Wielercolumns
Inhoud blog
  • Brent Van Moer verliest de Ronde van Limburg
  • Giro 2021: Vluchtersfestijn met Bernal als beste klimmer
  • Sterke Greg haalt zijn gram
  • Froome wint de Tour
  • Gemengde gevoelens bij Team Sky

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Persoonlijke analyses/meningen over wielrennen
    02-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zakarin: grote belofte of ordinaire bedrieger?

    Ik heb vandaag genoten van het slotspektakel in de koninginnenrit in de ronde van Romandië. Op de slotklim met eindstation Champex-Lac werden wij wielerfans beloond voor het lange wachten en zagen we de laatste 8 kilometers werkelijk aanvallen van bijna alle favorieten voor de eindzege. De Franse Tourhoop Thibaut Pinot plaatste de beste aanval en rondde zijn solo knap af. Een ietwat onbekende Rus werd niet veel tellen daarna tweede en wordt mede door de bonificatieseconden de nieuwe leider in de ronde van Romandië. Wie is Ilnur Zakarin?


    Ilnur Zakarin werd geboren op 15 september 1989 in het (West)-Russische Naberezhnny. Hij gold al snel als een van de grootste talenten van Rusland en bewees dat ook waar te maken door in 2007, op amper 17-jarige leeftijd, Europees kampioen tegen de klok te worden bij de junioren in Sofia, Bulgarije. Maar in juli 2009 moest de Russische wielerfederatie melden dat Zakarin twee jaar zou worden geschorst omdat hij positief testte op het gebruik van methandienone, dit op de zeer jonge leeftijd van 19 lentes.


    Methandienone is niet het eerste het beste wat doping betreft. Het is keiharde stuff. Het is een anabole steroïde dat vooral in de jaren '60 populair was in kringen van bodybuilders, waar het vandaag nog steeds wordt aangetroffen. In 2008 werden bijvoorbeeld liefst elf Bulgaarse gewichtheffers nog betrapt op het linke spul in aanloop naar de Olympische Spelen van Peking.


    In Amerika en West-Europa is het gebruik van het spierversterkende middel sterk aan banden gelegd, maar in Rusland is het nog steeds relatief makkelijk verkrijgbaar. Ook een voormalig Russisch kampioen in het mountainbiken, Ykaterina Melnikova, werd betrapt op hetzelfde oraal in te nemen product als Zakarin en kreeg dezelfde strafmaat opgelegd. De succesvolle Oekraïense sprintster Marija Rjemjen zit overigens dezelfde schorsing uit als onze twee voorgaande Russische wielrenners, eveneens voor het gebruik van methandienone.


    Zakarin was vastbesloten terug te keren in het wielerpeloton en werd in 2011 mooi vierde in de slotrit van de Giro Ciclistico della Valle d'Aosta Mont Blanc, na de ronkende namen van Fabio Aru, Kenny Elissonde en Joe Dombrowski. Misschien was het mede door deze knappe prestatie dat de dopingzondaar terug in de armen werd gesloten van het peloton bij wijze van een contract bij Itera-Katusha, het opleidingsteam van het op WorldTour-rijdende Katusha. De satellietploeg zelf behoort tot het continentale circuit.


    Het moet gezegd dat hij zijn team niet ontgoochelde: hij won in 2012 meteen de GP Donetsk en won voorts ook twee ritten en het eindklassement in de GP Adygeya. Maar anderzijds moet ook de kanttekening worden gemaakt dat het deelnemersveld er allesbehalve sterk was. Hoopgevender was dan eerder zijn ritwinst in de Babygiro (Giro Ciclistico d'Italia), waar hij ook 9e werd in de eindafrekening. Ook in de Tour Alsace eindigde hij knap als vierde én won hij de tijdrit aldaar. Ondanks deze adelbrieven kreeg hij als stagiair bij Katusha geen contract meer bij deze wielerstal en trekt hij naar het ProContinentale Rusvelo, waar hij een onregelmatiger 2013 kent. Een tiende stek in de vrij lange proloog in de ronde van Slovenië en vooral zijn Russische tijdrittitel waren zijn meest markante prestaties van dat jaar.


    Vorig jaar kwam Zakarin dan weer echt aan de oppervlakte drijven, nog steeds in dienst van Rusvelo. Hij sloot het jaar zelfs af als meest succesvolste Russische renner in de UCI Europe Tour. Hij boekte diverse (kleinere) zeges als de GP Sochi, GP Adygeya en de ronde van Azerbeidzjan, werd ook 7e op het Russische kampioenschap, 12e in de ronde van Algarve (op nog geen 2 minuten van laureaat Kwiatkowski), 2e in de ronde van Slovenië, 12e in de ronde van Burgos en 3e in de Italiaanse klassieker GP Bruno Beghelli. Zijn beloning was een contract voor dit jaar bij het WorldTour-team Katusha.


    Zakarin begon dit jaar al goed met een zesde stek in de tijdrit in de ronde van Argentinië, die hij als tiende afsloot. Maar wat hij de jongste weken presteerde is zonder meer spectaculair te noemen. Hij werd derde in de openingsrit in de ronde van het Baskenland en eindigde in de koninginnenrit aldaar mee bij de beste mannen in koers. De Tataar werd uiteindelijk 9e en verovert nu dus warempel de koppositie in de ronde van Romandië. Als tijdrijder heeft hij een kleine kans om die morgen naar zijn hand te zetten.


    Ik hoop dat hij clean is, maar vind deze plotse progressie wel een heel steile curve hebben. Op de laatste beklimming van de dag reed hij er alle grote ronderenners en Tourprotagonisten, op Contador na, glad af. Ik hoop dat zijn donkere verleden hem niet opnieuw heeft bijgehaald.



    02-05-2015, 22:59 geschreven door Bart van Maele  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Ilnur Zakarin, Ronde van Romandië, Doping, Rusland, Katusha, Rusvelo, Thibaut Pinot, WorldTour, Anabolen
    30-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etixx-Quickstep ploeg van het voorjaar
    De voorjaarsklassiekers zijn achter de rug en de ronderenners warmden zich alvast op in de ronde van Trentino of tegenwoordig in de sterk bezette ronde van Romandië. Alexander Kristoff was de sterkste renner van het voorjaar met een nipte voorgift op John Degenkolb. Samen met heuvelkoning Alejandro Valvere waren zij de exponenten van de openingsmaanden van het wielerseizoen, maar de sterkste ploeg voor het voorjaar is en blijft Etixx-Quickstep.

    Een opvallende rode lijn die voorgenoemde actoren met elkaar verbindt is dat ze alle drie niet of niet echt naar één bepaald doel hebben toegeleefd. Ze stonden er namelijk al heel vroeg en hebben die lijn gewoon doorgetrokken. De prestaties van de Noor Kristoff spreken het meest tot de verbeelding: de 27-jarige beer van Katusha won voor zijn ongeziene serie Driedaagse De Panne-Koksijde - Ronde van Vlaanderen - Scheldeprijs ook al drie ritten in Qatar, eentje in Oman, eentje in Parijs-Nice en was ook al tweede geweest in Kuurne-Brussel-Kuurne en Milaan-San Remo.

    Maar ook zijn een jaar jongere collega van Giant-Alpecin, John Degenkolb, stond er al heel vroeg in het seizoen. Hij won de tweede etappe in de Tour of Dubai, waar hij op een steile heuvel verrassend de maat nam van Alejandro Valverde en ook onder meer van Philippe Gilbert. En het is maar omdat de vermaledijde Spanjaard Juan José Lobato al vroeg in het seizoen over bloedvorm beschikte, dat de Duitser geen dagzeges pakte in de Ruta Del Sol. Maar ook in Parijs-Nice liet hij zich al eens opmerken met een top-3 notering. Hij was weliswaar minder constant dan Kristoff (en ook minder constant dan bijvoorbeeld Greg Van Avermaet), hij won wel twee van de grootste wielermonumenten met Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix, waar dus ook vrij veel tijd tussen zit.

    Alejandro Valverde bleek dit jaar dan weer ongenaakbaar in de Ardennenklassiekers: 2e in de Amstel Gold-race en de dubbel Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik er bovenop, daags na zijn 35e verjaardag. Ook hij liet zich al vroeg in het seizoen vroeg opmerken in de rondes van Dubai en Oman, maar hij won bijvoorbeeld ook de Spaanse heuvelklassieker Trofeo Serra de Tramuntania, werd tweede in de ronde van Catalonië (na Richie Porte) en derde in de Strade Bianchi. Zoals vanouds lijkt het alsof Valverde overal waar hij start, ook meedoet om de prijzen.

    Maar de ploeg van het voorjaar is voor mij toch weer die van Patrick Lefevere. Etixx-Quickstep werd dan wel al snel onthoofd van zijn kopman Tom Boonen na een val in Parijs-Nice, maar bleek naarmate het seizoen vorderde toch gewoon over het sterkste team in de breedte te beschikken. De blauwhemden staan dan ook niet voor niets autoritair aan de leiding in het ploegenklassement van de WorldTour-ploegen en beschikt als enige van die ploegen over liefst vier renners binnen de best geklasseerde twintig renners. En dat voor een ploeg waarbij velen het gevoel hadden dat het steeds net niet was. Etixx bewijst echter dat je ook zonder exponent of absolute kopman/bliksemafleider kan scoren, als je maar genoeg kwaliteit in de breedte in huis hebt.

    Mark Cavendish wordt een dagje ouder en sommigen zagen hem al als een sprinter op zijn retour. Maar The Manx Express staat er nog steeds. De Brit pakte een ritje mee in de ronde van Argentinië en stopte er bij wijze van spreken ook Fernando Gaviria ook in zijn valies mee terug naar België. De jonge Colombiaan gaf Cavendish twee keer het nakijken in dat openingsrondje en ziet zich daarvoor beloond met een stagiairscontract bij Etixx-Quickstep vanaf augustus.

    Het moet de pocketsprinter geprikkeld hebben, want met de Tour of Dubai, de Classica Almèria en Kuurne-Brussel-Kuurne zette ook hij een mooi reekje neer. Ook in de Tour of Turkey staat de zegeteller voor hem al op twee. Nog geen week na Cav's zege in Kuurne schoot Etixx-Quickstep alweer de hoofdvogel af, ditmaal was Zdenek Stybar aan het feest in de Strade Bianchi.

    Michal Kwiatkowski had overigens geen last van een zogeheten vloek van de regenboogtrui. Hij werd tweede (na Ariano Malori) in de tijdrit van de ronde van Argentinië, tweede in de ronde van Algarve (na E3 Harelbeke-winnaar Geraint Thomas), tweede in Parijs-Nice en proloogwinnaar aldaar, vierde in Dwars door Vlaanderen alvorens de kers op de taart te zetten in de Amstel Gold-race.

    Voorts herinner ik me ook de sterke seizoensstart van Niki Terpstra. In de tijdrit van de ronde van Qatar klopte hij dé topspecialisten Cancellara, Wiggins en Bodnar en slaagde hij er ook in om de leiderstrui mee naar huis te mogen nemen. Daarnaast werd hij ook drie keer tweede (Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen). De Nederlander miste misschien wel het meest van al zijn ploegmaats de aanwezigheid in de koers van een Tom Boonen.

    Ik vraag me af of Jelle Wallays volgend jaar de kans krijgt bij Etixx-Quickstep. De 25-jarige renner uit Staden rijdt al gans zijn carrière voor Topsport Vlaanderen-Baloise, maar heeft, met alle respect, nog veel meer in zijn mars. Hij werd in 2011 3e op het Belgisch Kampioenschap, maar brak vorig jaar echt door met zijn zege in Parijs-Tours, waar hij de ervaren Thomas Voeckler er oplegde in een sprint-à-deux na een lange ontsnapping. De grote renner toonde zich toen erg klein door te passen voor de podiumceremonie. Diezelfde Wallays roerde zich ook weer dit voorjaar met de winst in Dwars door Vlaanderen, maar mist nog wat constantheid in zijn prestaties.

    Bij het ingaan van dit seizoen koos Lefevere om West-Vlaming Yves Lampaert aan te trekken ten nadele van Wallays. Lampaert ontgoochelde niet en won een rit en de eindstand in de Driedaagse van West-Vlaanderen en werd 7e in Parijs-Roubaix. Ook dat andere talent, Matteo Trentin, heeft aangetoond meer te zijn dan een verdienstelijke sprinter. Hij werd naast 6e in de Scheldeprijs ook 3e in de E3 Harelbeke. Is er een nieuwe klassieke outsider in de maak? Als je op die leeftijd topsprinters het vuur aan de schenen kan leggen en al bewezen hebt te kunnen winnen (twee Tourritten onder andere) ben ik geneigd te geloven van wel.

    Nog een tendens die toch duidelijk wordt: om klassiekers te kunnen winnen moet je vooral kunnen sprinten. De beste renners van dit moment zijn machtssprinters, een beetje naar het voorbeeld van hoe de carrière van Boonen ook verliep. Solo's zoals we voordien zagen van Boonen en Cancellara hebben we op Ben Hermans (Brabantse Pijl) niet gezien. De koersen zijn vaak erg gesloten tot de laatste kilometers en pure aanvallers zoals een Terpstra en Vanmarcke kunnen maar zeer moeilijk winnen. Greg Van Avermaet moet dat echter wel kunnen, vergeet niet dat hij in 2008 een spurtzege en de overwinning in het puntenklassement pakte in de Vuelta. Dat geldt trouwens ook voor de Waalse klassiekers. Het schoolvoorbeeld was misschien wel de overwinning van Simon Gerrans vorig jaar in Luik-Bastenaken-Luik vorig jaar, maar ook dit jaar was Valverde telkens degene die naast de sterkste ook nog eens de snelste benen had. En ook in dat segment heeft Etixx-Quickstep met Julian Alaphilippe een toppertje in worden in de rangen. Uitkijken wat die vandaag vermag in de ronde van Romandië!



    30-04-2015, 16:56 geschreven door Bart van Maele  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Voorjaar, Etixx-Quickstep, Zdenek Stybar, Yves Lampaert, Julian Alaphilippe, Mark Cavendish, Michal Kwiatkowski, Niki Terpstra, Tom Boonen, John Degenkolb, Alexander Kristoff, Alejandro Valverde
    Archief per week
  • 24/05-30/05 2021
  • 13/07-19/07 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs