wat is uw mening op mijn visie hier kunt u reageren op de visie
wiepiktermee
10-06-2016
het bericht van igz hoe de vork daar in de steel zit bij veilig huis,incl de pdf.files
Inspecties stellen Veilig Thuis Drenthe onder verscherpt toezicht
Nieuwsbericht | 08-06-2016
De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben Veilig Thuis Drenthe, onderdeel van GGD Drenthe, op 31 mei jl. onder verscherpt toezicht gesteld voor een periode van maximaal zes maanden. Aanleiding voor het verscherpt toezicht vormt de uitkomst van de hertoets op 20 mei 2016. De geconstateerde wachtlijsten zijn risicovol voor leden van gezinnen en huishoudens.
Op 24 augustus 2015 hebben de inspecties Stap 1 van het toezicht naar Veilig Thuis uitgevoerd bij Veilig Thuis Drenthe. Uit het toezicht bleek dat Veilig Thuis Drenthe aan slechts acht van de 24 verwachtingen voldeed. De inspecties constateerden urgente verbeterpunten ten aanzien van de bereikbaarheid en beschikbaarheid van Veilig Thuis Drenthe en het zicht hebben op de veiligheid van alle leden van gezinnen en huishoudens.
Veilig Thuis Drenthe heeft een verbeterplan opgesteld en de inspecties ontvingen maandelijks cijfers over wachtlijsten en doorlooptijden. Eind december 2015 ontvingen de inspecties de uitkomsten van een interne audit die wezen op een positieve ontwikkeling in de uitvoering van de verbetermaatregelen. Alle verbeterpunten zouden volgens de interne audit per april 2016 gerealiseerd zijn. Op vrijdag 20 mei 2016 hebben de inspecties een hertoets Stap 1 uitgevoerd bij Veilig Thuis Drenthe.
Bevindingen hertoets
Veilig Thuis Drenthe voldoet bij de hertoets nog steeds niet aan zes verwachtingen van de inspecties. De medewerkers van de bereikbaarheidsdienst hebben buiten kantoortijden geen toegang tot het registratiesysteem. Hierdoor kunnen zij niet nagaan of leden van gezinnen en huishoudens bekend zijn bij Veilig Thuis Drenthe en kunnen zij niet de benodigde handelingen verrichten. Veilig Thuis Drenthe heeft geen actueel beeld van de veiligheid van alle leden van gezinnen en huishoudens die op de wachtlijst staan voor onderzoek. Op de wachtlijst voor onderzoek staan meldingen van januari 2016 en meerdere meldingen met een hoge prioriteit. Meldingen uit het registratiesysteem van het voormalige AMK die de onderzoekstermijn van tien weken hebben overschreden zijn niet vermeld op de door de inspecties ontvangen overzichten.
Conclusie
De inspecties stellen vast dat er vanwege de tekortkomingen sprake is van risicos voor de gezondheid en veiligheid van leden van gezinnen en huishoudens die gemeld worden bij Veilig Thuis Drenthe. Bovendien stellen de inspecties vast dat er onvoldoende vertrouwen is in de aanpak en werkwijze van Veilig Thuis Drenthe om deze tekortkomingen op eigen kracht en binnen redelijke termijn op te lossen.
Verwachtingen
De inspecties verwachten van de GGD Drenthe, als primair verantwoordelijke voor de kwaliteit van Veilig Thuis Drenthe, dat deze op zo kort mogelijke termijn alle noodzakelijke maatregelen treft op het gebied van de gestelde tekortkomingen met betrekking tot de wachtlijst en de verbeterpunten uit het toezicht Stap 1. In ieder geval:
Het op zo kort mogelijke termijn terugbrengen van de wachtlijst en tweewekelijkse opgave van de bestaande wachtlijst;
In de tussentijd zicht houden op de veiligheid van alle leden van gezinnen en huishoudens op de wachtlijst;
Alle verbeterpunten naar aanleiding van de hertoets Stap 1 voortvarend uitvoeren.
Vervolg
De inspecties zullen tijdens het verscherpt toezicht nauwkeurig monitoren of de aangekondigde verbetermaatregelen worden uitgevoerd en geborgd. De inspecties zullen in deze periode aangekondigde en onaangekondigde bezoeken brengen. Verder verwachten de inspecties naast de tweewekelijkse opgave over de wachtlijst een maandelijkse voortgangsrapportage over de ingezette verbetermaatregelen.
bron:igz
WAT VOOR BURGERGELD NIET ALLEMAAL TE KOOP IS HEDENDAAG'S.
ASSEN - Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de problemen bij Veilig Thuis Drenthe. De manager is vervangen door een interim-manager, die orde op zaken moet stellen bij Veilig Thuis Drenthe.
Dat meldde wethouder Harmke Vlieg van Assen vanavond in de gemeenteraad van Assen. Het onderzoek gebeurt op initiatief van de gemeenten Assen en Emmen. Beide gemeenten willen de onderste steen boven van de problemen bij het advies- en meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld.
Zorgwekkend
Aanleiding voor dit onderzoek is het besluit van Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg om Veilig Thuis Drenthe voor een half jaar onder verscherpt toezicht te stellen. "We willen weten hoe dit heeft kunnen gebeuren", zegt Vlieg, "en dit moet leiden tot een totaalplan van aanpak."
Vlieg onderschrijft de bevindingen van de inspecties. "Die zijn zorgwekkend. We schieten tekort en de wachtlijsten zijn te lang. Ik was onaangenaam verrast, ik schrok ervan en vond en vind het nog steeds ernstig", aldus Vlieg.
In gevaar?
Wethouder Vlieg, die ook voorzitter is van het dagelijks bestuur van de GGD Drenthe, zei dat vanavond na vragen van PvdA, CDA en de Stadspartij PLOP. De partijen willen weten wat de ernst van de situatie is bij Veilig Thuis Drenthe, welke verbeterpunten er op korte termijn doorgevoerd worden en of gezinnen en kinderen in gevaar zijn.
Onder de maat
Veilig Thuis Drenthe is onderdeel van de GGD Drenthe, en is sinds 2015 het nieuwe advies- en meldpunt van huiselijk geweld en kindermishandeling. Twee organisaties, het meldpunt huiselijk geweld en het advies- en meldpunt voor kindermishandeling, zijn daarin samengevoegd.
Met een voldoende op achttien van de 24 punten, scoort Veilig Thuis Drenthe volgens de inspecties onder de maat. Vooral de lange wachtlijst is een groot probleem. Tientallen zaken bleven langer dan de maximale wachttijd van tien weken liggen.
Zie ook: Veilig Thuis Drenthe onder verscherpt toezicht
Vorig jaar was de organisatie bij Veilig Thuis Drenthe ook al niet op orde. Er zijn toen meteen enkele verbeteringen doorgevoerd, maar volgens wethouder Vlieg onvoldoende, zo bleek bij een inspectiebezoek eind mei. "De urgentie ontbreekt zeker niet bij ons. Vorig jaar scoorden we maar op acht punten van de 24 een voldoende. Nu zitten we al op achttien, dus het wordt beter. We hebben er vertrouwen in."
Wachtlijst moet naar nul
Ook is de wachtlijst nader onder de loupe genomen, zo zegt Vlieg. Van de veertig zaken die erop stonden, zijn er veertien afgehandeld. "Waar we naartoe willen, is dat we helemaal geen wachtlijsten meer hebben", aldus Vlieg.
Volgens Vlieg wordt er al een paar weken hard gewerkt aan allerlei verbeteringen. "We hebben ook indringend gesproken met de directie. Maar er zijn ook meer professionele krachten nodig, om bij Veilig Thuis Drenthe alle meldingen aan te kunnen. Er is het afgelopen jaar nogal wat aan meldingen gedaan", zegt ze. Van de Drentse gemeenten is 1,2 miljoen euro extra nodig. "Dat verzoek ligt er nu", aldus Vlieg.
Zie ook: Veilig Thuis Drenthe wil extra geld om problemen op te lossen
Veiligheid en gezondheid voorop
Het college van Assen heeft deze week al besloten het extra geld beschikbaar te stellen, zo zei Vlieg in de gemeenteraad. In Assen gaat dat om 160.000 euro. De wethouder gaat ervan uit dat ook de andere Drentse gemeenten de komende weken volgen. "Veiligheid en gezondheid voor kinderen en gezinsleden moeten de hoogste prioriteit hebben. Daar werken we hard aan."
Door: margriet benak