Klein Jefke kijkt gefascineerd toe als zijn moeder huidcrème op haar gezicht smeert.
"Waarom doe je dat, mammie?", vraagt hij. "Om mezelf mooi te maken natuurlijk", zegt moeder en even later begint ze de crème af te vegen met een doekje.
"Wat scheelt er?", vraagt Jefke, "helpt het niet?" (wordt vervolgd)
"Week van de smaak". De Turkse keuken kent tientallen gerechten waarbij de aubergine een belangrijk ingrediënt vormt. In dit gerecht worden de aubergines gevuld met een kruidig gehaktmengsel.
Benodigdheden
4 aubergines
400 gram rundsgehakt
4 grote tomaten
2 grote uien
4 takjes peterselie
100 gram boter
olijfolie
4 groene pepers
peper
zout
Bereiding
Snijd de aubergines in lange plakken van ca. 2 cm dik. Doe wat olijfolie in een pan en bak de plakken aubergine aan 1 zijde bruin. Let op dat je ze goed doorbakt. Haal ze uit de pan en verdeel ze op een presentatiebord. Maak de pan schoon en doe de boter in de pan. Braad nu het gehakt, samen met de klein gesneden uien, wat zout en wat peper. Bak dit mengsel ca. 4 minuten door.
Hak de peterselie fijn. Snijd de tomaten klein en doe ze bij het gehakt, bak weer 3 minuten door en voeg dan de peterselie toe. Snijd de groene pepertjes fijn. Verdeel nu het gehaktmengsel over de plakken aubergine, strooi de groene pepers over het vlees en voeg nog 2 glazen water toe. Je kunt het geheel eventueel in een oven op 100°C warm houden tot je het serveert. Dan wel de pan afsluiten.
Sofie concerteert samen met Paul Michiels en Günther Neefs
Sofie vormt samen met Paul Michiels en Günther Neefs een tandem voor twee concerten. Onder de titel 'Three times a legend' - een knipoog naar de Lionel Richie-hit 'Three times a lady' - brengt het gelegenheidstrio een ode aan de artiesten uit de Motown-stal. 15 december staat het gezelschap in de Stadsschouwburg van Kortrijk. Op 18 februari wordt de show overgedaan in de Antwerpse Arenberghschouwburg.
'You're Once, twice . three times a lady'. Het is de alom gekende frase uit de ballade van Lionel Richie en meteen ook de inspiratie voor de titel van het nieuwe spektakel van Sofie, Paul Michiels en Günther Neefs.
Het legendarische platenlabel Motown bestaat vijftig jaar. Voldoende aanleiding volgens het trio om een ode te brengen aan die artiesten van toen. Tijdens '3 Times a Legend' brengen ze elk een greep uit het eigen repertoire, aangevuld met enkele prachtige Motown klassiekers.
Zowel in Kortrijk als in Antwerpen vindt dit project in een sfeervol, prestigieus kader plaats. Elke muziekliefhebber is welkom in de Kortrijkse Stadsschouwburg op 15 december 2009 en de Antwerpse Arenbergschouwburg op 18 februari 2010. (zangtalent)
'Mijn heldendaden' is beste Belgische nummer van het decennium
Absynthe Minded schreef volgens de luisteraars van Studio Brussel het beste Belgische nummer van het (bijna) voorbije decennium.
Mijn heldendaden, deel een haalde een pak meer stemmen dan Daan voldaan Huisvrouw en Deus ontmoet Nothing Really Ends.
In het programma Bel 2000 jaar stelde Roos Van Acker de voorbije maanden de Belgische muzikale oogst van het (bijna) afgelopen decennium voor. De luisteraars hadden het laatste woord in het aanwijzen van het beste Belgische nummer van de afgelopen 10 jaar.
Mijn heldendaden, Part One van Absynthe Minded verscheen in 2005, en staat op het album New Day, Hun tweede full album. Het nummer is geschreven door zanger / gitarist Bert Ostyn, en Geproduceerd door Jean-Marie Aerts. De groep haalde in 2004 de finale van Humo's Rock Rally. Ze waren torenhoog favoriet, maar strandden op een tweede plaats na The Van Jets.
Grote en vertrouwde namen die al langer dan een decennium aan de top staan, Zoals Arno, dEUS, Soulwax en Hooverphonic, spelen nog altijd een prominente rol in de lijst. Een aantal nieuwkomers zijn Succesvolle artiesten die pas de voorbije jaren debuteerden, Zoals Douane, The Hickey Underworld, Lady Linn en Black Box Revelation, die met maar liefst vier nummers in de Top 50 staan. Alleen Arsenal doet ook goed, ontmoette Eveneens vier stekken. (nieuwsblad) videobeelden
"Zot van A." is de titel van de nieuwe film van regisseur Jan Verheyen. Het is de Vlaamse adaptatie van de Nederlandse film "Alles is liefde", geschreven door Kim van Kooten. De opnames voor de nieuwe film van Verheyen starten in het voorjaar van 2010.
Verweven personages In de film, die zich volledig in Antwerpen afspeelt, lopen de verhalen van verschillende personages door elkaar. "Zot van A." is een film over vaders, dochters, moeders, zonen, mannen, vrouwen en liefde.
Sterrencast Voor de personages koos Verheyen voor een sterrencast met onder meer Kevin Janssens, Veerle Baetens, Koen De Graeve, Mathias Sercu, Barbara Sarafian, Jan Van Looveren, Joke Devynck, Mathijs Scheepers, Michiel Van Dousselaere, Kürt Rogiers, Herwig Ilegems, Lotte Heijtenis, Matteo Simoni en Mike Verdrengh.
Slim en grappig "Het genre van de romcom (romantische komedie) is aartsmoeilijk en bij ons in Vlaanderen nog niet echt geprobeerd. Ik was al een hele tijd op zoek naar een goed scenario voor een slimme, grappige en ontroerende romcom. En dat heb ik uiteindelijk gevonden bij Kim van Kooten," aldus de regisseur.
"Zot van A." is een productie van Eyeworks & TV Drama, in co-productie met VTM, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en met de medewerking van de stad Antwerpen. De film zou in het najaar van 2010 in de zalen komen. (belga/edp)
Nederlanders kunnen met huisdier naar psychiater gaan
Nederlanders kunnen met hun papegaai naar de psychiater als de vogel complexe gedragsproblemen heeft.
Net als hun baasjes kunnen nu ook honden, katten en vogels plaatsnemen op de sofa van de gedragstherapeut. Die gaat de dieren en hun baasje helpen om met afwijkend gedrag om te gaan. Eigenaars van huisdieren met een gedragsprobleem kunnen zich vanaf maandag melden bij de Gedragskliniek voor Dieren, onderdeel van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
Verwijsbriefje nodig Voor de Gedragskliniek is een verwijsbriefje van de dierenarts nodig. In Utrecht bekijken specialisten eerst of er een fysieke verklaring is voor het afwijkende gedrag, zoals bijten of krabben. Verstoorde communicatie tussen mens en dier, zoals de wetenschappers het noemen. Als er geen medische verklaring is, bekijken gedragstherapeuten het dier. Ook analyseren zij foto's en filmpjes van de thuissituatie. Als de therapeuten denken dat de relatie tussen mens en dier hersteld kan worden, zorgen zij voor een doorverwijzing naar een gedragstherapeut in de omgeving van het baasje.
Complexe gedragsproblemen De nieuwe Gedragskliniek is niet bedoeld voor opvoedingsproblemen met het huisdier, zo waarschuwt de universiteit. Toekomstige patiënten moeten complexe gedragsproblemen hebben, zoals pathologische angst en agressie of verenplukken bij vogels. (belga/vsv)
In de herfst en de winter en over het algemeen bij alle wijzigingen in onze leefwereld geraken wij tijdelijk uit ons biologisch evenwicht en worden wij makkelijker 'ziek'. Met een klinisch onderzoek en eventueel een bloedanalyse tracht de dokter dan tot een diagnose te komen. Door de 'aanvaller', die van het onevenwicht gebruik maakt op te sporen kan de aangepaste medicatie worden voorgeschreven. (Dr. F. Fermon)
Winterse kwalen Naast heel specifieke geneesmiddelen, (bij een bacteriële amandelontsteking dient een aangepast antibioticum te worden voorgeschreven) reikt de natuurgeneeskundig denkende arts een aantal middelen aan om het gezondheidsevenwicht te herstellen.
Moderne synthetische middelen hebben weliswaar hun waarde, maar worden te veel en vaak onaangepast ingezet. In geval van de meeste winterkwalen gaat het om niet levensbedreigende virale of bacteriële aandoeningen. De ingangspoorten voor zulke infecties zijn meestal de neus en de mond. Dus, beginnen wij met een goede algemene hygiëne, handen wassen, gezonde voeding en de nodige lichaamsbeweging. Voldoende slaap, tenminste acht uur, van 22 tot 6-7 uur in een goed verluchte slaapkamer en een middagdutje erbij komen ons ook ten goede.
Goede natuurmiddelen Argentin 23 (Energetica Natura, tel. 03 789 09 59) is een zilvercolloïdale vloeistof, die met een druppelteller in de beide neusholten wordt gebracht, liggend zodat de vloeistof ook in de keelholte wordt verspreid. Het mag gerust worden ingeslikt. Reeds in de Oudheid was zilver gekend om zijn weerstand versterkende werking. De grote kracht van dit preparaat ligt in de zilvermetaalionen en de 'oligodynamisch' lage concentratie. Een en ander staat in voor de vrijzetting van 'superoxide', een krachtige ontstekingwerende stof.
Ataxan (Nutrifarma, apotheek) stimuleert de 'Natural Killercellen'. Dit zijn bijzondere witte bloedcellen, die de natuurlijke weerstand stimuleren. Er bestaan capsules voor volwassenen en voor kinderen, te nemen voor de maaltijden.
Thyxe (Elfe, tel. 03 827 40 46) is een extract van de thymusklier, dat een uitermate belangrijke rol speelt in onze natuurlijke weerstand. Het middel wordt ook voorgeschreven aan kankerpatiënten. Als de vijand in de buurt is, bv. als de buur, werkmakker of een gezinslid met griepachtige infectie te bed ligt, dan is het goed om een ietwat meer specifieke medicatie te gebruiken: BuccaLine (Berna/Qualiphar, apotheek) is een soort 'vaccinatie' die ervoor zorgt, dat de meeste bacteriën niet tot de slijmvliezen van neus-keel-oren en de bovenste luchtwegen kunnen doordringen. Gebruik het vóór de maaltijd, de eerste dag één, de tweede dag twee en de derde dag drie tabletjes.
Broncho-Vaxom (Solvay, apotheek) is een krachtig middel, preventief maar ook genezend, bij griep met bijkomende bacteriële bronchiale infectie zonder naar de zwaardere antibiotica te moeten grijpen. Decapsules hebben het voordeel tegenover de antibiotica, dat zij de eigen weerstand niet afzwakken maar integendeel versterken: één capsule per dag, tien dagen lang en zo nodig de volgende twee maanden nog eens tien dagen lang, telkens in dezelfde twee weken van de maand.
Acetylcysteine, dat zowel wit-generisch bestaat als in specialiteit (Lysomucil, Lysox etc.), maakt de slijmvliezen minder kleverig en helpt bij het ophoesten.
Bronchiana en Bronchicron, beide van VitaFytea (apotheek), zijn goede natuurlijke respectievelijk drupjes en siroop, om bovenste luchtwegen te ontsmetten en de hoest te milderen. Ook is het belangrijk de ïngangspoorten' - neus en mond goed te beschermen door een goede mond en tand hygiëne waarbij een tongschraper zeer nuttig is. Gebruik om mond en neus te spoelen liefst een zeezoutoplossing of de bekende neusspray met zeezout-steriele oplossing.
Sterimar (Sanofi¬Aventis, apotheek). En als neusdruppels, preventief en genezend,
Rhinovita (Biofarm, apotheek), dat anders als de meeste neusdruppels over lange perioden mag worden gebruikt zonder de slijmvliezen uit te drogen.
Tot slot nog dit: wie een positieve en optimistische kijk op zijn medemensen en zichzelf ontwikkelt, die heeft de beste start positie om gezond door het leven te gaan.
Mannen zeggen graag dat ze thuis de broek dragen, maar waarschijnlijk hebben ze deze niet zelf gekocht. Een onderzoek van het ondergoedmerk Debenhams toont aan dat mannen slechts 17 jaar van hun leven hun eigen ondergoed kopen. De rest van de tijd gebeurt dat door hun moeder en hun vrouw. Strak ondergoed is het populairst bij mannen tussen 19 en 26 jaar, daarna wordt overgeschakeld op boxershorts (tot 33 jaar) en 'y-fronts'.
Vrouwen versieren Mannen die zelf nieuw ondergoed gaan kopen doen dat meestal in het begin van een nieuwe relatie. "Mannen die meer dan 31 paar onderbroeken per jaar kopen zijn of wanhopig aan het proberen een vrouw te versieren, of hun huidig lief is niet 'de ware", concludeert Rob Faucherbrand van Debenhams.
"Omgekeerd, als een man al zijn onderbroeken door zijn vrouw of vriendin laat kiezen, is de relatie zeker in een stabiele fase."
Piek op 23 De piek in de aankopen van ondergoed door de mannen zelf, is rond de leeftijd van 23 jaar. De aankopen dalen geleidelijk in de jaren daarna om nul te bereiken op hun 33ste. Dan heeft de gemiddelde man een stabiele relatie, met een vrouw die ook zijn ondergoed uitkiest.
Tussen de 38ste en 40ste verjaardag kopen mannen weer vaker hun eigen ondergoed, wellicht omdat het een periode van echtscheidingen, relatiebreuken én nieuwe veroveringen is.
Kort daarna zakt het koopgedrag van de mannen weer dramatisch ineen om op hun 44ste weer 'nul' te bereiken. Na die leeftijd blijven mannen weg van ondergoed: omdat ze het aan hun nieuwe partner overlaten, of omdat ze het nut van nieuw ondergoed niet meer inzien.
Symbool mannelijkheid "Vreemd toch", zegt Faucherbrand, "dat zelfs machomannen hét onderdeel van hun mannelijkheid, hun onderbroek, aan vrouwen overlaten. Dat hebben feministen nog nooit aangeklaagd. Het gaat duidelijk niet om wie de broeken draagt, maar om wie ze koopt!" (edp)
Notenmelk heerlijk alternatief voor koemelk. Wie bewust met zijn gezondheid bezig is, weet dat noten om verschillende redenen deel zouden moeten uitmaken van een gevarieerde basisvoeding. Een manier om van de voedingswaarde van noten te genieten, is het gebruik van notendrank of notenmelk. Ondermeer als plantaardig alternatief voor koemelk, die ons soms overdreven wordt opgedrongen.
Alternatief voor koemelk gewenst In het begin van het leven is voor een zuigeling de aangewezen voedingsbron moedermelk. Bij het ontbreken daarvan kan weliswaar koemelk gebruikt worden, maar naarmate we ouder worden, valt koemelk niet meer zo goed te verteren door een afname van de vereiste enzymen. Zo verdragen heel wat oudere kinderen en volwassenen niet meer zo goed lactose of melksuiker en hebben ze last van lactosemalabsorptie tot zelfs uitgesproken lactose-intolerantie met ondermeer diarree, winderigheid en opgezette buik. Daarnaast kunnen ook koemelkeiwitten zoals caseïne en lactalbuminen tot voedingsintoleranties leiden. In al die gevallen kan je het klassieke glas melk zeer goed vervangen door een notendrank, want noten bevatten helemaal geen lactose en hebben lichter verteerbaar eiwit.
Rijk aan calcium en magnesium Men wil ons soms doen geloven dat koemelk de enige valabele calciumbron is. Maar naast groene groenten zijn noten ook uitstekende plantaardige calciumbronnen. Verder is vooral het hoge gehalte aan magnesium in noten opmerkelijk, waardoor dat ze ons helpen bewapenen tegen stress, slapeloosheid en hoge bloeddruk. Vooral noten als amandelen, hazelnoten, walnoten en kastanjes zijn topbronnen van dit veelzijdige mineraal. Op te merken is ook het vrij hoge aandeel aan het bloeddrukverlagende kalium en aan zink, een mineraal dat verder niet zoveel in plantaardige voeding voorkomt.
ook gunstig vetprofiel Zeer interessant aan de meeste noten is ook de vetsamenstelling. Zo zijn amandelen en hazelnoten net als olijfolie heel rijk aan monoonverzadigde vetzuren of omega-9-vetzuren. Hierdoor helpen ze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Walnoten dan weer zijn topbronnen van plantaardige omega-3-vetzuren, het type vetzuren waar veel westerlingen een tekort aan hebben. Ze dragen op die manier bij tot een vlotte bloedsomloop, een goed geheugen en concentratievermogen, een positieve instelling, een sterke weerstand en soepel bewegen. En wat noten helemaal niet bevatten, is cholesterol
Hoogwaardig plantaardig eiwit Een andere eigenschap van noten is hun rijkdom aan hoogwaardig plantaardig eiwit met alle essentiële aminozuren of aminozuren die in ons dieet moeten aanwezig zijn. Van die laatste is er misschien wat te weinig lysine en methionine aanwezig, maar dat wordt goedgemaakt door ook wat dierlijk eiwit van een goede kwaliteit op het menu te zetten. Of je kan voor de kastanje opteren, een noot die naast zijn plantaardig zetmeel wel veel lysine bevat.
Weldaad Voor wie nog niet overtuigd is: noten zijn ook kampioenen in vitamine E, één van de belangrijkste antioxidanten, die ondermeer hart en bloed-vaten, vethoudende weefsels en ogen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. En verder moeten we ook het hoge gehalte aan vezels zeker aanstippen. Kortom, regelmatig wat noten eten uit het vuistje of genieten van een lekkere notendrank is een ware weldaad voor onze gezondheid.
Gastland Turkije kleurt dit jaar het programma van de week van de smaak, een alfabet van de turkse keuken: deel twee.
Helva misschien wel Turkije's oudste dessert. Bestaat in verschillende varianten, de meest bekende versie wordt gemaakt van bloem, suiker, water en boter. Het gerecht is verbonden met feesten en tradities en komt op tafel bij een geboorte, besnijdenis, huwelijk of begrafenis.
Imam Bayildi letterlijk vertaald: de imam viel flauw. Heel wat Turkse gerechten hebben ronkende poëtische namen, zoals deze heerlijke aubergines gevuld met gehakt en rijst, uitgegroeid tot een topper op alle Turkse menukaarten.
Kaymak onze favoriete Turkse dessertendressing, dikke slagroom met echte raathoning. Om baklava of ander zoets nog zoeter te maken ...
Lokum is afgeleid van het Arabische 'rahat ul-hulküm', wat 'rust voor de keel' betekent. Bij ons beter bekend als Turks Fruit ofTurkish Delight. De zachte snoep bestaat uit suiker, fruit, kokos, gelei, rozenwater en soms wat nootjes.
Meze Naam voor de vele kleine hapjes die in Turkije vaak aan het hoofdgerecht vooraf gaan of als deel van een lunch geserveerd worden. Zowel vlees en vis, als groenten en fruit komen als meze op tafel. In Turkije onlosmakelijk verbonden met raki, zie onder R.
Nar Turks voor granaatappel, vrucht afkomstig uit Perzië en Afganistan, maar tegenwoordig te vinden in'alle landen met een subtropisch klimaat. Nar ek~isi, granaatappelsap, is een onmisbaar ingrediënt in de keuken van Zuid-WestTurkije.
Pilav gerecht dat bestaat uit fijngemalen tarwe, bulgur, of rijst, en met olie en bouillon bereid wordt. Wordt o.a. met witte bonen of kikkererwten geserveerd bij scha penvlees.
Raki (uitspreken als Rakke) alcoholische drank (45% alcohol!) met anijssmaak, mag zich volksdrank. van Turkije noemen. Onmisbaar bij het eten van meze (zie onder 'm'). Aangelengd met water krijgt het heldere drankje een troebele, witte kleur, vandaar zijn naam, letterlijk vertaald 'leeuwenmelk'.
Salep warme drank die in Turkije enkel in de winter wordt verkocht. Salep is de wortel van een orchideeënsoort die wordt gemalen, gekookt in melk en op smaak gebracht met suiker en kaneel.
Tarhana mengsel fijn gekruide, zongedroogde bulgur met yogh u rt. Vroeger meestal thuis bereid, maar vandaag kant-en-klaar te verkrijgen in de Turkse winkel. Basisingrediënt van een van de bekendste Turkse soepen, de tarhanasoep ...
Zeytin (olijf) en zeytinya,gl (olijfolie). Turkije is goed voor 7% van de olijventeelt in het Middellands Zeegebied. Het grootste deel van de olijfolie wordt geleverd door de westkusten. In het Turkse binnenland wordt meer met boter gekookt.
En tot slot Zoet, zacht en zalig zijn de Turkse desserten. Baklava, melkpudding met elfjeszijde, 'kippenborstpudding' (jawel, met echte kip .. ), haremnavels: gerechten die even mooi en spannend klinken als ze lekker zijn.
In Story van deze week is een jammerlijk foutje geslopen. De advertentie op pagina 79 - Deze week bij elke Story een gratis brood - verscheen een weekje te vroeg.
Dus niet getreurd: volgende week vind je bij Story 47 een broodzak en een afhaalbon waarmee je een gratis Countrybrood uit de vtm-reeks Boer zkt vrouw kunt afhalen. (Story)
Een nieuwe onderwijzeres wil de klas psychologisch benaderen.
Ze vraagt aan de kinderen: "Iedereen die denkt dat hij dom is...staat op." Na enkele seconden staat klein Jefke op. De juffrouw zegt: "Denk je dat je dom bent, Klein Jefke?"
Klein Jefke: "Neen juffrouw, maar ik vond het niet fijn jou alleen te zien rechtstaan."
Bundel de krachten met je vrienden, vriendinnen, klasgenoten, familie, ... want de Disneyland-spaaractie voor vierde, vijfde en zesde klassen van de basisschool is terug.
Dit schooljaar geven we 6 klasreizen weg. Per leerjaar kunnen er dus 2 klassen op uitstap. We maken 3 klassementen op, namelijk één per leerjaar. De 2 klassen die in hun 'leerjaarcategorie' per leerling de meeste punten sparen, winnen het klasticket richting Disneyland® Paris.
Knip vanaf donderdag 12 tot en met zaterdag 21 november 2009 zoveel mogelijk punten uit Gazet van Antwerpen en kleef ze op de spaarposters. Extra spaarposters kan je hier downloaden en afdrukken.
Deelnemen is winnen! Geen hoofdprijs? Niet getreurd, want iedere deelnemende klas krijgt een leuke attentie
Tussen 12 en 22 november kun je in Vlaanderen de eetcultuur van gastland Turkije ontdekken: zowat overal gaan deelnemers aan de slag met het culinaire erfgoed en de keuken van Turkije. Sommige deelnemers krijgen hiervoor assistentie van een Turkse chef of culinaire gangmaker.
Hieronder stel ik deze 'Turkse toppers' aan je voor. Elk van hen staat voor een bepaald aspect van het Turkse culinaire heden en verleden.
Vedat Basaran is de chef van Feriye, een prestigieus restaurant aan de oevers van de Bosporus, en dé specialist van de Ottomaanse paleiskeuken. Basaran behaalde zijn,chefdiploma in Engeland.en deed nadien ervaring op in de keuken van het Çiragan Palace. Hij werkt bijna uitsluitend met seizoensgebonden producten en maakt hierbij gebruik van oude ottomaanse en zelfs Byzantijnse technieken.
Op 12 november stelt Vedat Basaran zijn versie van enkele authentieke gerechten uit de ottomaanse paleiskeuken voor op het Openingsfeest van de Week van de Smaak in Gent.
De Turks-Koerdische' Musa Dagdeviren is afkomstig uit Gaziantep en dook, als lid van een bakkersfamilie, reeds als jong gastje de keuken en bakkerij in. Later specialiseerde hij zich in kebap en pide. Tijdens zijn vele reizen doorheen afgelegen dorpjes in het Turkse binnenland en het Midden-Oosten verzamelde hij traditionele ottomaanse recepten en onbekende ingrediënten. Musa heeft drie grote restaurants in Istanbul waar hij eindeloos experimenteert met smaak, 'verloren' recepten en traditie .. Felix Alen, Peter van de Week van de Smaak, ontvangt Musa op woensdag 18 november bij Xaverius, het Vlaams centrum voor eet- en tafelcultuur in Diest. Samen werken ze enkele verrassende Turkse en Vlaamse combinaties uit. Op donderdag 19 november bereidt Musa Turkse gerechten in De Markten (Brussel), in het kader van de lezing 'Gewoontes en rituelen in de Turkse keuken'.
De Centrale in Gent ontvangt Musa op vrijdagavond 20 november op hun raki-tafel met fasilconcert. Op zondag 22 november sluit Musa Dagdeviren, samen met Felix Alen en Jeroen Meus, de Week van de Smaak af op het slotevenement in Leuven.
Na haar studies Geschiedenis aan de Bogazici Universiteit van Istanbul, behaalde Özge Samanci haar doctoraat culinaire geschiedenis aan het EHESS in Frankrijk. Als academica heeft ze zich gespecialiseerd in de Turks-Ottomaanse keuken. Sinds 2003 doceert ze culinaire geschiedenis aan een privé-universiteit in Istanbul. Özge is gepassioneerd door traditionele recepten en hun historische achtergrond. Aan de hand van artikels, lezingen en kook,demonstraties tracht ze de geschiedenis van gerechten en authentieke smaken te achterhalen.
Özge Samanci werkte mee aan het boek 'Haremnavels, leeuwen melk en aubergines. Culinair erfgoed uit het ottomaanse Rijk', een publicatie van Pharo Publ.ishing.Op donderdag 19 november geeft ze samen met Musa Dagdeviren een presentatie in De Markten (Brussel) over 'Gewoontes en rituelen in de Turkse keuken'.
Aydin Demir groeide op in Mengen, thuishaven van een gerenommeerde koksschool, en kreeg al vroeg de kookmicrobe te pakken. Hij deed ervaring op in binnen- en buitenland, o.a. in de keuken van het Lo'ndense Ritz Carlton, alvorens chef te worden in het Konyali Restaurant in Istanbul.
Wil je meer weten over de activiteiten waaraan ze deelnemen? Surf dan naar www.weekvandesmaak.be
Gastland Turkije kleurt dit jaar het programma van de Week de Smaak.
Turkije is een land in volle beweging, met een spannend mengsel van oosterse en westerse invloeden.
Klaar voor een culinaire reis naar de tijd van sultans en.harems, Byzantijnse kerken en Seltjoeknomaden? Wil je kennismaken met de laatste trends in het bruisende en hippe Istanbul? Of proeven van de streekgebonden specialiteiten en ingrediënten?
Om je honger te stillen krijg je alvast een kleine appetizer voorgeschoteld: een alfabet van Turkse gerechten en ingrediënten die volgens kenners onmisbaar zijn in de authentieke Turkse keuken. Afiyet olsun! Smakelijk, en dat brengt ons meteen bij de A...
Ayran; heerlijk frisse drank op basis van yoghurt, water en zout. Wordt bij de maaltijd en tussendoor gedronken.
Börek; hartig deeggerecht dat gemaakt wordt in veel landen die ooit behoord hebben tot het Ottomaanse Rijk. De klassieke Turkse börek wordt gevuld met UI, bieslook en kaas, maar ook gehakt vlees, spinazie of aardappel dienen als vulling.
Cay; Turks voor thee. In Turkije zie je overal mensen thee drinken: op straat, op kantoor of binnenshuis. Turkse thee is donker, vrij bitter van smaak en vooral sterkl Hij wordt opgediend in een tulpvormig glaasje.
Dolma; staat voor'gevuld'. Paprika's, aubergines, wijnbladeren of mosselen: afhankelijk van de streek en het seizoen worden ze in de Turkse keuken opgevuld met andere ingrediënten. Peterselie, pijnboompitten en kruiden zijn de meest gebruikelijke, maar ook vlees wordt gebruikt.
Ekmel; algemene benaming voor het gewone witte brood in Turkije. Er zijn verschillende varianten: simit, sesamzaad ringen, lahmacun, de Turkse pizza, lavas, dun brood dat doet denken aan de Italiaanse focaccia, enyufka, het niet gerezen brood.
Fistik en Findik; pistaches en noten. Turkije is een van de grootste nootproducenten ter wereld, de noten worden er verwerkt in gebak of verkocht door straatventers. Topper is de hazelnoot, maar ook pistachenoten, amandelen, pijnboompitten en zelfs zonnepitten zijn een welgesmaakte snack.
Gözleme; Anatolisch dorpsgerecht en geliefde Turkse snack. Bereid uit grote ronde lappen deeg die gevuld, opgevouwen, met olie bestreken en op een platte hete plaat tot kleine driehoekjes gesneden worden. Werd door de BBC uitgeroepen tot één van de 100 favoriete 'laatste avondmaal'gerechten wereldwijd.
Wordt vervolgd het alfabet van de Turkse gerechten.
Achter het stuur kunnen de temperaturen heftig oplopen. Ons hectisch leventje bezorgt ook vrouwen meer ergernissen in het verkeer. Deze kleine tips kunnen helpen om er straks een ontspannen ritje van te maken.
1. Bewuster autorijden doe je door meer te genieten van een autorit. Moeilijk als je elke dag in de file staat? Niet, keek om je heen, trommel niet langer op je stuur en erger je niet aan het slome verkeer. Zet een rustig muziekje op, 'geniet' van de file door de omgeving en de mensen gade te slaan. Wedden dat je situaties en toestanden zien die je doen grinniken?
2. Zet je mobieltje af tijdens een autorit. Van alle mogelijke afleidingsbronnen is de gsm de gevaarlijkste. 1 op 2 chauffeurs blijft de telefoon echter in de wagen gebruiken. Naast het feit dat de kans op ongevallen heel wat groter wordt, vergeet je om nog te 'genieten' van een autorit.
3. Je kent het wel: je parkeerplaats wordt plots ingepikt door een 'snelle' chauffeur. In plaats van alle mogelijke scheldwoorden naar zijn of haar hoofd te slingeren, probeer je positieve gedachten naar die medebestuurder te zenden. Zo ben je meteen kalm en reageer je beslist begripvoller.
4. Een opgeruimde auto maakt je hoofd leeg en geeft rust. Een fris ruikende en netjes uitziende auto bant alle stress.
5. Een autorit na je werk kan heel bevrijdend werken om alle frustraties kwijt te raken. Wees je daarvan bewust en markeer twee punten op je route. In het stuk ertussen mag je ongegeneerd stoom aflaten. Ben je een bepaald punt voorbij, laat je alles los.
6. Wees attent in het verkeer. Als je anderen laat invoegen of galante verkeersacties onderhoudt, krijg je een beter gevoel over jezelf en ga je niet agressief tekeer. (lvl)
Berlijn anno 2009 is een van de hipste steden van Europa. Liefhebbers van musea en historische monumenten komen ruimschoots aan hun trekken, maar ook voor wie van moderne architectuur en hedendaagse ontspanning houdt, is Berlijn een paradijs.
Speel mee en ontdek samen met De Standaard deze Centraal-Europese metropool. Een reis begeleid door Jorn De Cock, journalist van De Standaard en Duitsland-kenner.
een driedaagse reis naar Berlijn voor 2 personen begeleid door Jorn De Cock afreisdatum 5 maart 2010 U kunt elke dag deelnemen tot en met woensdag 18 november 2009. Wedstrijdreglement
Wie zijn televisiezenders soms inwisselt voor Youtube-kanalen kent het probleem: Youtube is niet gemaakt voor een tv-scherm. De XL-versie van de site verhelpt dit euvel en geeft de site in een groter jasje weer.
De aangepaste versie is te vinden op Youtube.com/XL. Hier kun je net zoals op de gewone site zoeken naar video's, ze aanduiden als favoriet of delen. Het grote verschil is dat de knoppen en het lettertype een stuk groter zijn, zodat je ze ook kunt bekijken van op enkele meters afstand.
Een handig punt van verbetering is dat Youtube XL een donkere achtergrond gebruikt. Dat moet vooral het kijkcomfort verbeteren wanneer je een filmpje niet op het volledige scherm laat spelen. Wie met een televisie van pakweg 40 inch naar een filmpje op een witte achtergrond kijkt, voelt zich immers al snel een konijn voor een lichtbak. (nieuwsblad)