Rijstpap met citroengras Nodig: - 250g rijst (ik gebruikte bio rijst, Wereldwinkel) - 1,5 l melk (vol of halfvol) - 3el bio Mascobado suiker (Wereldwinkel) - 2 stengels citroengras
Spoel de rijst en zet ze op met de melk en suiker. Laat even koken en laat erna sudderen op een klein vuur. Ondertussen kan het citroengras bijgevoegd worden. Na 2u het citroengras eruit halen en de rijstpap laten afkoelen.
Citroen - veenbessencake. Een heerlijke cake, wat zurig en niet te droog!
Nodig: - sap van 2-3 citroenen - 120g gedroogde veenbessen - 455g bloem - 1/2tl soda, bakpoeder - 225g boter - 500g bio Mascobado suiker (Oxfam) - 5 ei - 2el citroenschil (rasp) van bio citroenen - 1/2 el vanilleextract - 240ml yoghurt (bio) Bakvorm (grote tulband van 25cm of grote cakevorm)
Maken: Oven op 180°C verwarmen. Suiker en boter opkloppen tot goed schuimig. Erna één voor één ei bijdoen (1' per ei kloppen). Citroenschil, vanille bijdoen. 1/3 van bloemmengsel (bloem en bakpoeder/soda) bij, erna 1/3 yoghurt en citroen, trerug 1/3 bloem, 1/3 citroen en yoghurt tot alles vermengd is. Tenslotte de veenbessen erbij doen. Cake in ingevette vorm doen en 60' bakken. Na 60' inprikken om te zien of de cake droog is. Eventueel nog max 10' laten bakken. UIt de oven halen en 10' laten staan (gebak krimpt en gaat makkelijk uit de vorm) en ontvormen, laten afkoelen op taartrek.
Voor de Kerst- en feestdagen een lekker recept: Limoncello. Niets aan.... 5-6 bio citroenen wassen, zeer fijn schillen, er mag geen wit meekomen met de schillen. In een pot doen, 50cl alcohol van 94% erover gieten en donker, fris wegzetten voor een week. Af en toe eens schudden zegt men... Na een week de drank zeven door een koffiefilter, een siroop maken van 400g suiker en 500cl water en dit erbij doen als ze afgekoeld is. Nog een week of langer wegzetten. De Limoncello in de diepvries bewaren (is dan een 43 tal °) en alleen aan geliefde mensen schenken natuurlijk in kleine hoeveelheden.. !