Westveld
Inhoud blog
  • Vinkenlaan
  • Sociale woningen
  • Toponiemen op het Westveld
  • Georges Maenhout
  • Zuster Cecile

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Zoeken in blog


    Geschiedenis van het Westveld
    30-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 september
    Na 3,5 jaar zijn de stadswerklui begonnen met de wederopbouw van de hekstijlen aan het stadspark.
    Eindelijk.

    Vandaag, 2 oktober, ging het metselwerk aan de hekstijlen verder. Na een rustpauze te hebben ingelast om blauwsteen te plaatsen is dus het metselen verder gegaan.


    30-09-2015, 00:00 geschreven door westveld  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verenigingen: Volksontwikkeling Westveld

    Reeds vrij vroeg na het ontstaan van de nieuwe wijk en de kerkgemeenschap op het Westveld, kwam het culturele leven op gang.
    De kring Volksontwikkeling Westveld was hierin de voortrekker.

    Op 10 december 1955 werd de stichtingsvergadering gehouden van wat toen gewoon Volksontwikkeling werd genoemd.
    Op deze vergadering waren dertien personen aanwezig: ir. Cliquet, dr. Jozef Goossenaerts, G. Heyse, meester Martens die het Centrum van St.-Amandsberg vertegenwoordigde, de heer en mevrouw Robbrecht, J. Schoonjans, prof. dr. med. Sebruyns, A. Tollenaere, de heer en mevrouw Van Lancker, J. Verschraegen en Adolf Willems.
    Er werd op die dag een voorlopig bestuur opgericht dat zich onder andere moest bezighouden met het opstellen van de statuten:

    Voorzitter

    Prof. dr. med. Sebruyns

    Ondervoorzitter

    Ir. Cliquet

    Secretaris

    Adolf Willems

    Penningmeester

    Van Lancker.


    Op verzoek van Jozef Goossenaerts zullen de statuten aan de parochiale geestelijkheid worden voorgelegd.

    Die zelfde Goossenaerts vraagt tegelijkertijd om in te overweging te willen nemen om van de, eigenlijk nog niet opgerichte, kring een afdeling van het Davidsfonds te maken. Toch wel een opmerkelijke bedenking bij de start van een, nog op te richten, nieuwe vereniging.

    In het ontwerp van statuten vinden we de volgende artikelen terug:

    Art. 1

     

    Oprichting Volksontwikkeling Westveld. De naam is dus gewijzigd.

    Art. 2

     

    Doel: het kulturele peil aldaar [op het Westveld dus] op te helpen tillen en hoog te houden, er het kulturele leven stelselmatig aan te wakkeren.

    Art. 3

     

    Middelen: geen andere dan louter kulturele.

    Art. 5

     

    Bestuur: moet bestaan uit ingezetenen van het Westveld.

    Art. 9

     

    Taal: algemeen beschaafd Nederlands.


    In de beginselverklaring die eveneens in de statuten werd opgenomen lezen we dat de kring zelfstandig en louter cultureel blijft, wel pluralistisch, maar zich ver van politiek houdt. Het feit dat Volksontwikkeling Westveld zichzelf pluralistisch noemt is contradictorisch aan het verzoek van dr. Jozef Goossenaerts om het ontwerp van statuten voor te leggen aan de parochiale geestelijkheid.

    Tevens werd het eerste bestuur samengesteld:

    Voorzitter

    Prof. dr. med. Sebruyns

    Ondervoorzitter

    Ir. Cliquet

    Secretaris

    Adolf Willems

    Secretarisverslaggever

    P. Van Lancker

    Bijgevoegde bestuursleden

    Robert Bourrez (voorzitter K.W.B. Westveld)
    Octaaf Martens (lid kerkfabriek)
    Gerard Gheysen (bedoeld wordt Gerard Heyse, pachter van het Schuurgoed)
    Jos. Verschraegen
    mevrouw Robbrecht-Pappens
    F.(irmin) Robbrecht.


    Tijdens de bestuursvergadering van 15 februari 1956, amper drie maanden na de oprichting van de kring, vindt men het kassaldo van 368,50 BEF veel te laag. Besloten werd subsidies aan te vragen bij staat, provincie en gemeente. Ook moest de ledenwerving intensiever gebeuren. Daarom werden de bestuursleden opnieuw op pad gestuurd.

    Het gezamenlijk bijwonen van De jonkvrouw van Laarne op tekst van Jef Crick in de Gentse opera werd afgewezen om volgende redenen:

    1.

    Financiële: de kring kon de kosten voor publiciteit en uitnodigingen niet dragen

    2.

    De mentaliteit van de leden was niet rijp genoeg, wat in tegenspraak is met de activiteitenkalender.

    bevat precies 22 documenten, gespreid over een periode van 10 december 1955 tot 5 maart 1958, zijnde grosso modo 2 jaar en 4 maanden.

     


    Het financiële argument valt ook in twijfel te trekken want de kaspositie werd er alsmaar beter op. In het verslag van 19 december 1957 bedraagt het batig saldo reeds 1.921,- BEF.

    Naast de zorgen om de financiële kant, wordt steeds harder aangedrongen, van in het begin trouwens, op een toenadering tussen Volksontwikkeling Westveld en het Davidsfonds Sint-Amandsberg.

    Het lijstje met de activiteiten werd weergegeven in onze bijdrage van 2008[1]. Daaruit blijkt duidelijk dat het vooral gaat om voordrachten; voordrachten van alle aard.
    Uit de activiteitenkalender blijkt dat er onder andere gaten zijn van november 1956 tot februari 1957. Dit kan verklaard worden door een luwte in activiteiten tijdens de eindejaarsperiode.
    Het gat in de activiteitenkalender tussen maart 1957 en november 1957 valt veel minder te verklaren. Zeker ontbreken gegevens uit die periode.
    Wél is het volgende duidelijk: het zijn vrij intellectualistische onderwerpen en vraag blijft natuurlijk of er veel respons van de lokale bevolking kwam. Geen enkel verslag of document geeft een cijfer van het aantal toehoorders.

    Veel meer valt er over Volksontwikkeling Westveld niet te vertellen.
    Het desbetreffende bundeltje bevat precies 22 documenten, gespreid over een periode van 10 december 1955 tot 5 maart 1958, zijnde grosso modo 2 jaar en 4 maanden.[2] 

    Zoals hiervoor reeds gezegd hebben slechts documentatie teruggevonden over 2 jaar en 4 maanden met een hiaat van ongeveer 6 maanden in 1957. Er moet dus nog informatie zijn die ons niet bereikt heeft. U kan die altijd doorsturen. Klik hiervoor op de knop "E-mail mij" en geef uw bericht door. Alvast bedankt.

    [1] D. Mattens, De hoed van Napoleon, of een licht doen schijnen over het Westveld (Jaarboek 45, Heemkundige Kring De Oost-Oudburg, 2008, p. 90)

    [2] Wordt bewaard in het DSMG.

    09-08-2015, 11:03 geschreven door westveld  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charles Vandewalle
    In 1849 was Charles Vandewalle (misschien Vande Walle of Van de Walle) werkzaam op het kasteel "Château Westveld" te Oostakker (thans Sint-Amandsberg). Hij was er hovenier. Het Château Westveld stond rechtover het huidige filiaal van de stadsbibliotheek en was vroeger, voor de afbraak, gekend als "kasteeltje Dupont" of ook nog het "spookkasteel" (als het al vervallen was).
    In 1849 was barones Charlotte de Villers d'Olgrand de bewoonster van het kasteel en dus werkgeefster van Charles Vandewalle.

    Is er iemand die informatie kan verstrekken of deze hovenier, Charles Vandewalle? U kan uw informatie steeds achterlaten door op de knop in het rubriekje "Mail mij" te klikken. Alvast bedankt.

     

     


     


    26-07-2015, 10:49 geschreven door westveld  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verenigingen: Theatergroep Studikon
    Het Westveld kende destijds twee theatergezelschappen. Over de ene, De Westveldoptimisten, werd reeds een en ander gepubliceerd.
    Over de tweede, Theatergroep Studikon, is weinig geweten. De groep startte op 1 december 1961 in de zaal Concordia. Geen Westveldse roots dus. Waarschijnlijk reeds in 1962 speelde deze groep in de Reinaertkluis op het Westveld.
    Halfweg de jaren 1970 zou de theatergroep omgevormd geweest zijn tot een filmclub.
    Verder is er over Studikon niets geweten. Vandaar deze warme oproep: stuur uw gegevens door zodat ze voor de toekomst bewaard blijven. U helpt er de lokale geschiedenis mee vooruit.

    12-07-2015, 11:03 geschreven door westveld  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verenigingen: De Gentse Marktkramers
    Uit de Volksdansgroep Reinaert ontstond echter een tweede volksdansgroep, namelijk De Gentse Marktkramers.

    De leiding van deze dansgroep berustte in de handen van Hendrika Meyvaert, Ghislain Van Tomme en Ann Taelman.

    Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan stelde de groep de nieuwe kledij voor in aanwezigheid van de schepen Jacques Monsaert en mevrouw Mortier-Haesaert.
    De vrouwen gingen gekleed als groenteverkoopster. Hun kledij bestond, naar de gelegenheid, uit rode en blauwe bloezen, grijze sjaals, beige kapjes, roestbruine rokken en rode en blauwe voorschoten en kousen.
    De mannen gingen gekleed als aardappelboeren.
    De kledij van mannen en vrouwen was geïnspireerd op een afbeelding die teruggevonden werd in het Gentse museum van folklore. De kledij kan gesitueerd worden rond 1790. De nieuwe kledij weerspiegelde de eigenheid van een brok Vlaamse cultuur en opende de weg naar erkenning in het buitenland[1].

    In de periode van het vijfjarig bestaan telde de groep ongeveer 40 leden die ook in het buitenland optraden, onder andere in Nederland en in het toenmalige West-Duitsland. Zo hadden zij een bezoek gebracht aan Nästal-Silges bij Fulda waar zij begroet werden door bondspresident Carstens. Een optreden in zijn afwezigheid werd echter om veiligheidsredenen afgelast.

    Tijdens de Gentse Feesten van 1980 kwamen de Nässetaler op beozoek. Voor hen was dit het eerste buitenlandse bezoek. De leden van deze volksdansgroep verbleven bij gastgezinnen.
    De apotheose van het bezoek van de Nässetaler was een optreden op het Sint-Baafsplein in samenwerking met De Gentse Marktkramers. Ook voor hen was dit een bekroning van een periode van hard werken en veel oefenen[2].



    [1] D.D., Vijf jaar Volkskunstgroep Gentse Marktkramers (s.d.); EVO, Historisch verantwoord (s.d.)

    [2] N.N., Een wederkerige idylle (s.d.); N.N., “Nässetaler” tanzten in Gent (juli 1980)

    11-07-2015, 17:48 geschreven door westveld  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gustaaf Niklaas Jozef De Ridder, ontwerper eerste spoorlijn Antwerpen-Gent
    Gustaaf Niklaas Jozef De Ridder zal de eerste spoorweg doorheen het Westveld ontwerpen en aanleggen. Hierna zijn verhaal.
    Gustaaf De Ridder werd op 31 mei 1795 te Brussel geboren en overleed te Le Mée (arrondissement Melun, departement Seine-et-Marne) op 27 mei 1862.

    In 1812, hij was toen amper 17 jaar oud, werd hij opzichter bij de Franse militaire genie. Hij had dus duidelijk een technische aanleg. Van 1814 tot 1817 was hij verbonden aan de Dienst Bruggen en Wegen te Brussel. Tijdens het Hollandse bewind behoorde hij tot het Korps van de Waterstaat.
    Bij koninklijk besluit van 14 augustus 1831 werd hij ter beschikking gesteld van de inspecteur van Bruggen en Wegen, Theodor Teichmann[1]. Op 6 maart 1834 werd hij koninklijk commissaris bij de Kamers om het spoorwegproject van Charles Rogier te onderbouwen en uit te werken[2]. Tussen 1835 en 1837 werd hij belast met de verdere uitbouw van het spoorwegnet[3]. Hij had immers van zeer dichtbij de aanleg van de eerste spoorlijn op het Europese vasteland in 1835 meegemaakt. Hij werd achtereenvolgens hoofdingenieur bij Bruggen en Wegen en directeur van de spoorwegen.

    Tussen 1841 en 1847 realiseert hij de spoorlijn Antwerpen-Gent doorheen het Waasland; eerst in eigen beheer, maar daarna als directeur-beheerder en voornaamste aandeelhouder van de naamloze vennootschap
    Compagnie de Chemin de Fer d’Anvers à Gand, par Saint Nicolas et Lokeren. De privéuitbating was in 1845 overgedragen aan deze vennootschap die ook nog Société du Pays de Waes genoemd. In de volksmond werd de maatschappij trouwens pietje Waes genoemd[1]. De maatschappij werd opgericht door twee aktes, beiden verleden voor notaris Annez te Brussel. Dit gebeurde op 26 februari 1845 en 22 maart 1845. Notaris Annez zal trouwens de huisnotaris van de maatschappij worden en optreden in het geschil tussen de spoorwegmaatschappij en Charlotte de Villers d’Olgrand, maar hierover verder meer.
    Op 12 oktober 1846 neemt De Ridder ontslag als hoofdingenieur bij Bruggen en Wegen.
    Voorts ontwikkelde hij locomotieven[2] en ander spoorwegmateriaal dat alleen op deze lijn kon worden ingezet. Concurrentie van de staatsspoorwegen was op die manier uitgesloten, maar het betekende eveneens dat hij met zijn spoorwegmateriaal niet op het spoorwegnet van de staat kon komen.

    De Ridder zal op 20 augustus 1846 voor het gerecht verschijnen.
    Aanleiding was een ongeval bij het graven van een spoorwegtunnel te Kumtich. Hij was daar de verantwoordelijke ingenieur. Er werd hem aangewreven niet de benodigde materialen te hebben gebruikt. Op 28 augustus 1846 wordt hij hier voor vrijgesproken[3].



    [1] H. Coppejans-Desmedt, Het Land van Waas in de XIXde eeuw. Van “autarkische” regio naar geïntegreerd Belgisch gewest.

    [2] Een locomotief die destijds op deze lijn werd gebruikt is te bewonderen in het spoorwegmuseum in het station Brussel-Noord. (http://users.telenet.be/pk/lijnen)

    [3] De tunnel van Kumtich was de eerste spoorwegtunnel in België en had een lengte van 925 meter. Het ging om een tunnel met twee kokers waarvan een bij het graven op 21 januari 1845 instortte. Slechts een koker werd verder gebruikt. Deze bottle neck werd door middel van een omleidingspoor van 3 kilometer weggewerkt in 1931. In 1957 werd ook de resterende koker buiten werking gesteld. (http://users.telenet.be/pk/lijnen.htm#36; Wikipedia)



    [1] Jean Théodore Frédéric Teichmann, geboren te Venlo op 3 augustus 1788 en overleden te Antwerpen op 4 juni 1867. Hij was ingenieur en directeur-generaal van Bruggen en Wegen. Hij werd liberaal volksvertegenwoordiger (1832-1835), katholiek senator (1847-1848) en gouverneur van de provincie Antwerpen. In 1831 was hij minister van binnenlandse zaken ad interim. Hij was gehuwd met Marie-Antoinette Cooppal, de kleindochter van Jan Frans Cooppal die in 1778 te Wetteren de Koninklijke Buskruit-fabriek Cooppal oprichtte. Dit bedrijf werd in de volksmond ’t Poerkot genoemd. Teichmann was reeds tussen 11 oktober 1833 en 3 augustus 1834 gouverneur ad interim van Antwerpen geweest. (Wikipedia; http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/84884)

    [2] Charles Rogier beschouwde de spoorwegen als België’s tweede glorie, die het land bij wijze van spreken een materiële grondwet zou schenken. (S. De Schaepdrijver, Taferelen uit het burgerleven, 2002)

    [3] De Ridder had samen met de Brusselaar Pierre Simons de eerste Europese continentale spoorlijn tussen Brussel en Mechelen aangelegd die in mei 1835 in gebruik genomen werd. (H. Coppejans-Desmedt, Het Land van Waas in de XIXde eeuw. Van “autarkische” naar geïntegreerd Belgisch gewest) De Ridder schreef ook samen met Simons het boek Le Chemin de Fer Belge, Receuil des Mémoires et Devis pour l’établissement du chemin de fer d’Anvers et Ostende à Cologne, avec embranchement de Bruxelles et de Gand aux frontières de France (1839). Beiden worden in het boek betiteld als: Ingénieurs-Directeurs, Officiers de l’Ordre civil de Léopold, Chevaliers de l’Ordre Royal de la Légion d’Honneur.


    31-05-2015, 13:21 geschreven door westveld  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plankierverkoop
    Vandaag 19 april 2015 gaat er opnieuw een plankierverkoop door op het Westveld.
    De bedoeling hiervan is de samenhang in de wijk te bevorderen. Niet iedereen is het echter eens met deze activiteit. Nogal wat wijkbewoners, vooral uit de Parkiet-, Bosduif- en Klauwierstraat ondervinden hinder van deze "markt". Het zijn immers niet alleen de bewoners van deze straten die markt houden, ze zijn trouwens in de minderheid. Professionelen van buiten de wijk komen hier hun handel aanprijzen en hinderen daarmee de bewegingsvrijheid van de bewoners.
    Bovendien heerst er een parkeerverbod, maar dit wordt door zowel bewoners als niet-bewoners genegeerd.
    In eerdere edities waren er zelfs verkopers van buiten de wijk die er in geslaagd zijn hun kraampje tot een flink stuk op de rijweg uit te stallen.
    Het is dus begrijpelijk dat deze hinder gevaren oplevert bij het uitbreken van een of andere calamiteit, denk maar aan brand.
    Een goed alternatief zou zijn de verkoop te concentreren op het Paradijsvogelplein en de ruimte rond de bibliotheek. Desnoods kan uitgeweken worden naar het H. Kruisplein. Ruimte genoeg dus om de hinder voor de bewoners te vermijden.

    19-04-2015, 11:03 geschreven door westveld  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hippodroom
    Het koersplein, of hippodroom, op het Westveld verdween definitief begin de jaren 1930. De gronden zouden dan door de rijkswacht gebruikt zijn als oefengronden voor hun cavalerie. Gent beschikte toen nog over een escadron ruiterij van de rijkswacht. Die activiteit zou gestopt zijn toen de bouw van de appartementsgebouwen van de sociale huisvestingmaatschappij Volkshaard aan de huidige Hippodroomlaan begon eind jaren 1970, begin jaren 1980. Op die zelfde plaats zou er ook een wielerpiste gelegen hebben. De ruimte was immers groot genoeg.
    Dit alles zijn wij te weten gekomen via mondelinge overleveringen. Die zijn natuurlijk niet altijd even betrouwbaar. Daarom, geachte lezer, kunt u dit bevestigen, of integendeel ten stelligste ontkennen, laat het ons gerust weten.
    Mocht u nog oude foto's bezitten ivm het koersplein, eventueel de activiteiten van de rijkswacht op het Westveld (ivm hun ruiterij) of op de wielerpiste stuur die gerust door. Als de kwaliteit goed is willen wij die, met uw toestemming uiteraard, gerust op deze blog publiceren.

    05-04-2015, 11:47 geschreven door westveld  

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    03-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadspark Westveld

    Op 25 januari 2012 stuurde de stad Gent een brief aan de bewoners van het Westveld waarin aanpassingswerken aan het parkje, rechtover de bibliotheek, werden aangekondigd.Tijdens deze aanpassingswerken werden o.a. de hekstijlen die toegang verleenden tot het park afgebroken. Wij hebben toen aan de Groendienst van de stad Gent de vraag gesteld of deze ooit nog zouden worden heropgebouwd. Deze hekstijlen waren immers de laatste restanten van het kasteel dat vroeger in het park stond. De Groendienst antwoordde ons toen (2012) dat de stad inderdaad de intentie had om deze hekstijlen her op te bouwen, maar dat dit afhing van het budget.
    Nu, in 2015, zullen deze hekstijlen binnen enkele maanden heropgebouwd worden. In de aanpassingsplannen werd eveneens aangekondigd dat het parkje zou voorzien worden met speeltuigen (o.a. klimrekken) in de vorm van een kasteel als "eerbetoon" aan de kastelen die vroeger op die plaats hebben gestaan. Sinds enkele weken zijn de stadsdiensten inderdaad begonnen met de opbouw hiervan. Conclusie: na ruim 3 jaar zal het stadspark in zijn oude glorie zijn hersteld, met toevoeging van enkele nieuwigheden, zijnde de reeds genoemde speeltuigen, de opkuis van de vijver, de aanleg van twee nieuwe toegangen en de heropbouw van de hekstijlen.

    03-04-2015, 14:18 geschreven door westveld  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gillis Borluut, slachtoffer van baanstroperij
    Tijdens onze zoektocht naar informatie over de geschiedenis het Westveld te Sint-Amandsberg vonden wij in het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis Dr. M. Gysseling (DSMG, Groot Begijnhof) te Sint-Amandsberg het volgende terug:
    Den 11 juni 1590 werd de heer Gillis Borluut en andere edelen, die met een wagen langs het Westveld reden, aldaar door een bende stroopers aangerand die hun slechts mits betaling van een groote som vrij lieten. Men noemde die stroopers vrijbuiters, het is te zeggen, mannen die hier deden al wat zij wilden; en wij en hadden up dit quartier niemand, noch ruyteren noch soldaten, twas al in Ghelderlandt ende in Brabant ende in Vrieslandt ende daeromtrent.
    Het is een notitie die een vrederechter maakte uit pure belangstelling voor lokale geschiedenis. Er moet echter op gewezen dat het vermelde Westveld niet het huidige Westveld is maar dat wat we nu de Oude Bareel noemen.

    Het is duidelijk dat dit voorval in de adellijke kringen van die tijd heel wat stof heeft doen opwaaien en dat deze stand zich tijdens hun verplaatsingen niet meer veilig voelden. Blijkbaar was er niemand om hun tegen struikroverij en gijzelneming te beschermen. Gillis Borluut klaagt daar ook. Er waren blijkbaar geen troepen die goede mensen beschermden tegen slechteriken.
    Het is eveneens duidelijk dat Gillis Borluut een telg was uit het roemrijke Gentse geslacht Borluut.

    Of de daders van de stroperij ooit zijn gevat zijn wij niet te weten gekomen. Indien ze gevat zijn zullen zij er zeker niet gemakkelijk mee weggekomen zijn. Baanstroperij werd in die tijd immers bestraft met de doodstraf met het zwaard, met andere woorden met onthoofding. De beul voerde de executie uit op de plaats van het misdrijf waarna het lijk tentoon bleef gesteld. Gebeurden de feiten ’s nachts of onder vermomming werden de daders getrakteerd op de galg of het rad.


    03-04-2015, 11:30 geschreven door westveld  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldoorlog 1 en Sint-Amandsberg

    Op 4 was 2014 het precies 100 jaar geleden dat België betrokken raakte in de eerste wereldoorlog. Een wrede ontwikkeling die niet alleen een enorme materiële maar ook een onnoemelijke menselijk schade met zich meebracht. In oktober 1914 eindigde de bewegingsoorlog en namen de legers hun stellingen in langs het front dat liep van de Belgische kust tot in Turkije.
    Sint-Amandsberg lag dan wel niet in het strijdgebied, maar het lag wel in het zogenaamde Etappengebiet met alle gevolgen van dien. Het Etappengebiet omvatte de volledige provincie West-Vlaanderen, het grootste deel van Oost-Vlaanderen, het westelijk deel van Henegouwen en het uiterste zuiden van Luxemburg. Het gebied stond onder het commando van het 4de Duitse Leger en kende een nog harder bezettingsregime dan de rest van het land. Inwoners van Sint-Amandsberg werden dan ook constant om de oren geslagen met nieuwe verordeningen.
    De gemeenteraad richtte op 4 augustus het Gemeentelijke Comiteit voor Hulp en Voeding op dat soepbedelingen organiseerde die moeilijk verliepen omdat ze doorgingen in "katholieke" gebouwen (o.a. het begijnhof) wat andersdenkenden (vooral socialisten) afschrikte. Het Comiteit verleende steun aan gezinnen van werklozen en aan de gezinnen van zij die onder wapens waren geroepen. Daarvoor was uiteraard veel geld nodig; geld dat er niet was. De Amerikaanse Commission for Relief in Belgium sprong bij. De gemeenteraad probeerde ondertussen de kalmte te bewaren, onder andere door het doen respecteren van het sluitingsuur van de herbergen waar trouwens alleen nog bier en wijn mocht geschonken worden. Men vreesde voor agressie als er sterke drank geschonken zou worden.
    Op 15 oktober 1914 was het volledig Belgisch grondgebied bezet, met uitzondering van het hoekje achter het front. Vanaf november 1914 volgden de inkwartieringen bij de bevolking (de schoonste huizen eerst), gevolgd door opeisingen van personen en goederen allerhande, gaande van voeding tot benzine. Bijkomende belastingen werd geheven, maar die op bier en steenkool werden in maart 1915 al weer afgeschaft. In maart 1915 werd gestart met de melkbedeling voor kinderen. Voedsel was tijdens de 1ste wereldoorlog een dusdanig groot probleem dat het net als in de 2de wereldoorlog werd gerantsoeneerd. Men mag niet vergeten dat België voor de oorlog al voor 80% van invoer afhankelijk was wat voedsel betrof. Door de Britse blokkade voor de Belgische kust werd er helemaal niets meer aangevoerd.
    Werd Sint-Amandsberg het slachtoffer van krijgsgeweld? Ja. Op een gegeven ogenblik haalt Reginald Warneford, jawel die van de straat bij de Dampoort, zeppelin Lz37 uit de lucht, met als commandant Oberleutnant Van der Haeghen. De Lz37 stort neer en brokstukken slaan in op het begijnhof, maar hoofdzakelijk op de gebouwen van het Visitatieklooster, bij de kerk. Balans: 26 Duitse bemanningsleden sneuvelen, maar ook 1 zuster, 1 oudere man en een meisje van 9 jaar laten het leven. Verder raken ook nog twee zusters gewond.
    Beweerd wordt dat op het Westveld een Duits vliegplein was. Bij navraag bleek dit verhaal gekend te zijn, maar het kon niet bevestigd worden. In het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis Dr. M. Gysseling (Groot Begijnhof) bevinden zich vier replica's van foto's met rugschrift: Keizer Wilhelm schouwt zijn troepen op het Schuurgoed. De foto's zouden gemaakt zijn vier dagen voor de wapenstilstand op 11 november 1918 en twee dagen voor het aftreden van de keizer op 9 november 1918. Aan de juistheid van het rugschrift mag dan ook ernstig getwijfeld worden. Op het Westveld was wel een eenheid afweergeschut gestationeerd die er moest voor zorgen dat de aanvallen van de geallieerde "luchtmacht" op de Gentse haven en op het vliegplein van Sint-Denijs-Westrem werden afgeslagen. Zij vuurden met munitie van het grotere kaliber. De vuurmond zelf stond niet vast op of in de grond maar op voertuigen. Hiermee is dan ook aangetoond dat het betonblok in het Westveldpark hier niets mee te maken heeft zoals wel eens wordt beweerd.
    Zoals gezegd wordt op 11 november 1918 de wapenstilstand afgekondigd. De oorlog was ten einde, de krijgsverrichtingen waren afgelopen en de keizer verbannen (hij zal overlijden in Doorn (Nl.) waar hij asiel had gekregen). De wederopbouw kon beginnen; een werk van zeer lange adem. België had gehoopt een fikse vergoeding te kunnen opstrijken voor het geleden menselijk en materiële leed, maar in Versailles draaide het anders uit en België kreeg veel minder dan het had verwacht. Financiering van de wederopbouw werd moeilijk en dan spreken we nog niet van de naoorlogse eisen van onze oud-strijders.  Hoe Sint-Amandsberg hier mee omsprong vraagt opzoekingswerk.
    Feit is wel dat in de onmiddellijke omgeving van het Campo Santo noodwoningen werden opgericht.

    03-04-2015, 11:26 geschreven door westveld  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 19/10-25/10 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 28/10-03/11 2019
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 26/06-02/07 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs