Welkom op de Blog van en voor de deelnemers aan de maandelijkse sessies Genealogie in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx te Gentbrugge onder de leiding van de werkgroep met als coördinator Jo Goddemaer. De sessies gaan door op de 1ste en de 3de donderdag van de maand.
14-07-2023
MECHELSE BEVOLKINGSREGISTERS TOT 1890 ONLINE
Wie de oudste Mechelse bevolkingsregisters wil raadplegen, hoeft daarvoor niet langer naar het Stadsarchief te komen. Voortaan kan je de bevolkingsregisters van 1796 tot 1890 ook online raadplegen.
Ben spijtig genoeg een beetje laat met deze uitnodiging van Regio Westkust - in andere omstandigheden zou ik er zeker willen bij zijn - het lijkt mij inderdaad een goede gelegenheid om moeilijke vragen te stellen met de kans dat deze beantwoord worden - sorry
Dinsdag 18 april 2023: GRATIS voordracht: archiefvorming in laatmiddeleeuws Gent & Brugge
´Te vindene tghuent dat men gheerne ghevonden hadde". Voordracht door Dr. Hist. Tineke Van Gassen (UGent), historische vaardigheden aan de vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent. In 2017 verdedigde zij haar doctoraatsstudie over het middeleeuwse archief van de stad Gent. Waar: Centrum Albert Maertens - Liberas, Kramersplein 23 te Gent Tijd: 19.30 – 21.30 uur Organisatie: Familiekunde Vlaanderen - Gent Inkom: GRATIS !! Een boeiende kennismaking voor historici, gidsen, familiekundigen, cultuurliefhebbers die meer willen weten over het ontstaan van de Gentse archieven door de eeuwen heen.
Via haar eigen YouTube-kanaal ontdekte Liberas in 2016 een nieuwe manier om haar audiovisuele collectie te tonen aan het grote publiek. Benieuwd naar wat je er allemaal kan bekijken? Klik hier en snuister door de beelden:https://www.liberas.eu/?p=7194&preview=true
WERKSESSIE DIGITALE LIJSTEN VAN DE BURGELIJKE STAND
histories
Werksessie: Digitale lijsten van de aktes van de burgerlijke stand: rijker dan je denkt
Vorming
De registers van de burgerlijk stand zijn een veelvuldig gebruikte bron voor onderzoek naar de lokale bevolking en geschiedenis. Een groot deel van de burgerlijke stand is reeds online beschikbaar, waardoor huwelijken, geboortes en overlijdens vanaf de negentiende eeuw eenvoudig raadpleegbaar zijn. Om meer te halen uit deze bronnen voor je onderzoek, is het interessant om de gegevens in een digitale lijst samen te brengen.
In deze gratis werksessie zullen we ons niet richten op het opzoeken van registers van de burgerlijke stand, maar zullen we ons juist verdiepen in het maken, bewerken en verbeteren van dergelijke digitale lijsten. Je leert hoe je ze kan maken en aanpassen aan je wensen. Samen onderzoeken we hoe het structureren van informatie nieuwe onderzoeksmogelijkheden biedt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw onderzoek kan delen met andere erfgoedonderzoekers.
Lesgevers
Hendrik Vandeginste (Histories) en Lisa Tijtgat (Histories)
Wanneer en waar ?
Maandag 24 april 2023, 19u 20u30
Online via Microsoft Teams
Inschrijven
De werksessie is volledig gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.
De vorming richt zich op iedereen die ofwel al bezig is of binnenkort wil starten met algemeen onderzoek naar gegevens uit registers van de burgerlijke stand. Dit is geen vorming over stamboomonderzoek.
Beste, We zijn op zoek naar info over John Meseure. Wat we weten is dat hij in de Lange Leemstraat woonde of werkte in een drukkerij. We vermoeden drukkerij Van Den Broeck, Lange Leemstraat 108, waar A.Meseure firmant was. A. Meseure zou de vader van John kunnen zijn. We vermoeden dat John de roepnaam was. We schatten zijn geboortedatum ruw ergens tussen 1900 en 1920. We zitten een beetje vast en zijn dan ook leken in de boeiende wereld van de genealogie. Hebt u een idee hoe we meer info over de persoon van John kunnen vinden. Wat ons vooral interesseert is zijn stamboom. Hartelijk dank, Danielle Gabriels
Als er geen exacte data beschikbaar zijn is het moeilijk zoeken je zou hiermee kunnen beginnen bvb de eerste Jan Mesure = ° 1899 DAARNAAST : geboorten Gent = slechts 1 Meseure : akte N° 1012 ° 1908 Julianus Alexander Henricus zn van Ludovicus Meseure x Constantia Maria Helderweirdt 10 April 1908 gehuwd Gent 8 Oktober 1932 x met Smekens Ivone en ┼ Gent 2 Januari 1969 akte n° 29 en op PROSAPIA verschijnen 299 Mesure/Meseure/de Mesure etc. https://www.prosapia.be/codigav2.htm - op Geneanet zijn zeer veel personen met deze familienaam
https://stad.gent/nl en hier kan je eventueel een aanvraag plaatsen of contact maken als je naaste familie bent.
Succes ! (wil altijd zoeken met meer gegevens)
Mvg
Reactie van Veerle
In de bevolkingsregisters van Antwerpen is een Alphonse Meseure te vinden, geboren in 1882 zie FamilySearch Antwerpen/Antwerpen census Index BK 13-15 Marcheel-Rorys 1900-1910 p206/1172 https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSYT-9SVB-6?cat=56686 Hij staat ingeschreven in de Zwartzustersstraat als oudste zoon in het gezin Jan Augustin Meseure (afkomstig uit Goes/Nl?)- Joanna Mathildis De Nef en in de Korte Nieuwstraat, gehuwd met Oostvogels (zonder voornaam). Op geneanet is hij terug te vinden als Alphonsus Jacobus 1882-1968 gehuwd in 1904 met Josepha Oostvogels. (stamboom Maria Gorissen/Margor) Hun zoon Joannes wordt geboren op 6/3/1907 in Antwerpen FamilySearch Geboorten 1 1907 p275/524 https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSPR-P9G4-T?i=274&cat=1479551 In de geboorteakte staat hun adres en datum en nr van de huwelijksakte en beroep van Alphonsus: boekdrukker. Waarschijnlijk zijn dit de gegevens die u zoekt, succes met het opstellen van de verdere stamboom. Veerle
Goed nieuws voor doorwinterde genealogen en al wie op zoek wil gaan naar sporen van zijn of haar voorouders: de nieuwe website met de genealogische bronnen van het Rijksarchief staat online! De zoekrobot bevat ruim 38,6 miljoen geboorte-, doop-, huwelijks-, overlijdens- en begrafenisakten evenals de tienjarige tafels voor heel België. Alle bronnen zijn gratis raadpleegbaar. We hopen dat deze langverwachte lancering alle verwachtingen inlost!
Zes maanden na de lancering van deze nieuwe website zullen de huidige inventarissen in de zoekrobot (geordend per provincie en gemeente) offline gehaald worden. De gedigitaliseerde registers zullen dan nog enkel via de nieuwe website geconsulteerd kunnen worden. Concreet betekent dit dat de huidige URLs zullen verdwijnen. Indien u een link naar deze registers heeft gelegd (in een stamboom of op een website) zal deze dus, na de lancering van de nieuwe website, aangepast moeten worden.
Vorige donderdag was er ruime belangstelling voor de sessie"beginners" en niet alleen nieuwe gezichten waren op het appel.
.
Bij de "beginners" waren volgende deelnemers aanwezig:
- Willy Van Germeersch met zijn kleindochter (zijn instructeur)
- Martine Pultau
- Antoine De Clercq
- Philip De Roo komt volgende keer
Bij de "anciens" is Geert Verpoest verschenen en heeft naarstigmeegewerkt, naast Veerle, Erwin en ikzelf als "instructeurs" heeft Marc Carchon ook de sessie gevolgd.
Je ziet dat er wel belangstelling is voor genealogie, maar je moet debeginners de materie aanbieden die hen aantrekt.
De nieuwe gezichten zien al uit naar een volgende sessie, speciaal voorbeginners.
In dit gloednieuw vormingsconcept word je verrast door nieuwe inspiratie, (archief)bronnen, themas en initiatieven rond heemkunde, genealogie en volkskunde. Ontdek op een interactieve manier recent wetenschappelijk onderzoek over Vlaams erfgoed dat jouw interesse en persoonlijk onderzoek zal inspireren. Met artikels uit het tijdschrift Tijd-Schrift Erfgoedpraktijk in Vlaanderen als leidraad gaan auteurs in interactie met alle deelnemers en worden getuigenissen van erfgoedvrijwilligers uitgewisseld. Academici, studenten, erfgoedvrijwilligers, heemkundigen, genealogen en het brede geïnteresseerd publiek leren zo elkaar en van elkaar. Enige drempelvrees of achtergrondkennis is helemaal niet nodig: iedereen is meer dan welkom om deel te nemen.
De curator van deze reeks is Maarten Larmuseau en elke vorming vindt plaats op een unieke erfgoedlocatie van onze universitaire partners waaronder KU Leuven, UAntwerpen en UGent.
Je hoeft niet aan alle inspiratieavonden deel te nemen (dat mag natuurlijk). Schrijf je dus enkel in voor de avond(en) waaraan je kan deelnemen.
Wanneer, waar en wat?
Donderdag 8 december 2022, 19-21u Gent
Thema Lekker digitaal: Archeoloog Prof. dr. Wim De Clercq over de heropbouwing van de verdwenen zwinhavens via virtuele realiteit, archeoloog dr. Birger Stichelbaut over het citizen science project Onder de radar rond relicten van WOII in Limburg, en genealoog Luc Chalmet over het genealogisch zoekplatform Zorro binnen Familiekunde Vlaanderen regio Waasland.
Het inschrijvingsgeld bedraagt 5 euro per avond voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen en studenten. Andere deelnemers betalen 15 euro per avond. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.
Beste genealogen in spe, op donderdag 15 december a.s. voorzien wij een sessie Genealogie voor beginners, opnieuw in lokaal "vorming 3", in Speltincx, op de tweede verdieping. Deze sessie zal beginnen om 14u00 en eindigen om 16u30. Eerst maken wij de keuze > computerprogramma (Legacy) of het internet (Geneanet). Rik en Sonia hebben gekozen voor Geneanet en kunnen verder werken met "informatiebronnen", onder de leiding van Erwin. Andere deelnemers kunnen eventueel nog kiezen. Tot ziens. Jo
Door de eeuwen heen vindt men de volgende schrijfwijze en betekenis van de naam terug: in 1066 Rosebeca, in 1187 Rosbeka, in 1200 Rousebeke, in 1290 Rosebeke, in 1652 West-Rousebeque, in 1818 West-Roosebeke, in 1828 Westrosebeke, in 1877 Westroosebeke en in 1915 Westrozebeke. Rozebeke betekent beek met riet. "Roze" is verwant met de "Roes" in Roeselare. Het voorvoegsel "West" werd toegevoegd om het onderscheid te maken met het dorp Oostrozebeke.