Welkom op de Blog van en voor de deelnemers aan de maandelijkse sessies Genealogie in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx te Gentbrugge onder de leiding van de werkgroep met als coördinator Jo Goddemaer. De sessies gaan door op de 1ste en de 3de donderdag van de maand.
Fotohistorisch onderzoek : Oude familiefoto’s dateren
Een foto is een historische bron, en net als alle andere historische bronnen is het van groot belang om ze zo nauwkeurig mogelijk te dateren voor je er conclusies op baseert.
Carte-de-visite, ca. 1901-1903
Wanneer is die oude familiefoto of portretfoto genomen?
Wie staat er eigenlijk op?
Is dat nu mijn overgrootvader of mijn betovergrootvader?
Je vraagt het je wel eens af als je oude familiefoto’s in handen krijgt of een heel album of schoendoos aan oude familiefoto’s bezit.
Een nauwkeurige datering is de basis om te bepalen tot welke generatie de persoon behoort. In combinatie met je stamboomgegevens kan je dan met meer zekerheid bepalen wie er op de oude foto’s is afgebeeld.
Oude almanakken kunnen een schat aan informatie bevatten over o.a. het beroep en het adres van je voorouders. Ik som in dit artikel links op naar een reeks online almanakken. Bovendien leg ik mijn Google Books zoekstrategie uit zodat je zelf op zoek kan gaan naar andere almanakken.
Wat is een almanak?
In brede zin biedt een almanak informatie die voor een bepaalde periode – meestal een jaar – dienstig is. Daar vallen of vielen dus in principe o.a. kalenders, adres- en telefoongidsen, agenda’s, jaarboeken en astrologische boekjes onder.
De verborgen verhalen van vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog sloegen 1,5 miljoen Belgen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Volgens het In Flanders Fields Museum heeft elke Belg vandaag een vluchtverhaal in zijn of haar familiegeschiedenis en gemeente.
Ben jij ook benieuwd naar deze onderbelichte Belgische migratiegeschiedenis? Hoe kunnen we het verhaal van de mens achter de cijfers achterhalen? Wil je het vluchtverhaal van jouw familie of jouw gemeente onderzoeken? Dan is deze workshop iets voor jou! Tijdens deze vorming krijg je handvaten om de vluchtverhalen van de Eerste Wereldoorlog te onderzoeken.
In het eerste deel worden de belangrijkste bronnen toegelicht, die te vinden zijn in archieven en documentatiecentra. In het tweede luik nemen we jullie mee naar de persoonlijke ervaringen van deze Belgische vluchtelingen.
Deze vorming is een samenwerking van het In Flanders Fields Museum en Histories. Meer informatie over het project kan je hier terugvinden.
LESGEVERS
Lotte Van Attenhoven, Annick Vandenbilcke en Pieter Trogh (In Flanders Fields Museum)
Waar en wanneer
Dezelfde vormingsnamiddag vindt plaats op vijf verschillende locaties:
Zaterdag 15 maart 2025: Rijksarchief Hasselt, Bampslaan 4 3500 Hasselt
Zaterdag 22 maart 2025: In Flanders Fields Museum, Grote Markt 34, 8900 Ieper
Zaterdag 10 mei 2025: Gasthuismuseum, Gasthuisstraat 1 2440 Geel
Zaterdag 17 mei 2025: Rijksarchief Leuven, Vaartstraat 24 3000 Leuven
Zaterdag 21 juni 2025: Amsab-ISG, Bagattenstraat 174 9000 Gent
TIJDSTIP
13u30 tot 17u30
Voor wie?
Erfgoedvrijwilligers die geïnteresseerd zijn in het onderzoek naar Belgische vluchtelingen van de Eerste Wereldoorlog. Voorkennis is niet nodig.
Webinar: werken met online historische woordenboeken
Kom je wel eens onbekende woorden tegen in oude teksten? In dit gratis webinar ontdek je hoe je snel online de betekenis achterhaalt met de Historische Woordenboeken.
Historische Woordenboeken is een zoekapplicatie die vier wetenschappelijke historische woordenboeken van het Nederlands toegankelijk maakt voor onderzoekers, docenten, studenten en andere geïnteresseerden. Samen beschrijven ze de Nederlandse woordenschat van circa 500 tot 1976.
Je leert niet alleen doeltreffend zoeken naar de juiste betekenis van een woord, maar je krijgt ook tips om onduidelijke passages in handschriften te ontcijferen aan de hand van historische woordenboeken.Er wordt geen opname gemaakt, dus mis het niet en schrijf je in!
Waar en wanneer
Maandag 7 april 2025 van 20u tot 21u30
Online via Microsoft Teams
Voor wie?
Voor iedere erfgoedvrijwilliger die voor zijn/haar onderzoek de betekenis van woorden wil achterhalen of zijn/haar manier van zoeken wil verbeteren.
Zou je soms wat extra hulp kunnen gebruiken bij je werk als erfgoedvrijwilliger? Ontdek hoe ChatGPT jouw werk eenvoudiger maakt!
In dit gratis webinar leer je hoe je ChatGPT stap voor stap inzet om zoveel mogelijk tijd en energie over te houden voor wat écht telt: de zorg om je erfgoed. Je ontdekt:
Hoe ChatGPT werkt en hoe je de juiste vragen stelt
Praktische voorbeelden zoals het schrijven van projectteksten, het efficiënter plannen en het vinden van creatieve oplossingen voor een probleem
Hoe je AI bewust en verantwoord inzet
Na afloop kan je meteen aan de slag en haal je het maximale uit AI voor jouw erfgoedwerking.
LESGEVER
Lee Tischler, medewerker digitale erfgoeddatabij Histories.
Waar en wanneer
Maandag 3 maart 2025 – van 20 uur tot 21 uur
Online via Microsoft Teams
Voor wie?
Erfgoedvrijwilligers die willen ontdekken wat AI is en hoe ze het kunnen gebruiken. Voorkennis is niet nodig.
Inschrijven
Inschrijven is verplicht en kan tot 24 uur voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Na de vorming krijg je de powerpointslides. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.
Raadplegingsvoorwaarden van overlijdensakten aangepast
Vanaf 1 januari 2025 zijn overlijdensakten pas openbaar na 75 jaar, althans akten opgesteld vóór 31 maart 2019. De voorwaarden tot raadpleging van niet-openbare akten worden bovendien strenger.
De zoekomgeving van het Rijksarchief bevat maar een heel beperkt aantal overlijdensakten ouder dan 50 jaar maar jonger dan 75 jaar. Ze zullen bij de eerstvolgende update offline worden gehaald. Voor het overige zal deze nieuwe wetgeving weinig impact hebben voor raadpleging via het Rijksarchief.
Door het ingaan van de nieuwe regeling i.v.m. de overlijdensakten (01/01/2025), zijn de akten tussen 1951 en 1970 weggehaald van het Data Portaal Gent, ook de 10-jarige indexen na 1960 zijn verwijderd.
CSY: via de vaderlijke familiestamboom naar de onbekende dader
SAVE THE DATE
Maandag 16 December 2024
“CSY: via de vaderlijke familiestamboom naar de onbekende dader”
Voordracht door Dr. Sofie Claerhout (KULeuven-KULAK)
Misdaadseries als Mannix, Columbo, Kojak, Inspector Morse, Baantjer, Witse, CSI, doen je geloven dat misdaden snel opgelost geraken of dat DNA in een knip naar een dader leidt.
De werkelijkheid is veel complexer. Wanneer een dader sporen achterlaat, kunnen speurders de biomedische gegevens door een databank van veroordeelden en verdachten halen. Indien er geen identieke match en geen andere bewijzen zijn, dan wordt het een ‘cold case’.
Maar dat is buiten forensisch geneticus Dr. Sofie Claerhout gerekend. Zij ontwikkelde een efficiënte manier om via het mannelijke Y-chromosoom de familieleden van een dader te traceren; in combinatie met genealogie, afstamming en verwantschapsonderzoek komt zo een nieuwe groep verdachten in beeld. Nieuwsgierig?
Waar: Centrum Albert Maertens - Liberas, Kramersplein 23 te Gent
Vooraf: 7,00 Euro over te schrijven voor 13 December 2024 op rekening BE72 7360 0490 3416 van Familiekunde Gent (met vermelding van: CSY, uw naam, aantal deelnemers)
Dr. Sofie Claerhout (°1993) promoveerde als eerste in België tot doctor in de Forensische Genetica. Ze is gefascineerd door genetica, gek op genealogie en gedreven door een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Aan de KU Leuven onderzoekt ze het enige stukje DNA dat ze zelf niet heeft: het mannelijk Y-DNA. Waarom? Om een laatste redmiddel te bieden bij forensische cold cases. Door haar wetenschappelijke inzichten kan eindelijk een doorbraak komen bij heel wat tot op vandaag slepende mysteries. Het mannelijk Y-DNA zet Sofie in als een krachtig hulpmiddel om jarenlang vastgelopen moordzaken toch nog op te lossen via grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Haar CSY-onderzoek werd bekroond met de hoofdprijs op het forensisch wereldcongres te Praag in 2019, ze won de Vlaamse PhD cupâ samen met de publieksprijs en werd benoemd tot Krak van Kortrijk. Dank zij haar nauw contact met de minister van justitie kon zij het DNA-verwantschapsonderzoek implementeren in onze Belgische wetgeving. Het principe, doel en kracht van CSY goot ze eind 2022 op uitnodiging van uitgeverij Lannoo in een publieksboek 'Dader onbekend', waarvoor ze de jaarprijs van wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Academie in ontvangst mocht nemen. Alle CSY info is te vinden op de website: www.CSY-Leuven.be.
Een boeiende kennismaking met deze jonge gedreven top-onderzoeker, leert ons meer over het identificeren van onbekende daders, niet alleen genetisch maar ook genealogisch.
Archieven van buitenpoorters in Vlaamse en Brabantse steden
De Gentse historicus Tom DE WAELE publiceerde dit jaar een interessant artikel (in het Engels) over het fenomeen van de 'buitenpoorters' tijdens het Ancien Régime (zie bijlage). Op Tabel 1 (p. 6-7) staat een overzicht met de bewaarde lijsten van buitenpoorters in verschillende Vlaamse en Brabantse steden. Kan interessant zijn voor genealogen!
Vaak leest men hier dat “ Geneanet” niet te vertrouwen is. Nochtans is Geneanet een prachtig platform. Het biedt een perfecte weerspiegeling van de kwaliteit van het werk dat door de gemiddelde genealoog gepresteerd wordt, dat vaak nogal wat te wensen overlaat.
Reeds enkele maanden werk ik aan een project waarbij ik heb kunnen vaststellen dat er een onstuitbaar kopieergedrag bij de familievorsers bestaat, ook als het om duidelijk verkeerde informatie gaat. Het gaat om tientallen fouten. In een geval werd een verkeerde afstamming door 12 (twaalf) zoekenden gekopiëerd. Het vergt heel wat overredingskracht om hen tot het juiste inzicht te brengen.
De mooiste verontschuldiging blijft dat men toch zelf de akten is gaan opzoeken. Zonder er rekening mee te houden dat men er niets aan heeft als men de akten van de verkeerde persoon aan het lezen is.
Met dat lezen durft het ook al eens tegenvallen, zoals bij de man die me gisteren zei dat in de akte stond dat Joannes de vader was omdat hij vermeld stond als getuige in de huwelijksakte: “Joanne patrio”. Er stond “Joanne patruo”, wat Jan niet de vader maar wel de vaderlijke oom maakt.
De fouten die men op Geneanet publiceert tonen aan dat de boeken van wijlen Johan Roelstrate te weinig gelezen worden, dat te weinigen een abonnement hebben op Vlaamse Stam, en dat men te weinig vragen stelt op dit forum.
Ik gebruik Geneanet omdat ik het heel gebruiksvriendelijk vind, niet duur (ik betaal voor Premium maar die prijs is niets vergeleken met MyHeritage of Ancestry) en omdat ik zo mijn gegevens kan raadplegen en aanpassen vanaf eender welke computer met internet.
Voor elk individu dat ik aan mijn stamboom toevoeg, vermeld ik de bron. In de meeste gevallen zelfs met link rechtstreeks naar de akte op FamilySearch, Rijksarchief, ... (heel lastig dat het Rijksarchief haar links op korte tijd liefst 2x veranderd heeft, nu heb ik duizenden niet-werkende links, begin er maar eens aan die 1 voor 1 aan te passen!). In sommige gevallen, wanneer ik gegevens ontvang van iemand die ik niet online lan verifiëren of linken, zet ik de naam van die persoon erbij. Gaat het om identificaties in parochieregisters, zet ik erbij hoe ik tot de conclusie ben gekomen, of dat het gaat om een waarschijnlijke of zelfs slechts vermoedelijke identificatie.
Dit alles doe ik in eerste instantie voor mezelf, zodat ik later nog weet waar precies ik iets had gevonden, want dat kan je allemaal niet onthouden. Anderzijds hoop ik dat hiermee ook andere mensen geholpen zijn.
Maar helaas merk ik dan dat mijn gegevens blindelings gekopieerd worden door anderen. Die hebben allicht geen enkele link van mijn bronnen opengedaan om mijn gegevens te verifiëren. En dat is jammer, want ik kan ook fouten maken, en stel dat iemand mijn gegevens verifieert, een fout vindt en mij dit laat weten, dan zou ik daar heel dankbaar voor zijn!
Maar meestal wordt er dus gewoon blindelings gekopieerd, en meer nog: zonder zelfs mij als bron te vernoemen. Dan is dat eigenlijk louter mijn werk stelen. In hun familie zullen ze dan stoefen met hun stamboom, en beweren dat ze alles zelf gedaan hebben, terwijl ze alleen maar alles zelf "gekopieerd" hebben.
Ik geef toe, ik ga ook kijken naar gegevens van andere stambomen. Maar ik gebruik dat als een potentiële richtingaanwijzer - als een hint waar ik best eerst begin te zoeken. Maar ik neem dan geen gegevens over zonder die zelf opgezocht en geverifieerd te hebben.
Volmondig mee eens. Geneanet heeft mij al veel diensten bewezen. Maar de stelregel blijft natuurlijk: alles controleren a.d.h.v. de aktes, en ja, Geneanet bevat veel fouten. De kwaliteit van de "gemiddelde Geneanetstamboom" valt eerlijk gezegd tegen. De meerderheid vermeldt niet eens bronnen, en de meeste stambomen zijn louter graatgenealogiën, met alleen maar namen en data: ik heb graag wat verhaal, wat body: beroepen, konden ze hun naam schrijven ?, woonplaatsen, bezittingen, sociale status, wat heemkundige info, .. . Als je daarnaar op zoek gaat, dàn wordt het pas spannend. Op geneanet leer je mettertijd ook wel wiens stambomen te vertrouwen zijn, met bronvermeldingen e.d., en welke dat minder zijn. Anderzijds vermoed ik dat de onweerstaanbare drang tot afschrijven zich vooral voordoet bij beginners: kwestie van vlug-vlug enkele honderden namen in de boom te hebben. Na enige tijd is er ongetwijfeld een deel van hen dat tot betere inzichten komt, en alsnog alles begint te checken.
Wie zijn stamboom op geneanet plaatst, stelt zijn gegevens gratis ter beschikking van alle leden. Het is dus nogal bizar er achteraf over te klagen dat men die gegevens kopieert, men zou er trots op moeten zijn dat men anderen heeft kunnen helpen. Sommigen gaan zelfs zover met opzet fouten te stoppen in hun gegevens, zogezegd om 'afschrijvers' te kl* (soms vrij duidelijk: sommige fouten zijn zo bizar / onlogisch dat ze wel met opzet moeten gemaakt zijn).
Goed nieuws voor alle stamboomonderzoekers! Het aantal historische documenten dat u via Open Archieven Transcripties kunt doorzoeken, is weer flink gegroeid. We zijn de 10 miljoen scans en transcripties gepasseerd!
Dit betekent dat u door nog meer historische documenten kunt grasduinen voor informatie over uw voorouders en historische gebeurtenissen. Het vormt een rijke aanvulling op de informatie die u kunt vinden via Open Archieven Persoonsvermeldingen.
Wat is er nieuw?
Open Archieven Transcripties kan voor u een samenvatting maken van een document in modern Nederlands (of in het Engels, Frans of Duits). Zo ziet u in een oogopslag waar het over gaat. Persoonsnamen, plaatsen en datums worden zelfs extra gemarkeerd. Moeilijke, oude teksten zijn nu makkelijker te begrijpen (maar blijf wel zelf nadenken)!
Hoe werkt het?
Zoek een historisch document: Ga naar Open Archieven Transcripties en zoek naar een document dat u interessant vindt, bijvoorbeeld door uw familienaam in te voeren of een zoekterm als "stukjes goud". U kunt ook op een logo van een archiefinstelling klikken om specifiek binnen hun historische documenten of specifieke archieftoegangen te zoeken.
Vraag een samenvatting aan: Klik op 'Bekijk transcriptie'. Als er nog geen samenvatting is, ziet u een knop om er een aan te vragen. Binnen enkele seconden is de samenvatting klaar en wordt deze getoond!
Probeer het zelf!
Alle gebruikers van Open Archieven kunnen de samenvattingsfunctie 3 keer gratis uitproberen. Met een Open Archieven Plus abonnement kunt u de samenvatfunctie onbeperkt gebruiken voor uw onderzoek.
Ga naar Open Archieven Transcripties
Een genealogische service door Coret Genealogie (KvK-nummer 50518607).
FAMILIEKUNDE GENT: GRATIS voordracht 'Hippoliet Meert (1865-1924), Vlaams academicus en stichter van het Algemeen Nederlands Verbond
Beste cultuurliefhebber,
Beste familiekundige,
Beste sympathisant,
SAVE THE DATE
Maandag 25 November 2024
Hippoliet Meert (1865-1924), Vlaams academicus en stichter van het Algemeen Nederlands Verbond
Voordracht door Felix Waldack, Voorzitter FV-Gent
Op 20 november 1924 overleed te Middelburg (Zeeland), dus exact honderd jaar geleden, de geboren Aalstenaar Hippoliet Meert, flamingant en "Groot-Nederlander". Hij ligt begraven op de Westerbegraafplaats te Gent.
Voor de 'Koninklijke Vereniging Familiekunde Gent' en het 'Algemeen Nederlands Verbond - Oost- en Zeeuws-Vlaanderen' was dit het ideale moment om de krachten te bundelen voor een gezamenlijke plechtigheid én lezing te Gent over deze kleurrijke maar vergeten persoonlijkheid.
Tijdens deze lezing komen vervolgens aan bod: de familiestamboom van Meert uit Aalst, de loopbaan van Hippoliet Meert en zijn strijd voor de Nederlandse taal en cultuur.
Waar: Centrum Albert Maertens - Liberas, Kramersplein 23 te Gent
Hij was de oprichter in 1895 van het Algemeen Nederlands Verbond en werd ook bekend als de auteur van het in 1912 gepubliceerde “ Réponse à la lettre au Roi sur la séparation de la Wallonie et de la Flandre”, waarin hij een repliek biedt op de stellingen van Jules Destrée in zijn beroemde/beruchte brief.
Hij steunde de bond die de vernederlandsing van de Gentse universiteit wilde bevorderen en verleende medewerking aan de Duitse commissie die de vernederlandsing voorbereidde. In 1916 werd Meert benoemd tot directeur voor het middelbaar onderwijs van het Vlaamse 'ministerie' van kunsten en wetenschappen. In 1917 werd hij hoogleraar aan de vervlaamste universiteit van Gent en had zitting in de Raad van Vlaanderen, waar hij in juli 1918 ontslag nam.
In november 1918 vluchtte hij naar Duitsland, waar hij in Hannover een handel in kantoorbenodigdheden en postzegels opende, terwijl hij in België tot twintig jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. In 1924 verhuisde hij naar Den Haag en overleed in de kliniek van dokter Adriaan Martens te Middelburg.
Sinds 1997 is Felix Waldack voorzitter van Familiekunde Vlaanderen regio Gent. In zijn woonplaats Laarne is hij voorzitter van de Cultuurraad. Daarnaast is hij ook Voorzitter van het Koninklijk Sociaal Fonds Dokter Warrant. Felix Waldack publiceerde reeds talrijke boeken over diverse families, lokale geschiedenis en industriële archeologie. Tevens schrijft hij artikels, geeft hij lezingen en is hij partner in tentoonstellingen over deze onderwerpen.
This Remembrance Day, discover and honour forgotten soldiers, wartime women and your relatives’ part in shaping the world we know today. From the ashes of war, communities rebuilt, society shifted and glimmers of hope for the future shone.
To help you find and commemorate family heroes, we’ve made the 1921 Census, our entire newspaper archive, all military records and everything on Findmypast FREE until 11 November.
Het CegeSoma/Rijksarchief nodigt u van harte uit op donderdag 28 en vrijdag 29 november op de jaarlijkse tweedaagse studiedagen voor jonge, veelbelovende, recent afgestudeerde historici.
Dit jaar stellen 35 jonge historici het resultaat van hun opzoekingen voor. Niet alleen de gebruikelijke onderwerpen in verband met de twee wereldoorlogen, de Koude Oorlog en de (de)kolonisatie komen aan bod, maar ook andere aspecten van de Belgische en internationale geschiedenis.
De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog wordt, zoals elk jaar, uitvoerig behandeld met thema’s als de perceptie van de romantische relaties van Duitse soldaten met jonge Belgische vrouwen, het Belgisch voetbal tijdens de bezetting of de kennismaking van Canadese soldaten en de Belgische bevolking bij de bevrijding in 1944, om maar deze onderwerpen te noemen.
Verschillende aspecten van de Koude Oorlog worden eveneens belicht. Zo wordt er nader ingegaan op de atoomschuilkelders in België, de Belgische socialisten en de Praagse lente en het Eurocommunistische discours in Vlaanderen van eind jaren ‘60 tot eind jaren ’80.
Wat de (de)kolonisatie betreft, zal het gaan over de contacten tussen de universiteiten van Leuven en Kinshasa, de onderdrukking van de studentenopstand in Lubumbashi in mei 1990 of nog de constructie en deconstructie van ons koloniaal verleden …
De geschiedenis van de migratie, de seksualiteit en het cultureel leven komen dit jaar ook uitgebreid aan bod via een ruime waaier van onderwerpen gaande van de republikeinse Spaanse bannelingen, de controle op de prostitutie in Antwerpen tot - vrij onverwacht – de geschiedenis van het tweeëndertigste Eurovisiesongfestival in Brussel …
Kortom, een rijkgevuld programma waarin u kennis kunt maken met de nieuwste onderzoekdomeinen van onze universiteiten. Deze ontmoetingsdagen staan zoals altijd open voor alle belangstellenden … Iedereen is dus van harte welkom !
Waar: Conferentiezaal van het CegeSoma, Luchtvaartsquare 29 - 1070 Brussel Wanneer: donderdag 28 en vrijdag 29 november 2024 Inschrijving: Verplicht ten laatste op 25 november 2024: isabelle.ponteville@arch.be of 02.556.92.11 met vermelding of u gebruik wenst te maken van een broodjeslunch.
⺠Deelname is gratis voor studenten die naar de presentaties komen (! inschrijven is wel verplicht).
⺠Deelname per dag: 7,00 €.
⺠Deelname per dag met lunchpauze : 15,00 €.
Gelieve vooraf te betalen op de rekening van het CegeSoma: IBAN: BE12 6792 0045 0092 - BIC: PCHQBEBB + als mededeling: 28 en/of 29 november 2024 + naam en voornaam. Na betaling bent u meteen ingeschreven.
Geef dit bericht zeker door aan eventueel andere belangstellenden !
Vanaf vandaag 25 oktober 2024 in de winkel. 100 pagina's voor maar 9,95 euro. Met 100 % medewerking van Familiekunde Vlaanderen.
Omschrijving
Vaak kennen we de eigen familiegeschiedenis maar tot onze grootouders of overgrootouders. Maar hoe zat het met eerdere generaties? Wie waren ze en waar kwamen ze vandaan?
Deze praktische gids biedt u alles wat u nodig heeft om uw eigen stamboomonderzoek te starten. Nuttige tips, interessante interviews en weetjes, de valkuilen en ervaringen van collega-stamboomonderzoekers.
Familiekunde Gent: De Gentse Elsa Guyssens (Katrienspekken) in Washington DC - GRATIS VOORDRACHT
Beste cultuurliefhebber,
Beste familiekundige,
Beste sympathisant,
SAVE THE DATE
Maandag 28 Oktober 2024
De Gentse Elsa Guyssens (Katrienspekken) in Washington DC
Voordracht door Marc De Schinckel
Wat brengt de Gentse Elsa Guyssen naar Washington DC ?
Waren het haar bekende Katrienspekken? Maakte zij een reis naar Amerika? Ging ze op bezoek bij familie? Alles is mogelijk.
Tijdens zijn lezing geeft de spreker een genealogisch en familiekundig overzicht van Elsa en haar familie: wie waren haar familieleden, waar woonden ze, welk beroep beoefenden ze.
Vervolgens wordt een moment uit haar leven geplaatst ten aanzien van een internationaal kader. Tijdens zijn onderzoek doet de spreker een verrassende ontdekking, die hij in zijn voordracht uitgebreid illustreert en van commentaar voorziet.
Het wordt een boeiend verhaal waar de aanwezigen kennis kunnen maken met een stukje wereldgeschiedenis en hun kennis over “Elsa van de Katrienspekken” kunnen vervolledigen.
Nieuwsgierig?
Waar: Centrum Albert Maertens - Liberas, Kramersplein 23 te Gent
Marc De Schinckel is reeds vanaf zijn studententijd geboeid in genealogie; hij is 50 jaar lid van Familiekunde Vlaanderen, publiceerde zijn kwartierstaat in het “4de Kwartierstatenboek van Vlaanderen”, schreef voor Vlaamse Stam een artikel over “De Velofanfare l’Aigle de Gand en Edmond De Schinckel”, en verleende zijn medewerking met korte bijdragen in diverse publicaties. In 2023 en 2024 was hij curator van de tentoonstelling “Markante Gentenaars” in Liberas, te Gent.
Sinds enkele jaren is hij secretaris van Familiekunde Vlaanderen regio Gent.
Hij werkte voor enkele internationale bedrijven in de Clinical Diagnostics, gaf gastlezingen, voordrachten en opleidingen aan universitaire ziekenhuizen, hogescholen en algemene ziekenhuizen.