Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
Vandaag heb ik voor u staan nasi goreng met saté. Het is een schotel berekend op vier personen. Op staatjes hier beneden staan de ingrediënten die u hiervoor in huis moet halen en ook de bereidingswijze. Vroeger in het klooster bereidden we veel Oosterse gerechten, waaronder ook nasi en gebruikten we om alles lang warm te houden een hooikist en ook kwam die broeierige warmte uit die kist de smaak van de Indische en Oosterse gerechten echt ten goede. Maak ik van die gerechten, dan zoek ik nog altijd naar die hooikist, maar waar die gebleven is dat mag Joost weten. In feite had ik vandaag erwtensoep op het menu staan, maar toen ik vanmorgen de geweekte erwten bekeek, ben ik daarvan afgestapt; gezien dat die krengen oud waren en dan kun je er beter geen soep van trekken, want met zoiets op tafel ploft het hele klooster uit elkaar! Kloosterlingen zijn fijnproevers en mankeert er iets aan het eten, dan word je als kok al gauw op de vingers getikt.
26-02-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we klaarmaken een lekkere visschotel waarbij zalm de hoofdmoot vormt. Tegenwoordig wordt in onze schone rivieren weer volop wilde zalm gevangen en dat is de lekkerste. Hieronder op een paar makkelijk af te drukken staatjes heb ik dit visgerecht staan. Op zijn Frans en met een wijntje erbij gaan we deze visschotel met de deftige naam Zalm à La Maison de France op tafel brengen. Tegenwoordig wordt er nogal eens gewaarschuwd voor bepaalde visproducten, maar alle verse producten die op een hygiënische manier toebereid worden door verhitting, waaronder ik versta koken of braden, geven geen moeilijkheden met betrekking tot de aanwezigheid van bacteriën. Op bepaalde zalm en forelproducten werd onlangs de listeria bacterie gevonden-deze kan listerose veroorzaken- en als u daar alles over weten wilt, moet u maar een kijken op het familieblog http://www.bloggen.be/eef en wel in de rubriek infectieziektes. Vroeger hadden we allemaal speciaalzaken en in een gewone kruidenierswinkel kon je geen vis of wildbraad kopen. Tegenwoordig in de supers is van alles verkrijgbaar, maar voor visproducten en wildbraad kun je het beste je inkopen doen bij de visboer, de viswinkel of poelier; dit zijn mensen die gediplomeerd zijn en alles weten op het gebied van deze producten en in uw belang niet de voordeligste maar wel de beste producten in huis halen.
17-02-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag heb ik voor u staan een voorgerecht voor vier personen. Het is weer eens wat anders dan een soep uit blik of anderzijds. Wat je voor deze soep nodig hebt is een ui, een knolselderij, wat olie, kippenbouillon en serranoham. Je kunt bij elke kom ook nog een stuk roggebrood met ham en paté serveren. Dit wordt echt een lekker voorgerecht. WEETJE: Serranoham is ham van een Spaans varkensras. Het waren vroeger de boeren uit Andalusië die dergelijke varkens hielden. Tegenwoordig worden deze varkens ook hier in Nederland gefokt en men zegt dat deze ham wat pittiger en lekkerder van smaak is dan van andere varkenssoorten. Hoe je zo'n knolselderij schillen of snijden kunt, ziet u op het volgende filmpje dat u kunt oproepen door op de volgende link te klikken: https://www.youtube.com/watch?v=MTPAwOLFoFo Op deze link vindt u tevens een verwijzing naar andere kookfilmpjes; als het ware dus een dubbelslag op kookgebied!
12-02-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Het Askruisje: Vandaag is de vastentijd begonnen, van oudsher een tijd van boete en inkeer. In de vroege Middeleeuwen werd bij openbare zondaars het hoofd met as bestrooid, dit als teken van boete. Daarna werden deze zondaars door de priester de kerk uitgestuurd, zoals Adam en Eva vanwege hun ongehoorzaamheid en zonden uit het paradijs verdreven werden. Pas op Witte Donderdag mochten ze de kerk weer betreden en aan de mis deelnemen. Je stond als zondig mens wel voor spot en spiegel en logisch was dat dit gebruik en deze manier van boetedoening in het ongerede raakte. In plaats daarvan ontstond het askruisje en deze nieuwe manier van boetedoening gold voor alle gelovigen, want uiteindelijk is niemand volmaakt en maken we ons allemaal wel eens aan zonden schuldig. Het askruisje dat we op het voorhoofd ontvangen herinnert ons enerzijds aan de eindigheid van het leven-eens zullen we allemaal tot stof vergaan-maar van de as gaat ook een reinigende kracht uit dat ons tot een nieuw leven brengt. Vroeger werd er vanaf Aswoensdag tot de Pasen stevig gevast en niet alleen op deze dagen maar ook op de gewone vrijdagen van het jaar moest je matig eten en was het verboden vlees te eten. Deze verplichting is eraf en iedere katholiek kan zelf bepalen hoe men de vastentijd invult. Onze Lieve Vrouw van Lourdes: Op 11 februari 1858 zag het 14-jarige meisje Bernadette Soubirous een verschijning van de H. Maagd Maria en dit was in een grot in de buurt van haar woonplaats Lourdes. In de maanden die volgden herhaalde deze verschijning zich 18 keer. Bernadettes verhalen over haar visioenen werden niet meteen geloofd. Alles veranderde toen er bij de grot wonderbaarlijke genezingen plaatsvonden. Lourdes groeide uit tot een van de bekendste katholieke bedevaarsplaatsen van de wereld. Daarom wordt Maria op 11 februari onder de titel 'Onze Lieve Vrouw van Lourdes' geëerd. Leven van Bernadette: Bernadette is enkele jaren na de verschijningen te Lourdes ingetreden bij de congregatie van de zusters van Barmhartigheid te Nevers. Hier ontving ze de kloosternaam zuster Marie-Bernard. Ze was erg vroom en verrichte vele goede werken. Na haar dood werd ze begraven op het kloosterkerkhof. In verband met haar zaligverklaring werd haar lichaam driemaal opgegraven en wel in 1909, 1919 en 1925. Het wonderbaarlijke hierbij was dat haar lichaam volkomen gaaf was. In de kapel van het klooster Saint Gildard te Nevers staat een glazen schrijn waarin de Heilige Bernadette nu ligt opgebaard. Niet alleen de verschijningsplaats Lourdes maar ook het klooster van deze Zusters van Barmhartigheid wordt veel door bedevaartgangers bezocht.
DE HEILIGE BERNADETTE LIGT OPGEBAARD IN HET KLOOSTER SAINT GILDARD TE VERVERS
10-02-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Bruine en witte bonensoep stond vroeger veel op tafel. Het was een goedkoop en voedzaam gerecht en veelal werd deze soep ter tafel gebracht bij grote gezinnen waar vader alleen de kost moest verdienen. Tegenwoordig wordt het nog maar weinig geserveerd en ik hoop dat de huisman of huisvrouw die van bakken, braden en koken houdt een dezer dagen deze lekkere soep volgens onderstaand recept gaat klaarmaken. Omdat vader in die vooroorlogse tijd langdurig aan het werk was, bv. op de steenfabriek, werd door een der thuiswonende dochters 's middags zijn maal gebracht, snel verorberd, want bij zijn patroon moest doorgewerkt worden. Dochterlief kon het lege pannetje meteen weer terugnemen en als ze nog schoolgaand was hard rennend naar huis en daarna weer naar school. Te laat op school betekende straf of nablijven!
GERECHT VOOR 4 PERSONEN
05-02-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Tegenwoordig is er, ten opzichte van pakweg voor een halve eeuw terug, een keur aan voedingsmiddelen op de markt. Kwalitatief zijn de verschillen groot en de meeste mensen hebben niet het geld om het allerbeste in huis te halen. De meeste mensen weten gevoelsmatig wel en uit ervaring met het doen van de wekelijkse boodschappen wat ze in huis halen. Ons land is bevolkt met diverse nationaliteiten die allemaal graag bepaalde levensmiddelen in huis halen die ze ook in hun land gewend waren te kopen. Ook hun gewoontes en gebruiken zijn anders en wij Nederlanders willen dat ze zich volledig met alles bij ons aanpassen. Ik heb familieleden en kennissen die wonen in Amerika, Nieuw-Zeeland, Canada en Australië en veel van hun gebruiken hebben ze daarmee naartoe genomen en overal komen de Hollandse gemeenschappen nog vaak bijeen, eten op z'n Hollands, houden er Hollandse feestjes en zwaaien op koningsdag met Hollandse vlaggetjes. Niemand in die landen stoort zich daaraan. Levensmiddelen: elk product bevat bepaalde voedingsstoffen waarvan de bekendste zijn: 1. plantaardige en dierlijke eiwitten; deze zijn hoofdzakelijk voor de opbouw van ons lichaam-2. vetten, de leveranciers van warmte en energie; gebruikt u hiervan te veel, dan worden deze opgeslagen in de vorm van lichaamsvet en u zult al gauw merken dat u te dik wordt. 3. koolhydraten, die ons niet alleen warmte maar ook energie geven en waarvan u om gezond te zijn en te blijven steeds een kleine hoeveelheid als reserve in uw lichaam moet houden; een al teveel aan koolhydraten is ook niet goed en maakt u eveneens te dik. 4. water, dat in ons lichaam de functie vervult van oplosmiddel. Er zijn mensen die door bepaalde ziektes vocht vast houden en dit is merkbaar door bv. opgezwollen benen of anderzijds. Deze personen staan meestal onder doktersbehandeling, zijn op dieet en om het teveel aan vocht af te drijven ontvangen ze hiervoor medicijnen. 5. mineralen( bouwstoffen van het lichaam) die onmisbaar zijn voor onze voeding zoals kalk, ijzer, fosfor, magnesium, jodium, koper; en dan tot slot: 6. vitaminen, stoffen die noodzakelijk en belangrijk zijn voor ons lichaam zoals carotine of provitamine, waaruit het lichaam vitamine A vormt, vitamine B 1 of thiamine; vitamine B 2 of riboflavine; vitamine C of ascorbinezuur; vitamine D en vitamine E. In een goed afwisselende voeding zullen echter al deze voedingsstoffen voorkomen. Calorieën: dit zijn energie-eenheden. Het aantal dat nodig is , blijkt afhankelijk te zijn van ons gewicht, lengte en leeftijd van de persoon, ook van het soort werk, dat hij of zij verricht en ook in aanmerking kunnen we nemen de klimatologische omstandigheden en het jaargetijde; we zitten momenteel in een tijdperk waarbij het klimaat aanmerkelijk aan het veranderen is. De ene dag vriest het, de andere dag is het bloedheet en soms zijn er periodes waarbij het hier ter lande wel lijkt of de natte moesson ons belaagt en is het regenachtig en klam weer. Zaaks is dat we hierop onze voeding instellen en ook buitenshuis onze kleding. Gewicht: Aangenomen wordt dat een man of vrouw van middelbare leeftijd die 70 kg weegt en middelmatig zware arbeid verricht ca. 3000 Kcal. per dag nodig heeft. Als u geen honger heeft en eveneens niet afneemt in gewicht, dan gebruikt u voldoende calorieën. Komen er echter zo ongemerkt regelmatig wat onsjes bij en kijkt u daarom uit naar een vermageringsdieet, dan dient u wat te minderen door minder vet te eten, u te onthouden van suikerhoudende dranken of als dat niet helpt een diëtiste in te schakelen, die u richtlijnen geeft om weer op het normale gewicht te komen. Ook als u op leeftijd bent, behept met chronische ziektes of andere kwalen, probeer in beweging te blijven en bent u onder behandeling van een specialist of uw huisarts, houd u aan de voorschriften. Met heel veel kwalen onder de leden en bepaalde operaties achter de rug wordt het soms ondoenlijk om u aan de voorgeschreven diëten te houden en het kan bij een gering inkomen enorm duur uitvallen om de gewenste spijzen tot u te nemen. Uit ervaring kan ik hier over meepraten en belastingtechnisch is tegenwoordig nog weinig aftrekbaar. Ook hiervoor dienen de nodige wettelijke aanpassingen te komen. Gehandicapten en chronisch zieke mensen hebben het tegenwoordig heel moeilijk en in sommige gemeentes zijn ze verstoken van allerlei faciliteiten, hulpmiddelen en de nodige zorg. Velen sterven vroegtijdig, waarbij ook mensen die ondervoed zijn of die leven in gemeenschappen waar de mensen allen alleen met zichzelf bezig zijn en zich niet bekommeren om andere mensen die echt hulp nodig hebben en deze van niemand bekomen. Zie voor gezond eten en het juiste lichaamsgewicht ook: http://www.slank-eten.nl/gezond-gewicht-en-het-maximum
Uit oud kookboek, maar zeker voor ouderen nog wel interessant
JULI VERVOLG
04-02-2016 om 13:18
geschreven door Broeder Everard