Zoeken in blog

"Allerlei linken"

Google maps

Google nieuws

Google vertalen

Den Bosrand


Routeplanner

fietsen in Oost-Vlaanderen

Vertalen met AltaVista

Vertalen met Google

Bureaublad achtergrond
Archiefkast

Recepten zoekmachine
 
Zandstorm creatief atelier


Verstuur één kaartje

Infolijn
schoolvakantie's

Millenniumschool

Take my hand

Lucky-Birds

ABC gezondheid

Tuinadvies

Kruiden

"Gastronomisch plezier"

 
Degustation

 Dôme

Het gebaar

 Eric Fernez

Kruidenmolen

 In de Wulf

"Kranten"

Nieuwsblad

Het laatste nieuws

Gazet van Antwerpen

De zondag

De standaard
"Vrouwenblad"

Libelle

Flair

Nina

Plusmagazine

Story

Lili
Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003
    Betoverend veelzijdig

    13-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klein Jefke slaat weer toe (3)

    In de wiskundeles ziet de juffrouw dat klein Jefke niet oplet. Ze roept hem en vraagt :
     
    "Wat is 2 en 4 en 28 en 44?" 

    Klein Jefke antwoordt onmiddellijk: "Canvas, VT4, Vijftv en Eurosport!"

    Jefke (1-2)


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het belang van een goede darmflora

    Naast een regelmatige darmtransit is voor de mens ook het interne milieu van de darm zeer belangrijk. Daar huist normaal gezien de "goede darmflora", een bedekkend slijmlaagje dat als stabiel ecosysteem bijdraagt tot onze gezondheid.

    Bij een verstoorde darmflora, met alle klachten van dien, hebben we er alle belang bij om met zogeheten "probiotica" de goede darmflora te herstellen.

    In ideale omstandigheden wordt onze darm bevolkt door meer dan 1013 nuttige bacteriën. Deze goede darmflora: versterkt onze weerstand en vermindert de kans op diarree: vreemde kiemen kunnen zich moeilijker in de darmwand nestelen en de stoelgang ontregelen; ook worden natuurlijke afweerstoffen gevormd. Bevordert een goede darmtransit met een normale consistentie van de stoelgang.

    Helpt bij de opname van bepaalde nutriënten (ijzer, calcium, kalium .. .!. Produceert zelf bepaalde nutriënten) Vit K, vit B12 .. .!. Vormt een netwerk dat slechts heel kleine, volledig verteerde voedselpartikeltjes doorlaat. Bevordert de spijsvertering. Bindt en voert toxische en kankerverwekkende stoffen af. Draagt bij tot een normaal cholesterolgehalte.

    Helaas kan het harmonisch evenwicht van goede darmbacteriën verstoord raken. Ondermeer door een onvolwaardige voeding met teveel suiker en een gebrek aan vezels, door het gebruik van medicijnen, door reizen in het buitenland, door stress, door het algemeen verouderingsproces, door radio- of chemotherapie ... Hierbij gaan zich andere, nietnuttige tot ronduit schadelijke microorganismen op de darmwand nestelen, die toxische stoffen kunnen afscheiden.

    Gevolgen kunnen zijn: meer kans op diarree of constipatie, zwakke weerstand, slechte spijsvertering, winderigheid, opzetting, vermoeidheid, allergie, voedingsintoleranties, huidziekten. Gelukkig kunnen probiotica ingezet worden om de goede darmflora te versterken en te herstellen. Het gaat hierbij om gunstige, levende bacteriën, die zich aan de darmwand hechten en de harmonie in het interne darmmilieu herstellen.

    Helaas zijn er heel wat minderwaardige darmflorapreparaten op de markt. De vereisten voor een goed probioticum zijn: moet voldoende kiemen bevatten: minimum 100 miljoen à 1 miljard levensvatbare (I) bacteriën per dag, om de maagzuurbarrière te overleven. Met humane darmflorastammen, niet afkomstig uit melkproducten: alleen deze hechten zich goed aan de darmwand.

    Met zowel laclobacillen als bifidobacteriën, de twee belangrijkste groepen van gunstige darm bacteriën.

    Zonder storende ingrediënten als suiker, glucose, gist, melk, kleursmaakstoffen. Ondersteund door klinische studies.

     


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Apple geen inspiratiebron voor Windows 7'
    Topman Microsoft trekt uitspraak van collega in.

    Een Microsoft-topman vertelde eerder deze week dat zijn bedrijf zich voor Windows 7 heeft gebaseerd op het besturingssysteem van rivaal Apple. Een nog beter geplaatste topman haastte zich gisteren om die uitspraak te ontkennen.


    “Een onjuist citaat over de inspiratiebron voor het ontwerp van Windows 7 zweefde vandaag rond op het Internet. Het ging over de look and feel die geleend zou zijn van Mac OS X”, zo schrijft Windows-communicatiemanager Brandon LeBlanc op de blog van het Windows-team.

    Simon Aldous, partner group manager bij Microsoft, is de man die de foute uitspraak heeft gedaan. Zijn letterlijke woorden waren: “Wat we met Windows 7 geprobeerd hebben […] is de look and feel van de Mac te scheppen voor de grafische interface.”

    Slecht geplaatste manager
    Microsoft ontkent nu dat Apple als inspiratiebron heeft gediend. Het schuift de schuld in de schoenen van de manager die de oorspronkelijke uitspraak heeft gedaan.

    “Jammer genoeg kwam deze uitspraak van een Microsoft-werknemer die bij geen enkel aspect in de ontwikkeling van Windows 7 betrokken is geweest. Ik zeg het niet graag over een van onze eigen mensen, maar zijn opmerkingen zijn onjuist en niet onderlegd”, aldus de communicatiemanager van Windows.

    Juiste uitleg
    Voor wie wil weten hoe Windows 7 wel tot stand is gekomen, verwijst LeBlanc naar een artikel in The Washington Times. Daarin wordt een Microsoft-werknemer geïnterviewd die instaat voor de “Windows Experience”, de gebruikservaring van Windows dus. Ook op een van de officiële Microsoft-blogs staat meer uitleg. (ZDnet)


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herbert Verhaeghe in concert

    Geboren en getogen in Kuurne… dè ezelsgemeente bij uitstek, waar je de Westvlaamse koppigheid op z’n best kunt voelen… geen uitdaging is een Kuurnenaar te veel!

    Zingen en presenteren werkt op een podium.

    Vanaf het jaar 2000 is Herbert het uithangbord van Radio 2 op buitenevenementen.


    Zo presenteert hij “Viva Vlaanderen Live”, de “Fata Morgana-show”, en hèt muziekevenement aan zee: Radio 2 Zomerhit.

    Concert gaat door , lees meer. Wie: Herbert Verhaeghe, Wanneer: vrij 13/11/09
    Waar: Polyvalente zaal

    >> Reageer (0)
    12-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klein Jefke slaat weer toe (2)

    Klein Jefke kijkt gefascineerd toe als zijn moeder huidcrème op haar gezicht smeert.

    "Waarom doe je dat, mammie?", vraagt hij. "Om mezelf mooi te maken natuurlijk", zegt moeder en even later begint ze de crème af te vegen met een doekje.

    "Wat scheelt er?", vraagt Jefke, "helpt het niet?" (wordt vervolgd)
     
    Klein Jefke (1)


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept van de Dag Karni Yarik

    "Week van de smaak". De Turkse keuken kent tientallen gerechten waarbij de aubergine een belangrijk ingrediënt vormt. In dit gerecht worden de aubergines gevuld met een kruidig gehaktmengsel.

    Benodigdheden

    • 4 aubergines
    • 400 gram rundsgehakt
    • 4 grote tomaten
    • 2 grote uien
    • 4 takjes peterselie
    • 100 gram boter
    • olijfolie
    • 4 groene pepers
    • peper
    • zout

    Bereiding

    Snijd de aubergines in lange plakken van ca. 2 cm dik. Doe wat olijfolie in een pan en bak de plakken aubergine aan 1 zijde bruin. Let op dat je ze goed doorbakt. Haal ze uit de pan en verdeel ze op een presentatiebord. Maak de pan schoon en doe de boter in de pan. Braad nu het gehakt, samen met de klein gesneden uien, wat zout en wat peper. Bak dit mengsel ca. 4 minuten door.

    Hak de peterselie fijn. Snijd de tomaten klein en doe ze bij het gehakt, bak weer 3 minuten door en voeg dan de peterselie toe. Snijd de groene pepertjes fijn. Verdeel nu het gehaktmengsel over de plakken aubergine, strooi de groene pepers over het vlees en voeg nog 2 glazen water toe. Je kunt het geheel eventueel in een oven op 100°C warm houden tot je het serveert. Dan wel de pan afsluiten.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sofie concerteert samen met Paul Michiels en Günther Neefs
    Sofie vormt samen met Paul Michiels en Günther Neefs een tandem voor twee concerten. Onder de titel 'Three times a legend' - een knipoog naar de Lionel Richie-hit 'Three times a lady' - brengt het gelegenheidstrio een ode aan de artiesten uit de Motown-stal. 15 december staat het gezelschap in de Stadsschouwburg van Kortrijk. Op 18 februari wordt de show overgedaan in de Antwerpse Arenberghschouwburg.

    'You're Once, twice …. three times a lady'. Het is de alom gekende frase uit de ballade van Lionel Richie en meteen ook de inspiratie voor de titel van het nieuwe spektakel van Sofie, Paul Michiels en Günther Neefs.

    Het legendarische platenlabel Motown bestaat vijftig jaar. Voldoende aanleiding volgens het trio om een ode te brengen aan die artiesten van toen. Tijdens '3 Times a Legend' brengen ze elk een greep uit het eigen repertoire, aangevuld met enkele prachtige Motown – klassiekers.

    Zowel in Kortrijk als in Antwerpen vindt dit project in een sfeervol, prestigieus kader plaats. Elke muziekliefhebber is welkom in de Kortrijkse Stadsschouwburg op 15 december 2009 en de Antwerpse Arenbergschouwburg op 18 februari 2010. (zangtalent)

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vragen over de Mexicaanse griep


    Hoe kan ik weten dat ik besmet ben met de Mexicaanse griep?

    Niet. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een gewone griep:

    koorts, hoofd- en keelpijn, pijnlijke ledematen, gebrek aan eetlust.

    Soms ook diarree.

    Symptomen van de Mexicaanse griep    ⇒



    Meer vragen over de Mexicaanse griep (standaard)


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Mijn heldendaden' is beste Belgische nummer van het decennium


    Absynthe Minded schreef volgens de luisteraars van Studio Brussel het beste Belgische nummer van het (bijna) voorbije decennium.

    Mijn heldendaden, deel een haalde een pak meer stemmen dan Daan voldaan Huisvrouw en Deus ontmoet Nothing Really Ends.

    In het programma Bel 2000 jaar stelde Roos Van Acker de voorbije maanden de Belgische muzikale oogst van het (bijna) afgelopen decennium voor. De luisteraars hadden het laatste woord in het aanwijzen van het beste Belgische nummer van de afgelopen 10 jaar.

    Mijn heldendaden, Part One van Absynthe Minded verscheen in 2005, en staat op het album New Day, Hun tweede full album. Het nummer is geschreven door zanger / gitarist Bert Ostyn, en Geproduceerd door Jean-Marie Aerts. De groep haalde in 2004 de finale van Humo's Rock Rally. Ze waren torenhoog favoriet, maar strandden op een tweede plaats na The Van Jets.

    Grote en vertrouwde namen die al langer dan een decennium aan de top staan, Zoals Arno, dEUS, Soulwax en Hooverphonic, spelen nog altijd een prominente rol in de lijst. Een aantal nieuwkomers zijn Succesvolle artiesten die pas de voorbije jaren debuteerden, Zoals Douane, The Hickey Underworld, Lady Linn en Black Box Revelation, die met maar liefst vier nummers in de Top 50 staan. Alleen Arsenal doet ook goed, ontmoette Eveneens vier stekken. (nieuwsblad) videobeelden


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Zot van A." wordt de nieuwe Jan Verheyen
    "Zot van A." is de titel van de nieuwe film van regisseur Jan Verheyen. Het is de Vlaamse adaptatie van de Nederlandse film "Alles is liefde", geschreven door Kim van Kooten. De opnames voor de nieuwe film van Verheyen starten in het voorjaar van 2010.

    Verweven personages
    In de film, die zich volledig in Antwerpen afspeelt, lopen de verhalen van verschillende personages door elkaar. "Zot van A." is een film over vaders, dochters, moeders, zonen, mannen, vrouwen en liefde.

    Sterrencast
    Voor de personages koos Verheyen voor een sterrencast met onder meer Kevin Janssens, Veerle Baetens, Koen De Graeve, Mathias Sercu, Barbara Sarafian, Jan Van Looveren, Joke Devynck, Mathijs Scheepers, Michiel Van Dousselaere, Kürt Rogiers, Herwig Ilegems, Lotte Heijtenis, Matteo Simoni en Mike Verdrengh.
     
     Slim en grappig
    "Het genre van de romcom (romantische komedie) is aartsmoeilijk en bij ons in Vlaanderen nog niet echt geprobeerd. Ik was al een hele tijd op zoek naar een goed scenario voor een slimme, grappige en ontroerende romcom. En dat heb ik uiteindelijk gevonden bij Kim van Kooten," aldus de regisseur.
     
    "Zot van A." is een productie van Eyeworks & TV Drama, in co-productie met VTM, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en met de medewerking van de stad Antwerpen. De film zou in het najaar van 2010 in de zalen komen. (belga/edp)

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlanders kunnen met huisdier naar psychiater gaan

    Nederlanders kunnen met hun papegaai naar de psychiater als de vogel complexe gedragsproblemen heeft.

     
    Net als hun baasjes kunnen nu ook honden, katten en vogels plaatsnemen op de sofa van de gedragstherapeut. Die gaat de dieren en hun baasje helpen om met afwijkend gedrag om te gaan. Eigenaars van huisdieren met een gedragsprobleem kunnen zich vanaf maandag melden bij de Gedragskliniek voor Dieren, onderdeel van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
     
    Verwijsbriefje nodig
    Voor de Gedragskliniek is een verwijsbriefje van de dierenarts nodig. In Utrecht bekijken specialisten eerst of er een fysieke verklaring is voor het afwijkende gedrag, zoals bijten of krabben. Verstoorde communicatie tussen mens en dier, zoals de wetenschappers het noemen. Als er geen medische verklaring is, bekijken gedragstherapeuten het dier. Ook analyseren zij foto's en filmpjes van de thuissituatie. Als de therapeuten denken dat de relatie tussen mens en dier hersteld kan worden, zorgen zij voor een doorverwijzing naar een gedragstherapeut in de omgeving van het baasje.
     
    Complexe gedragsproblemen
    De nieuwe Gedragskliniek is niet bedoeld voor opvoedingsproblemen met het huisdier, zo waarschuwt de universiteit. Toekomstige patiënten moeten complexe gedragsproblemen hebben, zoals pathologische angst en agressie of verenplukken bij vogels. (belga/vsv)

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spreekuur bij de natuurarts

    In de herfst en de winter en over het algemeen bij alle wijzigingen in onze leefwereld geraken wij tijdelijk uit ons biologisch evenwicht en worden wij makkelijker 'ziek'. Met een klinisch onderzoek en eventueel een bloedanalyse tracht de dokter dan tot een diagnose te komen. Door de 'aanvaller', die van het onevenwicht gebruik maakt op te sporen kan de aangepaste medicatie worden voorgeschreven. (Dr. F. Fermon)

    Winterse kwalen
    Naast heel specifieke geneesmiddelen, (bij een bacteriële amandelontsteking dient een aangepast antibioticum te worden voorgeschreven) reikt de natuurgeneeskundig denkende arts een aantal middelen aan om het gezondheidsevenwicht te herstellen.
     
    Moderne synthetische middelen hebben weliswaar hun waarde, maar worden te veel en vaak onaangepast ingezet. In geval van de meeste winterkwalen gaat het om niet levensbedreigende virale of bacteriële aandoeningen. De ingangspoorten voor zulke infecties zijn meestal de neus en de mond. Dus, beginnen wij met een goede algemene hygiëne, handen wassen, gezonde voeding en de nodige lichaamsbeweging. Voldoende slaap, tenminste acht uur, van 22 tot 6-7 uur in een goed verluchte slaapkamer en een middagdutje erbij komen ons ook ten goede.

    Goede natuurmiddelen
    Argentin 23 (Energetica Natura, tel. 03 789 09 59) is een zilvercolloïdale vloeistof, die met een druppelteller in de beide neusholten wordt gebracht, liggend zodat de vloeistof ook in de keelholte wordt verspreid. Het mag gerust worden ingeslikt. Reeds in de Oudheid was zilver gekend om zijn weerstand versterkende werking. De grote kracht van dit preparaat ligt in de zilvermetaalionen en de 'oligodynamisch' lage concentratie. Een en ander staat in voor de vrijzetting van 'superoxide', een krachtige ontstekingwerende stof.
     
    Ataxan (Nutrifarma, apotheek) stimuleert de 'Natural Killercellen'. Dit zijn bijzondere witte bloedcellen, die de natuurlijke weerstand stimuleren. Er bestaan capsules voor volwassenen en voor kinderen, te nemen voor de maaltijden.
     
    Thyxe (Elfe, tel. 03 827 40 46) is een extract van de thymusklier, dat een uitermate belangrijke rol speelt in onze natuurlijke weerstand. Het middel wordt ook voorgeschreven aan kankerpatiënten. Als de vijand in de buurt is, bv. als de buur, werkmakker of een gezinslid met griepachtige infectie te bed ligt, dan is het goed om een ietwat meer specifieke medicatie te gebruiken:
     
    BuccaLine
    (Berna/Qualiphar, apotheek) is een soort 'vaccinatie' die ervoor zorgt, dat de meeste bacteriën niet tot de slijmvliezen van neus-keel-oren en de bovenste luchtwegen kunnen doordringen. Gebruik het vóór de maaltijd, de eerste dag één, de tweede dag twee en de derde dag drie tabletjes.

    Broncho-Vaxom (Solvay, apotheek) is een krachtig middel, preventief maar ook genezend, bij griep met bijkomende bacteriële bronchiale infectie zonder naar de zwaardere antibiotica te moeten grijpen. Decapsules hebben het voordeel tegenover de antibiotica, dat zij de eigen weerstand niet afzwakken maar integendeel versterken: één capsule per dag, tien dagen lang en zo nodig de volgende twee maanden nog eens tien dagen lang, telkens in dezelfde twee weken van de maand.

    Acetylcysteine, dat zowel wit-generisch bestaat als in specialiteit (Lysomucil, Lysox etc.), maakt de slijmvliezen minder kleverig en helpt bij het ophoesten.
     
    Bronchiana en Bronchicron, beide van VitaFytea (apotheek), zijn goede natuurlijke respectievelijk drupjes en siroop, om bovenste luchtwegen te ontsmetten en de hoest te milderen. Ook is het belangrijk de ïngangspoorten' - neus en mond goed te beschermen door een goede mond en tand hygiëne waarbij een tongschraper zeer nuttig is. Gebruik om mond en neus te spoelen liefst een zeezoutoplossing of de bekende neusspray met zeezout-steriele oplossing.

    Sterimar (Sanofi¬Aventis, apotheek). En als neusdruppels, preventief en genezend,

    Rhinovita (Biofarm, apotheek), dat anders als de meeste neusdruppels over lange perioden mag worden gebruikt zonder de slijmvliezen uit te drogen.
     
    Tot slot nog dit: wie een positieve en optimistische kijk op zijn medemensen en zichzelf ontwikkelt, die heeft de beste start positie om gezond door het leven te gaan.

     


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen kopen alleen ondergoed voor nieuw lief
     
    Mannen zeggen graag dat ze thuis de broek dragen, maar waarschijnlijk hebben ze deze niet zelf gekocht. Een onderzoek van het ondergoedmerk Debenhams toont aan dat mannen slechts 17 jaar van hun leven hun eigen ondergoed kopen. De rest van de tijd gebeurt dat door hun moeder en hun vrouw. Strak ondergoed is het populairst bij mannen tussen 19 en 26 jaar, daarna wordt overgeschakeld op boxershorts (tot 33 jaar) en 'y-fronts'.

    Vrouwen versieren
    Mannen die zelf nieuw ondergoed gaan kopen doen dat meestal in het begin van een nieuwe relatie. "Mannen die meer dan 31 paar onderbroeken per jaar kopen zijn of wanhopig aan het proberen een vrouw te versieren, of hun huidig lief is niet 'de ware", concludeert Rob Faucherbrand van Debenhams.

    "Omgekeerd, als een man al zijn onderbroeken door zijn vrouw of vriendin laat kiezen, is de relatie zeker in een stabiele fase."

    Piek op 23
    De piek in de aankopen van ondergoed door de mannen zelf, is rond de leeftijd van 23 jaar. De aankopen dalen geleidelijk in de jaren daarna om nul te bereiken op hun 33ste. Dan heeft de gemiddelde man een stabiele relatie, met een vrouw die ook zijn ondergoed uitkiest.

    Tussen de 38ste en 40ste verjaardag kopen mannen weer vaker hun eigen ondergoed, wellicht omdat het een periode van echtscheidingen, relatiebreuken én nieuwe veroveringen is.

    Kort daarna zakt het koopgedrag van de mannen weer dramatisch ineen om op hun 44ste weer 'nul' te bereiken. Na die leeftijd blijven mannen weg van ondergoed: omdat ze het aan hun nieuwe partner overlaten, of omdat ze het nut van nieuw ondergoed niet meer inzien.

    Symbool mannelijkheid
    "Vreemd toch", zegt Faucherbrand, "dat zelfs machomannen hét onderdeel van hun mannelijkheid, hun onderbroek, aan vrouwen overlaten. Dat hebben feministen nog nooit aangeklaagd. Het gaat duidelijk niet om wie de broeken draagt, maar om wie ze koopt!" (edp)

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Notenmelk gezonde voeding

    Notenmelk heerlijk alternatief voor koemelk.
    Wie bewust met zijn gezondheid bezig is, weet dat noten om verschillende redenen deel zouden moeten uitmaken van een gevarieerde basisvoeding. Een manier om van de voedingswaarde van noten te genieten, is het gebruik van notendrank of notenmelk. Ondermeer als plantaardig alternatief voor koemelk, die ons soms overdreven wordt opgedrongen.

    Alternatief voor koemelk gewenst 
    In het begin van het leven is voor een zuigeling de aangewezen voedingsbron moedermelk. Bij het ontbreken daarvan kan weliswaar koemelk gebruikt worden, maar naarmate we ouder worden, valt koemelk niet meer zo goed te verteren door een afname van de vereiste enzymen. Zo verdragen heel wat oudere kinderen en volwassenen niet meer zo goed lactose of melksuiker en hebben ze last van lactosemalabsorptie tot zelfs uitgesproken lactose-intolerantie met ondermeer diarree, winderigheid en opgezette buik. Daarnaast kunnen ook koemelkeiwitten zoals caseïne en lactalbuminen tot voedingsintoleranties leiden. In al die gevallen kan je het klassieke glas melk zeer goed vervangen door een notendrank, want noten bevatten helemaal geen lactose en hebben lichter verteerbaar eiwit.

    Rijk aan calcium en magnesium
    Men wil ons soms doen geloven dat koemelk de enige valabele calciumbron is. Maar naast groene groenten zijn noten ook uitstekende plantaardige calciumbronnen. Verder is vooral het hoge gehalte aan magnesium in noten opmerkelijk, waardoor dat ze ons helpen bewapenen tegen stress, slapeloosheid en hoge bloeddruk. Vooral noten als amandelen, hazelnoten, walnoten en kastanjes zijn topbronnen van dit veelzijdige mineraal. Op te merken is ook het vrij hoge aandeel aan het bloeddrukverlagende kalium en aan zink, een mineraal dat verder niet zoveel in plantaardige voeding voorkomt. 

    ook gunstig vetprofiel
    Zeer interessant aan de meeste noten is ook de vetsamenstelling. Zo zijn amandelen en hazelnoten net als olijfolie heel rijk aan monoonverzadigde vetzuren of omega-9-vetzuren. Hierdoor helpen ze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Walnoten dan weer zijn topbronnen van plantaardige omega-3-vetzuren, het type vetzuren waar veel westerlingen een tekort aan hebben. Ze dragen op die manier bij tot een vlotte bloedsomloop, een goed geheugen en concentratievermogen, een positieve instelling, een sterke weerstand en soepel bewegen. En wat noten helemaal niet bevatten, is cholesterol 

    Hoogwaardig plantaardig eiwit
    Een andere eigenschap van noten is hun rijkdom aan hoogwaardig plantaardig eiwit met alle essentiële aminozuren of aminozuren die in ons dieet moeten aanwezig zijn. Van die laatste is er misschien wat te weinig lysine en methionine aanwezig, maar dat wordt goedgemaakt door ook wat dierlijk eiwit van een goede kwaliteit op het menu te zetten. Of je kan voor de kastanje opteren, een noot die naast zijn plantaardig zetmeel wel veel lysine bevat.

    Weldaad
    Voor wie nog niet overtuigd is: noten zijn ook kampioenen in vitamine E, één van de belangrijkste antioxidanten, die ondermeer hart en bloed-vaten, vethoudende weefsels en ogen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. En verder moeten we ook het hoge gehalte aan vezels zeker aanstippen. Kortom, regelmatig wat noten eten uit het vuistje of genieten van een lekkere notendrank is een ware weldaad voor onze gezondheid. 


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turkije land van duizend smaken (deel twee)

    Gastland Turkije kleurt dit jaar het programma van de week van de  smaak, een alfabet van de turkse keuken: deel twee.

    Helva
    misschien wel Turkije's oudste dessert. Bestaat in verschillende varianten, de meest bekende versie wordt gemaakt van bloem, suiker, water en boter. Het gerecht is verbonden met feesten en tradities en komt op tafel bij een geboorte, besnijdenis, huwelijk of begrafenis.

    Imam Bayildi
    letterlijk vertaald: de imam viel flauw. Heel wat Turkse gerechten hebben ronkende poëtische namen, zoals deze heerlijke aubergines gevuld met gehakt en rijst, uitgegroeid tot een topper op alle Turkse menukaarten.

    Kaymak
    onze favoriete Turkse dessertendressing, dikke slagroom met echte raathoning. Om baklava of ander zoets nog zoeter te maken ...

    Lokum
    is afgeleid van het Arabische 'rahat ul-hulküm', wat 'rust voor de keel' betekent. Bij ons beter bekend als Turks Fruit ofTurkish Delight. De zachte snoep bestaat uit suiker, fruit, kokos, gelei, rozenwater en soms wat nootjes.
     
    Meze
    Naam  voor de vele kleine hapjes die in Turkije vaak aan het hoofdgerecht vooraf gaan of als deel van een lunch geserveerd worden. Zowel vlees en vis, als groenten en fruit komen als meze op tafel. In Turkije onlosmakelijk verbonden met raki, zie onder R.

    Nar
    Turks voor granaatappel, vrucht afkomstig uit Perzië en Afganistan, maar tegenwoordig te vinden in'alle landen met een subtropisch klimaat. Nar ek~isi, granaatappelsap, is een onmisbaar ingrediënt in de keuken van Zuid-WestTurkije.

    Pilav
    gerecht dat bestaat uit fijngemalen tarwe, bulgur, of rijst, en met olie en bouillon bereid wordt. Wordt o.a. met witte bonen of kikkererwten geserveerd bij scha penvlees.

    Raki
    (uitspreken als Rakke) alcoholische drank (45% alcohol!) met anijssmaak, mag zich volksdrank. van Turkije noemen. Onmisbaar bij het eten van meze (zie onder 'm'). Aangelengd met water krijgt het heldere drankje een troebele, witte kleur, vandaar zijn naam, letterlijk vertaald 'leeuwenmelk'.

    Salep
    warme drank die in Turkije enkel in de winter wordt verkocht. Salep is de wortel van een orchideeënsoort die wordt gemalen, gekookt in melk en op smaak gebracht met suiker en kaneel.

    Tarhana
    mengsel fijn gekruide, zongedroogde bulgur met yogh u rt. Vroeger meestal thuis bereid, maar vandaag kant-en-klaar te verkrijgen in de Turkse winkel. Basisingrediënt van een van de bekendste Turkse soepen, de tarhanasoep ...

    Zeytin
    (olijf) en zeytinya,gl (olijfolie). Turkije is goed voor 7% van de olijventeelt in het Middellands Zeegebied. Het grootste deel van de olijfolie wordt geleverd door de westkusten. In het Turkse binnenland wordt meer met boter gekookt.

    En tot slot
    Zoet, zacht en zalig zijn de Turkse desserten. Baklava, melkpudding met elfjeszijde, 'kippenborstpudding' (jawel, met echte kip .. ), haremnavels: gerechten die even mooi en spannend klinken als ze lekker zijn.


    Deel één van de duizend smaken uit Turkije.

     


    >> Reageer (0)
    11-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foutje in Story

    In Story van deze week is een jammerlijk foutje geslopen. De advertentie op pagina 79 - ‘Deze week bij elke Story een gratis brood’ - verscheen een weekje te vroeg.

    Dus niet getreurd: volgende week vind je bij Story 47 een broodzak en een afhaalbon waarmee je een gratis Countrybrood uit de vtm-reeks Boer zkt vrouw kunt afhalen. (Story)


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klein Jefke slaat weer toe. (1)

    Een nieuwe onderwijzeres wil de klas psychologisch benaderen.

    Ze vraagt aan de kinderen: "Iedereen die denkt dat hij dom is...staat op." Na enkele seconden staat klein Jefke op. De juffrouw zegt: "Denk je dat je dom bent, Klein Jefke?"

    Klein Jefke: "Neen juffrouw, maar ik vond het niet fijn jou alleen te zien rechtstaan."

    Wordt vervolgd.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladetompoes met kersen

    Nagerecht voor 4 personen

    Nodig: 300 g pure chocolade, slagroom light (spuitbus), Melkan, 1 potje kersen, zonder pit, goed uitgelekt, bakpapier

    Bereiding:
    Rasp 50 gram chocolade grof of schaaf er krullen van. Smelt 250 gram chocolade au bain-marie of in de magnetron op 350 Watt.

    Strijk met een spatel van de gesmolten chocolade 12 rechthoeken van circa 6x10 cm op het bakpapier. Laat afkoelen.

    Leg op ieder bord een plakje chocolade dat voorzichtig van het papier geschept is.

    Spuit daarop een beetje slagroom en verdeel daarover kersen.

    Herhaal dit nog een keer en dek de bovenkant af met de laatste chocolade-plakken. Gar­neer met slagroom, kersen en de chocoladerasp of krullen.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote spaaractie vanaf 12 november
    Bundel de krachten met je vrienden, vriendinnen, klasgenoten, familie, ... want de Disneyland-spaaractie voor vierde, vijfde en zesde klassen van de basisschool is terug.



    Dit schooljaar geven we 6 klasreizen weg. Per leerjaar kunnen er dus 2 klassen op uitstap. We maken 3 klassementen op, namelijk één per leerjaar. De 2 klassen die in hun 'leerjaarcategorie' per leerling de meeste punten sparen, winnen het klasticket richting Disneyland® Paris.

    Knip vanaf donderdag 12 tot en met zaterdag 21 november 2009 zoveel mogelijk punten uit Gazet van Antwerpen en kleef ze op de spaarposters. Extra spaarposters kan je hier downloaden en afdrukken.

    Deelnemen is winnen! Geen hoofdprijs? Niet getreurd, want iedere deelnemende klas krijgt een leuke attentie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toppers uit Turkije
    Tussen 12 en 22 november kun je in Vlaanderen de eetcultuur van gastland Turkije ontdekken: zowat overal gaan deelnemers aan de slag met het culinaire erfgoed en de keuken van Turkije. Sommige deelnemers krijgen hiervoor assistentie van een Turkse chef of culinaire gangmaker.

    Hieronder stel ik  deze 'Turkse toppers' aan je voor. Elk van hen staat voor een bepaald aspect van het Turkse culinaire heden en verleden.


    Vedat Basaran is de chef van Feriye, een prestigieus restaurant aan de oevers van de Bosporus, en dé specialist van de Ottomaanse paleiskeuken. Basaran behaalde zijn,chefdiploma in Engeland.en deed nadien ervaring op in de keuken van het Çiragan Palace. Hij werkt bijna uitsluitend met seizoensgebonden producten en maakt hierbij gebruik van oude ottomaanse en zelfs Byzantijnse technieken.

    Op 12 november stelt Vedat Basaran zijn versie van enkele authentieke gerechten uit de ottomaanse paleiskeuken voor op het Openingsfeest van de Week van de Smaak in Gent.



    De Turks-Koerdische' Musa Dagdeviren is afkomstig uit Gaziantep en dook, als lid van een bakkersfamilie, reeds als jong gastje de keuken en bakkerij in. Later specialiseerde hij zich in kebap en pide. Tijdens zijn vele reizen doorheen afgelegen dorpjes in het Turkse binnenland
    en het Midden-Oosten verzamelde hij traditionele ottomaanse recepten en onbekende ingrediënten. Musa heeft drie grote restaurants in Istanbul waar hij eindeloos experimenteert met smaak, 'verloren' recepten en traditie .. Felix Alen, Peter van de Week van de Smaak, ontvangt Musa op woensdag 18 november bij Xaverius, het Vlaams centrum voor eet- en tafelcultuur in Diest. Samen werken ze enkele verrassende Turkse en Vlaamse combinaties uit. Op donderdag 19 november bereidt Musa Turkse gerechten in De Markten (Brussel), in het kader van de lezing 'Gewoontes en rituelen in de Turkse keuken'.

    De Centrale in Gent ontvangt Musa op vrijdagavond 20 november op hun raki-tafel met fasilconcert. Op zondag 22 november sluit Musa Dagdeviren, samen met Felix Alen en Jeroen Meus, de Week van de Smaak af op het slotevenement in Leuven.

    Na haar studies Geschiedenis aan de Bogazici Universiteit van Istanbul, behaalde Özge Samanci haar doctoraat culinaire geschiedenis aan het EHESS in Frankrijk. Als academica heeft ze zich gespecialiseerd in de Turks-Ottomaanse keuken. Sinds 2003 doceert ze culinaire geschiedenis aan een privé-universiteit in Istanbul. Özge is gepassioneerd door traditionele recepten en hun historische achtergrond. Aan de hand van artikels, lezingen en kook,demonstraties tracht ze de geschiedenis van gerechten en authentieke smaken te achterhalen.

    Özge Samanci werkte mee aan het boek 'Haremnavels, leeuwen melk en aubergines. Culinair erfgoed uit het ottomaanse Rijk', een publicatie van Pharo Publ.ishing.Op donderdag 19 november geeft ze samen met Musa Dagdeviren een presentatie in De Markten (Brussel) over 'Gewoontes en rituelen in de Turkse keuken'.

    Aydin Demir groeide op in Mengen, thuishaven van een gerenommeerde koksschool, en kreeg al vroeg de kookmicrobe te pakken. Hij deed ervaring op in binnen- en buitenland, o.a. in de keuken van het Lo'ndense Ritz Carlton, alvorens chef te worden in het Konyali Restaurant in Istanbul.


    Wil je meer weten over de activiteiten waaraan ze deelnemen? Surf dan naar www.weekvandesmaak.be

    >> Reageer (0)


     Eigen hoekje

    't Blogkrantje

    Place2beyvette

    Yvi magazine

    Yvi pagina

    Intro

    Medium 4 you


    "Uit Kuurne"

    Centrumschool

     

    Go santiago


    Mordekoi

    Marc van Roosje




    "Vrije tijd"

    Motel-Saint-Michel

    Le CLos domange
    (Igé)


    Het boerderijleven
    voor kinderen

    Warandehof

    Pieterkenshoeve

    Reutelhoeve

    't Klein Gerigt

    Wilgenhof

    Populierenhoeve

    Schraevenacker

    Klein Burkelhof

    Hof de Abeeleboom

    De Bouwhoeve

    Predikerhof
     
    Jos theys boerderij

    Hageland

    Wambashoeve


    Het Weidehof

    "Franse streken"

    Vakantiestreken in frankrijk

    1/Savoie mont blanc maurienne

    2/Aube en champagne

    3/Ardeche

    4/Aubergne

    5/ De Jura

    Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs