Speltincx Genealogie
Beste Speltincx Genealoog en anderen,
Welkom op de Blog van en voor de deelnemers aan de maandelijkse sessies Genealogie in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx te Gentbrugge onder de leiding van de werkgroep met als coördinator Jo Goddemaer. De sessies gaan door op de 1ste en de 3de donderdag van de maand.
26-11-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interessant, vooral voor Starters
Geplukt van FBgroep - Familiekunde Vlaanderen
 
Vaak leest men hier dat “ Geneanet” niet te vertrouwen is. Nochtans is Geneanet een prachtig platform. Het biedt een perfecte weerspiegeling van de kwaliteit van het werk dat door de gemiddelde genealoog gepresteerd wordt, dat vaak nogal wat te wensen overlaat.
Reeds enkele maanden werk ik aan een project waarbij ik heb kunnen vaststellen dat er een onstuitbaar kopieergedrag bij de familievorsers bestaat, ook als het om duidelijk verkeerde informatie gaat. Het gaat om tientallen fouten. In een geval werd een verkeerde afstamming door 12 (twaalf) zoekenden gekopiëerd. Het vergt heel wat overredingskracht om hen tot het juiste inzicht te brengen.
De mooiste verontschuldiging blijft dat men toch zelf de akten is gaan opzoeken. Zonder er rekening mee te houden dat men er niets aan heeft als men de akten van de verkeerde persoon aan het lezen is.
Met dat lezen durft het ook al eens tegenvallen, zoals bij de man die me gisteren zei dat in de akte stond dat Joannes de vader was omdat hij vermeld stond als getuige in de huwelijksakte: “Joanne patrio”. Er stond “Joanne patruo”, wat Jan niet de vader maar wel de vaderlijke oom maakt.
De fouten die men op Geneanet publiceert tonen aan dat de boeken van wijlen Johan Roelstrate te weinig gelezen worden, dat te weinigen een abonnement hebben op Vlaamse Stam, en dat men te weinig vragen stelt op dit forum.
Georges
 
David Dom
Ik gebruik Geneanet omdat ik het heel gebruiksvriendelijk vind, niet duur (ik betaal voor Premium maar die prijs is niets vergeleken met MyHeritage of Ancestry) en omdat ik zo mijn gegevens kan raadplegen en aanpassen vanaf eender welke computer met internet.
Voor elk individu dat ik aan mijn stamboom toevoeg, vermeld ik de bron. In de meeste gevallen zelfs met link rechtstreeks naar de akte op FamilySearch, Rijksarchief, ... (heel lastig dat het Rijksarchief haar links op korte tijd liefst 2x veranderd heeft, nu heb ik duizenden niet-werkende links, begin er maar eens aan die 1 voor 1 aan te passen!). In sommige gevallen, wanneer ik gegevens ontvang van iemand die ik niet online lan verifiëren of linken, zet ik de naam van die persoon erbij. Gaat het om identificaties in parochieregisters, zet ik erbij hoe ik tot de conclusie ben gekomen, of dat het gaat om een waarschijnlijke of zelfs slechts vermoedelijke identificatie.
Dit alles doe ik in eerste instantie voor mezelf, zodat ik later nog weet waar precies ik iets had gevonden, want dat kan je allemaal niet onthouden. Anderzijds hoop ik dat hiermee ook andere mensen geholpen zijn.
Maar helaas merk ik dan dat mijn gegevens blindelings gekopieerd worden door anderen. Die hebben allicht geen enkele link van mijn bronnen opengedaan om mijn gegevens te verifiëren. En dat is jammer, want ik kan ook fouten maken, en stel dat iemand mijn gegevens verifieert, een fout vindt en mij dit laat weten, dan zou ik daar heel dankbaar voor zijn!
Maar meestal wordt er dus gewoon blindelings gekopieerd, en meer nog: zonder zelfs mij als bron te vernoemen. Dan is dat eigenlijk louter mijn werk stelen. In hun familie zullen ze dan stoefen met hun stamboom, en beweren dat ze alles zelf gedaan hebben, terwijl ze alleen maar alles zelf "gekopieerd" hebben.
Ik geef toe, ik ga ook kijken naar gegevens van andere stambomen. Maar ik gebruik dat als een potentiële richtingaanwijzer - als een hint waar ik best eerst begin te zoeken. Maar ik neem dan geen gegevens over zonder die zelf opgezocht en geverifieerd te hebben.
 
Patrick van Damme
Volmondig mee eens. Geneanet heeft mij al veel diensten bewezen. Maar de stelregel blijft natuurlijk: alles controleren a.d.h.v. de aktes, en ja, Geneanet bevat veel fouten. De kwaliteit van de "gemiddelde Geneanetstamboom" valt eerlijk gezegd tegen. De meerderheid vermeldt niet eens bronnen, en de meeste stambomen zijn louter graatgenealogiën, met alleen maar namen en data: ik heb graag wat verhaal, wat body: beroepen, konden ze hun naam schrijven ?, woonplaatsen, bezittingen, sociale status, wat heemkundige info, .. . Als je daarnaar op zoek gaat, dàn wordt het pas spannend. Op geneanet leer je mettertijd ook wel wiens stambomen te vertrouwen zijn, met bronvermeldingen e.d., en welke dat minder zijn. Anderzijds vermoed ik dat de onweerstaanbare drang tot afschrijven zich vooral voordoet bij beginners: kwestie van vlug-vlug enkele honderden namen in de boom te hebben. Na enige tijd is er ongetwijfeld een deel van hen dat tot betere inzichten komt, en alsnog alles begint te checken.
 
Willy Buysse
Wie zijn stamboom op geneanet plaatst, stelt zijn gegevens gratis ter beschikking van alle leden. Het is dus nogal bizar er achteraf over te klagen dat men die gegevens kopieert, men zou er trots op moeten zijn dat men anderen heeft kunnen helpen. Sommigen gaan zelfs zover met opzet fouten te stoppen in hun gegevens, zogezegd om 'afschrijvers' te kl* (soms vrij duidelijk: sommige fouten zijn zo bizar / onlogisch dat ze wel met opzet moeten gemaakt zijn).

26-11-2024, 10:22 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

11-11-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historische Weetjes

Bij mijn opzoekingen ben ik nog op een interessante site beland met veel nuttige namen en data.

Ik stuur je hierbij de link, https://noeldemey.blogspot.com/2013/10/belgische-honderdjarige-oud-strijders.html 

veel leesgenot.

mvg Edith

11-11-2024, 13:51 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Archieven Transcripties met samenvatfunctie

Hallo,

Goed nieuws voor alle stamboomonderzoekers! Het aantal historische documenten dat u via Open Archieven Transcripties kunt doorzoeken, is weer flink gegroeid. We zijn de 10 miljoen scans en transcripties gepasseerd!

Dit betekent dat u door nog meer historische documenten kunt grasduinen voor informatie over uw voorouders en historische gebeurtenissen. Het vormt een rijke aanvulling op de informatie die u kunt vinden via Open Archieven Persoonsvermeldingen.

Wat is er nieuw?

Open Archieven Transcripties kan voor u een samenvatting maken van een document in modern Nederlands (of in het Engels, Frans of Duits). Zo ziet u in een oogopslag waar het over gaat. Persoonsnamen, plaatsen en datums worden zelfs extra gemarkeerd. Moeilijke, oude teksten zijn nu makkelijker te begrijpen (maar blijf wel zelf nadenken)!

Hoe werkt het?

  1. Zoek een historisch document: Ga naar Open Archieven Transcripties en zoek naar een document dat u interessant vindt, bijvoorbeeld door uw familienaam in te voeren of een zoekterm als "stukjes goud". U kunt ook op een logo van een archiefinstelling klikken om specifiek binnen hun historische documenten of specifieke archieftoegangen te zoeken.
  2. Vraag een samenvatting aan: Klik op 'Bekijk transcriptie'. Als er nog geen samenvatting is, ziet u een knop om er een aan te vragen. Binnen enkele seconden is de samenvatting klaar en wordt deze getoond!

Probeer het zelf!

Alle gebruikers van Open Archieven kunnen de samenvattingsfunctie 3 keer gratis uitproberen. Met een Open Archieven Plus abonnement kunt u de samenvatfunctie onbeperkt gebruiken voor uw onderzoek.


Ga naar Open Archieven Transcripties

 

Een genealogische service door Coret Genealogie (KvK-nummer 50518607).

Open Archieven is een zusterwebsite van Genealogie OnlineFamilie Archivaris, het Stamboom Forum, de Genealogie Werkbalk en de Stamboom Gids.

11-11-2024, 13:48 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

10-11-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FAMILIEKUNDE GENT: GRATIS voordracht 'Hippoliet Meert (1865-1924), Vlaams academicus en stichter van het Algemeen Nederlands Verbond

Beste cultuurliefhebber,

Beste familiekundige,

Beste sympathisant,

SAVE THE DATE

Maandag 25 November 2024

Hippoliet Meert (1865-1924), Vlaams academicus en stichter van het Algemeen Nederlands Verbond

Voordracht door Felix Waldack, Voorzitter FV-Gent

Op 20 november 1924 overleed te Middelburg (Zeeland), dus exact honderd jaar geleden, de geboren Aalstenaar Hippoliet Meert, flamingant en "Groot-Nederlander". Hij ligt begraven op de Westerbegraafplaats te Gent.

Voor de 'Koninklijke Vereniging Familiekunde Gent' en het 'Algemeen Nederlands Verbond - Oost- en Zeeuws-Vlaanderen' was dit het ideale moment om de krachten te bundelen voor een gezamenlijke plechtigheid én lezing te Gent over deze kleurrijke maar vergeten persoonlijkheid.

Tijdens deze lezing komen vervolgens aan bod: de familiestamboom van Meert uit Aalst, de loopbaan van Hippoliet Meert en zijn strijd voor de Nederlandse taal en cultuur.

Waar:                  Centrum Albert Maertens - Liberas, Kramersplein 23 te Gent

Tijd:                     19.30 – 22.00 uur

Organisatie:     Familiekunde Vlaanderen – Gent

Registratie:         penningmeester@familiekunde-gent.be

Parking:             Sint Pietersplein

Inkom:                GRATIS

Receptie:          Na de lezing wordt een drankje aangeboden

Hippoliet Meert werd geboren te Aalst op 1 april 1865 en overleed te Middelburg op 20 november 1924. Hij was een Vlaams academicus, activist tijdens de Eerste Wereldoorlog, lid van de Raad van Vlaanderen en stichter van het Algemeen Nederlands Verbond.

Hij was de oprichter in 1895 van het Algemeen Nederlands Verbond en werd ook bekend als de auteur van het in 1912 gepubliceerde “ Réponse à la lettre au Roi sur la séparation de la Wallonie et de la Flandre”, waarin hij een repliek biedt op de stellingen van Jules Destrée in zijn beroemde/beruchte brief.

Samen met zijn neef Leo Meert en Lieven Gevaert stichtte hij het Vlaamsch Handelsverbond, voorloper van het Vlaams Economisch Verbond (VEV).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog trad hij toe tot het activisme. In 1915 stichtte hij samen met Gustaaf Doussy en Reimond Speleers de Gentse afdeling van Volksopbeuring.

Hij steunde de bond die de vernederlandsing van de Gentse universiteit wilde bevorderen en verleende medewerking aan de Duitse commissie die de vernederlandsing voorbereidde. In 1916 werd Meert benoemd tot directeur voor het middelbaar onderwijs van het Vlaamse 'ministerie' van kunsten en wetenschappen. In 1917 werd hij hoogleraar aan de vervlaamste universiteit van Gent en had zitting in de Raad van Vlaanderen, waar hij in juli 1918 ontslag nam.

In november 1918 vluchtte hij naar Duitsland, waar hij in Hannover een handel in kantoorbenodigdheden en postzegels opende, terwijl hij in België tot twintig jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. In 1924 verhuisde hij naar Den Haag en overleed in de kliniek van dokter Adriaan Martens te Middelburg.

 Sinds 1997 is Felix Waldack voorzitter van Familiekunde Vlaanderen regio Gent. In zijn woonplaats Laarne is hij voorzitter van de Cultuurraad. Daarnaast is hij ook Voorzitter van het Koninklijk Sociaal Fonds Dokter Warrant.
Felix Waldack publiceerde reeds talrijke boeken over diverse families, lokale geschiedenis en industriële archeologie. Tevens schrijft hij artikels, geeft hij lezingen en is hij partner in tentoonstellingen over deze onderwerpen.

Wij verwelkomen u van harte,

Namens het Bestuur FV-Gent,

Marc De Schinckel                                                                                                                                                            Felix Waldack

Secretaris Familiekunde Vlaanderen-Gent                                                                                                           Voorzitter FV-Gent

Noteer alvast: Maandag 16 December 2024

CSY: via de vaderlijke familiestamboom naar de onbekende dader”

Voordracht door Dr. Sofie Claerhout (KULeuven-KULAK) – informatie volgt later.

10-11-2024, 09:03 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

09-11-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marc Carchon

Het rouwbericht en prentje:







09-11-2024, 16:21 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

07-11-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Free access to EVERYTHING

07-11-2024, 19:55 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CegeSoma
 
UITNODIGING - 28 &29 november 2024
 
Studiedagen 'Jonge historici'
Promotie 2024
 
 
 
Het CegeSoma/Rijksarchief nodigt u van harte uit op donderdag 28 en vrijdag 29 november op de jaarlijkse tweedaagse studiedagen voor jonge, veelbelovende, recent afgestudeerde historici.
Dit jaar stellen 35 jonge historici het resultaat van hun opzoekingen voor. Niet alleen de gebruikelijke onderwerpen in verband met de twee wereldoorlogen, de Koude Oorlog en de (de)kolonisatie komen aan bod, maar ook andere aspecten van de Belgische en internationale geschiedenis.
De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog wordt, zoals elk jaar, uitvoerig behandeld met thema’s als de perceptie van de romantische relaties van Duitse soldaten met jonge Belgische vrouwen, het Belgisch voetbal tijdens de bezetting of de kennismaking van Canadese soldaten en de Belgische bevolking bij de bevrijding in 1944, om maar deze onderwerpen te noemen.
Verschillende aspecten van de Koude Oorlog worden eveneens belicht. Zo wordt er nader ingegaan op de atoomschuilkelders in België, de Belgische socialisten en de Praagse lente en het Eurocommunistische discours in Vlaanderen van eind jaren ‘60 tot eind jaren ’80.
Wat de (de)kolonisatie betreft, zal het gaan over de contacten tussen de universiteiten van Leuven en Kinshasa, de onderdrukking van de studentenopstand in Lubumbashi in mei 1990 of nog de constructie en deconstructie van ons koloniaal verleden …
De geschiedenis van de migratie, de seksualiteit en het cultureel leven komen dit jaar ook uitgebreid aan bod via een ruime waaier van onderwerpen gaande van de republikeinse Spaanse bannelingen, de controle op de prostitutie in Antwerpen tot - vrij onverwacht – de geschiedenis van het tweeëndertigste Eurovisiesongfestival in Brussel …
Kortom, een rijkgevuld programma waarin u kennis kunt maken met de nieuwste onderzoekdomeinen van onze universiteiten. Deze ontmoetingsdagen staan zoals altijd open voor alle belangstellenden … Iedereen is dus van harte welkom !
 
 
 
PRAKTISCHE INFORMATIE
 
Waar: Conferentiezaal van het CegeSoma, Luchtvaartsquare 29 - 1070 Brussel
Wanneer: donderdag 28 en vrijdag 29 november 2024
Inschrijving: Verplicht ten laatste op 25 november 2024isabelle.ponteville@arch.be of 02.556.92.11 met vermelding of u gebruik wenst te maken van een broodjeslunch.
► Deelname is gratis voor studenten die naar de presentaties komen (! inschrijven is wel verplicht).
► Deelname per dag: 7,00 €.
► Deelname per dag met lunchpauze : 15,00 €.
 
Gelieve vooraf te betalen op de rekening van het CegeSoma: IBAN: BE12 6792 0045 0092 - BIC: PCHQBEBB + als mededeling: 28 en/of 29 november 2024 + naam en voornaam. Na betaling bent u meteen ingeschreven.
Geef dit bericht zeker door aan eventueel andere belangstellenden !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Luchtvaartsquare 29 / B-1070 Brussel / België
Copyright © CegeSoma / Rijksarchief, alle rechten voorbehouden
 
 

07-11-2024, 19:47 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

05-11-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overlijden Marc Carchon
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Beste vrienden,

Ik heb de droeve taak jullie het overlijden te melden van een trouw lid van onze groep.

Marc Carchon (Melle 7 fzbruari 1939 - Merelbeke 4 november 2024) is na een korte maar hevige strijd overleden.

De begrafenisdienst in de St-Martinuskerk van Melle zal plaatsvinden op zaterdag 9 november om 10:00h

Opgepast BlauweZone in Melle centrum!

05-11-2024, 19:42 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

25-10-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knack COLLECTOR'S EDITIE
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Vanaf vandaag 25 oktober 2024 in de winkel. 100 pagina's voor maar 9,95 euro. Met 100 % medewerking van Familiekunde Vlaanderen.

Omschrijving

Vaak kennen we de eigen familiegeschiedenis maar tot onze grootouders of overgrootoudersMaar hoe zat het met eerdere generaties? Wie waren ze en waar kwamen ze vandaan?

Deze praktische gids biedt u alles wat u nodig heeft om uw eigen stamboomonderzoek te starten. Nuttige tips, interessante interviews en  weetjes, de valkuilen en ervaringen van collega-stamboomonderzoekers.

 104 pagina’s

Knack Special Stamboom en familie

25-10-2024, 15:21 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

10-10-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familiekunde Gent: De Gentse Elsa Guyssens (Katrienspekken) in Washington DC - GRATIS VOORDRACHT

Beste cultuurliefhebber,

Beste familiekundige,

Beste sympathisant,

SAVE THE DATE

Maandag 28 Oktober 2024

 De Gentse Elsa Guyssens (Katrienspekken) in Washington DC

 Voordracht door Marc De Schinckel

 Wat brengt de Gentse Elsa Guyssen naar Washington DC ?

Waren het haar bekende Katrienspekken? Maakte zij een reis naar Amerika? Ging ze op bezoek bij familie? Alles is mogelijk.

Tijdens zijn lezing geeft de spreker een genealogisch en familiekundig overzicht van Elsa en haar familie: wie waren haar familieleden, waar woonden ze, welk beroep beoefenden ze.

Vervolgens wordt een moment uit haar leven geplaatst ten aanzien van een internationaal kader. Tijdens zijn onderzoek doet de spreker een verrassende ontdekking, die hij in zijn voordracht uitgebreid illustreert en van commentaar voorziet.

Het wordt een boeiend verhaal waar de aanwezigen kennis kunnen maken met een stukje wereldgeschiedenis en hun kennis over “Elsa van de Katrienspekken” kunnen vervolledigen.

Nieuwsgierig?

Waar:                               Centrum Albert Maertens - Liberas, Kramersplein 23 te Gent

Tijd:                                   19.30 – 21.30 uur

Organisatie:                Familiekunde Vlaanderen – Gent

Registratie:                   penningmeester@familiekunde-gent.be

Parking:                          Sint Pietersplein

Inkom:                             GRATIS

 Afbeelding met gebouw, kleding, tekst, zwart-wit

Automatisch gegenereerde beschrijving                    Afbeelding met buitenshuis, boom, gebouw, hemel

Automatisch gegenereerde beschrijving

 Afbeelding met raam, gebouw, buitenshuis, zwart-wit

Automatisch gegenereerde beschrijving                            Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, glimlach, boom

Automatisch gegenereerde beschrijving

Marc De Schinckel is reeds vanaf zijn studententijd geboeid in genealogie; hij is 50 jaar lid van Familiekunde Vlaanderen, publiceerde zijn kwartierstaat in het “4de Kwartierstatenboek van Vlaanderen”, schreef voor Vlaamse Stam een artikel over “De Velofanfare l’Aigle de Gand en Edmond De Schinckel”, en verleende zijn medewerking met korte bijdragen in diverse publicaties. In 2023 en 2024 was hij curator van de tentoonstelling “Markante Gentenaars” in Liberas, te Gent.

Sinds enkele jaren is hij secretaris van Familiekunde Vlaanderen regio Gent.

Hij werkte voor enkele internationale bedrijven in de Clinical Diagnostics, gaf gastlezingen, voordrachten en opleidingen aan universitaire ziekenhuizen, hogescholen en algemene ziekenhuizen.

Wij verwelkomen u van harte,

Namens het Bestuur FV-Gent,

Felix Waldack                                                                                           Marc De Schinckel

Voorzitter                                                                                                   Secretaris

Afbeelding met tekst, Lettertype, Graphics, logo

Automatisch gegenereerde beschrijving

10-10-2024, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

11-09-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lezing LIBERAS Gent ma 16/12 van dr. Sofie Claerhout (KUL): CSY, via de vaderlijke stamboom naar de onbekende dader
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een aanrader! (details, zie website Familiekunde Gent).
Ik heb nog meegewerkt aan een vorig onderzoek van haar,
cf. https://www.bloggen.be/haeghens/archief.php?ID=2826335

Mvg
Luc Haeghens

Link kopiëren en plakken in browser!

11-09-2024, 09:17 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

23-08-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan de slag met gevangenis- en rechtbankarchieven (19de-20ste eeuw)

Webinar: Aan de slag met gevangenis- en rechtbankarchieven (19de-20ste eeuw)

 

Vorming gevangenis- en rechtbankarchieven

 

In dit webinar trekken we naar de onderbuik van de samenleving. Je maakt kennis met ‘criminelen’ zoals Bertha en Jozef Corvilain. De Gentse Bertha was een ongehuwde korsetmaakster met twee kinderen die in 1924 voor het helpen bij abortus een jaar achter de tralies vloog. De Antwerpse Jozef, een rijke fabrieksdirecteur, moest in 1890 maar liefst vijf jaar naar de gevangenis wegens aansprakelijkheid voor de ontploffing van zijn buskruitfabiek op 6 september 1889.

Je leert in welke archieven je meer informatie kan vinden over Bertha, Jozef en de 120.000 andere mannen en vrouwen die in de 19de en de vroege 20ste eeuw een straf uitzaten in een Belgische gevangenis.

Gevangenisarchieven en de betrokken rechtbankdossiers zijn unieke bronnen voor familiegeschiedenis en lokale geschiedenis. Jammer genoeg zijn deze bronnen nauwelijks gekend. Dit webinar wil daar verandering in brengen.

LESGEVER

An Vandenberghe (Rijksarchief)

WAAR EN WANNEER?

  • Woensdag 9 oktober 2024, van 19u tot 20u30
  • Online via Microsoft Teams

PRIJS?

Gratis

MEER INFORMATIE?

Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@histories.be of op 0495 56 12 44.

Voor wie?

Voor iedere erfgoedvrijwilliger die gevangenis- en rechtbankarchieven wil inschakelen in de lokale geschiedenis en/of familiegeschiedenis of actief willen meehelpen om gevangenisarchieven beter te ontsluiten.

Inschrijven

 

Inschrijven is verplicht en kan tot 24 uur voor de vormingsavond via het inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

 

 

Organisatie en partners

Deze vorming kadert binnen het OUTLAW-project, een 4-jarig project van het Rijksarchief en Histories dat de rijkdom van strafrechtelijke archieven onder de aandacht wil brengen. Je krijgt een idee van de eerste projectresultaten en ontdekt hoe jij en andere erfgoedvrijwilligers actief kunnen helpen.

https://histories.be/agenda/webinar-aan-de-slag-met-gevangenis-en-rechtbankarchieven-19de-20ste-eeuw/

Rijksarchief logo

23-08-2024, 18:08 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

18-08-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Genealogie voor starters: op zoek naar je voorouders - 2024

Bericht vab Familiekunde - Regio Gent

Beste stambomers,

Vorig jaar 2023 organiseerde de Vereniging Familiekunde – Gent een cursus “Genealogie voor starters: op zoek naar je voorouders - 2023”. Deze cursus was zeer succesvol; er waren 20 deelnemers en we hebben er zelfs moeten weigeren wegens plaatsgebrek.

Deze cursus interfereert hoegenaamd niet met onze maandelijkse bijeenkomst in de Thuishaven; integendeel. De Cursus van Familiekunde-Gent is er echt voor starters (beginners), daar waar de deelnemers in de Thuishaven een zekere ervaring hebben.

Om tegemoet te komen aan de vele vragen, organiseren we dit jaar opnieuw een cursus “Genealogie voor starters: op zoek naar je voorouders - 2024”.

Deze cursus start vanaf Oktober 2024 en loopt over 4 zaterdagnamiddagen, telkens één zaterdagnamiddag per maand.

Tijdens deze cursus wordt stap voor stap uitgelegd hoe we van het heden teruggaan naar het verleden. Hierbij wordt vooral het accent gelegd op praktische toepassingen:

  • welke bronnen staan ons ter beschikking,
  • hoe combineren we deze informatie,
  • hoe ordenen we onze gegevens,
  • hoe kunnen we efficiënt het internet gebruiken en hoe kunnen we onze data bewaren.

Door de cursus te spreiden over 4 maanden en telkens 1 zaterdagnamiddag geven we de cursist de kans de opgedane kennis zelf in de praktijk om te zetten waarbij dan mogelijke vragen in de volgende les aan bod komen.

Concreet zullen we het vooral hebben over o.m.: persoonlijke bronnen, bidprentjes, rouwbrieven, burgerlijke stand, republikeinse kalender, parochieregisters, Latijnse terminologie, oud schrift, staten van goed, stamreeks, kwartierstaat en stamboom.

Vermits deze cursus zich richt tot ‘starters’, wordt in hoofdzaak ingegaan op essentiële informatie, zodanig dat u na de lessenreeks vlot op weg bent bij het opmaken van uw kwartierstaat en stamboom. Uiteraard komen ook onderwerpen zoals heraldiek, genetica etc. aan bod.

We doorlopen 4 periodes: de recente geschiedenis tot 1910, het Modern Archief van 1910 tot 1796, het Ancien Régime of Oud Archief van 1796 tot 1563, en de periode voor 1563.

Waar:                                Centrum Albert Maertens - Liberas, Kramersplein 23 te Gent

Wanneer:                        Zaterdag 5 Oktober 2024

                                             Zaterdag 16 November 2024

                                             Zaterdag 7 December 2024

                                             Zaterdag 11 Januari 2025       

Tijd:                                   14.00 – 16.30 uur

Lesgever:                        Marc De Schinckel en Felix Waldack

Cursusgeld:                  45 euro over te schrijven voor 1 oktober 2024 op rekening BE72 7360 0490 3416 van Familiekunde Gent, met vermelding “cursus 2024, naam, e-mail”

                                             (cursusgeld is inclusief lid 2025 Familiekunde Vlaanderen en tijdschrift Vlaamse Stam (500 blz.) )

Syllabus:                        Een syllabus wordt afgeleverd bij begin van de cursus

Aantal deelnemers:  Maximum 24 !!

Graag doe ik nog even op u beroep.

Misschien heb je familieleden of vrienden die ook graag hun voorouders en een stukje familiegeschiedenis willen opmaken, doch niet goed weten hoe eraan te beginnen.

Door deze mail door te sturen naar vrienden en geïnteresseerden help je onze vereniging, waarvoor wij je oprecht danken. Zij kunnen dan daarna doorstromen naar de Thuishaven. Op die manier hebben we een win-win situatie.

Wij danken je voor je medewerking, en wensen je nog mooie zomerse dagen.

Met vriendelijke groeten,

Felix Waldack                                                                                           Marc De Schinckel

Voorzitter                                                                                                    Secretaris

Marc De Schinckel

Secretaris Familiekunde Vlaanderen-Gent

Marc De Schinckel

Eksmere 9

9032 Wondelgem

+32 9 227 37 07

+32 475 77 86 30

18-08-2024, 09:26 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

02-07-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE RENTEBOEKEN UIT HET ANCIEN REGIME

    Een interessante bron voor genealogen. Zie: https://www.familiegeschiedenis.be/nl/bronnen/renteboek?utm_medium=email&_hsenc=p2ANqtz-_WO6U9VUWbZ8aZtoXfQxa0-z4-wtLDukm0B9jQGxO58r1wqoE8R25gEmCyy-SGGOlhIWreJz-iMPgCrFTt17t4jHN7JQ&_hsmi=90230333&utm_content=90230333&utm_source=hs_email.
Mvg
Luc

02-07-2024, 09:16 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

14-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.-Wie zoekt mee? OPGELOST!
Klik op de afbeelding om de link te volgen
02/05/2024
Dag Jo, omdat ik wat vastzit in mijn stamboomgooi ik het probleem even in de groep. Misschien interessant om het eens op een 3de donderdag aan te pakken met de nieuwkomers.Jacobus Botteldooren was gehuwd met Maria Ludovica van Maelsaecke (°20/4/17777 Mater en +7/11/1856 Volkegem).
Hij sterft op 3/5/1858 op 86-jarige leeftijd. Zijn vader Livinus en moeder Maria Francisca Blommaert huwden op 4/11/1769 te Mater. Ik vind 2 broers en een zus geboren te Mater tussen 1770 en 1782. Ik kan echter zijn geboorte- en huwelijksakte niet vinden.
Het zou fijn zijn indien deze akten gevonden worden maar vooral HOE ze gevonden werden!
 
Met dank bij voorbaat en vriendelijke groeten

Andre

 

 

 

02/05/2024

In de overlijdensakte van Jacobus staat als 1ste getuige Francies Messiaen = schoonvader, terwijl de echtgenote Maelsaecke heet?

Hier klopt al iets niet volgens mij, daar er geen 2de huwelijk is genoteerd.
 
Erwin
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
03/05/2024
Is Messiaen als schoonvader niet fout! Is hij niet de schoonzoon?
 
André
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inderdaad, hij is de schoonzoon.
 
Erwin
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

03/05/2024

Heb je de gezinnen van die twee broers en zus reeds samengesteld?

-de naam van de doopakte kan afwijken van die van de overlijdensakte?

-peter en meters kunnen ook duidelijkheid brengen. Soms staat in de doopakte vermeld vanwaar de patrini afkomstig zijn?

Succes!

Jacqueline

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14/05/2024
ik kan jammer genoeg deze donderdag niet aanwezig zijn, daarom stuur ik mijn opzoekingswerk al door.
Vriendelijke groeten
 

Livinus Botteldooren & Blommaert Maria Francisca

4/11/1769

kinderen: Jean Baptist °4/01/1770 te Mater
Petrus Jacobus °19/02/1773 te Sint Maria Horebeke /link van foto bovenaan bericht: Sint-Maria-Horebeke (Horebeke): Onze-Lieve-Vrouw | 1771 - 1796 (arch.be)
Engelbertus °26/04/1776 te Sint Maria Horebeke
Josephus °8/07/1779 te Mater
Joanna °29/09/1782 te Mater
Marcellinus °7/01/1787 te Mater
Hoe gevonden?
Eerst in de index van Mater en Volkegem gekeken bij de huwelijken. Geen gevonden...
Daarna naar de omliggende gemeenten en daar in de index van Sint Maria Horebeke, nog enkele
Botteldooren gevonden. In Sint Denijs Boekel, Sint Blasius Boekel geen juiste huwelijksakten de
kerkelijke stoppen in 1796 en de burgerlijke stand begint maar in 1802.
De huwelijksakte heb ik jammer genoeg niet gevonden van Petrus Jacobus .

Veerle D
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23/05/2024

Dag Andre,

 

In bijlage vind je de doopakte van Petrus Jacobus Botteldooren, zoon van Livinus Botteldooren en Maria Francisca Blommaert.

Hij is gedoopt te Sint-Maria Horebeke op 19.02.1773.

 

Is dit de Jacobus die je zoekt ?

 

Met vriendelijke groeten,

Martine S.

Bijlagen:
DA BOTTELDOOREN PETRUS JACOBUS 19.02.1773 SINT-MARIA HOREBEKE.png (247.9 KB)   

14-05-2024, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

11-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Las op een Facebook forum een leuk weetje:
Genealogen met zeer verre voorouders in de Franse parochie GIVRY hebben chance:
"Bien avant l'ordonnance de Villers-Cotterêts de 1539 et son obligation de tenir des registres de baptêmes, certains curés notaient déjà ces renseignements et quelques uns de ces cahiers ont survécu au temps. Le plus ancien registre est celui de Givry dans le département de la Saône-et-Loire. Il couvre la période de 1303 à 1357. Il est écrit en latin et l'écriture est difficile à déchiffrer pour qui ne s'est pas entraîné à la paléographie de l'époque médiévale. Le début du registre énumère les redevances en céréales, vins ou argent dues à l'église. A partir de la page 43 débute réellement l'énumération des mariages et sépultures. Les noms des décédés sont suivis de mentions de redevances et paiements ce qui indique le tarif des sépultures et on comprend que ce livre devait être à la base un livre de compte. En 1348 le curé note les décès dus à l'épidémie de peste noire. De 2 à 3 décès par mois, la mortalité passe à environ 615 en 4 mois, soit l'équivalent d'une vingtaine d'années de décès!"
 
(source: AD71, Givry, MS 1303-1357, GG74; Gras Pierre. Le registre paroissial de Givry (1334-1357) et la peste noire en Bourgogne. In: Bibliothèque de l'école des chartes. 1939, tome 100. pp. 295-308).
 
Mvg
 
Luc

11-05-2024, 08:41 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

27-04-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geneanet Nederlands

Fijne Koningsdag aan alle Nederlanders ! Om dit te vieren geven wij tot en met Donderdag 2 mei 2024 gratis toegang tot enkele voordelen van het Premiumabonnement : geavanceerde zoekfuncties, documenten van onze partners en de genealogische bibliotheek. Log in op uw Geneanet-account en profiteer nu !

Doorzoek alle akten - Geneanet

Iedere maand voegt Geneanet miljoenen meer data toe, zodat u meer te weten kunt komen over uw voorouders.

 

Ter gelegenheid van Koningsdag bieden wij gratis toegang tot enkele voordelen van het Premiumabonnement om onze volledige collectie te kunnen verkennen : geavanceerde zoekfunctiesdocumenten van onze partners en de genealogische bibliotheek.

Profiteer vanaf 27 april tot en met 2 mei 2024 van de rijkdom van onze collecties, dankzij geavanceerde zoekcriteria, zoals partners, beroep, ouders en evenementen, alsmede naamvarianten, geografische nabijheid en wildcards. Er is een hulppagina beschikbaar om u te helpen bij het gebruik.

Krijg toegang tot duizenden documenten uit archieven, en boeken en kranten, en vul eenvoudig uw stamboom aan.

Vergeet niet in te loggen op uw Geneanet-account om optimaal te profiteren van deze gratis toegang. Geniet van uw ontdekkingen !

27-04-2024, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

25-04-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op zoek naar de doodsoorzaak van je Gentse voorouders?
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Mocht iemand op zoek zijn naar de doodsoorzaak van zijn Gentse voorouders, weet dan dat er nog zogenaamde "aangifteformulieren van overlijden" bewaard zijn gebleven, betreffende de jaren 1872 en 1873 en de periode 1886-1929, waarop de doodsoorzaak van de overledene staat genoteerd.
Deze aangifteformulieren van overlijden bevinden zich in het Modern Archief, reeks IX, bij de minuten van de overlijdensakten en zijn (nog) niet in de studiezaal raadpleegbaar. Wel kan je scans van individuele aangifteformulieren per mail opvragen bij het archief van de stad Gent.
 
Ter illustratie een aangifteformulier van de gemeente Belsele, om een beeld te krijgen van hoe zo'n aangifteformulier er uit kan zien.
 

25-04-2024, 20:01 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

19-04-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsarchief De Zwarte Doos in Gent krijgt nieuwe scanners voor kwetsbare boeken
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Stadsarchief De Zwarte Doos in Gent werkt voortaan in een groter scanatelier en heeft 2 gloednieuwe scanners. Daarmee kan het kwetsbare boeken sneller digitaliseren, zonder ze te beschadigen. Het stadsarchief is nog op zoek naar extra vrijwilligers om daarbij te helpen.

Het eerste scantoestel is de 'Conservation Copy Stand'. Die kan kwetsbare boeken scannen zonder ze te beschadigen. Het boek wordt in een V-vormige boekenwieg geplaatst en moet dus niet volledig open. "De scanner werkt met een camera en is op maat gemaakt voor ons", zegt Nele Lefever, diensthoofd Archief Gent. "Er is een zekere kennis nodig van fotografie. We hebben allemaal 2 dagen opleiding gevolgd."

"De tweede scanner, 'Copibook', werkt ook met een camera en kan minder fragiele drukwerken scannen." Het toestel werkt dubbel zo snel, want er worden twee pagina's tegelijkertijd gedigitaliseerd. Dankzij een speciale software met tekstherkenning kunnen de teksten ook online doorzocht worden. "Deze scanner is zeer gebruiksvriendelijk, dus onze vrijwilligers zullen er zeker ook mee werken", aldus Lefever.

"Dankzij de 2 nieuwe scanners kunnen we onze middeleeuwse stukken digitaliseren. Het is de bedoeling dat we op termijn een platform opstarten zodat het brede publiek toegang heeft tot alle scans", zegt Lefever. Het stadsarchief is ook nog op zoek naar vrijwilligers. "We hebben honderden boeken die moeten gedigitaliseerd worden." 

19-04-2024, 15:57 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

12-04-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genealogie weekend Lovendegem
Klik op de afbeelding om de link te volgen

bericht van Jacqueline

Bijlagen:
Lovendegem - Flyer A5.pdf (357.8 KB)   

12-04-2024, 10:03 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen of je bijdrage door te sturen


kalender

komende sessies in DC Speltincx

Mei 2025

8 mei - GENEALOGIE GEVORDERDEN
(STAMBOOMKUNDE)
(Meer informatie)

15 mei - GENEALOGIE BEGINNERS
(STAMBOOMKUNDE)
(Meer informatie)


Dropbox

Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


Archief per maand
  • 04-2025
  • 03-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015

    Nuttige Links
  • Familiekunde Vlaanderen
  • Speltincx Gentbrugge
  • Erfgoed Melle
  • Genealogische bronnen
  • Familie Haeghens
  • Prosapia
  • Gentools
  • FamilySearch

    Inhoud blog
  • GENEANET
  • Men vraagt mij om te helpen bij de verspreiding van onderstaande oproep.
  • AI voor erfgoedvrijwilligers: haal meer uit generatieve AI
  • Geboortekaartje
  • Familiegeschiedenis vandaag en morgen

    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • link blogsite
  • Goedemiddag blogvrienden u bent van harte welkom
  • PERPLEX

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Zoeken in blog



    Startpagina !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs