STAMBOOMONDERZOEK FAMILIE HAEGHENS

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bidprentje oud-vader Bartholomeus HAEGHENS duikt na 40 jaar weer op

Op 12 september 2020 bracht ik een bezoek aan de Erfgoedbibliotheek van de Vereniging voor Lokale Geschiedenis van Kalken en Laarne, gevestigd achteraan de gemeentelijke bibliotheek, Keistraat 5 te Laarne. Tot de recente aanwinsten behoort het fonds Raymond Bogaert, een privé collectie van bidprentjes (zie www.stanny-van-grassdorff.be) en doodsbrieven van plaatselijke bewoners uit voornamelijk de 20ste en 21ste eeuw (met alfabetische naamindex). 


Het fonds werd aangevuld met andere schenkingen en telt intussen meer dan 9.500 stuks. In de eerste map met documenten vóór 1899 is van het jaar 1876 welgeteld 1 prentje beschikbaar... dat van mijn oud-vader Bartholomeus HAEGHENS ! Hij werd geboren te Kalken op 24 april 1802 en overleed er op 23 januari 1876. Reeds in 1980 had ik zo'n bidprentje in handen tijdens ons bezoek aan verre verwanten in Laarne ( Generaties XV-VI/Generaties XV-X), maar toen namen we helaas geen foto's. Tijdens een bezoek in 2009 bleek het onvindbaar, en nadien zocht ik vruchteloos in fysieke en online verzamelingen. Het was net of de duivel ermee gemoeid was, want nu weigerde plots mijn fototoestel dienst. Gelukkig beschikt de bib over een kopieermachine.   


AZ tt

(De weggevallen "h" in de familienaam is een vaak voorkomende schrijf- en drukfout
van de officiële spelling van onze Tak, al komt de variant "Haegens" in Vlaanderen
meer voor)
 

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kalkense 'borgerwagt' (1831)

Toen in de septemberdagen van 1830 de opstand ontstond die zou leiden tot een onafhankelijk België, richtte de burgerij in een aantal steden spontaan de burgerwacht op (Fr. garde civique) om te orde te handhaven. De overheid besliste nadien om deze milities te erkennen en samen te voegen onder militaire leiding. Ze waren georganiseerd op gemeentelijk niveau en samengesteld uit mannen tussen 21 en 50 jaar, vooral jonge vrijgezellen en kinderloze weduwnaars, die geen deel uitmaakten van het leger. Tijdelijke, gedeeltelijke of volledige vrijstelling kon verleend worden zoals bij ziekte of de noodzaak om voor een gezin te zorgen, waarna een plaatsvervanger werd aangesteld. Na 1831 leidden de milities een sluimerend bestaan, maar in 1848 werden ze nieuw leven ingeblazen naar aanleiding van onlusten. In 1920 werden ze definitief op non-actief geplaatst. 


De dossiers voor Kalken zitten verspreid over het oude en modern archief in het RAG (OAK 341; MAK 112 t/m 119). De burgerwacht telde er 7 compagnieën en maakte deel uit van het 5de bataljon van het kanton Wetteren, dat onder de generale staf van het Legioen viel. Aan het hoofd stond een kapitein, bijgestaan door (onder)luitenanten, sergeant(-majoors), een fourrier (a), korporaals en tambours (b). Het was de bedoeling om in de maanden maart-april-mei-juni-september-oktober zeker tweemaal op zondag met de wapens (geweer met bajonet, sabel) te oefenen, maar hogere officieren kloegen over het absenteïsme en gebrek aan serieux van de manschappen (c). De inschrijvingsregisters zijn interessant voor genealogen omdat telkens de ouders vermeld staan, de geboorteplaats, de wijk/straat waar men woonde, en occasioneel ook lichaamskenmerken. 


Als (onbedoeld) komische noot antwoordden velen op de vraag: "Quelles sont les infirmités marquantes que l'inscrit allègue pour être dispensé du service?" met "Marié"!  


(a) "onderofficier, die voor de inlegering, wapening, fouragering, kleeding, enz. der compagnie zorgt, en tevens compagnieschrijver is" (www.dbnl.org). 
(b) trommelslagers.
(c) RAG, OAK, 341, Burgerwacht (1831-35). 

In het eerste inschrijvingsregister van 1830 (d) komen 14 naamgenoten voor, die allemaal geïdentificeerd konden worden: 


SDD

(d) RAG, MAK, 115, Inschrijvingslijsten en alfabetische lijsten van de burgerwacht (1ste helft 19de eeuw).  
(e) Lid 5de compagnie. 
(f) Lid 4de compagnie ( Kalkense huiseigenaars in 1819, ca. 1860 (d).
(g) Lid 6de compagnie. Volgens een andere verklaring afkomstig van het Cootveld ( Kalkense huiseigenaars in 1819, ca. 1860 (c).
(h) Lid 4de compagnie. 
(i) Legde op 26 november 1831 de eed af als vervanger met de graad van tweede luitenant ( Kalkense huiseigenaars in 1819, ca. 1860 (b).
(j) Moeilijk leesbaar, de wijk Apostelhuizen? 
(k) Lid 4de compagnie, korporaal, afkomstig van Beervelde. 
(l) Lid 7de compagnie, garde (bewaker). 
(m) Mijn oud-vader ( Generatie X Tak 1). Lid 3de compagnie.
(n) Lid 4de compagnie ( Kalkense huiseigenaars in 1819, ca. 1860 (g).
(o) Lid 6de compagnie. 
(p) Lid 5de compagnie. 
(q) Lid 3de compagnie, garde
(r) Lid 5de compagnie. 
(s) Werd op 12 mei 1831 vrijgesteld van dienst wegens een hernie scrotale (liesbreuk).

Oud-vader Bartholomeus HAEGHENS legde op 15 april 1831 de eed af als eerste luitenant voor burgemeester Debbaudt. Uit het "extrait du proces verbal de la séance du conseil cantonal de la garde civique de Wetteren" van 03 oktober 1831 blijkt dat hij deels werd vrijgesteld, "exempté du premier ban", na zijn huwelijk op 28 september 1831. De burgerwacht was onderverdeeld in 3 zgn. bans. De eerste op nationaal niveau moest de onschendbaarheid van het territorium doen respecteren. De tweede stond het leger bij binnen de eigen provincie. De derde was enkel op lokaal vlak actief. 

In een register voor de 'Rustende schutterij' (1828) staat zijn lichaamslengte vermeld: 1 Nederlandsche el, 686 strepen (= 1m 68) (t). In 1813 werden bij wet nieuwe schuttersverenigingen opgericht die indien nodig de orde en rust moesten bewaren. In een kleine gemeente als Kalken werden schuttersplichtigen wel opgeroepen, maar oefenden niet actief.


(t) Het Nederlands metriek stelsel werd tijdelijk in 1820 ingevoerd.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DNA-Beneluxproject

Via DNA-onderzoek kan men niet enkel familieverbanden opsporen, maar ook de migratiegeschiedenis van onze soort, de Homo Sapiens, in kaart brengen. Onze 46 chromosomen, moleculen die alle erfelijke informatie van een individu bevatten, bestaan elk uit twee strengen DNA van ca. 1 miljard bouwsteentjes, de nucleotiden. De wetenschap analyseert het mannelijke Y-chromosoom dat uitsluitend van vader op zoon vererft. Via de volgorde van de nucleotiden bepaalt men van elk individu de typische reeks of het haplotype. Bij het kopiëren van DNA tijdens de celdeling ontstaan foutjes, mutaties, die bij de volgende sessie worden doorgegeven. Er zijn 2 soorten:

- de zeldzame
puntmutatie (SNP = Single Nucleotide Polymorphism of snip) komt op een bepaalde plaats van het chromosoom gemiddeld één keer om de ca. 1 miljoen generaties voor bij mannen en vrouwen. Zij is dus uiterst geschikt om de menselijke migratie te bestuderen.
- de herhalingsmutatie (STR = Short Tandem Repeats) komt gemiddeld 1 maal per 182 generaties voor, maar enkel bij mannen. Door vergelijking van STR-waarden is het mogelijk om onderlinge verwantschappen te bepalen. Dat kan eventueel ook vergeleken worden met oud DNA uit archeologisch opgravingen.

Door vergelijking van de haplotypes van verschillende mannen kan men ze opdelen in een 20-tal grote haplogroepen. Dankzij de snips deelt men die dan weer op in subhaplogroepen, dwz. mannen die tot diezelfde groepen behoren, stammen af van een gemeenschappelijk voorvader. Dat is de basis van de 'genealogische genetica', het combineren van klassiek stamboomonderzoek met DNA-analyse.

Project-Y2


Familiekunde Vlaanderen lanceerde het DNA-BENELUXPROJECT dat openstaat voor alle mannen met voorouders in de Benelux en Frankrijk, Duitsland en Engeland. De staalafname gebeurt door met twee borsteltjes in de mond een beetje wangslijmvlies af te schrapen. Na analyse in de KU Leuven ontvangt de deelnemer na ca. 2 maanden een certificaat met zijn resultaten. Door vergelijking met deze van de andere deelnemers bepaalt men hun onderlinge verwantschap (info op www.brabant-dna.org). Na het opsturen van een GEDCOM-bestand (a) met mijn stamreeks, werd begin juni 2013 een staal afgenomen tijdens een FV-bijeenkomst in het Gentse Liberaal Archief. De bedoeling is tweeledig:

(a) GEnealogische Data COMmunicatie: de Mormoonse kerk ontwikkelde dit digitaal tekstformaat, de standaard voor gegevensuitwisseling tussen genealogische programma's.

- de migratie in mannelijke lijn nagaan. We moeten dit wel in het juiste perspectief plaatsen: dit onderzoekt slechts één enkele tijdsdraad die mij met alle voorouders verbindt.
- de verwantschap nagaan, in de eerste plaats met naamgenoten, maar ook met anderen die deelnemen aan gelijkaardige projecten.

Op 19/09/2013 kreeg ik een certificaat waaruit blijkt dat ik tot subhaplogroep R-Z195 behoor (zie ook boucneau.blogspot.com). Volgens de laatste versie van de continu aangepaste Y-DNA SNP Index (www.isogg.org/tree/ISOGG_YDNA_SNP_Index.html) valt deze onder R1b1a2a1a2a1. Deze groep is een verfijning van R1b1a2a1a2a: "DF27+ mutation from P312 about 3900 years ago. A large number of them migrated around the western Mediterranean into Spain and Portugal. They continued erecting stelae (b) as they went. Some of them went by sea up to Belgium (!) and the British Isles. They are probably what is known today as the maritime Bell-Beaker people" (Our Current DNA Classification and Historical Locations, G. CLARK, 30/03/2013). Als we nog verder opklimmen komen we uit bij subhaplogroep R1b, die rechtstreeks zou afstammen van de Cro-Magnon, de oudste Homo Sapiens die zich in Europa heeft gevestigd. Meer dan 90% van de bevolking in sommige delen van West-Frankrijk, Noord-Spanje of Ierland behoren hiertoe.

(b) grafzuilen met een in reliëf gebeeldhouwde voorstelling en/of tekst.

Op 03/10/13 ontving ik een stand van zaken: tientallen deelnemers behoren tot mijn subhaplogroep, maar geen blijkt met mij nauw verwant (er is slechts 1 hit met een genetische afstand van '6'). Naamgenoot François HAGENS ( Antwerpse naamgenoten) blijkt tot een andere subhaplogroep van R1b1 te behoren, nl. R1b1b2a2g. Volgens www.familytreedna.com is er bij meer als 6 verschillen geen sprake van enige verwantschap: "If two men share a surname, how should the genetic distance at 37 Y-chromosome STR markers be interpreted? >6 NOT RELATED: the two men are totally unrelated within the genealogical time frame on their direct paternal line. Their shared ancestry is deeply anthropological and dates to the common African heritage of the human race". 

Of we echt zover moeten terugkeren om de gemeenschappelijke voorvader te vinden is koffiedik kijken, maar er werd bij Verspeiding al op gewezen dat, gezien de origine van de familienaam, op verscheidene plaatsen en tijdstippen in het oude Europa families met éénzelfde naam konden ontstaan. Op de internationale database YSearch van Family Tree DNA kon men vóór de invoering van de Europese GDPR-wetgeving in 2018 gratis zoeken naar gelijkaardige DNA-profielen. De parameter 'a maximum genetic distance of 2 or less' leverde geen hits op. Ik probeerde vruchteloos om enkele naamgenoten uit Nederlands Limburg te overhalen om aan een vergelijkend DNA-onderzoek deel te nemen.


Waar vroeger percentages tot zelfs 20% werden genoemd, blijkt nu uit de genealogische genetica dat in de laatste 400 jaar slechts 1 tot 2% van alle kinderen bastaards waren (zgn. "koekoeksjongeren"), dwz. dat de biologische vader niet de officiële vader was. In vele kwartierstaten komen vondelingen uit de 18de-19de eeuw voor. Meestal een klip die niet te omzeilen valt. Als het DNA-onderzoek veralgemeend wordt, kan dit een nieuw licht werpen op verwantschappen. 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Project KU Leuven: 'De Gen-iale Stamboom'

Een nieuw luik in het DNA-onderzoek is het project 'De Gen-iale Stamboom' van master studente Sofie CLAERHOUT (a) en coördinator dr. Maarten LARMUSEAU van de KU Leuven (2015). Bedoeling is om het mannelijke Y-chromosoom te vergelijken binnen 'genealogische koppels', dwz. mannen die ver verwante naamgenoten zijn van elkaar. Hierdoor hoopt men meer inzicht te verwerven in genetische verschillen tussen verwanten, mutatiesnelheden en de graad aan buitenechtelijke kinderen. Kandidaten met dezelfde of gelijkaardige familienaam komen in aanmerking, met dus vermoedelijk een gemeenschappelijke voorvader langs paternale lijn. Ze moeten minstens 7 generaties van elkaar verwijderd zijn, liefst met de recentste voorouder geboren vóór de 19de eeuw.


(a) S. CLAERHOUT, Dader onbekend, het Y-chromosoom als sleutel tot onopgeloste moordzaken, Lannoo, 2022.


gsm

 

Patrick HAEGENS uit Overmere en ikzelf stapten mee in dit project. Per vergissing belandde een testkit ook bij naamgenoot Patrick HAEGENS, een arts uit Zaffelare. Toen ik hem opbelde, was hij net bezig met de voorbereiding van zijn pensioen en het overlaten van zijn praktijk. Ook hij was bereid om deel te nemen. Vele generaties terug leefde onze gemeenschappelijke voorvader Jacobus HAGHENS in 1571 op "eenen behuysde hofstede" te Raveschoot ( Stamreeks). Voor beide Patricks (afstand tussen elkaar 8 generaties) volgde een nieuwe staalafname, bij mij (afstand tot hun beiden 23 generaties) gebruikte men de resultaten van de DNA-test uit 2013 ( DNA-Beneluxproject). De gegevens van mijn GedCom-bestand werden dan vergeleken met de testresultaten.

 

De verwantschapsreeks tussen ons 3 ziet er uit als volgt:

Luc HAEGHENS

° 29/12/1963

 

Freddy Achiel

° 28/08/1938

Patrick HAEGENS

°  /   /1954

Patrick HAEGENS

° 23/03/1954

Sebastianus Willy

° 27/06/1913

Francois

° 17/02/1923

Etienne

° 01/03/1924

Achilles

° 07/02/1879

Petrus

° 06/07/1894

Prosper Edmondus

° 05/09/1883

Sebastianus

° 21/12/1833

Bernardus

° 17/06/1852

Joannes Baptista

° 25/03/1855

Bartholomeus

° 24/04/1802

Judocus

° 23/06/1803

Livinus Franciscus

° 27/12/1756

Joannes Franciscus

° 25/12/1753

Joannes Franciscus

° 17/01/1722

Andreas

° 27/03/1723

Joannes

° 07/09/1673

Livinus

° 09/02/1693

Joannes

° 29/01/1640

Laurentius

° 10/02/1660

Jacobus

= 25/11/1609

Livinus

° ca 1605

Johannes

° ca 1575

Livinus

° ca 1565

Jacobus ° ca 1540

Jan d'aude ° ca 1510

Petrus ° ca 1480


Op 16/01/17 volgde een mail met de bevestiging: "De resultaten van het genetisch onderzoek wezen uit dat uw Y-chromosoom tot dezelfde haplogroep behoort als de naamgenoten ​die met u juridisch verwant zijn (nl. R-Z195 DNA-Beneluxproject). Op basis van de haplotype vergelijking (met slechts een verschil van 3 Y-STR merkers) kunnen we dan ook met grote zekerheid concluderen dat jullie juridische verwantschap ook biologisch overeenkomt en dat er geen verschil werd gevonden tussen jullie juridische en biologische stamboom".


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkense kiesgerechtigden (1836-37)
In de Belgisch Grondwet van 1830 werd vastgelegd dat in het toenmalige cijnskiesrecht enkel mannen hun stem mochten uitbrengen die minstens 20 francs aan belastingen hadden betaald. In de praktijk betekende dit dat minder dan 2% van de bevolking over stemrecht beschikte.Van het huidige algemeen stemrecht voor alle meerderjarige burgers was nog helemaal geen sprake. De beleidsmakers waren ervan overtuigd dat een kiezer over bepaalde bekwaamheden moest beschikken en een zekere economische onafhankelijkheid hebben, zodat hij zonder dwang vrij kon stemmen op katholieke of liberale kandidaten. 

In de Kalkense Lyst der burgers welke overeenkomstig de artikelen 8, 7, 9  en 10 der wet van den 30 Maert 1836  de vereyschten vereenigen om tot de kiezing der leden van den gemeente-raed medetewerken komen 6 naamgenoten voor, allemaal landbouwers die we kunnen identificeren:

(foto) 

(RAG, MAK, 168)

178. Josephus, zoon van Joannes en Catharina MALSCHAERT. Geboren te Kalken op 05/06/1792, pas de dag erna gedoopt ( Tak 5 ).
179. Mijn oud-vader Bartholomeus (Generatie X Tak 1). Hij was niet alleen landbouwer, maar ook een belangrijke veehouder. Volgens de Staet van optelling van het hoornvee onderworpen aen de belasting van 1840 bezat hij 6 hoorn beesten ouder dan 2 jaar van 1e klasse. Het hoogst vermelde aantal is 8, de meeste belastingplichtigen hadden er minder dan 4 (RAG, MAK, 105). 
180. Petrus Joannes, zoon van Livinus Franciscus en Maria Catharina VAN HEIRBRUGGE, broer van Bartholomeus ( Tak 1).  
181. Sebastianus, zoon van Petrus Livinus en Maria Anna BATE ( Tak 1).
182. Petrus Livinus, zoon van Joannes en Maria FIERS ( Tak 2).
183. De enige kandidaat is Petrus Joannes, zoon van Joannes Franciscus en Maria Anna ROGIERS (° Kalken 24/02/1764) ( Tak 1).

In een tweede Lyst der kiesgeregtigde binnen de gemeente Calcken voor de samenstelling van de kamer der Representanten, het Senaet, en den Provincialen raed, opgemaekt ingevolge de kieswet van den 3e maert 1800 een en dertig, en de Provinciale Wet van den 30e april 1800 zes en dertig komen nog 2 naamgenoten voor met als beroep landbouwer:

QSD

(RAG, MAK, 168)

32. Op of omstreeks 08 juni 1762 staat geen Livinus Franciscus HAEGHENS genoteerd in het Kalkense doopregister? Hij kwam uit de Schriek wijk, waar mijn rechtstreekse voorouders woonden. Een derde bron brengt de oplossing: op de Byeenroeping der kiezers jegens 24 augusty 1837 [...] TABELLE Aenduydende de ter handstelling van de oproepings brieven aen ieder der Heeren Kiezers, overeenkomstig het art. 10 der kieswet van den 3 maert 1831, staat bij 32. haeghens liv. frans als opmerking overleden. Mijn oud-grootvader Livinus Franciscus (Generatie IX Tak 1), werd geboren op 27/12/1756 en overleed op 10/07/1837, dus naar alle waarschijnlijkheid gaat het om deze man.
33. Sebastianus, zoon van Livinus Franciscus en Maria Catharina VEREERTBRUGGE, ook een broer van oud-vader Bartholomeus ( Tak 1).

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wettelijke passeringen (1528-1663)

Wie rechtszekerheid zocht, kon vrijwillig tegen betaling de private rechtshandelingen laten registreren als een 'wettelijke passering'. Deze akten van de Kalkense schepenbank, die vergaderde in plaatselijke herbergen, werden gebundeld in erfboucken  met vooral het erven/onterven (aan- en verkoop in klinkende munt of deels cash, deels in natura) en manghelinghe (onderlinge ruil) van gronden, leningen met periodieke aflossing van renten, maar ook de aanstelling van voogden, schenkingen, testamenten tot zelfs verslagen van lijkschouwingen bij een verdacht overlijden: "anschau ghedaen... van het doot lichaam van pr slabbaert up den ii april 1653 den welk lach doot ter straete ontrent dry steppen van deure van jan van peteghem de selv bailliu en mannen van leen gheassisteert met mre abraham grootaert en mre jan de caluwe sereurgins, ende naerdien de selv mrs het doode lichaam hebben ontcleet, hebben ghesien dat het hele lichaam was ghequest en gheinserteert in syn slincke syde tot in het herte, welk aparentelyk de doot heeft ghecauseert ende boven dien, dat tselv lichaam oock hadde gesleghen geweest, met plompen slaghen up het hooft" (141 f172v�). Belangrijke documenten werden op een afgesloten plaats bewaard: "tselve ottroij (machtiging) rustende int secreedt van scepenen van kalckene" (WP 25/06/1536).

De jaren 1560-77, 1608-14 en 1624-36 ontbreken, getuige het voorwoord bij exemplaar nr. 7 (1637-1643): "wesende den XIIe erfbouck" (RABW, OAK). Ze zijn genealogisch gezien interessant omdat dikwijls de naam van de vader en echtgenote (huysvr) vermeld staat, en aanpalende percelen met hun pachters/eigenaars toelaten om de ligging van de woonplaats (behuysde hofstede) beter te bepalen.

131: 1528-1542

- "Zijn ghecompareert beatrice maes met hueren kinderen hauderigghe bleven pieter haghens, de welcke kenden dat zij ontfaen hadden van willem tabbaert wonachtich in de stede van hulst :7-10-0 over de betalijnghe van heelft van eene huijse staende inde voors stede, als hij willem cochte, als op hemlieden verstorven was bij den overlijdene van margriete maes suster van beatrice maes" (f58r�, 24/09/1536) ( Generatie I)

 

- "pieter haghins heeft ghecocht jeghens jan bosscaert fs gillis eenen ackere gheleghen aen de heirwech, omme de somme van IX ponden groten metten haute daer up staendt, daer of deselve pieter behoorlick ter erven ghedaen was naer de costume vanden vierscare van kalckene" (anno 1534)

 

- "Wij pietere de wilde, clays van der rooten, anthonis oosterlinck ende jan haghens scepenen doen te wetene dat pointers en setters hebben ghedaen r�k" (f32v� 20/11/1532)
- "wy lieven de vylder bailliu piet oosterlinck pieter van berleire pieter de wilde lieven bauwens clays vanderooten anthonis oosterlinck ende jan haghens scepenen myns heeren van kalckene" (f35r� 04/03/1532)
- "ghyseltbrecht haghens met zijnen vooghden vrienden en maghen heeft vercocht een stucken landts gheleghen in rauacker zijn porcie groot ontrent tachste deel in den selven ackere coopman pietere bracke fs jans" (f20r� 21/05/1531 WP 132 f84r�)
- "jacob bontynck ende jan haghens hebben ghecocht jegen jan oosterlynck fs symoen eene ackere, 2 ghemeten gheleghen inde pysers" (f17v� 29/11/1530 WP 133)
- "jan haghens heeft ghecocht een dachwant mersch gheleghen int buyndren metten sloetkin mede gaende jeghens pieter van oorde ende jacob van eesvelde, met ii miten tjaers daer huytgaende ende also groote plecke als pieter tot ende jan de verman ende jan bracke  elck hebben, om 5-8-0  ii vaten coorens" (f6v� ?/04/1529)
- jacob haghins paalt ten noorden "aan 2 ghemeten lants up de somerstraete" (f5v� ?/03/1528)            

 

132: 1542-1559

- "Adrian Haghens fs Jans heeft ghecocht jeghens Lieven Van Berlaere ende Ghertruyt De Wilde, zijne huysvrouw huerlieder behuysde stede zo die ghestan ende gheleghen is est (aard) vast en naghelvast ghenampt de �Biest� groot in erven ontrent vier ghemeten (1200 roeden) en dat om de zomme van 36 ponden (a) groote (fr. 381.68) vrij ghelt danof deen heelft ofte ontrent ressorteert te Wettere ende is behoorelick ghegoet en gheherft den 16 December 1558" ( XXe penningkohieren (e)      
(Calcken door de eeuwen heen, C. DAUWE, 1908, p. 328)

(a) het muntstelsel: 1 pond groten Vlaams = 20 schellingen (sous) = 240 grooten = 2880 penningen (deniers - koperen muntjes), of 12 penningen in 1 groot.
- " jacob haghens fs jans en levina van damme zyn huysvr hebben vcocht jan wemaes...gr tsjrs...en...den lasten dach van october XV neghen en vyftich die hy...up viii ghemet lants gheleghen...vierdonghen onverdeelt met jan cornelis...oost de beke zuyt bosch en noort den colman ackere" (f238r�)

 

- "Compareerde voor bailliu en scepen symon haghens die voor ons kende ende lyde dat hy ten zynen laste by dezen een rente door jan bauwens in zynen levene hadde vcocht clays de vman en belof wettelick by deze jan bauwens en zyne naercomers deze rente af te...en danof costeloeys en schadeloeys" (f227r� 07/08/1555)
- "jan haghens heeft ghecocht jeghens jan de vyldere fs bauwens een acker...ligghende in vierdonghe groot meer dan een ghemet"
(f212r� 06/04/1554)
"de zelven jan haghens heeft ghecocht matthys vande velde ontrent twee ghemeten lant ligghende inde haechdonghe (b) zuyt doeye van maryn clauwaert" (f212r� 1554)

(b) in de Molenmeersen.

- "jacob haghens fs pr heeft hem ontherft van zyne rechte zo verre als hy erfachtigh es inde stede daer hy pr wonde ende inde acker anden herwech by de ghuere strate also vare als hy vut erfachtighen dus behaut zyn moere huer...huer blat van bylevinghe te weten van vie deel vanden heelft zo verre als zy vstorven es by den overlyden van zyn vare voor de some van XXVI sch gr" (f184v�)
- "lieven haghens en lieven de vman hebben ghecocht jeghens gabriel de vman...twee stucken landts ligghende inde zomerstrate" (f176v� ca. januari 1550)
- "jan haghens heeft ghecocht jeghens jan de wilde fs pieters ontrent VI ghemeten erfven ligghende inde byst...war of hy jan haghens en piryne bontinc zyn huysvr zyn wettl gheerft(f161v� 1558)
- "pauwels haghens en lysbette sporters (De Poorter) hebben vcocht jan wemaes 06/?/1557...up hurl behuijsde stede zo die ghestaen en gheleghen is groot 700 roeden noort pr haghens west...strate...zuyt...van jacob haghens en lauwr van damme" (f133r�)
- "Scepenen van heerlickhede ende vierscare van calckene doen te wetene dat voor ons zyn commen ende wettelick ghecompareert in persoone jan haghens over een zyde // en adryaen haghens zynen zoone over andere die ons te kennen gaven en vclaarden dat zy met elck andere zo verre gesproken en ghecommuniqueert waren en dat hy adryaen begherde te synne syns tselfs en huyt ate en drancke van vare en moere overghe...ghetydeghe aude om te doene syne comieschap (wellicht als leerling-kok) vorminghe en eyghen proffyt war toe de zelven jan haghens heeft ghegond en gheeft wettelick by dezen zynen voorz zone de zomme van zes pond gr in ghelde en oock hier in begrepen alle zyne cleeren tsijne lyne ter tyt van...toebehooren ende alle zyn...pijken messen bossch...wel verstande dat hy van hem noch ghehauden wert te voldoene tot XVI (c) oude war mede hy adryaen tevreden es en mits dien es de voorn adryaen huyt ghegoet en ghedaen huyt zynen ate en drincken en hem tsyns met meer andranghe niet meer... in woninghe..opt in...niet meer dan oft hy tot staten van huwelicke comme ware" (f118v� - 16/?/1556)

(c) I. ARTIKEL Kinderen zyn ende blyven in de macht ende bedwanck van haerlieder Vader ende Moeder tot dat fy vyf-en-twintig jaren oud zyn, ten ware dat fy by Huwelick Emancipatie Priefterfchap oft anderen Staet by den welcken men fyn felfs bedyd, haerlieder felfs bedegen waren.

II. De Kinderen mogen ge�mancipeert ende buyten broode gedaen worden met kenniffe van faecken op �t verfoeck van Vader ende Moeder, ende advys van Vrienden ende Magen om voortaen haerlieder eygen profyt te doen ende anderfins haerlieder felfs bekent te zyn.

III. Giften gedaen aen ge�mancipeerde Kinderen, moeten beleydt worden foo wel in proprieteyt als bladinge (rente op kapitaal) ten profyte van de Begifte, ten ware апders by den Gever befproken.

(J. MAESTERTIUS, Beschryvinge vande stadt ende landt van Dendermonde, midtsgaders de costumen, statuten ende usantien, Rubrica XIII, Van de macht van Vader ende Moeder op haerlieder Kinderen,  ende hoe die haerlieder Selfs worden , 1646, pp. 40-41)
 
- "Adrijaen haghens heeft vcocht den twee weezen achter bleven jan vand haghen...danof deerste vallen ende verschynen zullen den 23e van marty 1553 die hy vsekert...ende altsyne...ende toecomende...bovendien zo houdt hy jan haghens zyn vare een buynd landts gheleghen anden...neffens den va...twech zuyt gautier alart noort jacob haghens inden zelven ackere oost den voorz wech" (f112v�)
- "gheert de vman en lieven haghens hebben vcocht loreys van dorselaer...up een dachwant lants...gheleghen inde zomerstrate zuyt jacob vwulghen" (f112v�)
- "pr bracke en lysbeth haghens zyn huysvr hebben vcocht jan wemaes...up een ghemet lands gheleghen noort ghelant pieter waes en lieven haghens" (f84r�)
-"gillis van ackere heeft v/cocht jan haghens twee ponden gro tsj...up zyn hofstede zo die ghestaen en gheleghen is inde kerckstrate" (f67r� - ca. 1552)

133: 1578-1584

- "halfbuynder lants ghenaemt den keer...oost en noort de strate" (f151r� 21/10/1583) en "deze naervolghende rente is gheloost by jan haghens...up raveschoot aen andries de rouck blycks by zyn qytancie staende... en wettl saerthere alhier ghesien ende ghelesen" (toegevoegd op 01/07/1612)
Vgl. met de SvG van stam-grootvader Jacobus: "Item lants genaempt den keer, inde schrieck, 540 roeden, nooroost de selve straete" (09/03/1661 quoteboek 1636 f240v�)
- "pr zoetins en zynden huysvr" (f138r� 24/12/1583) en een latere notitie met Anna's tweede echtgenoot: "de rente van michiel de vyldere ghelost by jacob van aerde als gemachtich van jan claphauwers en anna haghens zyn hysvr" (13/12/1610)
- "pieter soetens en mitsgaders anna haghens zyn ghesellende hebben heml...en onterft van haere hofstede zo die ghestaen en gheleghen is...inde biest...noch een stucken lants ghenampt de baijsbeke west de beke suijt den heerwech...danof is in erfen comen adriaen raverick by protestatie" (f134v� 13/11/1583/ f63r�)
- "ln van zype heeft gheloost ene rente van XV sch tjrs...aende kinderen ln haghens" (f? 11/11/1582)
- "aen cootvelt zuyt jacob haghens noort gillis oosterl oost de strate" (f119r� 25/10/1582)
- "pieter zoetins en ana haghens zyn huysvr hebben heml onterft van haerl recht...den pysers...ghe... danof is in erfven comen by naerhede pieter bontinck" (f111r� 30/05/1582 WP 131)
- "zuyt de strate west dhoirs adr haghins" (f94r� 25/11/1581)
- "jacob haghins fs lievens ( Tak 2) heeft hem onterft van een ghemet lants hem toekomende vuyt den sterfhuyse van jan haghins gheleghen in nieuwen ackere en ballink en cruysacker...danof es in erfven comen macharis everaert" (f78r� 28/?/1581)
- "rolant bracke heeft hem onterft van ontrent twee ghemeten lants ghenaempt baysbeke...danof in erfven gekomen is adriaen haghens" (f63r� 22/?/1581)
- "jacob haghens fs lns en rolant [van zyp]...zyn zwaghere"
(f61r� 06/10/1581)
- "Amelbergha buyst heeft haer onterft van...roeden lants up coetvelt gheleghen zuyt jacob haghens met zyn stede" (f42r� datum ?)
- "jan de vylder heeft hem onterft van en jacomyn haghens zyn onterft van huerl stede zo die ghestaen en gheleghen...in somerstrate...danof is in erfven michiel venneman(f40r� 23/02/1581)
- "jan haghens een ghemet in pysers onverdeelt met pr bontinck fs prs" (f15r� 1578)
- "pieter bontinck fs prs ghemet in de pysers onverdeelt met adriaen haghens" (f? 1578)
- "lants gheleghen up den cruysackere west de beke noort jacob haghens fs jans c� uxoris" (f11r� 1578)
- "lants gheleghen in vierdonghen zuyt jacob haghens fs lns
(f? 02/03/1578)
- "up vyf ghemeten heye up cootvelt gheleghen noort ghelant jacob haghens fs lns" (f? - XXVIJ lauwe LXXVIIJ = 27 januari 1578. Lauw is wschl. verbastering van "looi")
- "Dits ghedaen en present Michiel Wemes, bailliu, Joos Van de Meere, Jan Haghens, Pr Bontinck, Jacob Van Megro, actum op den 14 Octobere 1562" (cf. Calcken door de eeuwen heen, C. DAUWE, 1908, p. 107)

134: 1584-1590

- "roel mathys is in erffene...van twee stucken lants voorts toebehoort hebben johan bracke gheleghen by hussevelt als af ghedecreteert heeft ln haghens" (f135v� 10/04/1590)
- "jacob de schaepme fs jacobs en zyn huysvr hebben heml onderft van ontrent viii roe lants inde vierdonghe zuut daniel de vyldere...danof is in erffenen comen ln haghens voocht van lauken haghens zynen broere actum als vooren" (f107r� 10/01/1589) ( Ferieboek 99)
- "ln van zype is in erffen comen by consent van jacob haghens in een stuck lants ghenaempt de roote gheleghen inde zauwerstrate en noch een bochten schoore groot ontrent Vc roe" (f99v� 28/04/1588)
- "jan de vyldere heeft hem onderft van zyne behuysde hofstede gheleghen up deinde van somerstraete groot van erffen ontrent twee ghemeten...danof is in erffene comen als coopere adriaen haghens" (f87v� 06/10/1587)
- "pr salemon en pieryne haghens zyn huysvr hebben vcocht adriaen raverick...een 4 ghemeten lants gheleghen inden biest zuut de vcoopers...noort gs oostel...west jacob de rouck oost den meulenwech noch den helft van ontrent 800 roeden lants gheleghen ten hooghendriesch onverdeelt metten weezen macharis everaert...noch ontrent een half ghemet mersch in brouckmersch onverdeelt metten weezen margriet haghens...noch ontrent een buynder lants gheleghen up tnieuwen gaeversch ghenaempt twuitgat" (f54v� 05/08/1586) 
( Het adelsarchief Piers de Raveschoot, recepis 20/08/1602, f2v�)
- "Actum in colegie van ln sturtewaghen ln haghens laten van raffeschoot en denys bracke bailliu en schepen van calckene"
(f52v� 12/06/1586)
- "jan hubrecht en ln haghens met hem ghevoocht gillis oosterlinck en adriaen van damme hebben hemlr onderft in vorme van manghelinghe te weten die voorn ln met zyne voochden van ontrent een buynder lants inden schrieck neffens den voorn hubrecht...en jan hubrecht van ontrent 800 roeden lants up anselaer ghenaempt den anselaer...belast en verobligeert staen ...aen dhoirs jan haghens" (f47r�/v� 08/03/1586)
- "jan hubrecht heeft ghedecreteert jacob haghens als voocht van zyne susters" (f44v� januari 1586)
- "pieter van hecke bailliu gillis van eesvelde livinus de vos laurs scheere pieter van zype jacob haghens"
(f39v� 25/10/1616 -
latere toevoeging)
Tak 2 Jacobus scabinus)
- "up cootvelt in twee stucken lant zuut jacob haghens met zyn stede" (f28v� 03/10/1584)
- "willem van aerde heeft hem onterft in vorme van manghelynghe van ontrent 700 roeden lants ghenaempt den neren ackere gheleghen up cootvelt...ten behouf van jacob haghens fs lns en...zo heeft hem jacob voorut en zyn huysvr onterft van ontrent twee ghemeten lants gheleghen in de sutters zuut willem van aerde west joos de mueleneere noort de weezen jan drieghe...met vstaen dat willem van aerde door sutters behoudt voor zijn patrimonie goet zonder...conquest" (f21r� 18/06/1584)

135: 1590-1607                        

 

- "Adriaen haghens fs Jan heeft vercocht Jan van hecke gillis bracke voochden van de weesen Jan van ackere ... van syn hofstede in de Schrieck... te Lichmisse (2 februari) 1606" (f201r�)

- "Lieven de ceuninck ende zyn huysvrauw hebben hemlieder onderft van ontrent een half ghemet mersch in papeghems mersch gelt vuyts gelt... xvii pond es in erfven commen Jan haghens desen 1e maart 1606" (f192v�) (cf. de baljuwsrekening van 1605-06)

- "Jan de vyldere en zyn huysvrauw adriana haghens ende Lieven haghens hebben heurlieder onderft van iii deelen van vier over de helft van de hofsteden huerlieder verstorven van denyse coppejans huysvrauwe was van willem van driessche". Kopers waren de voogden van de wezen Michiel Venneman (f188r� 07/12/1604) (cf. 23/02/1581)

- "adriaen haghens heeft hem onderft van ontrent twee ghemeten lants inde zomerstrate zyne onbehuysde hofstede gelt vuyts gelt boven de erfelicke rente van... daer af es in erfven commen Janneken haghens by naerhede zyne dochtere actum 12/10/1604" (f187r�)

- "jacob haghens en zyn huysvr hebben heml onderft van haerl onbehuysde hofstede up hanselaer...danof is in erfen comen jacob van laere" (f106r� - 05/04/1598)

- "michiel de vyldere ener hem zelven en procuratie (volmacht) hebbende ander anna haghens we pr zoetens"
(f98v� - 17/06/1597/ 133 f111r�/ f134v�/f 138r�)
- "ln roegiers heeft hen onterft van ontrent een half ghemet lant inde somerstrate achter dhofstede van lieven haghens" (f88r� - 27/03/1597)

136: 1615-1623

- "zuyt jan haghens west jacques van ryselberghe noort jan haghens fs lns oost raveschoot" (f175v� - 28/11/1622)
- "up cootvelt...twee stucken lants daerby gheleghen ghenaempt de heye west de strate zuyt lieven de wilde noort jacob haghens"
(f173r� - 22/07/1622 wp 133 27/01/1578))
- "by raveschoot zuijt jan haghens fs lievens west lieven van poucke oost raveschoot noort de dreve" (f172r� - 13/06/1622)
- "ontrent hondert roen lants gheleghen inden lochtinck van we lieven de coninck...danof is in erfen comen jan haghens" ( Tak 1)
(f172r� - 21/02/1622 kerkrekening 115 f 8r� 1623)
- "up hanslaer west de straete zuyt laurs haghens"
(f161r� - 22/?/1622)
- "dheelft van vier hondert roen lants gheleghen inde vierdonghen onverdeel mette we jan de vyldere suyt de weesen jan hubrecht west jacob van haerde en pr vvaet...danof is in erfen comen pierynten vervlyet we lieven haghens" ( Tak 5) (f160v� - 22/12/1622)
- "inden schrieck oost jan fiers met zyn hofstede noort de straete west adriaen haghens" (f160r� - 15/03/1622)
- "joonas bracke en clausyne haghens zyn huysvr"
(f158r� - 15/01/1622)
- "cathelyne bauwens leste we van lieven de coninck heeft vcocht jan haghens fs jacobs ( Tak 1)... up haer behuysde hofstede gheleghen inde kerckstraete" (f154v� - 15/01/1622)
- "adriaen haghens fs jans en elisabeth v�n velde zyn huysvr...hebben vcocht gillis bracke fs prs lant heml toebehoort en ten deele ghevallen...ten sterfhuyse van claerken blancquaert Sme dese ii comparantens moedere...een stuck lants ghenaempt den grooten bulliensackere"
(f152r� - eind 1621)
- "west de mussche straete (?) zuyt oock de straete met de wesen lieven haghens..noch ontrent VIIc L (750) roen lnts gheleghen by den selven straete...oost en zuyt jan haghens causa uxoris"
(f146r� - 30/09/1621)
- "oost en noort de we jan haghens" (in de buurt van "de sutters gheleghen by hanslaer") (f143v� - 07/06/1621)
- "gheleghen by den schrieck...noort de straete west adriaen haghens met zyn hofstede" (f141r� - 31/03/1621)
- "de we michiel de vyldere....den bailliu gillis van eesvelde jacob haghens ( Tak 2) en gillis hubrecht" (f? - 11/01/1618) en dezelfde folio:
- "adriaen haghens...tgoet van jacob cabbeke voor zyn pacht" (31/01/1618)
- "lieven de mueleneire fs joos heeft vcocht...viii roen lants ghenampt de heyie gheleghen...zuyt de straete oost jan haghens west de weesen lieven haghens ( Tak 4)...noort jan haghens jonghe causa uxoris" (f131v� - 02/09/1615)
( Het adelsarchief Piers de Raveschoot : Joos De Meuleneere bezit het leen de �heye oost de Hanselaarstraat en zuid �dhoirs van jan haghens� (16/09/1583)
- "ln roegiers fs jacobs elisabet haghens zyn huysvr"( 135 f88r�) (f12r� - 06/06/1615)

 

137: 1637-1643

           

- "gillis haghens en jacquemynten van peteghem syn huysvr hebben wettel ghe...tot proffyte van adriaen de brauwere... een behuysde hofstede...up cootvelt" (f204r� - 06/06/1642 Tak 2 (j)
- "adrian haghens en elisabet van velde syn huijsvr van haeren man behoorl gheautoriseert hebben vcocht eenen rente...up syn behuijsde hofstede inde schrieck oost de strate west jan onghena oost en noort mr jan bossier...in proffyte van Brthls hubrecht" en de "grooten bullens ackere" aan pieter vbruggen (f185r� - 28/04/1643) ( WP 136/f152r�)
- "jacob haghens en pr. de maeschalck als voochden van weesen michiel temmerman" (f169r� - 17/05/1642 Tak 5)
- "jacques haghens fs lns en maeyken temmerman" ruilen grond met lieven van aerde (f169r� - 1705/1642)
- "jacques haghens fs lievens en maeyken temmerman syn huysvr hebben heml onderft van een partyken landts gheleghen...up den cruysackere ghenaempt dan dry houck" (f167r� - 17/07/1642)
- "jan haghens fs lns ende jan an
thns fs michiels syn wettel by...voochden bedeghen van de weesken pieter haghens gheprocureerd by tanneken anthns" (f163r� - 09/07/1642 Tak 5)
- "margriete haghens we van wylent denys de vijldere"
(f137v� - 27/11/1641 Overige koppels uit Kalken)
-
�Laurs bruggheman als voocht over Janneken haghens fa jans (c) ende tseln Janneken in persoone hebben heml wettl ondeerft van een stuck landts�zuyt de we Jacob van rysselberghen west Frans de vman noort de weesen van Jan haghens fs lievens�
(f122r� - 19/03/1641)

 

           
(c) mogelijk begijn Joanna Haghens Tak 4.

- "laurs haghens fs lievens heeft hem onderft van een partije maijmersch leen...danof is in erfen comen jovr. helena charlotte de zaman"
(f114r� - 12/04/1641 Tak 4 (d)
- "doormans ackere oost ghelant de we laurs haghens"
(f100v� - 12/03/1640 Tak 3)
- "Lieven everaert fs jacobs ende cathelijne haghens syn wettel huysvr" (f89r� - 17/07/1640)
- "Naentken haghens weduwe van wylent jan schepens...onderft haar behuysde hofstede alsoo deselve ghestaen en gheleghen is in de vromontstrate" (f74r� 07/02/1639) ( baljuwsrekening 1639 f16v�)
- "tanneken naudts" "elisabet haeghens haeren moed (d)" "danof is in erfven ghecomen gs bracke daude als voocht van weesen jan naudts gheprocureert by de voorz elisabet haghens"
(f73r� - 29/11/1639)

(d) hun ouders zijn nog onbekend ( Overige koppels uit Kalken).

- "een stuck landts ghenaempt de steenen poorte...oost jan haghens zuyt en west de strate"
(f71r� - 16/09/1639)
- "een stuck landts ghenaempt den overloop zuyt passchier bauwens west jan de lausnay noort de heere van vinderhaudt west dhoirs jacob haghens" (f? - 09/04/1639)
- "Elisabet haghens we van michiel borm" (f62r� - 07/03/1639 Het adelsarchief Piers de Raveschoot / recepis 20/05/1602 f53v�)
- "by bervelde heye...zuyt ende west janneken haghens"
(f53v� - 07/12/1638)
- "gheleghen up den meere..suyt adriaen haghens west de beke" (f43v� - 27/09/1638)
- �Adriaen haghens fs Jans ende Elisabetta van velde sijne wettelijcke huysvr� krijgen een lening van griffier Bartholmeus Hubrecht. Daarbij �ypotiqueren sy lieden comparanten de voorn rente...up haerl behuysde hofstede...inde schrick groot twee ghemeten commen west de straete oost en noort mr jan bossier (e)�causa uxoris zuyt jan onghenae...en ten leste noch dheelft van een stuck landts hem competerende causa uxoris ghenaempt de langhe hemelrijcke groot...vijf hondert roeden" (f42r� - 01/04/1638)

(e) uit de SvG van stam-grootvader Jacobus (1658): "In erven : hofstede bij de cruijcen, oost de straete, noort mijnheere Jan Bossier" en die van zijn zoon Joannes (1685): "Gronden van erfven: dhelft van een behuijsde hofstede in de schrieck, groot int gheheele vier ghemete, oost straete, west den danacker, noort Jan Baptiste Bossier presbijtere"(priester).

- "jooris haeghens ( Tak 3) ende maeyken bracke fa gs syn huysvr hebben heml wettel onderft van een half ghemet mersch gheleghen inde cromme strepe, wisselende met baudewyn van zype en jan van hecke" (f37v� - 12/01/1638 rekening Armendis 462 )
- "twee ghemeten landts gheleghen in bruchstraete...oost jacob haghens fs lievens" (f33r� - 07/05/1638)
- "jan haghens fs jacobs ( Tak 2) en met hem ende by syn consente maria svos syn wettel huysvr" ontvangt een lening van jonkvrouw Clara Van Zompele fa Lievens voor "een halfbunder lands gheleghen...up tcootveldt, oost...joos roegiers, noort jan hubrecht suyt de strate west de we daneel de vijldere" (f25v� - 12/03/1638)
- "pierijntken haghens fa jacobs we van lieven maes, gheassisteert met jan haghens haeren broeder" ( Tak 2) onvangt 16 pond van "joncvrauw clara van sompele fa lievens woonende binnen der stede van Ghendt" voor "320 roen landts gheleghen...up het cootvelt achter de hofstede der scomparanten vadere...west daerinne ghelandt d'hoirs van voorschreven jacob haghens" (f23v� - 26/06/1638)
- "cornelis de prickere fs passchier...vclaerde wel en deughdel ontfanghen thebben vut handen van jan haghens bailliu van raffeschoot als voocht van laurs haghens fs lievens (f)" een som geld voor delen van "een halfbunder landts ghenaempt den quadries" en "twee ghemeten landts ghenaempt den bock" (f15v� - 18/01/1638)

(f) Tak 1. PR = Kalken 21/03/1610 Laurentius fs Livinus ( Tak 1 of 4) en N,N. Merkwaardig is wel dat hij in 1638 al 28 jaar was en dus meederjarig? Doopheffers waren Margareta Vervaet & Laurentius Van Damme (mogelijk een broer van Livina Van Damme ( 132/f238r�).

-
"frans haghens fs jacobs" ontving een som geld van "jan clarebaut fs jans laeckesnijdere binnen Ghendt...up een stuck landts gheleghen...noort de kerckstrate oost pieter van velde, west denys bracke zuyt pieter bontinck" (f14v� - 20/01/1638 Tak 2 (j)
- "jacob haghens fs lns ( Tak 5) en met hem en by syn consente maria temmermans syn wettel huysvr" ontvingen een som geld van Hubrecht Vaillant voor "een stuck landts gheleghen in vierdonghen...oost jacob bracke, west jan de maschalck zuyt jan hubrecht" en "noch up een stuck landts gheleghen in somerstraete achter d hofstede jan de schaepmre oost joos clauwaert zuyt de weesen jan hoochwech west gillis bracke noort laurs van abbeele" (f13r� - 12/01/1638)

138: 1644-1647

- "jacques haghens heeft sijn clachte vnieudt by hem ghedaen up tgoet van jan gheensins ( Tak 5), hier ten vooren ghedaen" (zonder folio - 27/04/1645)
- "gheleghen by den steenen brugghe noort jan haghens suyt oost de straete" (f63v� - 09/03/1645)
- Adriaen haghens en Elisabeth Van De Velde verkopen "den bullensackere" aan Adriaan Van Rysselberghe (f 58r� - 06/06/1645)
- "jacques haghens fs jans" koopt "een behuysde hofstede...in de biest oost pr hulstaert (b) west de straete suyt pr de brauwere groot in erfen LX roen" (f12r� - 27/02/1644)

(b) uit de SvG van stam-grootvader Jacobus (1658): "In conquest.. het hofstedeken, noort ende hoost Pieter Hustaert met syn hofstede"

- "maeyken van peteghem" verkrijgt "twee hondert roeden landts...up cootvelt inde heystraete...by consente van gillis haghens haeren man" (f7v� - 06/04/1644 Tak 2 (j)
Vreemd genoeg is er sprake van Gillis, die gehuwd was met Jacoba ipv Maria Van Peteghem?
- "ln haghens fs lns" ruilt zijn derde deel van 400 roeden leen te Raveschoot "oost de straete suyt dheer jan baert" (f3v� - 07/07/1644 Tak 4 (a) bis)

139: 1647-1649

- jan de meuleneere en christyne haghens ( Tak 3) ruilden 500 roeden land in de vierdongen (f41r�- 15/04/1647)
- jacques haghens fs lievens ( Tak 5 (c) heeft een rente verkocht aan de wezen van jan haghens "up dhelft van een halfstuck landts gheleghen in de somerstraete" (f56v� - 06/02/1648)
- "cathelijne haghens fia jans ( Tak 1 (b) we van lieven everaert gheassisteert met michiel baeten...medeghesellen in wette schepenen, heeft vcocht aen jacques haghens haere broudere eene rente van ..gr tsjrs de penninck XIe innegaen XVIII maerte 1648, besedt up twee ghemeten landts gheleghen binnen laerene up den nieuwengavers ghenaempt den rechten,...d'hofstede van comparante,...suyt lieven de maesschalck, oost dhoirs van jacob van rysselberghen, west dhoirs michiel schepens" (f58r�)
- "erfenisse pieter haghens heeft hem ondeerft als ghebleven in commeren en baeten ten sterfhuyse van syn huysvr ontrent viii c roeden landts inden hullestraete ghenaempt den overloop...danof is in erfen gmen den voorn guilliaem den vijldere" (f83r� - 26/11/1648)
- "erfenisse jacques haghens fs lns heeft hem ondeerft van ontrent vi c...landts gheleghen oost de somerstraete met het straetken ghenaempt dhaude hofstede suyt de we jan van miegro west pr de baere noort de kercke...danof is in erfen commen barthls hubrecht...in den name van cornelis van haghen" (f92r� - 11/03/1649)
- "jacques haghens fs lievens als voochd van weezen van jan gheensins " ( Tak 5 (c) (f93r� - ?/04/1649)
- "jan van zijpe is by eede voocht bedeghen van weesen jan de vijldere fs daneels vweckt by lievyne haghens" ( Overige koppels) (f? - 27/01/1649)
- "pieter bracke mette ghemeene hoirs van het sterhuijs joonas bracke (x Claudia Haghens) heeft wettel staen clachte ghedaen up tghoet pieter haghens als hoir causa uxoris" (f? - 25/11/1649)
- "jacques haghens fs jans ( Tak 1 (a), en ln... syn by eede voocht bedeghen van weesen sijmon de bruckere, verweckt bij lievijne haghens" (f? - 18/06/1648)

140: 1649-1651

- "adr haghens heeft hem ondherft van ontrent Vc roeden landts...inde boschstr...suyt gs van ackere...danof is in erfen comen jan van bossche" (f44r� - 13/10/1649)
- jacob haghens is samen met jan aerdt voogd ( Tak 5) van de wezen van jan de poortere en lievijne haghens (f85r� - 17/12/1650)
- "jan de wilde fs jans heeft hem onderft den xi january 1650 van vii c roeden landts, gheleghen inde bruchstraete...danof is in erfen ghecommen jacob haghens fs jans ( Tak 1) by naerhede" (f104v� - 05/04/1650)
- joosyntken haghens ( Tak 3) en pieter dhollander ruilen "een half bunder landts gheleghen up hanselaer ghenaempt den boschackere, oost daeranne ghelant de voorn gillis van haerde suyt jacques haghens west adriaen matthijs" (f120v�)
- brtls bracke erft "de baeysbeke, suyt de straete...in welck stuck competeert jacques platinck lxx roeden in doost syde" maar laat de grond aan jacob haghens fs jans (f 125r� - 27/05/1651 Quoteboek 1636/kerkarchief)
- "jan van sijpe als voocht van weesen lievyne haghens gheprocureert van jan de vijldere met authorisatie heeft hem onderft van 750 roeden gheleghen ten broucke west den brouckackere...danof is in erfen commen jan dierick by naerhede" (f138r� - 17/05/1651)
- "jacques haghens fs lievens ende maijken temmermans ( Tak 5 (c) hebben vcocht aen jan colman...een rente...up twee ghemeten landts ghenaempt den berck...by de somerstraete oost dhofstede jan van miegro" (f145v� - 06/03/1652)
- "adriaen matthijs fs lucas als voocht van gillis haghens fs jooris
( Tak 3) heeft vcocht aen pieter bracke...een rente"
(f146r� - 06/03/1653)

141: 1652-1654

- "jacob haghens fs lievens heeft vocht aen jan van hauweghem fs prs eenen rente" (f53r� - 05/06/1653 Tak 5)
Latere toevoeging in de marge : "van maeyken temmermans van haeren man gheauthoriseert...dese rente is gelost bij jacques haghens fs jans ingevolge van quytancie alhier gesien' (07/06/1670)

142: 1655-1661

- "Item hebben desen [de voogden van de wezen van Fran�ois De Meester] heml onderft ende vuijt crachte van authorisatie als vooren, van d�helft vanden bochten�met de wed denijs van damme met een partije saeijlants�danof is in erven comen jacques hagens"            
(f4r�-31/07/1656)
Vgl. met de SvG van stam-grootvader Jacobus: "Item dhilft van een partije lants met dhilft van 2 ettebochten leen wesende, liggende met Marie De Meester vidua Denijs Van Damme"
- "pieter van doosselaer fs jans heeft hem onderft van een ghemet...wisselmeersch...danof is in erven comen <stron


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Ferieboeken (1556-1651)

In tegenstelling tot de (vrij)willige rechtspraak uit de schepenboeken (Arrow De wettelijke passeringen (1528-1663) bevatten deze flink uit de kluiten gewassen registers van Kalken burgerlijke geschillen tussen één of meerdere eiser(s) (heescher(s)) en de verweerder(s) (meestal afgekort tot vrw). Het betreft zaken als niet betaalde pacht, achterstal bij de aflossing van leningen (a), het recht van passage over paden en wegen of vergoedingen bij akkerschade. Ferie betekent rechtszitting volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) (http://gtb.inl.nl/). De jaren 1566-84, 1596-1612 & 1643 ontbreken (RAG/OAK).

(a) Kalken in de 'slaepere' van de abdij van Roosenberg (1466).

Regelmatig spande de baljuw in naam van de Heer een rechtszaak aan causa officio (van ambtswege, niet in persoonlijke naam). Zaken staan soms meermaals op de rol om het onderzoek ten gronde te voeren. Indien nodig werd bij hogere instanties, zoals de Gentse advocatuur, vooraf advys van gheleerde ingewonnen om een juridische knoop te ontwarren, waarna de schepenen tot een uitspraak kwamen, bijv. een ordonnantie (bevelschrift) aan de verliezende partij tot betaling. Om een eis kracht bij te zetten wordt reeds eind de 16e eeuw af en toe verwezen naar een staet van goede. Deze boedelbeschrijvingen kwamen dus toen ook al voor, maar zijn niet bewaard. We vinden hier ook renunciaties ten sterfhuyse (afgewezen nalatenschap wegens een negatief saldo) en onderaan de folio's aanstellingen als voogd, wat een inzicht biedt in de aangetrouwde families.

97: 1556-1565 (niet-gefolieerd en beschadigd)       

            

- "de zake tusschen jan haghens met...ghescrifte ten laste van gillis mal(schaert) stande up den vi en dach ten wette"
- "de zake tusschen adryan de muelenere en symoen haghens met zynen consorten" (26/01/1556 WP 132/f227r°)
- "praters (b) vsouck garant up bette van lokeren lieven haghens"

(b) "De Officiers ofte Praeters fullen ghehouden wefen hemlieden te vinden ter Vierfchare voor 't vergaderen van Schepenen, ende pertinente notities mede brenghen vande daghinghen (dagvaardingen), die fy fullen ghedaen hebben" (Vlaems recht dat is costumen ende wetten ghedecreteert by de graven ende gravinnen van Vlaenderen, L. VAN DEN HANE, 1675, p. 304).
De officier, een beambte die soms vergeleken wordt met de veldwachter van weleer, was in dienst van de baljuw en kon bij zijn afwezigheid "vuyt het lants" (dwz. het Land van Dendermonde) als plaatsvervanger optreden ("in loco").
"Compareerde...in persoone Laureyns Clinckespoir fs Guilleam den welken...ghedaen heeft den ordinairen eedt als officier te weten, dat hij comparant neerstelick sal vigileren, in voren te staen de preeminentien, autoriteiten van sijne Excellentie den Prince Grave van Iseghem, onse heere, legghen behoorlicke calaighen (van aanklacht tot boetevordering) jeghens alle overtreders van de placcaten van sijne Majesteyt ende alle andere misdadighe, allesins ghetrouwelick ende eerlick, emmers soo eenen goeden en ghetrauwe officier gheobligeert is te doene, sonder te derfven overeencommen, colluderen (samenspannen) midtsgaders composeren met contraventeurs, tcollegie bovenschreven te draeghen behoorlick respect, midtsgaders van hemlieder onderdanich te sijn in hemlieden commandementen, hemlieden secreten en niemant te releveren noch te openbaeren op peine van daerover als meyneedich gestraft en ghecorrigeert te worden " (WP 24/03/1672) ( Onderzoeken naar andere lokale families / CLINCKSPOOR)

- "pieter bracke fs jans wonende up de vaert is volghens zynen kenisse ghecondempeert te betalene jan haghens en lauw bracke als voochden van weezen achterbleven pr bracke en anthonynen wauters" (02/05/1556 WP 132 f84r°)
- "den zelven (lowys hansyns) met een copye spra...ten laste van lieven en gheert de vman mitsgad lieven haghens staen up den vi en dach ten wette"

- "jan haghens als helegheest m[eester]e, h[eesche]r met renten uptgoet catelijne sWilden, ande drabstrate" (dec 1556)
- ingebrekestelling wegens wanbetaling : "ghehoort voor ons...adryaen haghens hoe dat hy jeghens lieven van berlare coght ende in erven ghedan is van zynen stede ter biest" ( XXe PK f46r°/kerkarchief 462 f6r°/WP 132)
- "ghearesteert (c) by pauwels haghens als voocht van weezen achterbleven pr haghens zulck...als...jan dierick fs ghijslbr toebehoorende lysb van poucke" (03/09/1563)

(c) beslag laten leggen.

- "lieven haghens en zegher de vman als voochden van weezen achterbleven we de vman" (30/11/1563 - de weduwe is lysbet van poucqe)"
- "pieter haghens heeft ghedan arestere ond pieter bracke" (27/12/1563)
- "lauweyne haghens we van gheert de vman heeft ghenamteert (d) ten behouf van jan van ackere ende joos vande meere" (03/09/1565 WP 132 f112v°)

(d) “Namptiseren, is eenige penningen daerom gepleyt werdt, den eysscher onder borgtocht ter hand te stellen, tot dat de saecke by eyndelijcke vonnisse af gedaen wert” (Register van de Bastaert-Duytsche Woorden, die in dit Boeck ende Practijck meest gebruyckt werden, ende alhier met goede Duytsche Woorden vertaelt., W. DE GROOT).

           
- "jan haghens en pieter bontinck die ons te kennen gaven en vclarden dat zy en huerlied gronden belast stonden aen jan vanden buyndere porthere van ghendt een erfelicke rente"
(een Jan van den Bunder wordt vermeld in 1556 als predikheer en inquisiteur te Gent in De Gulden Passer, Vol. 40-41, 1962, p. 45. Het valt op dat regelmatig vermogende Gentenaars voorkomen als particuliere grondbezitters)
- "pauwels haghens en jan clauwaert...huerl...tsamen hoyrs achterbleven beatrys bracke hebben ghedaen een clacht up en ten laste van goedinghe (e) achterbleven jan de vijldere" (22/05/1562)

(e) beslaglegging op goederen.

- "gillis van kerchove als voochd van cathelyne haghens doet een stande clachte ten laste vanden sterfhuyse we en doyrs lieven van zõpele" (26/05/1562)
- "pieryne haghens we achterbleven lieven vande zompele is ghecondempeert te betalene jan van dorene haere zweer (f)" (21/06/1562)

(f) neef.

- "jacob haghens en delyne van dame mackt heesch met clachten van adriaen van rooten...van thienden pacht" ( WP 132 f238r°)
- "lieven haghens heeft doen vbieden den wech en zyne bocht tavermate clays de lettere...goet aen zyn stede...hy zyn beesten hoeden oft dat hy zekers zal doen voor zyn vruchten"
- "zegher de vema heer ghecalengeert ond jan haghens en jan vande meere zulck goet als zy zaude moghen doen doyrs van gheert de vman" (21/09/1563)
- "
jan haghens ten laste vanden zekere tandere tyden ghedaen bij gillis van dame...vachtert van twee jaere dlasten vschaere den viiien van marte XV LXII"
- "lieven haghens fs gillijs mackt heesch inden name van gheeroine zyne dochter (g)...met clachten ten laste van pr bontinck fs prs"
- "de zake tusschen adryan haghens en lauw de vyldere tsamen hrs ten laste van gillis van meygro"
- "pauwels haghens als vocht van weezen van gillis den meester" (1564)
- "den zelven hr (de baljuw) up tgoet vcocht by pieryne haghens copman adryan van ename"                

(g) Kerkrekening 118 f6r° (1625)?


98: 1585-1595

- "jacob haghins als voocht van weezen achterbleven ln haghens maect heesch met een wettel saerthere (charter) ten laste van zekere ghedaen by gs van ackere" (f4r° Tak 2)
- "
jan bauwens fs prs als voocht van weezen van jan haghens tot laste van jacob roegiers"
(f5v°)
- "de zake tusschen jacob haghins als voocht van zyne zusters en...hebben van jan haghens hre met een wettel saerthere ten laste van zekere ghedaen by gs van ackere" (f17r° cf. f4r°)
- "jan denijs maect heesch ten laste van pr van ackere in huwel hebbende anna vhulst we achter bleven jan haghens"
- "pr salomon en pieryne haghens" (f109r°)
- "jacob haghens over hem zelven en als voocht van weezen loy alleman maect heesch ten laste van we gs van velde"
(f162v° Tak 2)
- "de zake tusschen jacob haghens als leste verhoogher van een stuck lants ghenaempt de roote...en vervolghen van erffenisse van zelven goede v staet by...tgecalenghiert" (f?)
- "jacob haghens ver...t erffenisse en goede van we gs van velde" (f184r°)
- willem bontinck dient een klacht in tegen adrian haghens en barbara vermeere
- "de zelven [de kerkmeesters] maken heesch met...rente van...ten laste van ln haghens fs jans sprekend up een dacht mersch ghenaempt davermate noort cômen aenden kerckackere. heeschere...van V jaeren leste up vzouck en als vooren" (f198v° - november 1588)
- "joos de smet fs jan heeft beclaght het goet vcocht bij leen groot...aen we wm haghens...den viie september" (f? zonder jaartal)
- "pr dierick heeft wettel ghenaest de...wezen ten huyze adriaen haghens (f? 07/10/1586)

99: 1613-1631

- "de zaecke...tusschen jacob haghens en dhoirs jacob bauwes" (27/10/1613)
- "den bailliu inden naem van heere ...in gheschrifte tot laste van jan haghens raveschoot" (27/04/1613)
- "de sake...tusschen lieven haghens als voocht van weesen jacob schaepme...olivier van peteghem...voor recht te doene ten principaele beede partyen te compaereren voor schepenen" (18/12/1614) ( wett. pass. 134 f107r°)
- "jan haghens heiligegeestme (i) maeckt heesch in gheschrifte tot laste van adriaen schatteman" (05/06/1614)
- "jan haghens (i*) up raveschoot is voocht bedeghen van weesen jacob schaepmr" (05/05/1616)

(i) stam-overgrootvader Jan? ( Tak 1 (e
(i*) hij werd voogd na het overlijden van zijn broer Livinus ( Tak 4) in 1615. Zie ook het kerkarchief 462.

- "andries verlee als voochd van gillis rooms maeckt heesch in gheschrifte tot laste van laurs haghens en syn goedyn" (29/12/1617)
- "adriaen haghens maekt heesch in gheschrifte tot laste van jan pauwels" (11/01/1619)
- "jacob haghens is voocht bedeghen van weesen achterbleven jan schepens" (07/06/1619) ( wp 137/f74r° - Overige koppels)
- "jan vwilghen es voocht bedeghen van weesen elisabeth haghens" (21/11/1619)
- "jan haghens fs jacobs maekt heesch in gheschrifte tot laste van adriaen de brauwere" (07/04/1620)
- "jacob haghens en pr de baere zyn wettel voochden bedeghen van weesen jan de baere" (21/05/1620 Tak 2 (b)

100: 1632-1642

- "maeyken andries maeckt heesch tot laste van pieter haghens fs lns" ivm een niet-afgeloste lening (15/12/1632)
- "de zaeke tusschen hubrecht vaillant ontfangher van venditie (openbare verkoop) ten sterfhuyse van we ln haghens" ( Tak 4) contra Jan Gheensins (juli 1633 - reeds vermeld in juli 1632)
- "guillaem drieghe hrs in gheschrifte tot laste van pieter haghens" (f 46r° mei 1634) ( De Raad van Vlaanderen)
- "jan haghens en adrianus van abbeele hebben wettel heurl eedt ghedaen en voochden bedeghen der weezen mayken haghens...ln van abbeele" (f49v° 06/04/1634 Tak 2 (b)
-
"lieven de gelder en jan haghens deelvoochd metsg lieven de gheldere wettel voochden bedeghen van weesen achter bleven jan de geldere" (f64r° 29/03/1635)
- "jacob haghens maeckt heesch in gheschrifte tot afstant van goede ten laste van jan geensins" (12/01/1638)
- "jacob haghens fs lieven maeckt heesch in gheschrifte tot laste van michiel temmerman...den heesch overbroght met den cavelbrief, den vw (verweerder) in opositie vsouckt copie den XXIII feb 1638" ( Tak 5 (c)
- "jacques jan en pieter van aerde fs ln macken heesch in gheschrifte tot laste van willem bracke in huwel hebbende pierijnten haeghens, mitsgs janneken haeghens fa lns hoors van beatrise van aerde" (07/06/1639 Tak 4)

101: 1644-1651

- "de saeke dienende tusschen pr vbrugghen hr tot laste van adriaen haghens" (f5r° 22/07/1644)
- "de saeke dienende tusschen de selv hr tot laste van jan haghens staet die saeke gheordonneert dhoirs en we te doen...tot aenveerden...van saeke den XI january 1645" (f19r° Tak 1 de stam-overgrootouders)
- "de saeke dienende tusschen jan jacob en pr van haerde hrs tot laste van willem bracke lieven haghens met consorten vrs...den viii 9ber 1645 is ghecompareerd adriaen baert thuwel hebben livijne haghens,...vclaert van gheenen cavelbrief te weten, noch den selv nooyt ghesien thebben, noch syn schoonmoeder (Beatrix Van Aerde Tak 4) daer van noyt hooren segghen noch spreken hebben". Nadien verklaarden Willem Bracke gehuwd met Petronella Haghens en Livinus Haghens hetzelfde (f83v°)
- "joos van vaet mackt heesch tot laste van jacques haghens fs jans ( Tak 1)" (f98r° 22/02/1646)
- "den selv in desen qualiteyt (ontfangher van aermen) tot laste van we en hoirs jan haghens raffeschoot" (f100r° 08/03/1646)
- "joos schaepmr fs bauwens maeckt heesch tot laste van jans haghens fs lns" (f114r° 17/05/1646)


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalken in de 'slaepere' van de abdij van Roosenberg (1466)

Bronnenmateriaal in verband met Kalken vóór 1500 is schaars. Immers, poorters- [1] of baljuwsrekeningen [2], of naamlijsten met weerbare mannen [3] uit die periode zijn ofwel onbestaand, of gewoonweg verdwenen. E. BALTHAU publiceerde reeds een reeks artikelen in Castellum over hoofdcijnsplichtigen [4] van de Gentse Sint-Pieters- en Sint-Baafsabdijen te Kalken & Laarne in de dertiende/veertiende eeuw.

[1] Van het Latijnse portus: haven. Burgers met voorrechten op fiscaal-, rechterlijk-, economisch en politiek vlak binnen de middeleeuwse stadsmuren. In Vlaanderen gaan sommige rekeningen terug tot de 13de eeuw: Brugge (1281), Pamele-Oudenaarde (1291) en Ieper (1297).

[2] Van bepaalde dorpen en steden uit het Land van Dendermonde zijn wel nog rekeningen bewaard in het Brusselse ARA, Archief Rekenkamer, nrs. 14355-14363. 

** UPDATE ** De Kalkense baljuwsrekeningen zijn wel vanaf 1500 bewaard in het Familiefonds de Merode Westerloo (ARA, Brussel) ( ).

[3] Militielijst van volwassen mannen, burgerwachten die ten tijde van oorlog moesten optrekken met hun eigen wapens. Het handschrift van Jan de Neve, griffier van het Land van Waas (1561) maakt wel melding van een lijst uit 1552 met 97 weerbare mannen in Kalken, en Laarne (F. MICHEM, Het Land van Dendermonde omstreeks 1560, Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, derde reeks, deel 4, pp. 297-98). Keizer Karel V voerde in 1552-1553 een militaire campagne tegen Hendrik II van Frankrijk. Zijn zus Maria van Hongarije, landvoogdes der Nederlanden, liet daarom de lijsten aanleggen. 

In de haardentelling van 1469 voor Kalken / Lichtervelde staan geen namen vermeld, enkel het aantal van 223 huisgezinnen, waarvan er maar liefst 73 arm waren. In opdracht van de Rijselse Rekenkamer werden overal tellingen uitgevoerd, en op basis van het bewonersaantal werd dan het aandeel berekend dat elk dorp moest ophoesten in een globale belasting. Enkele lijsten bevatten wel de naam van het gezinshoofd.

[4] Jaargang XIV, nr. 4, 1977, pp. 3-30; jg. XV, nr. 3, 1998, pp. 3-38; jg. XXVI, nr. 4, 2009, pp. 9-72; Een vijftiende-eeuwse renterol van de Tafel van de Heilige Geest van de Sint-Denijs parochie van Kalken, jg. XXV, nr. 2, 2008, pp. 5-25 ( Aanbevolen lectuur).

Hierna volgt een nieuwe bijdrage om deze leemte op te vullen (met dank à E. BALTHAU voor de correcties). De abdij van Roosenberg te Waasmunster bezat in het midden van de 16de eeuw een omvangrijk archief over haar grondbezittingen in het huidige Zeeuws- en Oost-Vlaanderen. Een aantal stukken werd echter steeds slechter leesbaar en moest ontcijferd en overgeschreven worden. In 1548 werd deze opdracht toevertrouwd aan Jan Wittock, priester en kapelaan te Sint-Niklaas. Pas in 1557, 1 jaar na zijn dood, was de slaepere afgewerkt. [5] Het woord duidt hier op een boek dat niet telkens bijgewerkt moet worden.

Het lijvig register met genummerde folio's werd opgesteld in een sierlijk handschrift met rode kapitalen (beginletters) door Anna de Sorie, een Gentse zuster. Het beschrijft alle eigendommen, renten [6] en tienden [7], waarbij elk perceel wordt aangeduid met de oppervlakte, de namen van leenmannen of pachters en de aangrenzende buren. Soms worden de (groot)vader of partner vernoemd, wat voor genealogen natuurlijk interessant is.


[5] Voor meer informatie: http://home.scarlet.be/abdij.roosenberg/geschiedenis/rottier-slaper.html.
[6]  "Overeenkomst waarbij, tegen een ineens ter beschikking gesteld bedrag (meestal verzekerd op een bepaald onroerend goed) een periodieke  uitkering (in geld of in voortbrengselen) wordt bedongen" (Woordenboek der Nederlandsche Taal). Zie http://gtb.inl.nl/.

[7] De inning gebeurde aanvankelijk in natura, waarbij een 1/10e van de oogst werd opgehaald. Later werd dit recht dikwijls verpacht en voldaan in klinkende munt.


Ik bestelde online een CD-Rom van H. ROTTIER & A. TRUYMAN, VVF-Land van Waas (2006), met digitale fotografie van het volledige register en een index op de vermelde familienamen, zonder enige naamgenoten. In folio's 161-162 komt Kalken aan bod (Laarne komt er niet in voor). Het manuscript geeft letterlijk weer wat in 1511 de baljuw en schepenen lieten optekenen in een charter met daarin de tekst van een origineel charter van 1466 (datering na omzetting van de Paasstijl naar onze huidige jaarrekening - cf. https://nl.wikipedia.org/wiki/Jaarstijl). Na verloop van tijd was het charter zodanig slecht leesbaar dat, na controle van de zegels en het vaststellen van de authenticiteit, een afschrift werd gemaakt dat eraan werd gehecht, een zgn. vidimus (cf. RAG, Inventaris van het archief van de Abdij van Roosenberg te Waasmunster (1258-1994), nr. 642: Voor baljuw en schepenen te Kalken, Pieter Oesterlinck en zijn echtgenote Celie Bontincx, en Jan vanden Velde genoemd "de Duutsche" en zijn echtgenote Katheline vanden Herweghe aan Jacoppe van Geetbrucghe en zijn echtgenote Mergriete 's Coninx, bezet op goederen te Kalken. Met afschrift. 1466, 1747, 1 charter en 1 stuk).


De geannoteerde transcriptie telt een 44-tal persoonsnamen, waarvan 4 koppels plus 2 bijnamen. Wellicht gaat het in de meeste gevallen om Kalkenaren, al kunnen sommige eigenaars / pachters van buiten de parochie afkomstig zijn. Bontinck, Haenken, Van Damme, Van Eesvelde en Van Herweghe komen in elk geval reeds voor op oudere lijsten van Kalkense hoofdcijnsplichtigen uit de 14de eeuw. Ook 1 perceel wordt bij naam genoemd.   


Vooraf wat duiding: zonder bankinstellingen voor kredietverstrekking op het platteland, gingen particulieren een lening aan bij vermogende derden, bijv. voor de aankoop van onroerend goed dat meteen werd gehypothekeerd als onderpand (bezette rente). Bij een onbezette lening sprak men van een 'obligatie'. Op de jaarlijkse vervaldag moest de schuldenaar (verkoper) contractueel een intrest betalen aan de schuldeiser (koper) (bijv. de penninck 20 = 5%). Dit systeem was in principe eeuwigdurend en erfelijk, dwz. zolang de hoofdsom (principael) niet volledig was terugbetaald, ging deze verplichting over op de volgende generaties. Zo zijn termijnen bekend van meer dan honderd jaar. 

Indien het contract niet werd gerespecteerd, kon het goed worden aangeslagen en openbaar verkocht. Schuldeisers en hun erfgenamen konden de hoofdsom niet terugeisen, maar wel de rechten doorverkopen of bij leven of testamentair schenken (bijv. aan de Kerk in ruil voor het jaarlijks opdragen van een herdenkingsmis). Om rechtsgeldig te zijn werden de overeenkomsten geregistreerd in de schepenboeken (Arrow Wettelijke passeringen).


Elke religieuze diende een soort bruidsschat mee te brengen bij haar intrede. Hier schonk Lysbette VAN HENDE een jaarlijkse som geld die haar toekwam. Oorspronkelijk verkregen 2 koppels in 1466 een lening met gronden als onderpand, die toen aangekocht werden of reeds in hun bezit waren. Bij laattijdige betaling mochten de schuldeisers veertien dagen lang dagelijks 2 groten extra aanrekenen. Indien daarna nog niet betaald was, konden ze de onroerende goederen laten aanslaan. Later ging de verplichting over op anderen. De ene helft werd na een proces vervallen verklaard, het kapitaal van de andere helft werd pas volledig afgelost in 1686, meer dan 2 eeuwen later.


3ogtcrt7gz9oj


Folio 161 recto
                                                            "Calckene                                                  CLXI

 

Calckene in dese prochie hebben wy thien scell(inghen) [8] gro(te)n tj(ae)rs [9] erff(e)l(icke) rente. ons toeco(m)mende van joncvr(auw)e lysbette van hende fa joos onse religieuse. Danof dat wi hebben eene(n) ouden saertere [10] zeer duustere en(de) onleselick inden datu(m) van den jare ons heeren alsmen screef duust vierhondert viven zestich den xxiten dach van laumaent [11]. Den welkcken saertere es gherenoveert en(de) v(er)nieut ano duust vyf hond(er)t en(de) elleve de xxvije. dach van hoymae(n)t [12]. welcken saertere es ghescre(ve)n in franchin [13] seer scoon claer en(de) vulmaect en(de)met vijf groen wassen zeghelen gheseghelt en aenden ouden saertere ghehecht beghi(n)nende aldus ·//.

Wy lieven vanden neste [14] bailliu en wettelick maendere [15] va(n) den edelen en weerden heere me(ssi)r(e) [16] adriaen vilain [17] heere va(n) raesseghen van calckene en(de) van sent janssteene van sijnder prochie en(de) vierschaere [18] van calckene met dies daer toe behoort. jacob de gheest jan braecke jacob douwe. en(de) jooris dierix scepenen van voors(eijde) prochie en(de) vierscaere van calckene. Doen te wetene allen deghenen die dese [...] sullen sien ofte hooren lesen Dat wij up den dach van heden date deser hebben ghesien en(de) ghevisenteert eene(n) wettelicken saertere in parchiemine [19] beseghelt in groene(n) wasse met dobbelen steerten metten zeghelen van wylent jan vanden broucke bailliu in dien tydt en(de) wettelick maendere me(ssi)r(e) vrauwen Anthonine van massemme [20] van haren heerscepe [21] en(de) vierscaere vander prochie van calckene pieter bonti(n)ck claes ghelgroet [19bis]. pieter de wilde. gillijs vromont jooris zoys gillijs van eesevelde. en(de) jan haenken als scepenen in die(nen) tydt vander voors(eijde) vierscaere inden datu(m) vanden jare ons heeren dusentich vierhondert en(de) vivenzestich den xxiten dach van laumaendt den welcken saertere wij saghen vonden en(de) lieten gans gave. en(de) onghecasseert sonder eeneghe vitieuse rasuere [22] vut ghedaen alleenlick dat den zeghele vanden vanden voors(eijde) bailliu by oudtheden ofte quade bewarenessen ghecorru(m)peert en(de) af ghebrocken was van welcken wettelicken saertere dinhoudt hier naer volght en(de) gheincorporeert staet van woorde te woorde luden aldus

Wij jan vanden broucke bailliu ettc mentioneren(de) de selven saertere hoe dat voor heere en(de) wette [23] voorscreve(ne) co(m)men en(de) ghecompareert zij(n) in properen persoone pieter oosterlinck en(de) celie bontincx zyn wettelick ghetraude wijf. jan vanden velde [24] dieme heet duijtsche. en(de) kateline van heerweghe  zij wettelick ghetraude wijf. en(de)  hebben aldaer verkent by haeren v... en danck en(de) goets moet wille. dat sij hebbe(n) vercocht. wel en redelicke jacoppe van gheetbrugghe en(de) margriete sconincx zinen wettelicke ghetraude wijve thien sc(ellinghen)"

 

[8] Schellingen: oude munteenheid.

[9] Jaarlijks.

[10] Charter: akte bekrachtigd met zegel(s).

[11] 21/01/1466 volgens de huidige tijdrekening, niet 1465 (zie hoger). De lau(w)maand is januari.

[12] 27/07/1511. De hooimaand is juli.

[13] FRONCIN, -chin, frochin, franchin: espèce de parchemin français (Frans perkament). Zie www.lexilogos.com/etymologie.htm

[14] Genoemd als baljuw vanaf 1505, Jan van den broucke vanaf 1464 Kalkense baljuws (14de-18de eeuw). 

[15] Plaatselijke vertegenwoordiger.

[16] Edele Heer/Vrouw.

[17] Zoon van Maarten Vilain van Gent en Anthonia van Massemen (1490-1532) (cf. noot 20).

[18] Latere toevoeging in de rechtermarge (cf. noot 34). De vierschaar was de schepenbank, die meestal met 7 zetelden.

[19] Perkament.

[19bis] Het Algemeen Familiefonds deel I, 1.

[20] Dochter van Jan van Massemen en Adriana de Cabillau. Via haar huwelijk met Maarten Vilain van Gent kwam Kalken in het bezit van het stamhuis der Vilains ( De Bourgondische Rekenkamer). De vermelde schepenen komen allemaal voor als haar leenhouders te Kalken in de leenboeken v/h Leenhof van Dendermonde van 1469 & 1473 (ARA, Archief van de Rekenkamer, nrs. 1101 & 1102).

[21] Heerschap, ook heerlijkheid genoemd: het gebied van de Heer of Vrouw waarover zij gezag uitoefenden. 

[22] Betekent hier zoveel als gaaf, zonder weggescheurde stukken.

[23] Het plaatselijk bestuur.

[24] "Jehan vanden Velde alias de Duutsche en tient ung fief contenant une mesure appelle ghemet" (ARA, Archief van de Rekenkamer, nr. 1102, Register v/h Leenhof van Dendermonde, 1473. Een Johan vanden velde is in 1469 eigenaar van de heerlijkheid Raveschoot, gelegen net boven Kalken (ARA, Archief van de Rekenkamer, nr. 1101, Register v/h leenhof van Dendermonde, 1469, p. 95).  

Folio 161 verso

                                                                              "Erff(e)l(icker) rente In

 

gro(te)n tj(ae)rs vlaemscher munten eeuwelicker en(de) erffelicker rente den selven coop ghedaen sijn om een seker so(m)me van pen. Wanof de vercoopers kenden hemliede wel vernoucht En(de) hebben dese thien scellin(ghen) gro(te)n tj(ae)rs erff(e)l(icker) rente besedt bepandt en(de) versekert up dese naervolghen(de) partheelen [25] van erfven Te wetene eerst pieter oosterlinck en(de) cecilie bontincx zyn wettelick ghetraude wijf hebben besedt de vijf scell(inghen) gro(te)n tj(ae)rs eeuwelick en erff(e)l(icken) renten. over de helft vanden thien scell(inghen) gro(te)n tj(ae)rs voorscre(ve)n up haerl(ieder) hofstede te calckene groot vijf hondert roeden hauden(de) va(n) me(ssi)r(e) vrauwen van calckene voors(eijt) met acht 8 par(isis) [26] haerder heerlicker renten daer vut gaende sonder meer co(m)mers.

Oostwaert es ghelandt de weduwe van gillis oosterlinghe westwaert dhoir van janne den houwen. noortwaert jan de cupere zuidwaert dhoir van bouden spare En(de) jan vanden velde die men heet duutsche. en(de) katheline van heerweghe zij(nen) wettelick ghetraude wyf voors(eijt) hebben besedt de vijf scell(inghen) gro(te)n tj(ae)rs vlaemscher munte erff(e)l(icken) renten over dander helft vande voorn(oemde) x scell(inghen) gro(te)n tj(ae)rs up huerl(ieder) vorsten ackere in Calckene gheheeten in delsschoot groot zes vaetsaet [27] houden(de) van me(ssi)r(e) vrouwen van Calckene. met xx 8 par(isis) haerder heerl(icke) renten jaerlicx daer vutgaende sonder meer co(m)mers Oostwaert es ghelandt cornelis van eesvelde. westwaert jan vanden velde. noortwaert gillys vromont. Zuudtwaert neuen tstraetken en(de) dese rente sullen de voors(eijde) comparante(n) betalen telcken veerthienden dach in laumaent eeuwelick en(de) erff(e)l(ick) gheduerende. met zulcken ghelde als telcken daghe ganck en(de) cours hebben sal in Vlaenderen En(de) waert dat deze voors(eijde) vercoopers haerl(ieder) hoirs en(de) naerco(m)melinghe [28] alle jare niet en betalen so vermach jacop van gheetbrugghe en(de) margriete sconincx zij(nen) wettelick wijf haerl(ieder) hoirs en(de) naerco(m)mers. legghen haerl(ieder) theere ten twee gro(te)n sdaechs. veerthien nacht lanck ghedueren(de) en(de) die vertheeren ofte doen verteeren. hoe en(de) waer zij wilden. en(de) by wien dat zy wilden. onghemindert den principale erff(e)l(icke) rente voors(eijt) En(de) indien sy thenden va(n) den veerthien nachten niet vernoucht en werden [29] so souden sy den voors(eijde) panden erff(e)l(ick) af winnen [30]. en(de) haerlier handt aenslaen [31] by heere en(de) wette. naer recht. wedt. zede. costume. en(de) usagie [32] vanden vierscaeren voors(eijt)             Doriginael es ghesegheldt met vijf groen wassen zeghelen en(de) ghescreve(ne) in franchin als bove(n) ·//.

 

Ian bracke janss(one) dieme heet naeldeken wonen(de) inde

bontincstrate te Calckene ghelt tj(ae)rs erff(e)l(ick) deerste                       .V. scell(inghen) gr(oten)” [33]                              

 

Folio 162 recto

"Calckene                                                  CLXII

 

Besedt up den eersten onderpandt vanden voorscreve(ne) saertere. groot zyn(de) vijf hondert roeden plach te syne een hofstede handhovenen Oost lancx der beken adriaen de meestere, zuut jan coppeians. noortoost jan schepens met eender hofstede noortwest tsheeren strate .//·

De kinderen van joos van rooten, co(m)mende vut ex patre joos roten vut pieter van rooten ·//. Betalen tjiaers erffelick dander                                                                                                    vijf scell(inghen) gro(te)n [34]

Besedt up den tweede onderpandt te weten up een stick lants groot zes vaetsaet luttel mi(n) ofte meer gheleghen in delsschoot landen(de) Oost lieven van waes. en(de) de weduwe en(de) dhoirs van jan de scaepmeestere zuudt kateline van wesemale dwijf van pieter veerman met jacop van da(m)me. en(de) de selve kindere(n) joos verrooten [35] noort eene(n) slachbosch toe behooren(de) jan haenken Tgaet beede te wette ter vierscaren va(n) Calckene ·//."

[25] Perceel.
[26] Oude geldeenheid: Parijse ponden.

[27] Oude landmaat. Hier ca. 47 are (de exacte afmetingen varieerden sterk per streek).

[28] De kinderen als erfgenamen (Eng. heirs) en daaropvolgende generaties.

[29] In gangbare munt betaald worden.

[30] In het bezit krijgen.

[31] Beslag laten leggen op alle goederen indien de verplichtingen niet worden nagekomen.

[32] Gewoonterecht en gebruiken.

[33] Latere toevoeging in de linkermarge in hetzelfde handschrift als noot 34: "na over de vijf schellingen in texte vermelt is proces geintenseert geweest en(de) alsoo bij sententie quaet verclaert de voors(eijde) vijf schellingen dus de selve te niette".

[34] Latere toevoeging in de rechtermarge: "Dese vijf schellingen sijn gelost 1686"
[35] In deze korte passage treffen we driemaal een verschillende spelling aan van de familienaam!


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naamgenoten in 'Calcken door de eeuwen heen' (C. DAUWE)
Ongetwijfeld één de belangrijkste werken voor eenieder die interesse heeft in de plaatselijke geschiedenis, is Calcken door de eeuwen heen, historische bijdragen getrokken uit de archieven der gemeente van Cyriel DAUWE (1908). Deze publicatie verscheen oorspronkelijk als periodieke bijdragen in 'De Scheldegalm, Wekelijksch Aankondigingsblad voor Calcken en omliggende gemeenten', en werd later gebundeld. Het is hier in te kijken en/of te downloaden.

c1

(de aandachtige lezer zal merken dat de 
zetduivel toesloeg: het eerste woord in
de titel is GALCKEN ipv CALCKEN !)

Uit zijn woord van toelichting: "Deels in eene ontredderde, vervallene kas verborgen, deels in eene bonte mengeling opengespreid lag, op den zolder van ons eeuwenoude Schepenhuis, gansch eene vracht dik bestovene, onzindelijke papieren en perkamenten: het achtergebleven overschot van ons naar Gent gevoerde Gemeentearchief. Niemand stelde eenig belang in deze verwaarloosde verlatene handvesten, toen het ons gegund werd er een kijkje in te nemen en, tot onze innige voldoening, ontdekten wij er eene milde bron van allerlei wetenswaardigheden nopens het verledene onzer dierbare geboorteplaats, ons was het gejond eenen blik te werpen in "CALCKEN DOOR DE EEUWEN HEEN!" Met voorliefde hebben wij maanden, ja, jaren gearbeid om, uit deze vergetene en bijkans onleesbare oorkonden (zonder ook maar iets aan de spelling of den schrijftrant te veranderen) in gewone letter over te schrijven al het meldenswaardige dat wij er aantroffen, niet alleenlijk wat de gemeentezaken maar tevens wat den huizelijken haard aangaat".

Er komen 8 naamgenoten in voor. In chronologische volgorde:

1. schepenakte: "Adrian Haghens fs Jans heeft ghecocht jeghens Lieven Van Berlaere ende Ghertruyt De Wilde, zijne huysvrouw huerlieder behuysde stede zo die ghestan ende gheleghen is est (aard) vast en naghelvast ghenampt de "Biest" groot in erven ontrent vier ghemeten (1200 roeden) en dat om de zomme van 36 ponden (a) groote (fr. 381.68) vrij ghelt danof deen heelft ofte ontrent ressorteert te Wettere ende is behoorelick ghegoet en gheherft den 16 December 1558" (p. 328).
De verkopers stelden hem later in gebreke wegens wanbetaling: "ghehoort voor ons...adryaen haghens hoe dat hy jeghens lieven van berlare coght ende in erven ghedan is van zynen stede ter biest" (Ferieboek Kalken XXe Penningkohieren f46r°/Kerkarchief 462 f6r°). 
Het betreft Adrianus, een zoon van Joannes daude x Petronella BONTINCK, mijn stamoud-ouders ( Generatie II).

2. erfboek: "Dits ghedaen present Michiel Wemaes bailliu, Joos Van de Meere, Jan Haghens, Pr Bontinck, Jacob Van Meygro, actum op den 14 van Octobere 1562" (p. 107).

3. openbare verkoop van akkergrond op 26/11/1649 in een herberg: "op den hoeck van Raveschoot", "Dit is aldus ghedaen present Lieven Van Doorslaer, Adriaen Stevens ende Lauwereys Haeghens" (p. 53). Er is slechts 1 kandidaat: Kalken =21/03/1610 HAGENS, Laurentius, zoon van Livinus en N, N.

4. schepenakte: "Aldus wettelijck verkent ende ghepasseerd ter manynghe van Gillis De Vylder, Baillu, ende vonnesse van Pieter Scheere ende Laureys Hagens mannen van leene van den voornoemden leenhove. Actum desen 11 July 1663" (p. 91) (bedoeld wordt hier Raveschoot). Zie mogelijk ook 3

5. een verklaring van 25/01/1730 vermeldt naast toenmalig burgemeester Jacques Colman ook ene Lieven Haeghens (p. 238). 

6. wettelijke passering van 28/02/1730: "Adriaen haeghens als hoir ten sterfhuyse van Livyne Van Aerde weduwe van Jacobus De Veirman" (p.57)
( De Raad van Vlaanderen (g))

7. "Een geboren Calckenaar, Pieter Haeghens, Jacobs zoon, koetsier" anno 1732 (p. 78). Er zijn 2 kandidaten:
°=24/09/1697 HAEGENS Petrus fs. Jacobus x Elisabetha Matthijs. Hij stierf op 04/07/1773 en was gehuwd met Maria Lammens ( Tak 5).
°18/12/1699 HAEGENS Petrus fs. Jacobus x Joanna De Wilde ( Tak 2).

8. een jarenlang rechtsgeding (a) dat pastoor Bagenrieux in 1732 opstartte: "Om eene even onnoozele reden vervolgde deze procesminnende pastoor jaren lang eene arme, maar bekwame schoolmeesteres, genaamd Pieternelle Haeghens (b), alhoewel zij, volgens de wetten van dien tijd, volkomen in regel was en dit alleenlijk omdat zij van hem de toestemming niet had om school te houden; toestemming welke zij in het geheel niet nodig had [...] Om de kosten van zijn proces te dekken liet hij de baljuw beslag leggen op haar huis en erf in de Vromondstraat. Zijne aanklachten hadden geen rede van bestaan want, eer hij de eerste indiende, was Pieternelle fa Lievens reeds met de plakkaten (c) in regel" (p. 233, 244, 375-377).


(a) er bestaat hiervan ook een dossier in het ARA te Brussel dat nog niet werd geconsulteerd: Grand Conseil des Pays-Bas à Malines. Procès. Appels de Flandre. Clergé, 65 Jacobus (Jacques) Bagenrieux, curé de la paroisse de Kalken ("Calcken") (Pays de Termonde) (suppliant) c. Petronelle Haeghen (sic) et Mattheus Janssens, bailli de Kalken (rescribents). Admission d'une maîtresse d'école à Kalken 1732-1737. 

(b) mogelijks Petronilla, dochter van Livinus x Maria PAUWELS (°27/10/1701 PR Kalken Tak 2).
(c) gedrukte voorschriften, soms opgehangen of voorgelezen in de kerk.

"Bij de stukken, welke wij reeds mede deelden, waren er een aantal anderen gevoegd allen ten voordele, zoals eene verklaring van 50 deftige inwoners waarin zij betoogen dat "Petronelle Haeghens beth of ontrent de acht jaeren alhier heeft schoolmeesteresse geweest ende dat sij geduerende dien tijdt in de selve fonctie haar eerlijck heeft gequeten met lof van eenieder als seer neerstigh ende bequaem".


Hij bleef haar echter vervolgen "zoodat zij weinig bemiddeld zijnde, haar wenden moest tot de broederschap van den H. Ivo, een genootschap van rechtsgeleerden ingericht tot verdediging der belangen van behoeftige lieden (d)".

(d) deze confrerie werd opgericht in de Gentse Sint-Michielskerk: "Broederscbap van den Heyligen Ivo der Rechtsgeleerde ende Practizienen algemeenen Patroon, tot meerder iever, ende luyfter van de Juftitie, mitsgaders befchermìnge van de Aerme, Weduwen, Weefen, Gevangene, ende ander gebrekelicke persoonen, in de Parochiale Kercke van den H. Arts-Engel Michaël binnen de Stad Gend ingestelt op den Feestdag van den zelven Heyligen, den 19. Meye 1677, ende by de Majefteyt geconfirmeert den 24. Maerte 1684" (Eerste deel van den zesden placcaert-boeck van Vlaenderen, red. J.B. SERRUYS, Gent, 1786, p. 235).
"in de loop van de middeleeuwen namen de advocaten naast Laurentius [...] stilaan ook de Bretoense heilige Ivo (1253-1303) als hun patroonheilige aan. Hij was priester, jurist en kerkelijk rechter. Ook hij verwierf de reputatie van vriend en weldoener van de armen. Hij werd gaandeweg de patroonheilige van alle juridische beroepen, meer bepaald van de advocaten" (De Balie van Brugge, A. VAN DEN ABEELE, Brugge, s.d., p.10).


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een 'caerte figùrative' van Kalken (1756)

Sinds augustus 2015 zijn via www.cartesius.be gedigitaliseerde oude kaarten, plattegronden, schetsen van abdijen, kloosters, kadastrale POPP-kaarten en luchtfoto's gratis te consulteren. Selecteer het gebied en de periode, en de zoekmachine projecteert alle oude kaarten, waarop men via hoge-resolutie scans kan inzoomen. Het aanbod wordt regelmatig uitgebreid.

Zo vond ik een ingekleurde kaart van Kalken uit 1756 (a). De begeleidende tekst in de cartouche (b) onderaan luidt: "Caerte figùrative (a) verthoonende alle de gronden van eenen heerelycken rente bouck toebehoorende d'heer ende meester Jan Bapt. De Block Adt inden raede van Vlaenderen, hem bestreckende binnen de prochie van Calcken, Schellebelle, ende Wettere (c), [...] my toorconden sevensten Xbre 1756 =  Carolus Benthuys (d) ="

(a)   Het RAG kocht deze aan in 1921 op een openbare veiling. Bekijk het origineel in detail op: http://search.arch.be/imageserver/topview.php?FIF=514/514_0549_000/514_0549_000_02080_000/514_0549_000_02080_000_0_0001.jp2. Zie ook de kaart van 1583 bij Het Quoteboek van 1636.

(b)  Sierkader rondom de tekst.

(c)  Aangezien de kaart op schaal is getekend, staan gronden in Schellebelle & Wetteren in aparte kaders bovenaan rechts. Zuid-Noord en West-Oost zijn omgewisseld, zoals toen gebruikelijk was. De kaart staat dus op haar kop, waar we rekening moeten mee houden bij het bepalen van de ligging van de pachtgronden. Waarom ging de cartograaf zo te werk? In het verleden was de noordpool, poolster, of noord-zuid as voor de mensen niet bepalend, maar wel de oost-west as. Waar 's morgens de zon opkomt en 's avonds weer ondergaat bepaalde hun cultuur en zorgde in het dagelijks leven voor de belangrijkste oriëntatiepunten - www.noviomagus.info/windroos.htm

(d)  Carolus (Karel) BENTHUYS was een "gesworen lantmeter tot exercitie van dien gheadmitteerd bij hooghe ende moghende heeren vanden raede in Vlaenderen". Ook zijn vader Filips, broer Philippus Jacobus en zoon François waren landmeters. Over deze familie: J.   BUNTINX, 'Filips Benthuys en zijn straat', Heemkundig Nieuws,  jg. 10, nr. 5/1982, pp. 6-8

 

fg

Benoemde percelen / wijken: Assels - Beirgelen & Bergh Stopel wijck (Wetteren) - Boterhouck - Coorendonck - De Meersbocht - De Stockten - De Taerwelanden - De Voorde bochten - De Wildernisse - Den Aerdt (e) - Den Buysbocht - Den Cruysenacker - Den Ghemeenen Brouck meirsch (f) - Den Ham - Den Quathouck - Den Waùbocht - ('t) Eesvelde - Het Muyken - Het Rot - Kerckacker - Meulencauter - Meulen meirsch (f) - Pennemansacker (g) - Sauwerstatje - Schoore meirsch (f).

(e) Aarden kade op het einde van de Kalkenvaart (zie lager). Het recht om het aertgeld te innen werd verpacht, een belasting voor het aanleggen van de scheepjes en het laden en lossen van goederen door niet-Kalkenaren. Figuratieve kaart van Kalken (1583).
(f) "uitgestrekte grasvlakte, die geheel onze zuidergrens bedekkende, sinds eeuwen gekend is als Broek-, Meulen- en Schoormeersch en waarvoor bijna ieder onderdeel, bijkans elk afzonderlijk partij eenen eigen naam heeft, gelijk ons de oudste erfboeken vermelden"(C. DAUWE, Calcken door de eeuwen heen).
(g) De 'Pennemansbaan' verbindt nu de Zauwerstraat en de Vromondstraat.

Straatnamen: Belle straetjen - Biest straete - Calcken dorp - Cleenen heerwegh - Cortewegh straete - Drap straete - Fromon straete - Gaever straetjen - Heerwegh van Dendermonde naer Ghendt - Kerck straetjen - Mee(i)rsch straete - Neren Heerwegh - Sauwer straete - Sauwer straetjen - Schoor straete - Wettersche straete - Wildernis straetjen.

Waterwegen: Calckens vaerdeken (h) - Loop sloote

(h) "De vaart dezer gemeente, vroeger eene loopsloot of beek, waarover eene brug lag, om van den eenen meersch op den anderen te rijden, werd gedolven omtrent 1543" (DE POTTER & BROECKAERT). Deze verbinding tussen Kalken en de Schelde maakte niet alleen de aanvoer van goederen mogelijk, maar zorgde ook voor een betere afwatering in de regio. De vaart snijdt de Kalkense Meersen door, die een natuurlijk overstromingsgebied van de Schelde vormen.


ph79fhezzld9o

(bertolomeus haeghens staat tweemaal vermeld op de cruÿsen acker (rood omcirkeld) en jacobus haeghens
op de kerck acker. Het is niet zeker om wie het telkens gaat. Deze voornamen werden toen regelmatig als
 voornaam gegeven ( Generaties XV-VI (d))

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Figuratieve kaart van Kalken (1583)

Het loont soms om het zoekgebied wat uit te breiden: de "Figuratieve kaert van de prochien van Loochristi, Seveneecken, Overmeire en Destelberghe" (a)  van F.-B. HORENBAULT (b) uit het archief van het Gentse bisdom blijkt ook het naburige Oostacker, Calcken, Laren(e), Huesden, Exaerde en Lokeren te omvatten (RAG, Kaarten en Plannen, 368, anno 1583).

(a) Bekijk het origineel op Cartesius:

    

(b) Meer over deze man in R. VAN ELSLANDE en A. DE KRAKER, De familie Horenbault: renaissancekunstenaars en cartografen te Gent en daarbuiten (circa 1460 tot circa 1630), Jaarboek Oudheidkundige Kring "De Vier Ambachten", Hulst, 2004-2006, pp. 07-172.


paye2


Staan vermeld op de ingekleurde kaart: Paye (c) te Laren  op den heerwech naer Dendermonde - Den Aert (aanlegplaats op het einde van Kalkenvaart. Zie detail hieronder Een 'caerte figùrative' van Kalken (1756) - de bondynckstrate (Bontinckstraat) - de Scheestrate - de Drapstrate - de Somerstrate - de Schrijtstrate - de akkers Hufsevelt en Cootvelt.

(c) Volgens E. BALTHAU een samentrekking van P(riester)aye (pastorie), de naam voor een toenmalige herberg op de heerweg ter hoogte van de Rivierstraat. Zie ook "1702 Uittreksels uit het ferieboek van de schepenen van Laarne van 1606 tot 1626 betreffende zittingen ten huize van Jan Verbeke in de pape te Laarne, 1680" (E. BALTHAU, Voorlopige inventaris van het archief van de heren van Laarne, bewaard in het kasteel van Laarne, nrs. 1-1300, Laarne, 2017, p. 288). 


3mccxviu

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dorpsgeschiedenis - Ferrariskaart - Poppkaart

DORPSGESCHIEDENIS

De oudste vermeldingen van Kalken gaan terug tot 1170 en 1213 als Calkine. Later vindt men de vormen Kalkine, Calckene, Kalkene, Calcken en vanaf 1937 Kalken. De benaming vindt zijn oorsprong in het woord "kaleknion", wat zoveel betekent als nederzetting in een rivierbocht, hier de Schelde. Via aanhuwelijking verkreeg het stamhuis van de Vilains in de 15de eeuw de heerlijkheid van Kalken en behield die tot aan het einde van het Ancien Régime (1795).
Kalken stond onder het gezag van het Leenhof van Dendermonde en haar Hoofdschepenbank, de schakel tussen het dorpsbestuur en de overheid van het land. Het omvatte de heerlijkheid Kalken, het laatschap van Nonnenbos (Nieuwenbos, ten noorden op de wijk Beervelde) en de heerlijkheid van de Nieuwe Gaver (in het noordwesten). 

De eerste vermeldingen van Laarne stammen uit de 12de eeuw, Laren 1040, Lara 1120, en Larne 1213. Deze benamingen zijn ontleend aan het Germaanse "hlaeri" dat bosachtig, moerassig terrein betekent. Bij erfenis ging de heerlijkheid achtereenvolgens over in de families de Schoutheete, van Vilsteren en andere, om ten slotte in het bezit te komen van de graven de Ribeaucourt. Het kasteel is nu eigendom van de Vereniging van Historische Woonsteden van België. Laarne en deelgemeente Kalken fusioneerden in 1977.

FERRARIS-KAART

cns80c

(fragment van de topografische kaart 47 (Wetteren) uit de Ferraris-kaart (a). Ten noorden van de
toenmalige Dendermondsesteenweg lag de hofstede van stamoud-vader Jan HAGHENS daude 
in de Schriekstraat, waar ook latere generaties nog steeds woonden. Schriek zou 'bocht' betekenen)


a) op last van keizerin Maria Theresia en keizer Jozef II, leidde artillerie-generaal Graaf Joseph de Ferraris tussen 1771 en 1778 het opstellen van de Atlas van Gedetailleerde Kabinetskaarten van de Oostenrijkse Nederlanden, met in totaal 275 met de hand getekende en ingekleurde kaarten. “l'Ecole des mathématiques du corps d’artillerie des Pays-Bas autrichiens de Malines” noteerde elk gebouw, rivieren, bossen zelfs hagen, poelen of grachten, tot een galg toe. Men vindt er parochienamen en gehuchten die na de industriële revolutie de gemeentenamen worden. Daarbij zijn er 12 delen handgeschreven commentaar in het Frans, over het economisch en vooral militaire nut (bivak- en bevoorradingsplaatsen. (http://belgica.kbr.be/nl/coll/cp/cpFerraris_nl.html)

FERRARIS-DETAIL
(detail van de Schriekstraat op
de Ferrariskaart 
26 duidt op bebouwing - zie lager)

Begin 19de eeuw vinden we in de Schriekstraat de woning terug van oud-grootvader Livinus Franciscus HAEGHENS, omschreven als: "Art. 234, Haegens Livin François, Section E, N°30, maison, classe 6, 4 portes et fenêtres" in de Contribution Foncière: Matrice de Rôle de la Contribution Foncière et celle des Portes et Fenêtres de la Commune de Calcken rédigée en conformité des instructions sur le Cadastre (11/10/1819). Uit zijn SvG (12/02/1838): "eene behuysde beschuurde en bestalde zoo de zelve met alle hare batimenten drooge en groene catteylen gestaen en gelegen is te Calcken aen de Schriekstraet, zijnde eene twee woonste groot in erve twee hectaren tien centiaren palenden oost de weduwe d'heer Andries DeSmet, zuyd juffrouw de weduwe DeSmet, west het dreefken hiermede gaende ende noord de Schriekstraet".

POPP-KAART

40 jaar later woont zijn oudste zoon er, die de woning eind 1837 had geërfd na de verkaveling van de onroerende goederen met zijn broers en zussen. Uit de kadastrale legger ca. 1860: "Art. 1282, Haeghens Petrus-Joannes (wonende Kalken, landbouwer), Sectie E, Perceel 30b, huis, opp. 1 are, klasse 12 en Perceel 30a, huis, opp. 12 are 80 ca, klasse 8
(Kalken, Bebouwde percelen en hun eigenaars in 1819 en rond 1860, L. DE RUYVER, VVF-Gent/Digitaal Archief, 2006).

Web-capture-26-9-2021-18911-photos-google-com

(Detail van het Plan parcellaire de la commune de Calcken de l'arrondissement de
Termonde, canton de Wetteren  van P.-C. POPP ( Het Project POPPKAD). 
In het rood de tweewoonst en aanpalende gronden van Petrus-Joannes HAEGHENS  
in de Schriek, waar zijn vader Livinus Franciscus voorheen woonde.
27 land  28 tuin  29 boomgaard  30a huis  30b huis
 32 tuin  33 boomgaard  34 land  35 beplante grond)

Via www.geopunt.be kan men op een digitale landkaart kadastrale informatie opvragen over een aangeklikte locatie, en die projecteren op verschillende historische kaarten. Op de Popp-kaart hierboven staat zo de locatie van de woningen op de Ferrariskaart blauw ingekleurd. Ter vergelijking: 

- Atlas der Buurtwegen (1841): 51°02'44,38" Noorderbreedte - 3°54'41,76" Oosterlengte

- Popp-kaart (ca. 1860): 51°02'44,68" NB - 3°54'41,55" OL (bijna identiek)

- Ferraris-kaart (1778): 51°02'49,38" NB - 3°54'37,84" OL (meer gebaseerd op een visuele weergave van het terrein dan op metingen)

De penningkohieren van 1571-72 maken reeds gewag in de Schriek van: "Jan haghens daude (de stamoud-vader) heeft een ghemete lands met een halfen wunenhuyse met half de schuere prs met noch twee stallen allenne de heelft".

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het project POPPKAD

In de eerste helft van de negentiende eeuw wilde de overheid  alle kadasterplannen laten drukken. Zij wilde deze taak echter niet op zich nemen, maar stimuleerde particulieren om dit voor eigen rekening en op eigen risico te doen. Zo publiceerde de Brugse drukker-uitgever Philip-Christian POPP zijn Atlas Cadastral Parcellaire de la Belgique onder toezicht van het Ministerie van Financiën van 1842 tot aan zijn dood in 1879. Of dit een lucratieve onderneming was valt te betwijfelen, want zijn erfenisaangifte vertoonde een negatief saldo. De jaartallen van publicatie ontbreken meestal, maar men kan o.a. via persoonsgegevens zoals overlijdensdata besluiten dat dit voor Kalken ca. 1860 moet zijn.

Het project POPPKAD (2014-18) wil dit werk volledig ontsluiten (www.poppkad.ugent.be/poppkad_start.php). Via een zoekfunctie op de namen van grondeigenaars kan men gratis doorklikken naar de originele atlas om de locatie van hun onroerende goederen te bekijken. De familienaam HAEGHENS in al zijn spellingsvarianten geeft dit resultaat:

-  Ludovicus HAGENS & Franciscus HAEGENS (Beveren)
-  Egidius HAGENS (Borgerhout)
-  Frédéric HAEGENS (Denderbelle)
veuve et enfants Louis-François HAEGENS (Gavere Digitaal krantenarchief)
-  Petrus HAEGENS (Hamme)
-  Sebastiaen HAEGENS, Joannes-Baptiste en Felix HAGHENS (broers, olieslagers te Laarne) (Heusden)
-  Josephus (landbouwer), Marinus (landbouwer), Constant (werkman) en Robuyst Christina, weduwe HAEGENS (= Petrus Livinus  Tak 2)(Calcken), Joannes-Franciscus (landbouwer, Laerne), Sebastianus (landbouwer, Calcken), Livinus (landbouwer, Laerne), Petrus, Petrus-Livinus en Monica (landbouwers, Calcken), Amelie (winkelierster, Calcken), Petrus-Joannes (landbouwer, Calcken), Livinus-Franciscus (landbouwer, Calcken), Judocus (landbouwer, Calcken), Francisca (landbouwster, Calcken), Josephina-Francisca (Gent/Calcken), Edmond (Calcken), Bernard (Calcken) en last, but not least Bartholomeus HAEGHENS (mijn oud-vader/Generatie X) (landbouwer, Calcken) ( Tak 1)
-  weduwe Ludovicus HAEGHENS (Kruishoutem)
-  kinderen Ludovicus, Joannes, Joannes-Franciscus, Livinus Franciscus, Coletta, weduwe en kinderen Petrus, Constantinus,
   Regina en Barbara (gasthuis (a) en Joannes-Baptiste-Josephus HAEGHENS (zie Heusden) (Laarne)

(a) waar armen, zieken en reizigers een veilig onderkomen vonden. Zij waren beiden dochters van het koppel Livinus en Maria Theresia Lievens. Regina was ca. 72 jaar oud, Barbara ca. 68 jaar ( Tak 1).

veuve Louis HAEGHENS (Olsene)
-  Frédéric HAEGENS (Oudegem)
-  Ludovicus en Livina Francisca HAEGENS (Overmere)
-  Livina HAEGENS (Uitbergen)
-  Maria-Theresia HAEGENS (Waarbeke)
-  Louis HAEGENS (Wetteren)
- Joannes en Petrus HAEGENS (Zaffelare)
- Carolus HAEGENS (Zele Zeelse naamgenoten)

p1cye9emme6t5

(bron: bibliotheek UGent)


Het is geen verrassing dat we de meeste naamgenoten terug vinden in de bakermat Kalken. 1 overzichtskaart en 1 meer gedetailleerde kaart op schaal 1/2500 per "Hau" (= Hameau: gehucht, wijk) zijn onderverdeeld in secties (A-B-C-D-E) met genummerde percelen. De legger omvat, strekkende tot grondslag der jaerlyksche vaststelling van het belastbaer inkomen aen de grondbelasting onderhevig:

-          de begrooting van de onbebouwde eigendommen met de bouwlanden, tuinen, boomgaarden, hooi- en weilanden, kapbosschen (b), beplante gronden, landwegen, waters, lustgronden (c), kaeijen (d), moerassen en woeste gronden

-          de bebouwde eigendommen met 3 koornwindmolens, 1 zaeg- en lynkoekmolen (e), 1 oliepaardenmolen en 5 brouwerijen

-          de alphabetische lyst der eigenaeren, vruchtgebruikers, erfpachters, met verwijzing naar hun artikelnummer

-          per sectie de perceelnummers en hun respectievelijke artikelnummer

-          het artikelnummer met bijbehorende sectie(s) en perceelnummer(s), de soort van eigendom, eigenaar(s), grootte van elk perceel, klassering en belastbaar inkomen (KI)

(b) beboste percelen met hakhout.
(c) aangelegde percelen, zoals een park.
(d) de aanlegplaats den Aert op het einde van Kalkenvaart ( Een 'caerte figùrative' van Kalken (1756).
(e) lijnkoek is het overblijfsel van lijnzaad nadat de olie eruit is geperst en wordt vermalen tot veevoeder.

Een deel van de eigendommen van mijn oud-vader Bartholomeus, met wie het allemaal begon in 1980, worden hieronder op de Popp-kaart gesitueerd.

ngyfe9dzu

(523 huis   524 tuin   525 boomgaard   526 land   527 land   600 land   625 land   629 land   645 land   648 land   649 land)


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkense huiseigenaars in 1819 / ca. 1860

Sommige perceelnummers op de POPP-kaart van de Kalkense families HAEGHENS vinden we ook terug in de eerdere Matrice de Rôle de la Contribution Foncière et celle des Portes et Fenêtres de la Commune de Calcken rédigée en conformité des instructions sur le Cadastre, met noms, prénoms, professions et démeures des propriétaires et usufruitiers (= vruchtgebruikers) (1819). Deze publicatie geeft de belasting weer op deuren en vensters van de gebouwen (a).


Het gaat telkens om de nazaten, die wellicht na de erfenisverdeling zo’n 40 jaar later de ouderlijke woning bewoonden.

(a) L. DE RUYVER, Kalken, Bebouwde percelen en hun eigenaars in 1819 en rond 1860, VVF Gent, Digitaal Archief, 2006.

Sectie/perceelnr.

1819

ca. 1860

A466 (Kleine heystraet, vlakbij de Rivierstraet)

Jean Francois HAEGENS

(wonende Calken)

Judocus HAEGHENS (b)

(landbouwer, Calcken)

A1037 (Kerrebroekstraet)

Pierre Livin HAEGENS

(wonende Cootveld)

Sebastianus HAEGHENS (c)

(landbouwer, Calcken)

B757
(den Schriekweg, nabij de tweesprong Apostelhuizen /  Husseveldstraet                   

Pierre Jean HAEGENS

(wonende  Calcken, cultivateur)

Petrus-Livinus en Monica HAEGHENS (d)

(landbouwers, Calcken)

E30
(den Schriekweg, nabij de Concédée Termonde (e)

Livin François HAEGENS (f)

(wonende Calcken)

E30a/b Petrus-Joannes HAEGHENS (g)

(landbouwer, Calcken)



(b) ° 23/06/1803 zoon van Joannes Franciscus en Judoca De Kegel, gehuwd met Cordula Bracke ( Tak 4) ( De Kalkense 'borgerwagt' (1831) (i). 
(c) ° 12/01/1806 zoon van Petrus Livinus en Maria Anna Baeten, gehuwd met Francisca Wyngaert ( Tak 1) ( De Kalkense 'borgerwagt' (1831) (g).
(d) hij ° 22/04/1808, zij ° 25/12/1802, beiden kinderen van Petrus Joannes en Maria Magdalena Temmerman ( Tak 1) ( De Kalkense 'borgerwagt' (1831) (f).
(e) Dendermondse steenweg. 
(f) mijn oud-grootvader (generatie IX) ( Tak 1).
(g) ° 20/05/1798 zoon van Livinus Franciscus en Maria Catharina Verherbruggen ( Tak 1, Dorpsgeschiedenis-Ferrariskaart-Poppkaart) ( De Kalkense 'borgerwagt' (1831) (n).


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkense straatschouwingen (1764-98)

Het onderhoud van plaatselijke wegen en grachten viel ten laste van de aanpalende bewoners of eigenaars. leder was verantwoordelijk voor de helft van de weg die langs zijn grond liep. Jaarlijks noteerde de plaatselijke overheid per wijk of straat welke gebreken de wegen en grachten vertoonden, wat het verkeer en de waterloop hinderde, en welke bewoner verantwoordelijk was om verbeteringen aan te brengen. Het resultaat werd publiek gemaakt en het snoeien van haag en bomen, wieden of het vullen van grachten en putten in de weg moesten binnen een bepaalde termijn uitgevoerd worden op straffe van boete, waarna een nieuwe visitatie ter controle volgde. 


Van Kalken zijn er 5 bewaard, die van 1764-1770-1798 (RAG, OAK, 116) en 1885-1913 (RAG, MAK, 123). De aanhef van het eerste exemplaar: "Straet schau=winghe ghedaen in ghevolghe van sijne mayisteijdts placaeten vuijtghesonden in daete den tweeentwintighsten maerte seventhien hondert vierentsestigh". In het rapport van 1798 moest alles hersteld zijn "binnen de thien daegen naer de publicatie dezer op pijne dat de gone in faute blijvende sulcke ten dobbelen tweeschatte ende costen vande defaillanten saude worden ghedaen ende dat sij over hun nondevoir sauden gecondemneert worden in de boeten bij de wetten uytgesproken". 

Bij de ervisitatie vanaf 30 maart 1764 komen enkele naamgenoten voor:

Vromontstraete


- "bartholomeus haeghens gheordonneert sijnen vuijtplant te weiren die gheteeckent zijn"  

- "frans haeghens gheordonneert sijne boomen te verdimmen" 


De heerbaene loopende van dendermonde op ghendt


- "de weduwe jacobus haeghens gheordonneert als vooren" (nl. "vuijtplant te weiren, den gracht te vullen ende de straete te gheven haere breede van 40 voeten")

- "frans haeghens gheordonneert als aen frans pauwels" (zie vorige) 


In die van 1798 komen voor: 

Bij de gronden aen de wegh van gendt op dendermonde

- "Livinus haegens... hunne potten te vullen de schootkanten (a) te slechten (b) en de straete in het midden verheven te leggen

(a) schootkant: kant van den akker langs een sloot (WNT). 
(b) slechten: (het) effenen (WNT).

Schriek

- "Francies haegens... den pot te vullen en den schootkant in de straete, Livinus haegens... de straete in't midden op te hoogen met twee voeten aerde... Livinus haegens hunnen pot te vullen"

Cleijnen aerdeweg loopende van den molen naer den grooten aerdenwegh

- "Berthelomeus haegens... als vooren" (nl. "hunne putten te vullen en op te hoogen met eenen voet aerde")

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Laarnse status animarum (1788) en volkstelling (1796)
De volkstelling van Laarne van 1796 (a) sluit mooi aan bij de status animarum (zielenlijst) (b) die pastoor J.-B. PEETERS 8 jaar eerder opmaakte: "Status Animarum quem fecit pastor in Parochia de Laeme anno 1788 inchoatus 26 augustii 1 aede Pastorali... Dezen staet van zielen is geijndigt den 18 July 1789". De originele zielenlijst is in privébezit, maar Antoon AFSCHRIFT, voormalig bibliotheekverantwoordelijke van Castellum, stelde een gekopieerd exemplaar ter beschikking dat ik kon inkijken. De vermelde leeftijden tussen haakjes zijn soms duidelijk bij benadering. 

(a) L. DE RUYVER, Laarne, Volkstelling 1796 Scheldedepartement, VVF Gent-Digitaal Archief, 1998.
(b)"Status animarum zijn lijsten, opgemaakt door de pastoor, waarin de wijken en de straten van de parochie werden opgesomd, met vermelding van de gezinnen en huishoudens die er gevestigd waren. Per lid van het gezin of per bewoner van een bepaald huis werden er enkele gegevens vermeld, zoals leeftijd, burgerlijke staat en de vermelding of de bewoners al dan niet communicant waren. Het opstellen van de lijsten was één van de verplichtingen die werd ingevoerd tijdens de Contrareformatie. De bedoeling van de optekening was, net zoals andere ingevoerde maatregelen, om de controle op de katholieke bevolking te verhogen en om de aard van het geloof van de parochianen te kennen. Naast de communicantenlijsten waren de status animarum uitermate geschikt om na te gaan hoe diep het geloof van de bevolking verankerd was. De status animarum waren ook een handig instrument om eventuele "ketters" of gereformeerde gelovigen uit een bepaalde parochie op te sporen, door bijvoorbeeld na te gaan welke parochianen hun communie niet hadden volbracht." 
(S. VANDENBUSSCHE, Over pastoors en hun meiden: Priesterconcubinaat in het bisdom Gent in de 17de en 18de eeuw, 2010, p. 15)

wxx

(c) Petrus Franciscus en Joanna Maria Walters huwden te Laarne op 28/04/1772. Hij overleed er op 19/04/1808, "cultivateur né a Calcken [...] fils de Livin Haghens et de Jeanne De Mol" ( Tak 2) (RA/BS). 
(d) uit het Laarnse quoteboek: "Frans fs Pieter 1791 d'hofstede ter Eecken". 
(e) zij huwde te Laarne op 28/01/1751 en overleed er op 21/05/1798, "dochter van andries en van adriane de wilde" ( Tak 4) (RA/BS).

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kalkense volkstelling (1796)

De Franse bezetter organiseerde in l'an IV (1796) (a) een volkstelling. Tijdens deze census werden in dorpen en steden van elk Département inwonerslijsten opgesteld met vermelding van de (verfranste) naam, leeftijd, beroep, wijk of straat en sinds wanneer men er verbleef. Zo verkreeg men een overzicht van hoeveel elke gemeenschap moest bijdragen, vaak in natura (voedingsmiddelen), om de krijgsmacht te onderhouden. Alleen bewoners van 12 jaar en ouder komen voor, van kinderen jonger dan 12 jaar werd het aantal per gezin genoteerd.


(a) de Republikeinse kalender werd in onze contreien gebruikt van 1795 tot 1805. Het jaar was opgedeeld in 12 maanden van 30 dagen, resp. Vendémiaire = wijnmaand, Brumaire = mistmaand, Frimaire = ijzelmaand, Nivôse = sneeuwmaand, Pluviôse = regenmaand, Ventôse = windmaand, Germinal = zaaimaand, Floréal = bloesemmaand, Prairial = grasmaand, Messidor = oogstmaand, Thermidor = hittemaand en Fructidor = fruitmaand. De week van zeven dagen was vervangen door een week van tien dagen (op 31 maart 1802 werden de weken in ere hersteld). Voor een omzetting naar onze huidige (Gregoriaanse) kalender:  www.publicatie-landvanwaas.be/zorro/tools/RepubDate.php.

In Kalken worden 54 naamgenoten vermeld, Frans Haegens en Isabella Van Brand wonende in het dorp zijn mijn oud-overgrootouders ( Generatie IX). Zij verhuisde na hun huwelijk in 1756 vanuit Hamme.  Livinus Haegens uit de Schriek is hun zoon en mijn oud-grootvader, die het jaar voordien huwde met M Catherine Verherbruggen ( Ferrariskaart). Zij was afkomstig van Overmere.


Uit de bewerking Kalken, Volkstelling 1796 Scheldedepartment, VVF Gent-Digitaal Archief, M. MEYS, 1998:
 

aaa

zzz


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelling - Betekenis - Oorsprong

SPELLING

De meest voorkomende vormen zijn HAGENS-HAGHENS-HAEGENS-HAEGHENS. Een gecontacteerde naamdrager in 1980 dacht dat "Haegens" een vervlaamsing was van "Haeghens", een familie die tijdens de Franse revolutie zou gevlucht zijn naar onze contreien. Een andere ging uit van een recente schrijffout op de gemeente. Doorheen de eeuwen was er echter veel variatie, omdat men schreef op het gehoor (fonetisch), en de vaak ongeletterde betrokkene de spelling niet kon controleren. Vanaf medio 17de eeuw wordt trouwens in de Kalkense SvG bij het contract van haudenisse (met de verplichtingen van de langst levende ouder ten opzichte van de halve wezen) af en toe melding gemaakt van enige scholing: "tot 24 jaeren, mitsgaeders II maanden tjaers scholle te laeten gaen omme te leeren lesen ende schrijven" (17/01/1658).   

In de parochieregisters duiken de eerste 2 vormen vooral op in de 17de eeuw. Later werd dan de "e" toegevoegd. In de stamreeks noteerde de pastoor voor de eerste keer "Haeghens" bij oud-overgrootvader Joannes Franciscus, maar hij ondertekende de staat van goed van zijn moeder in 1752 wel met "ian franciscus haghens" ( Stamreeks tot de 15e eeuw). De vroegste vermelding van deze spelling in Kalken komt uit rekening nr. 500 van de Armendis uit 1603: "Ontfaen van lieven haeghens [fs] jacobs een rente van vyf schellingen". In de Wetterse administratie vinden we reeds een "jan haeghens" als leenhouder in een akte van 26 juni 1569 ( Adelsarchief Piers de Raveschoot, n° 634). Aangezien de spelling nog niet gestandaardiseerd was, komen verschillende vormen voor in éénzelfde akte of zelfs dezelfde tekstregel, met hier en daar een verdwaalde "a(e)gens" of "haghenz". We vinden ook "hag(h)ins" (wettelijke passeringen, recepissen en ferieboeken uit de 16de-17de eeuw), "haghes" (penningkohieren 1571-72), en in Kalkense renteboeken van de eerste helft van de 15de eeuw "haghijn(s)" of "haghyn(s)", dikwijls zonder de eind -s. De "e" nà de "a" duidt op een open lettergreep, de genitief-s op het einde "(kind) van" ( Betekenis).

Ook een verlatijnste vorm werd teruggevonden, zoals gebruikelijk was bij wetenschappers: "Den lust-hof der medecijnen: inhoudende den gront van alle cranckheden ende ghebreken...Beschreven ende nagelaten by den welgeleerden Medecijn D. Ioannes Hagius, ende nu eerst in het licht ghebracht door zijnen sone Matthijs Haghens" (Jan & Matthijs HAGHENS, uitgegeven bij Isaack Jansz. CANIN, boekdrukker te Dordrecht, anno 1616).

BETEKENIS

De verklaringen zijn eensluidend:

A. F. DEBRABANDERE: Verklarend woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk, (deel A-K), 1993, p. 634:

"Hagen(s), Haagen, Haagensen, Haeg(h)en(s):
1. Patroniem. Vleivorm van Germaanse voornaam Haga "haag". Hagabard (Dip. 338, Hagbarn (OGN 148), Haganingus (GN 16), Hacco, Hagilo (MORLET 1). Vgl. 1382 Mathijs Haghebaren, Gullegem (DEBR. 1970, 171). 1298 Lai Haghen, 1294 Stas Haghe, Kales (GYSS. 1963, 41); 1401 Jan Haghen; 1403 Reynere Haghens, Antw. (ANP 181, 190
Oorsprong)
2. Metroniem. Vleivorm van een bakervorm van de voornaam Hadewijch. 1510 Hadwigis dicta vulgariter Haga, Geertruidenberg (MNT 271)".

B. Nederlandse Familienamen Databank (www.meertens.knaw.nl/nfb/):

"Hagen:
1. Evenals Verhagen een verwijzing naar een toponiem ter aanduiding van de woonplek of de plaats van herkomst van de naamdrager.
2. Een patroniem op basis van de Germaanse voornaam Hag(a), waarin we het woord 'haag' herkennen met de betekenis 'omheinde ruimte' (en in die etymologische zin overeenkomend met de toponiemen), verbogen met -en (< Hagen(s)zoon). Vleivormen en klankvarianten van de voornaam zijn Hagilo (> fn. Hagel(s)), Hagaard/Haggert (> fn. Hagers) en Hacco (> fn. Haak/Hak(s)), in samenstellingen: Hagbald (> fn. Hagebols/Hagebout/Hageboud), Hagrad (> fn. Hageraats).
3. Er zou eventueel van een metroniem sprake kunnen zijn: de voornaam Haga is ook aangetroffen als een vleivorm van Hadewich. Stas Haghe, Calais 1294; Reynere Haghens, Antwerpen 1403; Hadwigis dicta vulgariter Haga, Geertruidenberg 1510 [WFB]. Vergelijk het huis Hagensdorp te Vollenhove: ontleend aan de echtelieden Hendrik Hagen en Jacqueline van Dorp [A.J. Mensema, Inventaris van het archief van het Huis Oldhagensdorp te Vollenhove 1262-1862, 1977, p ix]".

De familienaam betekent dus zoveel als "zoon/dochter van Haga".

OORSPRONG

Tot op heden werden er 3 grote stamlijnen gereconstrueerd: in Oost-Vlaanderen (tot de 15de eeuw), Antwerpen (tot de 17de eeuw) en Nederlands Limburg (ook tot de 15de eeuw). Als er een gemeenschappelijke voorvader is, dan leiden louter de geografische spreiding en de aantallen naamdragers naar Nederland ( Verspreiding). Vergelijkend DNA-onderzoek tussen Oost-Vlaamse en Antwerpse naamdragers bracht geen overeenkomst aan het licht ( DNA-Beneluxproject). De familienaam op zich bestaat in elk geval al sinds de 13de eeuw. Een chronologisch overzicht vóór ca. 1400:

"Anno tercio XIII daghe Julii (13 juli 1403) Op. Arnd Moetsaems - Pl. Reynere HAGHENS" (a)

(ANP, De oudste Antwerpse lijsten van nieuwe poorters: 28 januari 1390-28 december 1414, F. DE NAVE, p.190. Bij een Brussels antiquariaat kon ik een exemplaar op de kop tikken, het werk is ook online te raadplegen)

Reynere treedt op als plegius (borgsteller) voor een opidanus (kandidaat-poorter) bij het verkrijgen van burgerrechten. Navraag bij het Felixarchief te Antwerpen leverde geen verdere informatie op ( Antwerpse naamgenoten).

(a) cf. Betekenis. Dit is de oudste vermelding in het WFBN. Inmiddels kan de klok nog 100 jaar verder terug gedraaid worden.

- "f. 58. Item over Gheert Haghens goede in den Oestenwolde den alinghen tienden"

(De oudste lijst van leenmannen van de bisschop van Utrecht 1379, ed. B. DE KEIJZER, Hilversum Verloren, 2015, p. 91)

- "435. Schepenen en raad van Herderwijc verklaren, dat Nanneke Aelt Voets dochter volmacht gegeven heeft aan Aernt Haghens sone, om de erfenis van haar zuster Trude, binnen Danske gestorven, in ontvangst te nemen. 1377 - op onser Vrouwen Avont purificatio - Febr."

(Bronnen tot de geschiedenis van den Oostzeehandel: stuk 1-2. 1122-1499, H. POELMAN, 1917, p. 108)

- "Verdelingslijst van de broekgronden onder de eigenerfde burgers van de stad Arnhem uit 1364/1365 [...] 134 Item Haghens huys 1 hont"
(Coulissen van de Macht, C.L. VERKERK, Hilversum Verloren, 1992, p. 668)

cijnsen op perkament te Lille (1340 - ca 1365)

Census domini ducis in Lille
Wills. haghens. XII. d.
(It. ars zone cum frato XXII d. op III bonnder eyde)
Gherungus haghens. XII. d.

(RA Brussel, Rekenkamer, rol nr. 2553)

- uit 's Hertogs Tienduizend Bunders. Het cijnsboek van de hertog voor de meijerij van 's-Hertogenbosch van 1340, fol. 5, M. VAN ASSELDONK (1998): op Sint Lambertusdag in Vucht betaalt Ludekinus, zoon van Gherardus HAGHENS van 1340 t/m 1351 10 oude penningen van het deel in Udeman als cijns aan de hertog. Hij komt ook voor in: "N°. 189. 1366. 15 September. In octavis nativitatis beatae Mariae Virginis. Transport door Ludekinus Haghens ten behoeve van de stad 's Hertogenbosch van eene hofstad buiten de Vugterpoort bij Oeteren"
(Charters en privilegiebrieven van het jaar 1191-1826: volgens de charters en privelegiebrieven oorspronkelijk in stads komme voorhanden met een vervolg van Privilegien en Regten naar gewaarmerkte Afschriften, Kopijen of Memorien uit de vorige eeuwen, J. SASSEN, Van Heusden (ed.), 1865)

- "De weduwe ende de kindre van jacop haghens" (renterol van de heerlijkheid Raveschoot anno 1307 Generaties XV-VI & III-I)

- de oudste naamgenoten in Vlaanderen komen uit het Fonds Plaisier van het Antwerpse Felixarchief  ( ):

In Deel I (1292-1446) vinden we een charter van 28 maart 1305, waarin de Sint-Bernardsabdij grond in erfpacht geeft op het Sint-Willibrordsveld aan ondermeer Petrus, zoon van Hugo HAGHENS.  
(RA Antwerpen, St. Bernards en Antwerpsch Archievenblad, Deel 36, p. 36).

Het RABW bezorgde me een digitale kopie van het document, opgesteld in Gotisch letterschrift: "quod propter hoc in nostra presentía personaliter constitutus Petrus filius Hugonis dicti Haghens" (dicti = genaamd)

oorkondeluc

(RA Beveren (voorlopig depot), Chartarium Sint-Bernardsabij te Hemiksem, nr. 1304
Beeldbewerking courtesy of Photoshop Connie)

De Sint-Bernardsabdij werd gesticht in 1243 en vernoemd naar de Franse abt Bernardus van Clairvaux, de belangrijkste promotor van de hervormende kloosterorde van de Cisterciënzers. De locatie van de pachtgrond is te vinden in de zinsnede: "zeven dagwant lant (b) op het Sint-Willibrordsveld bij Aiendike (Eiendijk (c)"
[Geschiedenis van Antwerpen: deel III. Onder hertog Jan de Tweede. 1294-1312, F. PRIMS, 1949, p. 263].
(Kroniek van Antwerpen, samenstelling: W. STRECKER /opmaak & aanvulling: T. BISSCHOPS, Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en Geschiedenis)

(b) een dagwand is een oude oppervlaktemaat, zoveel land als één man in een dag kon omploegen (ca. 3300 vierkante meter).
(c) de Eiendijk in de vallei van de Potvliet-rivier moest bij vloed de openbare weg vrijwaren van overstromingen.

- de oudste naamgenoten in Holland zijn: "Symon et theodericus fratres filij haghens de scoten tenuerunt a wilhelmo de thelingen .x . librarum redditus annuatim in mansione sua" (vermelding in het leenregister van de Hollandse graaf Florens 01/09/1280-1287, M. GYSSELING (ed.), Corpus van Middelnederlandse Teksten (tot en met het jaar 1300), Reeks 1, Ambtelijke bescheiden, 1977, p. 513)


SAMENGEVAT:

 

Oudste vermelding in de stamreeks: Petrus HAGHENS (mijn stamoud-grootvader °ca 1475?)

Oudste vermelding in Raveschoot: Jacobus HAGHENS (reeds overleden in 1307)

Oudste vermelding in Kalken: Egidius HAGHENS (derde kwart 14de eeuw)

Oudste vermelding in Vlaanderen: Petrus fs Hugo HAGHENS (28/03/1305)

Oudste vermelding in Holland: Symon en Theodericus HAGHENS (01/09/1280-1287)


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verspreiding (FR-CH-USA-CAN-AUS)

FRANKRIJK

                               HAGENS          HAEGENS

Infobel.fr                      11                      0  
Geopatronyme               8                       1
(tussen 1891-1990)

Het valt op dat in Le Nord, in tegenstelling tot de geconsulteerde parochieregisters in Oost-Vlaanderen, geboortes, huwelijken en overlijdens kris kras door mekaar werden ingeschreven in een parochieregister. De twee oudste vermeldingen van naamgenoten zijn:

- in de Inventaire Sommaire AD Nord, série B, Chambre des Comptes de Lille, tome 3, A. DEHAISNES, ed., 1877: "1554-1563 Troisième registre aux ventes de rentes - Lettre de l'empereur Charles-Quint et de Philippe II, roi d'Espagne, portant création de rentes sur le bailliage et le tonlieu de Termonde, ainsi que le domaine de Flandre [�] Ces rentes sont assignées: [...] à Jean, fils de Roland Haghens" (B. 1828)
- in een rekening van 1620: "12 sols à Godefroy Haeghens, receveur de l'artillerie" (B. 2907 f164r°, p. 97) en 1621: "17 sols à Godefroy Hagens, receveur de l'artillerie de Leurs Altesses
" (f215r°) (Inventaire sommaire des Archives départementales antérieures à 1790, Nord, A. DESPLANQUE et al, ed. 1888, p. 108)

Vervolgens treffen we priester/genealoog Daniel-François HAG(H)ENS aan uit Antwerpen:

- "Daniel François Hagens, natif d'Anvers, le 12 décembre 1633" (Memoires, Volume 21, Société historique et archéologique de Tournai, 1908, p. 74) 

- "Wy, Daniel Symons van Alphen, ende Mr. Symon van Baersdorp, schepenen in Leyden, oirconden dat voor ons gekomen ende verscheenen zyn de heeren Roelandt du Rieu, raet van den koninck van Hispanien over het quartier van Doornyck, ende van den heere Claude Lamorael, prince van Ligne, Amblise ende des Heyligen Ryckx, marquis van Roubaicx ende Ville, grave van Faucquenberge, heere van Wassenaer, etc. ridder van der ordre van den Gulden Vliese, ende generael van de ruyterye van Syne Majesteyt van Spaignien, ende meester Adriaen van Stryen, mede raet ende advokaet van syne excellentie, mitsgaders Daniel Franchois Hagens, heere van Perwels ende Collartswal (a) als speciale gemachtichde by procuratie van den hoochgemelten prince van Ligne" (verkoopakte van bezittingen in het Hollandse Leiden uit 13/03/1651) (Annales de l'Académie d'archéologie de Belgique, Volume 7, Antwerpen, 1848, p. 224) 

(a) Perwels: het Henegouwse Péruwelz? Collartswal: "Er was vroeger eene sluis onder de Westluidenschepoort, waardoor het water van de Waal in de binnenste gracht, tusschen den stadswal en Collartswal, konde gelaten worden [...] Collartswal heeft waarschijnlijk dezen naam verkregen van Collart, die ten tijde van Hertog Karel Van Egmond, te Tiel (Gelderland) Stadhouder was" (Beschrijving der stad Tiel, E. RINK, 1836, pp. 161-162) 

-  "Verklaring der Wapenkoningen te Brusfel, den 15 April 1660, nopens den oorfprong der Heeren van Duvenvoorde uit het doorluchtig huis van Wasfenaer. "Wy ondergeschreve Roys d'Armes ordinaerissen ende Heraulten van den Alderhoogsten ende Aldermagtigften Monarch Philips den vierden by genaede Gods Koning van Spagnien ende Indien en souverain Prince deezer Nederlanden ende Bourgondien, certificeeren & attesteren mits deeze aen alle de geene, wie het eenigzints foade mogen aengaen oversien te hebben ende te bekennen de zeer vermaerde famille van Duvenveorde oorspronkelyk te weesen uitten zeer oud, zeer Doorlugtigen stamme ofte Huyze van Wassenaer, volgens de beschryving daer van gedaen door Daniel francois Hagens heere van Perwels ende Collartswal & met de aenwysing van alle Titren & documenten daer toe dienende alles gerevidimeerd & geauthensiseert by den Secretaris van den Hove van Holland & Stadhouder van de Ieenhove van Wassenaer met uitbeeldinge van haer zegelen en waepenteeken so als deselve getrokken zyn" (Historie van het Verbond en de Smeekschriften der Nederlandsche Edelen: ter verkrijginge van vrijheid in den godsdienst en burgerstaat in de Jaaren 1565-1567, Volume 4, J. TE WATER, 1796, p. 175) 

- "Le tableau du Rosaire o� St-Dominique, à genoux et accompagné d'un autre personnage également connu par sa dévotion au Saint-Rosaire, reçoit un chapelet des mains de la Sainte-Vierge. Cette peinture est de M. Daniel-François Haghens, et de 1660, ainsi que nous l'apprend un autographe de cet artiste-prêtre, chapelain de St.-Jean à Roubaix. Voici le texte de cette pièce: "Monsieur le doyen, je vous prie de compter à Monsieur Pierre Oudart la somme de cent et vingt florins qui me sont deubs pour le tableau du Saint-Rosaire faict par moy. Et ceste servira de quittance. Faict à Roubaix, ce 28e juillet seize cent soixante. Daniel-françois Haghens" (Histoire de Roubaix, Volume 1, T. LEURIDAN, 1859) 

- "Daniel-François Hagens, prêtre, testa le 19 décembre 1681: Mon corps je laisse à la terre pour estre enterré en l'église de S. Nicaise, devant l'autel dudit sainct. Aussy s'entend que l'on mette une pierre sépulchralle de quatre pieds" "Icy gist Daniel-François Hagens, prêtre, natif d' Anvers, et chappelain en cette église, ayant fondé deux messes par semaine" (Société historique et archéologique de Tournai, 1898, p. 714)

Er is ook het koppel Aegidius (Gilles) HAEGENS en Isabelle Françoise HERREMAN. Zijn grootvader Petrus, een broer van stam-grootvader Jacobus, lag wellicht aan de basis van de Lokerse tak ( Tak 1). Gilles werd geboren te Kalken op 18/02/1694 en vestigde zich als "valet de chambre" en "messager à la cour" in Cassel (Département du Nord). Verschillende kinderen huwden:

1. Jean Bernard Damien (b) ("procureur à la cour et trésorier de Cassel") in 1759 met Anne Catherine GILLODTS
2. Nicolas Louis ("maître chirurgien") in 1762 met Marie Joséphe Julie VAN BEVER
3. Henri Joseph Nicolas ("chirurgien à Wormhout") in 1776 met Marie Jeanne Thérèse DURANT.
Hij was ook "député" voor "le Comté enclavé dans la paroisse [de Wormhout] pour représenter l'Ordre du Tiers-Etat de la Flandre Maritime à l'Assemblée Bailliagène du 30 mars 1789, à Bailleul" (Annales du Comité flamand de France, Tome VII (1863-64), p. 285). Zij hadden 6 kinderen waarvan 4 zonen (zie verder): Louis François, huwde in 1811 te Cassel met Marie Anne Thérèse SOENEN, dochter Henriette Bernardine Jacqueline huwde Anthime Eutrope VERMULLEN.

(b) In 1786 was hij ontvanger te Kassel en vroeg aan "Monseigneur le Marechal de Caestries Minstre de la Marine" als voogd van zijn 22-jarige neef en wees Louis HAEGHENS om hem naar 'les Isles' te zenden wegens afpersing en schriftvervalsing. Hij zat in afwachting van de beslissing opgesloten in de gevangenis te Rijsel. Het verzoek werd echter afgewezen, omdat "depuis longtems on envoie plus de mauvais sujets aux colonies ou il y a moins de moyens pour les contenir quen france".
(http://anom.archivesnationales.culture.gouv.fr/)

Buiten Frans-Vlaanderen vinden we enkele generaties later in de Parijse metropool:

1. Julien HAEGHENS, die in 1848 de chemische hygrometer verbeterde (een instrument om de luchtvochtigheid te meten), en het meteorologisch observatorium te Versailles stichtte. Aan de hand van een aantal puzzelstukjes kunnen we zijn levensloop schetsen:

 

- "Nous ne connaissons pas le lieu de naissance de J. Haeghens, mais à on juger par son nom, il devait être d'origine flamande ou alsacienne" (Revue philomathique de Bordeaux et du sud-ouest, Volumes 13-14, 1910) 

- "HAEGHENS Julien, né 1808 Paris, +. prom. 1827, élève de Peyre" (Les architectes élèves de l'Ecole des beaux-arts, 1793-1907, D. DE PENANRUN et al, p. 288)

- "Madden collabore avec Julien Haeghens, un architecte-vérificateur versaillais, qui observe et rédige les synthèses envoyées au Bureau de statistique" (Le savant et la tempête: étudier l'atmosphère et prévoir le temps au XIXe siècle, F. LOCHER, 2008, p. 66) 

- "Trois ans plus tard, en 1844, l'architecte HAEGHENS, qui avait pris le goût de la météorologie en Algerie, alors qu'il y faisait son service militaire dans l'arme de Génie, présentait un rapport sur les observations recueillies depuis 1841 par Madden, montrait les courbes baromètriques corrigées de Versailles qu'il comparait à celles de l'Observatoire de Paris" (Bulletin, Société des sciences naturelles de Seine-et-Oise, Versailles, 1948, p. 17) 

- "J. Haeghens (d. 1853), a Parisian meteorologist and professor at the agricultural institute at Versailles" (The Papers of Joseph Henry: January 1847-December 1849, the Smithsonian years, J. HENRY et al) 

- "Année 1853-1854 [...] Cette année fut marquée par une grande perte, la mort de Haeghens qui survint le 1er novembre, il avait a peine quarente-cinq" (Mémoires, Volumes 19-20, Société des sciences naturelles de Seine-et-Oise, Versailles, 1910, p. 124) 

- "Mercredi dernier, on célébrait à Versailles les obsèques d'un savant modeste , M. Haeghens, architecte et professeur de mathématiques, décédé à l'age de 45 ans. M. Haeghens avait eu la première idée de l'établissement à Versailles d'un observatoire de météorologie et avait activement coopéré à la création ainsi qu'à la rédaction de l' Annuaire de météorologique de la France" (Journal des faits, 18/11/1853) 

Uit Franse contacten op een GeneaNet-forum bleek dat zijn geboorte op 07/10/1808 werd opgetekend in de Parijse parochie Saint-Sulpice met als moeder Louise Françoise Julienne WAGNER, zonder vermelding van de vader. Pas op 10/04/1812 erkende zij samen met Henri Guillaume HAEGHENS officieel het ouderschap: "ont reconnu comme étant leur propre fils", Of en waar ze ooit huwden is onbekend, en het blijft onduidelijk of Henri de biologische- dan wel de stiefvader was. Hij werd op 21/05/1784 geboren te Wormhout als zoon van het hoger vermelde koppel Henri HAEGHENS en Marie DURANT en was tussen 1804 en 1806 in dienst bij het 19de regiment infanterie in het Franse leger (www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr). Op Geneanet loopt een indexeringsproject van de originele registres de matricules van de Napoleontische legers, met een gedetailleerde beschrijving van de lichaamskenmerken. We vinden er twee naamgenoten:

MEM

HGH

(www.geneanet.org/blog/post/2020/10/matricules-napoleoniens-850-000-soldats-indexes)

Henri Guillaume HAEGHENS huwde op 01/08/1823 te Duinkerke met Marie Florentine BONDEWEEL uit Hazebrouck en erkende toen (zoals bij zijn vorige huwelijk) haar kind uit een vorige relatie. Hij had als beroep "employé des contributions indirectes" en woonde te Wormhout. Zijn vader was toen reeds overleden te Kassel, zijn moeder stemde in met het huwelijk. Eén van de getuigen was zijn broer Benoit Joseph Bernard HAEGHENS, 43 jaar, uit Hondschote, "receveur des contributions indirectes".

2. het koppel Camille Joseph HAEGHENS en Françoise Charlotte DAX. Hun zoon Daniel HAEGHENS huwt tweemaal te Versailles, nl. in 1837 met Julie Rose LECLERC, en in 1839 met Marie Catherine LERECY. Daniels zoon Louis Joseph HAEGHENS trouwde met Adelaïde Henriette RUYSSEN.
(
http://gw5.geneanet.org/index.php3?b=vantours&lang=nl&m=N&v=HAEGHENS)

Emile-Haeghens
 
(Le Figaro 19/05/1889)
La médaille de Sainte Hélène

Napoleon III riep in 1857 dit ereteken in het leven voor de ca. 405.000 nog in leven zijnde soldaten die tijdens de veldtochten tussen 1792 en 1815 aan de zijde van Napoleon I vochten. 3 Belgische naamgenoten kregen deze onderscheiding: Jacques
HAGENS (afkondiging in het Staatsblad van 27/04/1858), Charles HAEGENS en Joseph HAEGHENS (editie 31/12/1858). Dit initiatief kende voor- en tegenstanders. Le Nouvelliste de Gand behoorde tot het pro-kamp en publiceerde deze heldhaftige tekst : "Les époques mémorables dont cette médaille consacre le souvenir n'appartiennent plus qu'à l'histoire.. (les Belges) seront fiers de porter cette distinction parce qu'ils ont fait partie de ces immortelles phalanges qui ont promené l'étendard français dans toutes les capitales de l'Europe et qu'ils ont été acteurs dans ces luttes gigantesques que l'histoire redira à la postérité la plus reculée".
(
www.stehelene.org/php/accueil.php?page=1&lang=nl)

 

ZWITSERLAND

Verwandt.ch telt voor HAGENS 5 telefoonaansluitingen (in totaal 13 personen) oa in de streek van Zürich.

USA 

Het zal niet verbazen dat ook naamgenoten uit voornamelijk Nederland en Duitsland op het einde van de 19e eeuw en begin 20e eeuw hun geluk zochten in Noord-Amerika. Zo vinden we volgende aantallen in de Passenger Records van Ellis Island (New York City):

HAGENS 76 personen           HAEGENS: 2 personen

Er was in 1915 ook een 43-jarige Belg bij, ene Olivier Hagens uit Puurs. Vele van hun nazaten zitten op Facebook.

CANADA

De People Directory vermeldt:

HAGENS: 36 personen         HAEGENS: 56 personen

AUSTRALIË

Down Under vermeldt de telefoongids 12 personen met de naam HAEGENS. Op http://familytreemaker.genealogy.com leidt een spoor naar Nederlands Limburg:

- Charmaine, dochter van Lodewyk Peter Theodore HAEGENS uit Horst (NL) en Hubertina Maria Josephina HAEGENS (geboren in de VS), die emigreerden in 1956.

- Gerardus Jacobus Johannes (Gary) HAEGENS was born 11-7-1952 in Venlo. He married Dawn Lillian Norwood in The Entrance (New South Wales).
Antonius Jacobus Maria (Anthony) HAEGENS was born 6-2-1954 in Belmont (NSW).
He married Christine Patricia Willard 17-3-1973.
Peter Matheus Maria HAEGENS was born 12-11-1950 in Venlo. He married Sandra May Renehan 27-11-1971 in Gosford (NSW).

Uit e-mail verkeer met Peter blijken zij alledrie stiefkinderen (hun oorspronkelijke familienaam is Vercoulen) van Arie HAEGENS uit Ryde nabij Sidney, die in 1960 trouwde met hun moeder, Helena Janissen. Arie was een kleermaker, afkomstig van Rotterdam, die in de jaren vijftig emigreerde.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verspreiding (BE-NL-DU)

Tegenwoordig komt de familienaam zowel voor in West-Europa als ver daarbuiten. Gezien de origine, zijn wellicht op verscheidene plaatsen en tijdstippen in het oude Europa families met éénzelfde naam ontstaan ( DNA-Beneluxproject). Grasduinen in de internet-databases levert dit op:

World Family Names (http://worldnames.publicprofiler.org/)

 

TOP COUNTRIES

TOP REGIONS

TOP CITIES

HAGENS

Netherlands, Belgium,

Denmark, US

Limburg, Noord-Brabant (NL)

Northwest Territories (CANADA)

Amsterdam (N-B) Horst (Limburg)

Bremen (D)

Antwerpen (B)

HAEGENS

Netherlands, Belgium,

Germany

Limburg/Zeeland (NL)

Vlaanderen (B)

Gent (B)

Horst (NL)

Lokeren (B)

HAEGHENS

Belgium

Vlaanderen

Wallonië

Destelbergen

Ciney

Laarne


BELGIE       
                  

 

HAGENS

HAEGENS

HAEGHENS

Familienaam.be

(Rijksregister 1998)
(Rijksregister 2008)

81
79

137
115

74
66

Patronymica Romanica

(database 15/06/1999)

74

144

81

Infobel.be

(telefoongids)

28

54

25


De on line consulteerbare ARIADNE-databank van Familiekunde Vlaanderen biedt een overzicht van de naamdragers (volwassenen én kinderen) in België op 31.12.1997. Als we de gemeenten selecteren waar er telkens meer dan 10 wonen, vinden we in alfabetische volgorde: Antwerpen (waar ze reeds voorkomen in de 14de eeuw), Destelbergen, Gent, Laarne, het naburige Lochristi, Lokeren en Ciney in de Waalse provincie Namen ( Tak 1).

(www.ariadnedatabank.be/~ariadne/ariadne/pubgdb/fambel97.php)



HAGENS

HAEGENS

HAEGHENS

 

3 Aalst [ Oost-Vl. ]

5 Aarschot [ Brabant ]

27 Antwerpen [ Antwerpen ]

1 Beersel [ Brabant ]

1 Boechout [ Antwerpen ]

1 's Gravenbrakel

[ Henegouwen ]

1 Brasschaat [ Antwerpen ]

3 Brecht [ Antwerpen ]

2 Brussel [ Brabant ]

2 De Haan [ West-Vl. ]

1 Erpe-Mere [ Oost-Vl. ]

1 Hove [ Antwerpen ]

1 Huldenberg [ Brabant ]

4 Keerbergen [ Brabant ]

1 Leuven [ Brabant ]

1 Lint [ Antwerpen ]

1 Middelkerke [ West-Vl. ]

3 Mortsel [ Antwerpen ]

1 Nieuwpoort [ West-Vl. ]

1 Peer [ Limburg ]

1 Raeren [ Luik ]

1 Schaarbeek [ Brabant ]

2 Schelle [ Antwerpen ]

4 Schilde [ Antwerpen ]

8 Sint-Niklaas [ Oost-Vl. ]

1 Watermaal-Bosvoorde

[ Brabant ]

1 Wavre [ Brabant ]

2 Wommelgem [Antwerpen ]

 

 

1 Anderlecht [ Brabant ]

15 Antwerpen [ Antwerpen ]

1 Arendonk [ Antwerpen ]

1 Beauraing [ Namen ]

7 Berlare [ Oost-Vl. ]

1 Beveren [ Oost-Vl. ]

3 Bonheiden [ Antwerpen ]

2 Brasschaat [ Antwerpen ]

3 Brecht [ Antwerpen ]

1 De Pinte [ Oost-Vl. ]

12 Destelbergen [ Oost-Vl. ]

1 Eeklo [ Oost-Vl. ]

3 Erpe-Mere [ Oost-Vl. ]

17 Gent [ Oost-Vl. ]

1 Grimbergen [ Brabant ]

1 Jette [ Brabant ]

1 Knokke-Heist [ West-Vl. ]

12 Laarne [ Oost-Vl. ]

15 Lochristi [ Oost-Vl. ]

13 Lokeren [ Oost-Vl. ]

8 Melle [ Oost-Vl. ]

2 Merelbeke [ Oost-Vl. ]

1 Oudergem [ Brabant ]

4 Tremelo [ Brabant ]

1 Turnhout [ Antwerpen ]

2 Waregem [ West-Vl. ]

1 Wetteren [ Oost-Vl. ]

1 Wichelen [ Oost-Vl. ]

1 Wingene [ West-Vl. ]

4 Zele [ Oost-Vl. ]

1 Zwijndrecht [ Antwerpen ]

 

 

1 Assenede [ Oost-Vl. ]

1 Brussel [ Brabant ]

12 Ciney [ Namen ]

4 Destelbergen [ Oost-Vl. ]

3 Dinant [ Namen ]

8 Evergem [ Oost-Vl. ]

7 Gent [ Oost-Vl. ]

1 Havelange [ Namen ]

2 Helecine [ Brabant ]

1 Houvet [ Namen ]

13 Laarne [ Oost-Vl. ]

6 Lochristi [ Oost-Vl. ]

8 Lokeren [ Oost-Vl. ]

1 Maasmechelen [ Limburg ]

1 Melle [ Oost-Vl. ]

1 Moerbeke [ Oost-Vl. ]

1 Oudenaarde [ Oost-Vl. ]

1 Sint-Jans-Molenbeek

[ Brabant ]

1 Waarschoot [ Oost-Vl. ]

1 Zele [ Oost-Vl. ]

 

 

 

 

 


Photobucket
Photobucket
Photobucket

(www.familienaam.be)

NEDERLAND

Photobucket


In 1618 vervaardigde kuiper Evert HAGHENS te Nijmegen de "tonnen of houtten beuck tott straff van eenige delinquanten te gebruycken" (a). (De schandstraffen in het wereldlijk strafrecht in de zuidelijke Nederlanden van de middeleeuwen tot de franse tijd bestudeerd in Europees perspectief, nr. 139, P. DE WIN, 1991, p. 82).

(a) originele schandton van E. Haghens: een houten vat zonder bodem met gat aan bovenzijde, waar het hoofd doorheen werd gestoken, zodat de ton op de schouders bleef hangen. Meestal gebruikt voor vrouwen. Overtreders werden op de markt tentoongesteld (collectie Nijmeegse Valkenhoffmusuem).





HAGENS (500) komt veelvuldig voor in de provincies Gelderland, Noord- en Zuid-Holland en Limburg.

HAEGENS (92) komt het meeste voor in Zuid-Holland en Limburg.

Photobucket Photobucket

(www.familienaam.nl)

DUITSLAND

Verwandt.de telt voor HAGENS 86 telefoonaansluitingen (in totaal 229 personen), waarvan 17 in de streek rond Bremen, en voor HAEGENS 3 telefoonaansluitingen (in totaal 8 personen), waarvan 2 in Minden-Lübbecke.

Photobucket Photobucket




Foto

Inhoud blog
  • Inleiding
  • Generaties XV-VI
  • Generaties V-IV
  • Generaties III-I
  • Stamreeks tot de 15de eeuw
  • De Heerlijkheid Raveschoot
  • Baljuws van de heerlijkheid Raveschoot (16de - 18de eeuw)
  • Eigenaars van de heerlijkheid Raveschoot (13de - 19de eeuw)
  • Het Adelsarchief Piers de Raveschoot
  • Het Kalkense landboek van 1613
  • Het Kalkense landboek / grote tiendenboek (1610)
  • Het Kalkense landboek van 1654
  • Het Kalkense quoteboek van 1636
  • De Kalkense looper van 1701
  • Het Algemeen Familiefonds deel I
  • Het Algemeen Familiefonds deel II
  • Kalkense baljuws (14de - 18de eeuw)
  • Juridisch geschil over 'het beste hoofd' te Kalken anno 1612
  • Crim van tooverie: heksenwaan in Kalken anno 1607
  • Het archief van de seigneurie de Calkene
  • Het Familiefonds de Merode Westerloo: verwantschapstabel
  • Het Familiefonds de Merode Westerloo deel I: renteboeken en -lijsten
  • Het Familiefonds de Merode Westerloo deel II: baljuwsrekeningen 15de-16de eeuw
  • Het Familiefonds de Merode Westerloo deel II: baljuwsrekeningen 17de eeuw
  • Het Familiefonds de Merode Westerloo deel III: varia
  • De penningkohieren van Kalken, Laarne en Raveschoot (16de eeuw)
  • Tak 1 uit Kalken/Laarne
  • Tak 2 uit Kalken/Laarne
  • Tak 3 uit Kalken/Laarne
  • Tak 4 uit Kalken/Laarne
  • Tak 5 uit Kalken/Laarne
  • Verwevenheid van takken in de 17de-18de eeuw
  • Verwantschappen in de 16de eeuw
  • Overige koppels uit Kalken-Laarne-Beervelde
  • De Raad van Vlaanderen
  • Zoeken naar Gentse staten van goed
  • De Staat van Goed: een rijke bron
  • Oorlogsschade in Kalken (1673)
  • Het archief van de Heren van Laarne
  • Bisschoppelijke en dekenale visitaties te Kalken in de eerste helft 17de eeuw
  • De Bourgondische Rekenkamer
  • Het kerkarchief van Kalken (1560-1659)
  • Kalkens notariaat 17de-18de eeuw
  • Testament en erfdeel oud-vader Bartholomeus HAEGHENS
  • Bidprentje oud-vader Bartholomeus HAEGHENS duikt na 40 jaar weer op
  • De Kalkense 'borgerwagt' (1831)
  • DNA-Beneluxproject
  • Project KU Leuven: 'De Gen-iale Stamboom'
  • Kalkense kiesgerechtigden (1836-37)
  • De wettelijke passeringen (1528-1663)
  • De Ferieboeken (1556-1651)
  • Kalken in de 'slaepere' van de abdij van Roosenberg (1466)
  • Naamgenoten in 'Calcken door de eeuwen heen' (C. DAUWE)
  • Een 'caerte figùrative' van Kalken (1756)
  • Figuratieve kaart van Kalken (1583)
  • Dorpsgeschiedenis - Ferrariskaart - Poppkaart
  • Het project POPPKAD
  • Kalkense huiseigenaars in 1819 / ca. 1860
  • Kalkense straatschouwingen (1764-98)
  • De Laarnse status animarum (1788) en volkstelling (1796)
  • De Kalkense volkstelling (1796)
  • Spelling - Betekenis - Oorsprong
  • Verspreiding (FR-CH-USA-CAN-AUS)
  • Verspreiding (BE-NL-DU)
  • Gentse naamgenoten
  • Begijnen te Gent
  • Vaders merkwaardige hobby
  • Call sign ON4WH(L)
  • Grootvader Willy HAEGHENS' notitieboekje tijdens WO II
  • Een verwant naar het UK tijdens WO I
  • Overgrootvader Achilles Haeghens aan het front in den Grooten Oorlog
  • Achilles Haeghens' militair zakboekje te koop op de rommelmarkt
  • Naamgenoten uit Kalken en Laarne als militair in WO I
  • Huwelijken in naburige gemeenten
  • Bronmateriaal uit WO I
  • Abdis Agnes Haeg(h)ens
  • De Waaslandse tak
  • De volkstellingen te Lokeren
  • Naamgenoten uit Gavere / Deinze
  • Gelegenheidsvondst in het Beverse Rijksarchief
  • Zeelse naamgenoten
  • Brusselse naamgenoten
  • West-Vlaamse naamgenoten
  • Het Fonds Plaisier in het Antwerpse Felixarchief
  • Antwerpse naamgenoten
  • De Liggeren van de Antwerpse Sint-Lucas gilde
  • Heraldiek
  • Wie was Gustave Haeghens?
  • Belgische landlopers
  • Exorcisme in 1789 te Horst (NL)
  • Stamreeks van pachter Heintgen Hagens (NL)
  • Bokkenrijder kiest het hazenpad (NL)
  • De Verenigde Oost-Indische Compagnie
  • Publicaties
  • Sprokkels (1)
  • Sprokkels (2)
  • Sprokkels (3)
  • Zijsprong (1): Alle wegen leiden naar... Gent?
  • Zijsprong (2): Genealogisch DNA-onderzoek naar de Bende van Nijvel?
  • BRONNEN

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs