Ik ben Svetlana
Ik ben een vrouw en woon in Amsterdam (Nederland) en mijn beroep is Financieel medewerker.
Ik ben geboren op 13/06/1958 en ben nu dus 66 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken/bakken.
Als de moeder van twee mooie meiden geniet ik van koken maar vooral van bakken. Bedankt voor uw bezoek en uw reacties.
Belangrijke data in mijn agenda
7 januari Ortodoxe kerstmis;
6 mei Sint Georgie Ortodoxe kerkfeest;
12 juli Milica's verjaardag;
1 december Sandras verjaardag;
13 juni mijn verjaardag;
4 december Nico's verjaardag;
Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je recepten naar mij te verzenden.
Svetlana's recepten
Recepten verzameling van Svetlana, beroemde taarten recepten met geschiedenis en andere heerlijke recepten
11-05-2011
Servische baklava
Baklava bestaat uit laagjes filodeeg, dat op bladerdeeg lijkt, en boter, gevuld met gemalen stukjes noot, doorgaans walnoot of pistache maar ook wel amandel. Er zijn allerlei subtiele varianten waarbij ook wel kaneel, kardemom, kruidnagel, citroenrasp, sinaasappelrasp, rozenwater en vanillesuiker worden toegevoegd. Het geheel wordt, na het bakken, doordrenkt met een zoete siroop van suiker of honing. Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt, en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Omdat de baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig. Daarom wordt er vaak Turkse koffie bij gedronken, en in de toeristische gebieden wordt hij ook wel met een bolletje ijs geserveerd.
Ingrediënten:
500 gr fillodeeg
600 gr walnoten grof gemalen
100 gr griesmeel
200 gr boter gesmolten (vloeibaar)
2 zakjes vanillesuiker
eventueel geraspte citroen of sinasappel naar smak
Voor de siroop:
600 gr suiker
250 gr water
1/2 citroen(goed gewassen) in plakjesgesneden
Voorbereiding:
Eerst maak je siroop. Meng de suiker met water en citroen al roerend aan de kook. Laat op een lagere vuur ongeveer 10 min zachtjeskoken of totdat plakjes citroen iets donkerder (van kleur) worden. Laat siroop daarna goed afkoelen.
Vervolgens maak je het deeg:
Zet de oven op 180 graden aan.
Neem een kom en menghierin de walnoten, vanillesuiker, griesmeel goed door elkaar. Smelt de boter op een laag vuur goed zodat die helemaal vloeibaar wordt.
Bestrijk de bodem van een ovenschaal (22 x 30cm of soortgelijk) met wat boter. Leg 3 vellen fillodeeg op het bodem. Elke vel bestrijken met een beetje van gesmolten boter. Spreid 1/5 van het walnotenmengsel gelijkmatig uit over het derde vel van fillodeeg. Dek dat af met 3 vellen fillodeeg. Spreid weer 1/5 van het mengsel over de fillodeeg. Herhaal dat alles totdat de mengsel op is. Afdekken met 3 vellen fillodeeg. (mijn baklava heeft 5 laagjes). Neem vervolgens een scherpe mes en snijd in gelijke stukjes. Snijd helemaal door de lagen geen dan kun je straks makkelijker de stukjes eruit halen bij het serveren. Gedrenkt elke gesneden lijn goed met de rest van gesmolten boter.
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Baklava ongeveer45 min. bakken of totdat die een licht bruinkleurtje krijgt. Vervolgens baklava uit de oven halen. Met intussen koud geworden siroop hete baklava overgieten en alles laten afkoelen.
125 gr. Philadelphia of een andere zachte kaas 125 gr. koekjes (elk merk en / of smaak) 60 gr. nutella hazelnoten (grof gemalen) 50 gr. donkere chocolade gehakt 15 tandenstokers
Doe de philadelphia in een kom en voeg de gemalen koekjes toe. Meng alles met een lepel goed.
Verdeel de massa i twee gelijke porties.Voeg alleen in een portie de nutella toe en meng goed. Nu heb je twee soorten deeg: een lichte en een donkere.
Maak nu van beide massas apart met de hand ronde balletjes in de vorm van balletjes. Doe de hazelnoten op een bord en rol de donkere balletjes er doorheen.
Bedek ze met plasticfolie en laat ze minstens 2 uur in de koelkast opstijven.
Smelt nu chocolade au bain marie en dompel nu de lichte balletjes met behulp van de tandestokers onder in de chocolade.
Leg ze te drogen op een vel bakpapier,laat ze hier zeker een uur op drogen. Verwijder dan voorzichtig de tandenstokers en plaats ze in de koelkast.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen) Categorie:Dessert Tags:Bon-bon van philadelphia kaas, kaasballetjes van philadelphia
12-03-2011
Kip in bier
Ingredienten voor 4 personnen:
4 kippenbouten of drumsticks of dijstukken 1 winterwortel 2 stengels bleekselderij 1 gesnipperde ui 1 tl rozemarijn 500 ml bier (ik gebruik Heineken) 2 tl peterselie 3 el olijfolie 50 gr tarwebloem zout en peper
Bereidingswijze:
Snijd de wortel in blokjes en de selderij in plakjes. Bestrooi stukken kip met zout en peper en bestuif ze geheel in bloem zodat ze helemaal bedekt zijn. Schud overtollige bloem eraf. Verhit de olie en braad de wortel, bleekselderij, ui gaar Voeg de stukken kip en bak in ca. 5 minuten rondom bruin. Voeg rozemarijn, en nog wat zout en peper toe en braad alles nog ca. 10 minuten op een niet te hoog vuur. Schenk dan het bier erbij en voeg eventueel wat extra water toe tot het kip onderstaat. Laat het geheel zon 1 uur zachtjes stoven, tot het geheel gaar is. Vergeet niet regelmatig te roeren.
Serveertip: Te serveren met pasta of aardappelpuree.
6 karbonades 1 grote rode paprika in reepjes 500 gram champignons gesneden 1 ui fijngesnipperd 1 tl witte peper 1 tl zout 500 gr fijngehakte tomaten (blikje) ½ tl gedroogde tijm ½ tl gedroogde oregano ½ tl gedroogde basilicum verse gesnipperde peterselie (naar smaak) 2 el olijfolie 1 teentje fijngesnipperde knoflook
Bereiding:
Verhit de olie in een pan, fruit de ui, de paprika, de knoflook en de champignons gedurende 10 tot 12 minuten. Haal ze uit de pan en bruin dan de karbonades aan beide kanten in de pan. Als de karbonades bruin zijn voeg dan de gefruite ui, champignons en paprika toe. Strooi het zout en de peper erover. Dan de kruiden en de tomaten en de peterselie. Laat het geheel met een deksel erop 30 minuten sudderen of tot de karbonaden gaar zijn.
Recept voor degenen die graag een beetje speciaal gerecht willen dat snel en gemakkelijk te voorbereiden is. Voorbereiding van dit gerecht neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Een snelle en lekkere gerecht met weinig inspanning.
Ingredienten voor 4 personnen:
4 dunne kalkoenschnitzels 1 el olijfolie 1 teentje knoflook geperst 100 gr spinazie (diepvries) 4 plakken kaas 1/4 kopje bloem mespuntje kaneel 1 theelepel komijn zout en peper 1 el boter 1 el olijfolie 1/2 dl witte wijn 1/4 kopje water
Verhit de olie en fruit de spinazie met knoflook. Breng alles op smaak met zout en peper. Leg de kalkoenschnitzels op een plank of werkblad en bestrooi met zout en peper. (Indien ze niet dun genoeg zijn, sla er dan met een vleeshamer of iets dergelijks op zodat ze dun zijn). Leg op elke schnitzel een beetje van spinaziemengsel en leg een plakje kaas erop.
Rol de schnitzel op en steek ze vast met een cocktailprikker.
Meng bloem met kaneel, komijn en zout goed en rol elke stuk vlees in bloemmengsel.
Gerolde filets bakken in een mengsel van boter en olie, ongeveer 7 minuten of tot ze gelijkmatig aan alle kanten gaar worden. Voeg de wijn en water, zet het vuur lager en laat het vlees afgedekt nog 10 minuten sudderen.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Hoofdgerecht Tags:Kalkoenfilet gevuld met kaas en spinazie
02-03-2011
Hartige panekoeken (met ham en kaas)
Ingredienten voor 6 personnen:
3 eieren 250 gr bloem 500 ml melk 1 el olie 150 gr ham 300 gr mozarella of een ander kaas 500 ml bechamelsaus 30 gr parmezaanse kaas boter zout
Ingrediënten voor bedhamelsaus: 45 g boter 45 g bloem 500 ml volle melk
Bereiding van panekoeken: klop de eieren en voeg melk en olie en zout. Voeg de bloem toe en mix alles tot een rommig massa is onstaan. Smelt een theelepel boter in een pan, bak hier de panekoken in en leg ze op een bord als ze klaar zijn. Je zal dan ongeveer 20 panekoeken krijgen.
Bereid nu de bechamelsaus Verhit in een pan boter, tot de boter lichtjes begint te verkleuren. Als de boter erg bruin wordt, vermindert de bindingskracht, en is er wat extra bloem nodig. Roer de bloem door de gesmolten boter. Laat het mengsel 2 tot 3 minuten op een laag vuur pruttelen zodat de bloem gaart, af en toe roeren. Schenk er vervolgens een scheut melk bij en blijf goed roeren, tot al het vocht kookt en het mengsel bindt. Voeg de volgende scheut pas toe als het mengsel geheel glad is geroerd. Kook de saus nog 2-3 minuten en breng op smaak met zout en peper.
Beleg nu de panekoeken met ham en kaas, vouw ze in de vorm van canneloni en leg ze naast elkaar in een met boter ingevette ovenschaal. Schep nu bechamelsaus over de panankoeken en bestrooi alles met de parmezaansekaas. Bak de canneloni panekoeken in een voorgewaarmde oven op 200 graden ongeveer 15 min. Haal uit de oven en serveer ze op borden.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen) Categorie:Deeg recepten Tags:hartige panekoeken, panekoeken met ham en kaas
22-02-2011
Focaccia alla Genovese
Ingrediënten voor een bakplaat (30x40 cm) 460 gr bloem 300 g lauw water 35 gram olijfolie van hoge kwaliteit 1 theelepel honing/suiker 7 g gedroogde gist 1 theelepel zout
om te bestrijken: 4 eetlepels olijfolie 4 eetlepels water rozemarijn
Meng in een kom bloem met gist en maak er een kuiltje in. Doe de water, olijfolie, honing of suiker, zout en kneed een soepel deeg. Dek het deeg af en laat het rijzen op een warme plaats ongeveer 15 minuten. Vet een bakplaat in met wat olijfolie en verdeel het deeg over de bodem. Draai vervolgens het deeg aan de andere kant, zodat beide zijden bekleed zijn met olie. Waarom doen we dat? Met olie overdekte deeg zal geen korst vormen. Laat focaccia nu ongeveer 1 uur op een warme plaats rijzen. Nadat het deeg verdubeld is Verwarm de oven voor op 200C. Druk met de vingertoppen diepe kuilen in het oppervlak: ca 2 cm afstand. Meng 4 el olijfolie met 4 el water en besprenkel het deeg en laat nog 10 - 15 min. rusten. Bestrooi daarna met rozemarijn. Zet in de oven en bak in 20 -25 minuten goudbruin
Osso buco alla milanese - Osso buco op milanese wijze
Voor 6 personen:
6 stukken kalfsschenkel van 4 cm dik 125 g boter 30 g bloem 1 ui gehakt 1 wortel 1 stang selderie gesneden 1 el marjolein 1 geraspte citroenschil zout en versgemalen witte peper 1 1/2 dl witte wijn 2 tomaten geschild en fijngehakt 1 dl runderbuillon
Smelt 90 g boter in een braadpan, die zo groot is dat de stukken schenkel er gemakkelijk naast elkaar in kunnen liggen. Haak de stuken schenkel door de bloem en bak ze op een matig vuur aan beide kanten bruin. Voeg de ui, wortel selderie, 1 teen knoflook, de marjolein en een beetje van geraspte citroenschil toe en kruid het vlees met zout en peper. Giet er de wijn bij als de groenten licht beginnen te bruinen. Laat de wijn op hetzelfde matige vuur bijna volledig indikken. Voeg de tomaten toe en ongeveer 6 eetlepels bouillon. Doe het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het gerecht 11/2 uur sudderen. Voeg zonodig de rest bouillon toe als de saus te dik dreigt te worden. Voeg een paar minuten voor het einde van de smoortijd de andere teen knoflook, de rest van de geraspte citroenschil, de rest van de boter en desgewenst het sinaasappelsap toe. Roer alles goed door en laat het gerecht nog een paar minuten op een matig vuur sudderen. Bij dit gerecht kun je een risotto opdienen.
4 kippenpoten 1 kg aardappels 1 ui 1 bakje kastanjechampignons 300 g tomatensaus peper zout basilicum 1/2 kopje rode wijn
was en snijd de champignons, schil en snijd de ui en voeg samen met champignons in een kom. Schil en snijd de aardapels in blokjes en meng ze met champignons en ui.
Voeg de peper, zout basilicum en tomatensaus toe en meng alles goed.
Giet alles in een ovenschal
Leg de kipenpoten bovenop .
Doe de ovenschaal met kip in een voorgevarmde oven en bak op 200 graden. Zet een kom met water in de oven onder de ovenschaal en bak/kook alles in 1 uur gaar.
Halverwege bakken draai de stukken kip om en giet een halve glas rode wijn over de kip met aardappels
.
zet terug in de oven en bak alles gaar .
Haal uit de oven en serveer.
De gebakken kip is zeer mals en smakvol dankzij het trucje van een kom water in de oven te plaatsen en kip met aardappels te bakken zonder toevoeging van olie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen) Categorie:Hoofdgerecht Tags:Italiaanse kip met aardappels en champignons
Tiramisu met mango en kokos
Ingrediënten:
1 mango (rijp) 1 bakje mascarpone 300 ml slagroom 50 g kokosmelk 3 el amaretto 1 zakje vanillesuiker lange vingers suiker 4 el geraspte kokos
Bereidingswijze:
Maak de mango schoon en snijd die in kleine blokjes. Klop de slagroom en meng dit met de mascarpone. Breng op smaak met suiker. Vermeng kokosmelk met amaretto. Doop lange vingers kort in de likeurmengsel en leg ze op de bodem van de vorm. Verdeel het mascarponemengsel erover. Dek het geheel af met de mangoblokjes. Dek dat af met een doen laagje marscaponemengsel.Leg dan weer een laagje lange vingers, herhaal dit en sluit af met het marscaponemengsel. Bestrooi met geraspte kokos. Laat zeker een uurtje opstijven in de koelkast.
Ingrediënten: 500 g bloem 1 zakje gist 30 g suiker 1 zakje vanillesuiker geraspte schil van een citroen/sinasappel 3 eieren 100 g gesmolten boter of margarine 125 ml lauwwarme melk
om te bestrijken: poedersuiker
plantaardige olie om in te frituren
Bereidingswijze: Doe de bloem in een mengkom en meng het met de gist. Voeg de vanillesuiker, geraspte citroenschil, eieren, gesmolten boter en melk toe. Meng het geheel met een mixer met deeghaken of een houten lepel tot een samenhangend deeg ontstaat. Dek de mengkom af met plasticfolie en zet het op een warme (tochtvrije) plaats totdat het deeg duidelijk zichtbaar is gerezen. Kneed het gerezen deeg even kort door en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5mm. Maak uit het deeg met een ronde steker of de rand van een glas cirkels met een doornsnede van ongeveer 5 cm. Leg de cirkels op een met bloem bestoven bakplaat om te rijzen. Dek ze af met plasticfolie en laat ze rijzen, totdat ze duidelijk zichtbaar zijn gerezen. Verhit de olie. Doe de cirkels voorzichtig in de olie en zorg voor voldoende tussenruimte. Bak de krofne circa 1 minuut (met de deksel op de pan) tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai de krofne om en bak ze (met open deksel) aan de andere kant goudbruin. Laat de krofne op keukenpapier of een taartrooster uitlekken en iets afkoelen. Bestrooi de krofne met gezeefde poedersuiker.
Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in roosjes. Breng ze met wat water aan de kook en laat ze ± 10 minuten zachtjes koken. Laat ze even afkoelen en uitlekken. Klop de eieren in een diep bord los en breng op smaak met peper en zout. Voeg de bloem bij en meng goed zodat een dikke massa wordt. Wentel de roosjes door het ei mengsel; ze moeten goed met mengsel zijn bedekt. Verhit de olie in een hapjespan en bak de bloemkool daarin rondom zachtjes goudbruin. Lekker als bijgerecht bij vlees of vis.
Voorbereiding: Voor de donkere koekjes voeg ik aan deze massa nog 3 el cacao toe. Ik maak ze dus in twee kleuren een lichte zonder cacao en een donkere met.
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 180 C. Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster ze circa 8 minuten in de oven tot ze goudbruin zien. Eentjes laten afkoelen en doe ze in een keukenmachine, voeg 2 eetlepels suiker toe en maal alles tot een poeder. Voeg de overige suiker, boter en zout toe en vermeng dit tot een romige massa. Schep het geheel in een kom, zeef de bloem erdoor en kneed dit er grondig doorheen. Rol van het het deeg balletjes ter grootte van een kers. Leg deze op een bakplaat met vetvrij papier met circa 2 cm tussenruimte (omdat ze groter worden).
Bak ze in 15 minuten gaar en goudbruin. Laat ze afkoelen en smelt de chocolade au bain marie of in magnetron. Ik doe altijd met twee soorten chocolade: een donkere en een witte. Dompel de platte zijde van een donker koekje in de vloeibare wittechocolade en druk hier een volgend koekje tegenaan zodat de chocolade de koekjes bijelkaar houdt. Het lichkleurig koekje dompel je in de vloeibare donkere chocolade. Laat ze dan hard worden op de bakplaat met vetvrij papier.
Ingrediënten voor 4 personen 900 g aardappelen, 4 el olijfolie, 4 fijngehakte lente-uitjes, 2 el verse dille (fijngesneden) of 1 el gedroogde, 2 el wijnazijn of sapje van een citroen, zout en peper, 2 el peterselie (fijngesneden) eventueel 1/2 tl suiker,
Voorbereiding Maak de salade ruim van tevoren, zodat de smaken enkele uren in kunnen trekken.
Bereidingswijze aardappelen goed wassen (niet schillen), in een pan doen en in water net gaar koken. Meng de olijfolie intussen met wijnazijn en fijngesneden peterselie. Voeg de dille toe en breng alles op smaak met zout en peper.Indien nodig is wat suiker toevoegen. Lente-uitjes fijn snijden. De aardappelen afgieten en 10 minuten laten afkoelen. Terwijl ze nog warm zijn heel voorzichtig in plakjes snijden. Meng in een kom aardappelschijfjes en fijngehakte lente uitjes. Begieten met de dressing en laten afkoelen. Voor het serveren met peterselie bestrooien. Het geheel kun je garnieren met olijven, plakjes radijs of partjes gekookte ei.
500 gr filodeeg 1,5 kgr zure appels grof geraspt kaneel 2 zakjes vanille suiker 3 el suiker 50 gr blanke rozijnen olie 1 kopje spa rood poeder suiker
vulling: Meng geraspte appels met suiker,kaneel, vanille suiker en rozijnen en zet ze even apart.
Verwarm de oven voor op 200 C. Vet een vierkante overschaal met wat olie goed in. Leg een blad filodeeg op het werkvlak. Met een soeplepel schep je wat olie over het deeg. Bedek met een volgend filodeegblad en besprenkel deze weer met wat olie. Daarop leg je weer een deerde laagje filodeeg met daarop weer een beetje olie. Verdeel ongeveer 1/5 van de vulling. Laat hierbij rondom een rand van circa 1½ cm vrij. Vouw het deeg voorzichtig in een rol en leg het met de naad naar beneden op de ingevette bakplaat. Smeer de bovenste laag in met een beetje spa rood vermengd met olie. Maak de rest van de filodeeg op deze manier totdat alles op is. Je krijt in totaal 4-5 rollen. Bak de pitas in de voorverwarmde oven op 200*C ongeveer 30 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laten afkoelen in stukken snijden en elke stuk bestroijen met wat poedersuiker.
8 struikjes witlof zout 35 gr boter 30 gr bloem 3 dl melk 6 el fijn geraspte kaas peper uit de molen 8 plakken gekookte ham, 8 plakken kaas 20 gr boter extra
Bereiding:
Maak de struikjes witlof schoon. Haal het bittere gedeelte eruit en spoel ze goed in koud water. Kook de struikjes in ruim water waar wat zout aan is toegevoegd ongeveer 10-12 min. Laat de groenten uitlekken en knijp er daarna zoveel mogeljk vocht uit. Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem. Roer de bloem erdoor en blijf roeren tot er een egale massa is verkregen die makkelijk van de bodem loslaat. Voeg de melk er beetje bij beetje bij onder voordurend roeren totdat een vrij dikke saus is verkregen. Laat de saus hierna enkele minuten zachtjens, boven een matig afgestelde warmtebron pruttelen. Roer vervolgens 2 eetlepels geraspte kaas erdoorheen en wat peper en zout, blijf roeren totdat de kaas helemaal is opgenomen. Neem de pan daarna van de vuurbron. Wikkel elk struikje witlof in een plak ham en een plakje kaas. Beboter een ovenvaste schaal en leg de witlofrolletjes er naast elkaar in. Schenk de saus erover en verdeel de rest van de kaas zo gelijk mogenlijk erover. Leg hier en daar een stukje boter bovenop. Plaats de schaal hoog op het rooster in de voorverwarmde oven (200 graden C.) of iets langer. Dien het gerecht op zodra er zich een goudbruin laagje heeft gevormd. Eventueel serveren met aardapelpuree.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen) Categorie:Hoofdgerecht Tags:Witlof met ham en kaas
Caribische kip met mango en kokos
voor de Caribische kruidenmengsel: 3 el azijn, 2 lente-uitjes fijngehakt, 1 chilipeper van de zaadjes ontdaan en fijngehakt, 2 teentjes knoflook uitgeperst, 1-2 tl paprikapoeder, 1/2 tl kaneel, 1/2 tl gemalen piment, 1/2 tl geraspte nootmuskaat, 1 el fijngehakte tijm, tabasco of andere chilisaus, zout en peper
Doe alle ingrediënten in een kom en meng alles goed door elkaar.
Ingrediënten (6 pers.):
2 el Caribisch specerijenmengsel 250 ml kokosmelk 120 ml rum 4 stuks kipfilet in stukjes gesneden 2 bananen, in plakjes gesneden 1 tl maanzaad 1 tl gemalen kaneel 1 el boter olie 1 groene paprika, in lange repen gesneden 1 rode paprika, in lange repen gesneden 2 lente-uitjes in plakjes gesneden 1 mango, in dunne plakjes gesneden 1 el gemalen kokos of kokosvlokken
Bereiding: Verwarm de oven voor op 190'C Bereid eerst de marinade door het specerijmengsel met de kokosmelk en de helft van de rum te mengen. Wrijf de kip goed in met de marinade en laat alles als het even kan 2 uur in de koelkast staan. Schik de plakjes banaan in een ovenvaste schaal en bestrooi ze met het maanzaad en de kaneel. Doe hier en daar een stukje boter op, giet de rest van de rum over de ingrediënten en bak ze 15 tot 20 minuten in de oven. Haal intussen de kip uit de marinade en bewaar deze marinade voor later. Verhit een beetje olie in een wok of koekenpan en bak de stukken gemarineerde kip 5 tot 10 minuten op een matige warmtebron tot deze rondom goudbruin beginnen te worden. Neem ze uit de pan.Verhit nog wat olie in een schone wok en roerbak de reepjes paprika en de lente-uitjes, 3 tot 4 minuten. Roer de reepjes kip door het paprikamengsel. Schep de mango door het kipmengsel en roer vervolgens het kokos erdoor. Voeg de achtergehouden marinade toe en schep alles weer goed om. Neem de gebakken bananen uit de oven en roer ze, samen met het bakvocht door het kipmengsel. Laat alles nog l of 2 minuten doorwarmen en dien het gerecht op met gekookte witte rijst.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen) Categorie:Hoofdgerecht Tags:Cribische kip met mango en kokos
29-09-2010
Tiramisu met aardbeien
Tiramisu is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
400 ml. slagroom 250 gr. mascarpone 3 eetl. poedersuiker 50 ml. amaretto 300 ml. sterke koffie 3 pak lange vingers 400 gr aardbeien
Maak eerst de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes, op een paar na die voor de decoratie nodig hebt. Klop de slagroom met suiker, voeg mascarpone toe en klop alles stijf.
Zet 4 kopjes sterke koffie en schenk de amaretto erbij. Doop lange vingers kort in de likeurkoffie en leg ze op de bodem en zijkanten van de vorm. Bouw het taartje op met een laag lange vingers spuit daar een laag slagroommengsel op, leg hier 1/3 van de aardbeiplakjes op en dek dat af met een doen laagje slagroommengsel. Leg dan weer een laagje lange vingers, herhaal dit en sluit af met het slagroommengsel. Bestrooi eventueel met wat cacaopoeder en decoreer met de achtergehouden aardbeien Bedek met vershoudfolie en laat in de koelkast gedurende 4 uur opstijven.
3 Kipfilets in blokjes of reepjes 1 klein blikje ananas 1 of 2 bananen 1 blikje cocosmelk of ongeklopte slagroom 2 el kerriepoeder of masala, peper en zout naar smaak Rijst
De gesneden kipfilet in de pan met wat boter zachtjes bakken. Rijst koken. Als de kipfilet rondom mooi wit is geworden de kerrie en ananasstukjes erbij doen. Ananassap bewaren! De rozijnen uitknijpen en toevoegen in de pan met de kip. Even goed bakken en dan de cocosmelk en wat ananassap toevoegen tot een smeuïge gele saus ontstaat. Even proeven en naar smaak peper en zout toevoegen. Eventueel sambal of chilies erbij doen Indien er nodig is de saus verdunnen met ananassap of verdikken met room. Op hoog vuur de saus goed laten indikken. Ondertussen de gekookte rijst afgieten en even laten staan. Dan de banaan snijden en bij de kip voegen. Wanneer de banaan gaat 'smelten' is het klaar.
Limburgse worstenbroodjes worden gebakken voor Kerstmis. Ze werden gegeten als men na de nachtmis thuis kwam. De nachtmis was vroeger midden in de nacht en het waren drie missen achter elkaar. De Limburgse worstenbroodjes zijn gemaakt van gistdeeg (elders in Nederland vaak van feuilletedeeg). Ze worden warm gegeten. Worstebroodjes werden gemaakt van varkensgehakt. Varkensvlees hoort bij Kerstmis.
Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Roer de gist uit met wat lauwe melk. Giet de gist in het kuiltje en voeg boter en ei toe. Dan de rest van het lauw warme vocht. Strooi het zout langs de buitenrand van de bloem. Kneed een soepel deeg. Dek het deeg af en laat het rijzen op een warme plaats tot het dubbele volume. Haal van het brood de korsten af en week het in wat lauw water. Druk het vocht er uit en druk het brood fijn. Maak het gehakt aan met het ei en oud brood. Maak het mengsel met zout en peper op smaak. Het gehakt moet stevig zijn zodat er rolletjes van gemaakt kunnen worden. (in plaats van oud brood kan ook paneermeel gebruikt worden.) Bestrooi het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Kneed het deeg door maar druk niet te hard. Verdeel het deeg in stukken van ± 50 gram. Rol elk deegstukje uit tot een ovaal lapje. Rol steeds een andere kant uit en haal tussen het rollen door het deeg steeds los van het werkblad. Laat het deeg terugveren, en druk niet te hard op de deegrol. Maak van het gehakt rolletjes die korter zijn dan de deegplakjes. Leg in elk deegplakje een rolletje gehakt. Sla de zijkanten van het deeg naar binnen over het gehakt en rol het deeg om het gehakt. Trek niet aan het deeg en sluit het stevig om het gehakt. Maak de naden met water nat en druk ze vast. Vet een bakplaat in. Leg de broodjes op de bakplaat een stukje van elkaar af, met de sluitnaad onder. Prik de bovenzijde een paar maal in. Klop ei los met een beetje melk en strijk de broodjes daar mee af. Laat ze rijzen tot het deeg dik gezwollen is. Verwarm de oven voor op 200 graden celcius. Bak de broodjes op 200C gedurende 15 tot 20 minuten in het midden van de oven. Ze moeten bruin zijn en stevig aanvoelen.