Ieder nadeel heb zijn voordeel. De grootmeester met het magische rugnummer 14 verkondigde het al jaren terug. Zo is het ook met de uitmatchen tegen Waarloos. Op sportief vlak steeds een moeilijke wedstrijd. Op een enkel exploot na hebben we er bij mijn weten zelden of nooit punten gesprokkeld. Maar zoals gezegd: ieder nadeel heb zijn voordeel. In casu de prijslijst van de kantine in Waarloos: 1.00 voor een pils en niet meer dan 1.50 voor een Duvel. Dergelijke prijzen brengen zelfs geroutineerde SKW'ers zoals JDR dusdanig in verlegenheid dat ze de afrekening opwaarts willen laten herzien. Wat valt er nog te vertellen? Over de match zelf kunnen we vrij kort zijn. SKW had zich op tactisch vlak goed aangepast aan de tegenstander. Tot enkele minuten voor de rust konden we onze netten schoon houden. Ook in de tweede helft werd niet al teveel weggeven. Zelf konden we onvoldoende dreigen om op een doelpunt aanspraak te maken. Al bij al een bevredigende prestatie van de ploeg.
SKW: Jerry, Gerrit (Robin), Jurgen, Koen V, Peter VC, Jan DR (Fred), Joris (Wies), Yassar, Jelle, Bart DW (Michaël), Christophe DM (Wesley).
Lag het aan de afwezigheid van de voorzitter of niet, feit is dat de eerste punten eindelijk binnen zijn. Na een behoorlijke eerste helft en een 2-0 voorsprong, werden we in de tweede helft meer dan ons lief was teruggedrongen op eigen speelhelft en konden we nipt standhouden.
Alle begin is moeilijk. Ook voor jullie vaste SKW reporter. Al moet ik zeggen dat ik me deze zomer wat minder jobzeker voelde. Het bestuur van de ploeg werd immers gecontacteerd door één van de regionale medewerkers van De Streekkrant met de vraag hen op de hoogte te houden van, en ik citeer, opvallende prestaties, transfers, blessures, activiteiten en evenementen. Daar ging mijn job. Voorlopig behield ik het vertrouwen van het bestuur, maar tot nader order voel ik me dus even zeker van mijn job als Coleen Mc Loughlin van de echtelijke trouw van manlief. Soit, een nieuwe nazomer, een nieuw seizoen. Ik had er al geen goed oog in. De voorbereiding was te perfect verlopen. Twee oefenmatchen, twee overwinningen. En laat nu net één der oudste voetbalwijsheden stellen dat er een omgekeerd evenredig verband bestaat tussen de resultaten in oefenmatchen en de resultaten in de competitiestart. Er zijn uiteraard enkele spreekwoordelijke uitzonderingen op deze regel. Neem nu de Rode Duivels: oefenmatch of competitiematch, maakt niet uit, punten worden er toch niet behaald. Ik denk dat ook Liechtenstein in deze categorie thuishoort, maar echt zeker ben ik niet. De meeste ploegen volgen wel de regel. Neem nu mijn favoriete voetbalploeg. Ondanks spraakmakende overwinningen tegen Eernegem, Koksijde en de nationale ploeg van De Post, liep het volledig mis bij de competitiestart en wordt met moeite de rechterkolom vermeden. Om maar te zeggen: ergens was het wel ingecalculeerd. De eerste helft verliep gelijkopgaand. SKW slaagde er zelfs in twee keer te scoren. Jammer genoeg was de openingsgoal wel een owngoal. Na de gelijkmaker waren de beste kansen wel voor SKW, maar de rust werd bereikt met 1-1. In de tweede helft gingen we fysiek ten onder en werden we door een uitgekookte tegenstander volledig uitgetikt.
SKW: Jerry, Jan H, Danny, Jurgen, Fred (Jelle), Christophe, Jan DR, Gerrit, Ronny, Wesley & Michaël
De play offs zijn nu enkele weken bezig. Discussies over zin of onzin zijn even dagelijkse kost als de Stella uit Jos zijn tapkraan. Ik kan enkel maar vaststellen dat in een periode van nagenoeg onbestaande inflatie het gelijknamige spook toch lokaal de kop opsteekt. De thuismatchen van mijn favoriete voetbalploeg in competitieverband een gans jaar bijwonen, zal me een goede 40% meer gekost hebben dan in het seizoen 2008-2009. De invoering van de play offs in de Jupiler League doet me zowaar terugdenken aan de invoering van de euro. Ook toen waren er lokaal gigantische prijsstijgingen. Achteraf heeft uitgebreid economisch onderzoek weliswaar aangetoond dat de invoering van de euro niet tot significante prijsstijgingen leidde. De uitzondering bevestigt natuurlijk de regel. Zo kostte de braadworst van onze meester in mededinging en andere moeilijke aangelegenheden Philip Mxxx (uit respect voor mijn favoriete pils schrijven we zijn naam niet voluit) plots EUR 2.50 ipv 60 frank. Maar het kan nog straffer. Aangezien het laagste EUR biljet dat van vijf is t.o.v. een honderd BEF biljet, kostte de minste actie in danscafé's zoals the Reeves eensklaps het dubbele. Waarmee ik maar wil zeggen: het kan steeds erger. Zoals onze wedstrijd tegen Rover bewees. De ploeg was in volle overtuiging dat overcompensatie tijdens de match voorafgaand aan het Paastornooi de volgende week wonderen zou verrichten. Foutieve keuze zo bleek al snel. Enig lichtpunt in deze match was ons doelpunt. Het doelpunt van Jan DR was één en al Messi allure. Als je dan niet unaniem verkozen wordt tot Man van de Match, wordt wel erg pijnlijk duidelijk dat sommige spelers nog veel te leren op voetbalvlak.
Volgende wedstrijd: Paastornooi Kloosterstraat. Zaterdag om 13u30 tegen Thor Zaat en om 17u30 tegen Kloosterstraat B. Samenkomst in den Belly's om 11u30.
Voetbal is een evenwichtssport. Neen, ik moet me preciezer uitdrukken: cafévoetbal is een evenwichtssport. Omdat enkele spelers de laatste weken geblesseerd uitvielen en een aantal spelers om andere redenen onbeschikbaar waren, kwam SK Watertoren voor het eerst sinds lang in ernstige bezettingsproblemen. Cafévoetbal heeft gelukkig één groot voordeel: in elk café kan en mag gerecruteerd worden. Aan elke toog van elk café vind je wel miskend of onbegrepen talent. Er komt wel wat bij kijken om deze kandidaat-spelers effectief aan je kern toe te voegen. Enerzijds moet je het kaf van het koren weten te scheiden. Het is niet omdat je na de veertiende pint een wedstrijd denkt te kunnen analyseren, dat je het ook op het veld kan waarmaken. Vergelijk het maar wat Roeselare met W. D.C. is overkomen. Op stilstaande beelden gaan uitleggen welke speler uit positie loopt en welke tactische blunders gemaakt worden is nog net iets anders dan effectief de juiste aankopen te verwezenlijken. Anderzijds moet je er ook rekening mee houden dat het niet voor elke kandidaat-speler evident is om op tijd uit bed te geraken. Gelukkig spelen we het gros van onze matchen om 14u30. Dat helpt dus wel. Zo werd vrijdagavond 19 maart, of eerder zaterdagochtend 20 maart, een avond van recrutering. Die avond organiseerde de supportersclub Klein Brabant van FCB hun algemene kwis. SKW verdedigde met twee ploegen de overwinning van vorig jaar, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met een tweede en een achtste plaats. Een zaal gevuld met vermeend voetbalintellect vormde uiteraard de uitgelezen kans om de noodzakelijke 3 spelers te selecteren. En hier komt de evenwichtsoefening in het scenario: om de kandidaat-spelers te overtuigen is er uiteraard het nodige gerstenat nodig. Anderzijds is het duidelijk dat hoe meer je ervan binnen speelt, hoe moeilijker het de volgende dag wordt om een knalprestatie te leveren. Al doende leert men: mijn recruut scoorde en ik beleefde een moeilijke namiddag. Opdracht geslaagd.
Een nieuwigheid in het SKW seizoen: thuisvoetbal op woensdagavond. Dankzij onze vrienden van de Kloosterstraat konden we dit voorlopig unicum beleven. Het werd ons al snel duidelijk dat Atalanta Waarloos op geen vlak moet onderdoen voor de ploegen I en II uit dezelfde gemeente. Andermaal een erg sterke tegenstander dus. Veel andere alternatieven dan teruggrijpen naar de klassieke Watertoren tactiek "Kämpfen tot we erbij neer vallen" bleven niet meer over. Ondanks het feit dat we de ganse eerste helft onderlagen, slaagden we er toch in te scoren na een misverstand bij de bezoekers. Een onverhoopte 1-0 ruststand was het gevolg. In de tweede helft slaagden we er tot 10 minuten voor tijd in de tegenstand af te houden. Maar de verdiende gelijkmaker viel toch. Een sterk resultaat tegen een tegenstander die indruk maakte. Niet alleen met hun voetbaltechnische en tactische kwaliteiten, maar ook door hun gedrevenheid. SKW mocht met opgeheven hoofd het veld verlaten, waar we vorig jaar nog bijna voetbalgeschiedenis schreven.