderfilet er bovenop werkaf met de saus serveer met puree of pasta.............smakelijk!!!
29-12-2010, 00:00 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
25-11-2010 |
TAJINE MET LAMSSCHOUDER |
benodigdheden voor 4 pers 800 gr lamsschouder in stukken ;1 gember ;2 teentjes look 2 eetlp koriandergraan ;1/2 zwartepeperbolletjes ; olijfolie 2 klp komijnzaadtjes ;1 klp ràs al hànout ;2 bleekselders 1 wortel ;1/2 courgette ;1/2 aubergine ;1 eetlp gehakte munt 2 eetlp koriander;zout ;1/2 klp kaneel
Verhit het koriandergraan ;het komijnzaad en de peperbolltjes een paar minuutjes in een steelpan zodra de kruiden knisperengiet ze in een vijzel
stamp de kruiden tot een fijn poeder en voeg er dan er de look kaneelpoeder ,de ràs al hànout (kruidenmengsel),rasp er de gember over en een scheutje olijfolie en alles goed mengen tot een kruidige massa........

Zet dan de tajine op een vuur en als de tajine heet is giet er een scheutje olijfolie in en dan het lamsvlees die in dobbelsteenjes gesneden is.......

Doe er dan de kruidenmengsel in de tajine en kleur de stukken aan elke zijde en voeg er dan een beetje water toe .zet de deksel op erop en laat 15 min sudderen!

Voeg er dan de groenten bij die in grove stukken zijn gesneden eerst de harde groenten en iets later de zachte groenten en laat alles nog 15 min sudderen.....

Voeg naar smaak wat zout toe en snipper verse munt en koriander over het gerecht

zo moet je alles onder de stomp laten sudderen

doe er op laatst de couscous erop
smakelijk...!!!
25-11-2010, 00:00 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
07-11-2010 |
POMPOENSOEP MET GARNALEN |
Benodigdheden;800 gr pompoenvlees ;2 ajuinen ;1 wortel bouillonblokje (kip of groenten )300 gr garnalen

De pompoen in kleine stukjes snijden ,schillen is niet nodig

De ajuinen aanstoven in wat boter ,pompoenvlees toevoegen , en de tomaten

het bouillon blokje toevoegen en wanneer de groenten gaar zijn alles goed mixen

Dan de soep door een zeef of chinois halen

Afwerken met een klontje boter

Op de bodem van je bord wat garnalen plaatsen en afwerken met zure room en wat peterselie

De soep warm opdienen.......... Smakelijk!
07-11-2010, 00:00 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
30-08-2010 |
LAMSKROONTJE MET PERSILLADE |
Benodigdheden:1 lamskroontje per 2 personen ,persillade voor het vlees 50 gr paneermeel ;gehakte peterselie ;mosterd ;1 teentje look De saus ;2 dl bruine fond, wortel ,ajuin ,thijm, laurier, look, vetrestjes van het vlees

Het vlees ontvetten en de restjes niet weggooien...

De saus maken met ajuin,wortel,laurier,look,thijm en de vetrestjes!

De bruine fond toevoegen en laten sudderen......

alles door zeef gieten en terug op een klein vuurtje zetten......

het vlees bruin bakken....

Ondertussen maken we de persillade met 50 gr paneermeel,mosterd gehakte peterselie ,1teentje look

alles goed mengen

het vlees insmeren met de persillade en dan nog 10 min in de oven op 180°en dan mooi in reepjes snijden en serveren!
30-08-2010, 00:00 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
17-06-2010 |
KABELJAUW MET SPEK EN BIESLOOKROOM |
benodigdheden: 150gr kabeljauw p.p;450gr bladspinazie;plakjes spek Voor de saus: 4 sjalotten ;250gr boter :500cc witte wijn ;wijnazijn cayenne 500cc room ,laurier ;tijm ;bieslook

Laat de wijn inkoken met wat wijnazijn ,de gehakte sjalotten tijm en laurier. Wanneer de de saus ingekookt is eventueel zeven maar niet noodzakelijk!

Werk af met room ,boter en de bieslook afsmaken met p&z en cayenne

verwarm de oven op 180° Wikkel het spek rond de kabeljauw en laat 12 à15 min garen in de oven

stoof de bladspinazie afkruiden naar smaak

Schik de spinazie op je bord bovenop de kabeljauw en de bieslookroom serveren met gekookte aardappels of puree....Eet smakelijk!!! Tekst & foto's....Marnix
17-06-2010, 00:00 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
24-05-2010 |
AARDAPPELSOEZEN |
Benodigdheden: 750 gr aardappelen ,150 cc water ,90 gr bloem,60 gr boter ,3 eieren

Kook de aardappelen gaar, droogbloemen en door de roerzeef halen!

Het water koken met de vetstof van het vuur nemen en ineens de bloem toevoegen, goed opkloppen en één voor één de eieren eronder roeren!


vermeng de aardappelpuree met de soezendeeg......

laat de aardappelen afkoelen en dan met een ijsschepper balletjes maken

bakken op 180°

Als dat er niet heerlijk uitziet.....
24-05-2010, 00:00 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
14-02-2010 |
LAMSRAGOUT OP ZN PROVENCAALS |
Benodigheden voor 4 personen:
800gr magere ragout, 150gr gerookt spek, 4lp olijfolie, 2 teentjes look, 4 tomaten, 2 ajuinen, 2 wortelen, 4 raapjes, 250 cc droge witte wijn, takje tijm, 2 laurieerblaadjes, look, 4 aardappelen, 100gr melkerijboter, peterselie en kruidenboter.
Bereiding:
De spekreepjes eerst in olijfolie fruiten en daarna het vlees erin bakken.


De look fijn snipperen, de geconcaseerde tomaten en ajuinen fijn snipperen en de wortelen in brunoise snijden.

Voeg alle groenten bij het gebakken vlees en afkruiden, aanlengen met witte wijn en ongeveer 1 uur laten sudderen. De raapjes schillen en in brunoise snijden. Na de helft van de kooktijd de raapjes toevoegen....

De aardappelen goed wassen, kook ze half gaar en wikkel ze één voor één in aluminiumfolie en laat ze verder garen in de oven op 200 graden, ongeveer 30 min.


Kruiden- of hofmeesterboter mengen met fijn geplette look en peterselie. In een rolletje laten opstijven in de koelkast!

Presentatie bord:
De ragout heel warm serveren, bestrooien met peterselie en een doorgesneden aardappel met een schijfje van de bereidde boter......smakelijk!!!
14-02-2010, 01:26 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
04-02-2010 |
WITLOOFSOEP MET SAFRAAN |







SMAKELIJK
04-02-2010, 22:51 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
23-01-2010 |
PHILADELPHIA KAASTAART |
BENODIGHEDEN VOOR 6 PERSONEN:

1pak speculoos 200gr, 75gr boter, 1 doos philadelphiakaas, 1citroen, 1dl water, 2 pakjes vanillesuiker, 8 soeplepels suiker, 250cc verse room, 5 blaadjes gelatine van 2gr en frambozencolie!
BEREIDING:

Doe de koekjes in een plasticzak en verpulver ze met behulp van een deegrol,

Vermeng de koekkruim met de boter tot je een plakkerige massa krijgt,

Doe dat in een springvorm voor de bodem. Laat de gelatineblaadjes weken in 1dl water en laat dit zachtjes opwarmen met de suiker. Klop ondertussen de philadelphiakaas los met het sap van een citroen en vanillesuiker. Voeg de gelatine bij het kaasmengsel, Klop de room dan stijf, meng alles tesamen en schep in de springvorm, laat afkoelen in de koelkast.....

Versier met frambozencoulie....


SMAKELIJK
23-01-2010, 18:12 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
07-01-2010 |
NAPOLITAANSE BUCHE |

BENODIGHEDEN: 125gr petit beurres, 120gr chocolade, 2 eieren, 250cc slagroom, 1 eetlepel cointreau, 1 eetlepel bloemsuiker en 1 eetlepel koffie.
BEREIDING: Verkruimel de koekjes, klop de room lobbig en vermeng dan met de koekjes- kruimels. Laat de chocolade smelten met de koffie en de cointreau, doe er suiker bij en roer glad. Splits de eieren en doe de dooiers bij de gesmolten chocolade. Klop de eiwitten stijf en spatel door de chocolademengsel. Leg een vel plasticfolie in een grote cakevorm of in 6 kleine vormpjes. Schep er de helft van de koekjesroom in en daarop een laag chocolademousse en de rest van de koekjesroom. Laten opstijven in de diepvries. Je kunt er ook vanillesaus bij serveren.........smakelijk!














07-01-2010, 22:41 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
30-12-2009 |
HERTENKALF FILET MET WITLOOF EN STOEMP |
Benodigheden:
1kg hertenkalf filet, 500cc wildfond, 1 glas demi-glace, 1 glas rode wijn, 1 koffielepel honing, 1lp jeneverbessen- confituur, aardappelen, groene kool, spekblokjes, 1kg witloof en peper&zout.



Aardappelen schillen en garen, de groene kool koken en de spekblokjes afbakken. Dan alles samen mengen en in een ring doen op de borden!


Kleur de hertenkalf filet aan beide kanten en bak 15 minuten verder in de oven op 180 graden. De wildfond met de rode wijn, de jeneverbessenconfituur, het glas demi-glace en de honing laten inkoken. De pot deglaceren en met de saus toevoegen, wat maizena express voor de binding, het witloof aanstoven.

Bordpresentatie: witloofstronkje, groenekoolstoemp,hertekalfplakjes en wat over sauzen.....smakelijk!
30-12-2009, 22:51 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
21-12-2009 |
SLAATJE VAN WITLOOF EN GEROOKTE EENDEBORST |
BENODIGHEDEN VOOR 4 PERSONEN:
4 witloofstronken, 1 rode witloof of veldsla, 150gr eendeborst, 12 kersttomaatjes, 2 eetlepels pijnboompitten, 4 eetlepels maisolie, 2 eetlp notenolie, 2 eetlp citoensap en 1 eetlp verkruimelde speculoos!


Snij het witloof in grove stukken en vermeng ze met de veldsla. Rooster de pijnboompitten en laat ze dan afkoelen.

Vermeng de olie, notenolie en de citroensap tot een vinaigrette en breng op smaak met peper&zout. Meng de helft van de vinaigrette door de sla...

Verdeel de sneetjes eendenborst, de gehalveerde kersttomaatjes en de pijnboompitten over de sla.....

Bestrooi de verkruimelde speculoos met de resterende vinaigrette...

SMAKELIJK!
21-12-2009, 22:33 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
06-12-2009 |
OSSESTAART MET ABRIKOOS, KNOLSELDER EN SINAASAPPEL |
BENODIGHEDEN:
1.5 kg ossestaart, 4 eetlp bloem, 1 ajuin, 2 wortels, teentje look, 400gr knolselder, 2 takjes rozemarijn, rasp en sap van 1 sinaasappel, 2dl droge witte wijn, 8 gedroogde abrikozen, 3dl kippenbouillon en peterselie!




Wentel de stukken ossestaart in bloem, bak ze aan alle zijden bruin. Fruit de ajuin eventjes mee met de look samen met de blokjes knolselder en de wortel.

Blus met de witte wijn en voeg de overige ingrediënten toe. Laat 2 uur sudderen en controleer of er nog voldoende bouillon in de pot zit.

Serveer met puree of gebakken aardappeltjes...... SMAKELIJK!
06-12-2009, 11:40 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
26-11-2009 |
KROKANTJE VAN CAMEMBERT |
Benodigheden: 4 vellen brickdeeg, 2 appelen, 1 rijpe camembert, boter

Smelt de boter in pannetje en laat de dunne appelpartjes enkele minuutjes bakken afkruiden met p&z .Verwarm de oven op 180°.Leg de vellen brickdeeg open en bestrijk met gesmolten boter .Leg in het midden van elk brickvel wat appelpartjes en plakjes kaas vouw de zij kanten v/h deeg naar binnen en rol het pakketje .Bak 5à7 min in de oven tot ze goudbruin zijn serveer met een slaatje




SMAKELIJK !
26-11-2009, 22:23 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
17-11-2009 |
GEKARAMELISEERD VARKENSHAASJE |
BENODIGHEDEN VOOR 4 PERSONEN:
Salsa: 1 eetlepel olijfolie, schil van een sinaasappel, 1 sinaasappel, 1 granny smith, 1 eetlepel rietsuiker, 3 kiwi's, 1 rode ajuin, 1 thai's pepertje en 1/2 bussel koriander.
Varkenshaasje: 2 varkenshaasjes van 350gr, schil van 1 sinaasappel, sap van 2 sinaasappels, 1 koffielepel thijm, 2 eetlepels rietsuiker en 2 eetlepels olijfolie.
DE SALSA:

Snij de schijven sinaasappel en de kiwi in kwartjes. Kook gedurende 3 minuten de schil, het sap en de sinaasappel met de rietsuiker. Doe peper & zout op. Voeg de appel in gesneden blokjes erbij en laat nog 2 minuten doorkoken. Zet opzij en voeg de kiwi, de rode ajuin, het thai's pepertje en de koriander erbij. Zet in de koelkast!

VARKENSHAASJE:
Meng in een kom, de schil en het sap van de sinaasappel, thijm, peper & zout en de rietsuiker. Zet het varkenshaasje 10 minuten in de marinade. Wrijf het daarna droog....

Verhit in een braadpan 1 eetlepel olijfolie, braad daarin het varkenshaasje goudbruin. Giet de marinade in de braadpan. Zet dan op een laag vuurtje en laat 14 sudderen.....

Versnij het varkenshaasje samen met de salsa en verdeel over de borden. Serveer met gebakken krieltjes of rijst.... SMAKELIJK!
17-11-2009, 20:08 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
09-11-2009 |
CHOCOLADEFONDUE |
Benodigheden voor 6 a 8 personen:
300gr chocolade puur-melk of wit, 2dl slagroom, 2 eetlepels cognac of andere likeur, diverse fruitsoorten(banaan, aardbeien, appel, peer, ananas, enz.), cake, kattetongen, soesjes, enz!


Chocolade in stukjes breken en met de slagroom voorzichtig roeren, cognac of een ander likeur bijvoegen.....


De gesmolten chocolade overgieten in een fonduepan....

Serveer met fruit en koekjes....

Het fruit kun je ook op een spiesje rijgen......SMAKELIJK!
09-11-2009, 21:12 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
02-11-2009 |
LEUKE TOEGEZONDEN E-MAIL |
Beste jeaninne
jullie kookclub ziet er fantastisch uit; de gerechten zien er heerlijk uit. Spijtig dat jullie niet in antwerpen zitten anders kwam ik direct mij aansluiten.
Ga zeker proberen recepten van je site uit te proberen.
Proficiat voor je site; met alle foto"s erbij ziet alles er super smakelijk en heel erg leuk uit om te proberen.
Vele groeten van
Tania uit antwerpen
02-11-2009, 17:47 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
|
EXOTISCHE POMPOENSOEP |
BENODIGHEDEN:
500gr pompoen, 1 preiwit, 1 banaan, 165ml kokosmelk, 2 cm gember, blokje kippenbouillon, 2 eetlp olijfolie, 2 koffielepels kerrie en 1 deciliter room!

Snij het preiwit, de pompoen, de banaan en de gember in stukjes....


Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een kookpan en stoof de prei glazig, voeg de blokjes pompoen, de banaan, de geraspte gember en 2 koffielepels kerrie toe. Laat 5 minuten stoven. Overgiet met de kippenbouillon en de kokosmelk. Laat alles 20 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Mix de soep fijn en breng op smaak met peper&zout en eventueel nog wat kerrie.

De room half opkloppen met een mespuntje kerrie, giet de soep in borden of kommetjes en dien meteen op! SMAKELIJK!
02-11-2009, 17:34 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
22-10-2009 |
WATERZOOI VAN GRIET MET WITLOOF |
Benodigheden voor 4 personen: 2 wortelen, 1 prei, 6 stronkjes witloof, 50gr boter, 1l visbouillon, 1kg mosselen, 400gr filet van griet, 2 eierdooiers, 2 dl room, het sap van 1/2 citroen, 3 eetlp peterselie, 100gr grijze garnalen;

Snij de wortelen en de prei in blokjes en doe hetzelfde met 3 stronken witloof. Stoof de groenten in wat boter, overgiet met de visbouillon en laat 20 minuutjes zachtjes koken. Intussen kuist u de rest van het witloof, halveren en stoven!

Bereid de mosselen en haal ze uit de schelp. Klop de eierdooiers los in de room en zet ze appart. Snij de filet in repen en laat ze 2 minuten pocheren in de soep!

Schep ze eruit en verdeel over 4 verwarmde borden. Doe het zelfde met de groenten uit de soep, het gebakken witloof en de mosselen.

Voeg het eimengsel toe en breng al roerend tot bij het kookpunt. Haal van het vuur. Voeg wat citroensap en de peterselie toe, afsmaken....

Giet in de borden en garneer met peterselie, serveer met pasta of gekookte aardappelen!

"Laat het je smaken"
22-10-2009, 22:57 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
|
 |
E-mail mij |
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
|
Gastenboek |
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
|
ENKELE GOEIE TIPS & LINKJES |
|
Hoofdpunten blog tlissewegenartje |
|
|
|
 |