over vissers
en vissersvrouwen,
over de visserij
van vroeger en nu
over zee en strand
en meeuwen

en af en toe
iets over mezelf 



  
Inhoud blog
  • In memoriam Jef
  • N.28
  • tweede kerstdag in alle vroegte
  • manuscript naar Lannoo
  • ik kuis en ik gut
  • de jongens van de Ibis
  • jeanne
  • in de kantiene
  • kerkhof
  • twijfel
  • santa en de jongens van de IBIS
  • lingerie
  • de vissershaven op VRT
    Archief per maand
  • 05-2011
  • 03-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
    SCHIPTJE IN EEN FLES

    29-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.in de kantiene

    De wandelaarskaai: mistig, winderig en stil. De kantiene: rokerig en rumoerig. En een vijftal oude IJslandvaarders aan de praat. Mannen die nog op de O.305 François Musin hebben gevaren. Ze vertellen over storm en black frost, ze vertellen overe grote vangsten en visgronden en over mannen en schepen die op zee zijn gebleven. Henri in zijn schoolmeesterstijl, Erik beretrots op zijn exploten, Albert een beetje gesloten maar met zijn monsterboek en foto’s mee, en Charel Nassel met veel godvers en godverdimmes… En Marietje die vertelt hoe haar man geld verdiende als slijk en ze met de reizen op de François Musin hun eerste bouwgrond hebben gekocht. De herinneringen maken haar week en haar ogen worden rood wanneer ze ook vertelt over haar zoon die verdronken is.

    Ondertussen draait de camera en stilaan gaan de gesprekken een andere richting uit: de VRT en de vissershaven. Schaamte en schande… maar ze geven toe dat het optreden van Albert en Jonas Steyaert in ‘de laatste show’ zeer de moeite was.

    ’s Avonds zie ik Albert Steyaert terug in ‘de vissershaven’… bij de camion vol vis, het werk in de vismijn, de visafslag… hij heeft goed verdiend, hij is dik tevreden. Anders is het gesteld met Timothy. Storm op zijn eerste reis, een magere vangst… met moeite een mandje vis. Bovendien ziet hij het leven op zee niet zitten, hij heeft geen voeling met de visserij, hij stapt er uit. En daar is zijn jonge vrouwtje heel blij mee. Want zij wil haar man thuis, niet op zee. En ja, ook dat is de visserij.         

    29-10-2010 om 10:18 geschreven door katrien vervaele  


    21-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kerkhof

    Ik ben er nog niet uit of ik later – wanneer ik dood ben – begraven wil worden of gecremeerd, laat staan of ik al weet of ik al dan niet in zee wil uitgestrooid worden. Maar wellicht vraag ik dat liever aan mijn kinderen. Hoe zij dat zien. Want het is hoe dan ook eerder hun pobleem dan het mijne. Tja, zo’n bedenkingen komen in je op als je ’t graf gaat fatsoeneren van je man.

    Het is een jaarlijks ritueel, zo’n dag of tien voor 1 november. Liefst doe ik dat op een mooie dag. Met vallende, goudgele bladeren en zonlicht als pasgepoetst koper. De rit naar Middelburg voelt altijd wat melancholish, maar zeker niet triestig. Het kiezen welke kleur voor de chrysanten – dit jaar paars – is al evenmin treurig, want dan koop ik nog altijd een potje Erica voor thuis.

    Het kerkhof in – Belgisch – Middelburg is een stemmig plekje. En die ene keer per jaar kom ik er graag. Benieuwd hoe de eiken balken erbij liggen. Verweerd, ik weet het. Maar toch mooi in zijn eenvoud. Of liever in zijn verval.

    In de aarde die ik omspit liggen massa’s kleine witte bolletjes en straks, als de winter voorbij is, wordt dat weer een bed sneeuwklokjes. Ik trek een paardenbloemwortel uit en verwijder een paar zwammen. En ja, ik kom weer een paar stukjes been tegen. Van mensen die heel, heel lang geleden hier werden begraven. Ik neem ze even in mijn hand, bekijk ze en stop ze weer in de aarde tussen de bloembolletjes en tussen mijn potten paarse chrysanten.

    Ik wis de grond van het hout, ik wis het uit de letters die dit jaar echt wel helemaal onleesbaar zijn geworden. Ik rakel de aarde voor het graf, ik rakel mijn voetstapen weg en ineens weet ik wat ik daar volgend jaar zal leggen. Voor het graf, in de zwarte grond: zijn naam in witte keitjes. Frans.

    21-10-2010 om 17:52 geschreven door katrien vervaele  


    16-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.twijfel
    Zou ik toch een beetje beginnen twijfelen aan mijn mening over 'de vissershaven'?
    Als ik sommige vissers hoor, dan moet ik even 't volgende kwijt...
    Het lingeriesetje is vergeven. Er wordt nog wel wat mee gespot, maar Natacha vat het goedlachs op. En haar man Jo wordt er nog volop mee geplaagd. Maar mekaar plagen, dat is schering en inslag bij de vissers. 'En 't is toch schoone hoe ze toont hoe graag ze haar man ziet', zei me een visser.   
    En Santa was een zielepoot op 't einde van zijn leven, iedereen wist dat... maar ze kijken er doorheen: belangrijker is dat hij een goeie schipper is geweest. En het is dat laatste dat ze onthouden. Gelukkig maar!
    De twijfel slaat dus bij me toe...
    Tot het gesprek over Gregory en zijn moeder gaat. Daar is iedereen het over eens. Geen respect, het is schandalig... daar hebben ze geen woorden voor, dat kunnen ze niet hebben. Want de band tussen de visser en zijn moeder is heel hecht... voor een visser is de moederfiguur heilig!
      

    16-10-2010 om 00:00 geschreven door katrien vervaele  


    09-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.santa en de jongens van de IBIS

    Toch gemakkelijk om die oude visser Santa en zijn moeder zo te kakken te zetten! Die ene blik van verstandhouding die zijn moeder naar de camera wierp, zo van ‘hij is toch niet veel waard h钅 dat hebben ze toch maar uitgezonden. Terwijl ze toch ook wel weten hoe die moeder met hem inzit, hoe graag ze hem ziet, hoe bang ze is dat hem iets overkomt.   

    Vreselijk vond ik dat hele gedoe, hoe ze hem uit het café ging halen, hoe ze hem voortdurend de les las.

    Maar wat ik op het eidne van de uitzending wel heel mooi vond: hoe onbeholpen die man aan wal, hoe hij opleefde als hij op 't schip kwam, 'onder maten' en hoe hij helemaal openbloeide wanneer hij in zee stak. ‘Ik kan niet anders dan op zee te gaan…’

     

    En de jongens van de IBIS... ze kwamen me heel sympathiek over. Ik vond het wel grappig hoe ze die grote tegen hun zin zaten te zingen, terwijl de kleintjes ervoor gingen. En dan dat stiekeme roken: kostelijk om te zien hoe ze proberen de regels te omzeilen. Maar het geheel, het lijkt wet een zottekot. Alsof die leraars geen feeling hebben met die gasten. Hoewel ik weet dat het helemaal anders is. Het was voor die leerkrachten en opvoeders geen cadeau om de camera in hun rug te voelen. Ze zijn ‘gepakt’ geworden, de camera heeft hen voorgesteld als een bende slapjanussen. Wat ze zeker en vast niet zijn.

    09-10-2010 om 11:46 geschreven door katrien vervaele  




    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    nog meer zee en visserij
  • mijn website
  • apostolaat van de visserij
  • dagboek zwingodin
  • oronieuws
  • schrijfhut
  • visdasgeil
  • flor blogt

  • Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs