over vissers
en vissersvrouwen,
over de visserij
van vroeger en nu
over zee en strand
en meeuwen

en af en toe
iets over mezelf 



  
Inhoud blog
  • In memoriam Jef
  • N.28
  • tweede kerstdag in alle vroegte
  • manuscript naar Lannoo
  • ik kuis en ik gut
  • de jongens van de Ibis
  • jeanne
  • in de kantiene
  • kerkhof
  • twijfel
  • santa en de jongens van de IBIS
  • lingerie
  • de vissershaven op VRT
    Archief per maand
  • 05-2011
  • 03-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
    SCHIPTJE IN EEN FLES

    23-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lingerie

    Zelf heb ik weinig met pikante lingerie. Sportief en naturel boven de kleren, idem dito eronder, vind ik. Dat sommige vrouwen op wat gewaagder underware vallen, daar heb ik zeker geen moeite mee en begrijp het enigszins. En dat vele mannen kicken op een sexy kanten setje, dat begrijp ik zelfs nog beter. Maar het hele gedoe met het kraakwitte niemendalletje in ‘de vissershaven’ was er dik over. Dat Natacha op het idee kwam, kan best zijn, maar dat het allemaal zo werd uitgesmeerd, is wis en zeker de inbreng van de regisseur. Het was zielig hoe haar visser Joachim doodmoe in de zetel lag en niets anders wilde dan eerst en vooral een grote tuk. Een keer uitgeslapen zou het wel weer stoeien worden. Maar niet wanneer hij doodmoe, net uit de zee komt. En al zeker niet wanneer de camera registreert. Want ik vermoed dat het vooral dát was wat Joachim vreselijk stoorde. Die f***ing camera!

    Verder vond ik de aflevering nog enigszins meevallen en wil ik niet al te kritisch zijn. Televisie wil uiteindelijk ook entertainen, laten we dat ook niet uit het oog verliezen. Zo vond ik het heel interessant te zien hoe Kenny er zijn eerste reis afbracht en de reacties van de mannen daarop. De jongen was bijna voortdurend zeeziek en je zag gewoon de twijfel in zijn ogen. Of de visserij wel iets voor hem was? Maar hij heeft doorgezet. Nu, vier jaar later, is hij aangemonsterd op de N.22 Mayra-Lisa, het vissersschip dat onlangs in de vaart kwam.

    Schipper Franky, ‘Smitje’, van de O.191, vond ik ook heel authentiek. Hoe hij zijn frustratie uitte. Dat er een paar zware woorden werden doorgedraaid omdat hij drie weken niet kon uitvaren, is nogal logisch. Maar hoe zijn vrouw en Dolly, de visverkoopster van de trap, reageerden, was toch ook heel erg dik in de verf gezet. Wanneer er ‘braak’ is met ’t schip, is dat natuurlijk heel vervelend, voor iedereen. Maar doen alsof schip en bemanning elk ogenblik naar de kabeljauwkelder kan gaan…? Wellicht toch weer de regisseur…

    Ondertussen is Gregory van het toneel verdwenen en worden een stel gasten van de IBIS opgevoerd. Dat wordt lol trappen op school en op ’t opleidingsschip. Benieuwd wat het volgende week wordt. Want hoe dan ook blijf ik kijken en geniet ik toch van de momenten waarop ik voel dat het juist zit.           

    23-09-2010 om 14:20 geschreven door katrien vervaele  


    18-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de vissershaven op VRT
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De vissershaven… een serie waar ik me al weken tevoren op had verlekkerd. De ontgoocheling was dan ook zeer groot. En niet alleen bij mij. Vissers spuiden zware kritiek, vissersvrouwen herkenden zich niet, de visserijschool vond het een spijtige zaak.

    Ik ga niet alles afbreken, zeker niet. Kenny, tof gastje die een eerste keer mee in zee gaat. Hij wil meedoen met de koppage, gaan zuipen en naar de wijven gaan kijken. Maar hij moet op de boot blijven. Kunnen we nog vertederd om glimlachen. Dat hij een paar uur later zijn maag binnenste buiten kotst, zal tot groot jolijt van de kijkers zijn. Maar misschien is het wel eens goed dat dit getoond wordt. Welke zware tijd de joengetjes doormoeten vooraleer ze lichtmatroos en dan matroos zijn. Een keertje wat ouder, went het allemaal wel en krijgen ze zeebenen. Hoewel… wanneer er veel deining zit in het water, hebben sommige vissers een leven lang last van zeeziekte.

    Greogory, dat is een andere zaak. Een ‘misdadiger’ kopte het Laatste Nieuws. Grof vond ik dat. Ik probeer te relativeren, te begrijpen. De vader op zee gebleven. Jongen hoort dat via de radio. Wat doet dat met een kind? De moeder kan hem geen structuur bieden, heeft geen gezag. Wat doet dat met een jonge gast? En de vriend van de moeder? Welke rol speelt hij? Waarom doet Gregory zo chagrijnig? Legt hij er nog een schepje bovenop omdat de camera het registreert? Ziet hij een kans om zich interessant te maken? De regisseur trekt zich daar niets van aan, hij heeft maar één doel: voer voor de kijkers.

    Franky, de schipper, een schitterende kerel. De opnames op het schip. Goed gedaan! Met de camera werken met zo’n geweldige zee. Bravo, mijn felicitaties!

    Ook de vissers Bernd en Joachim zijn hardwerkende prachtventen, maar veel komen ze niet aan het woord. Spijtig, want de camera heeft Natacha ontdekt en focust op haar. En opnieuw en opnieuw. Stuurt haar een bepaalde richting uit. Een lingeriesetje meegeven op zee? Nooit gezien. Het gezwam aan de ontbijttafel? Waar gaat het hier over? En ‘tata en nog eens tata en love you’ als het schip al een flink eind ’t zeegat uit is. De modale vissersvrouw herkent zich daar niet in.

    Okee, Natacha is Natacha. Ik ken haar persoonlijk en ’t is een heel toffe meid. Maar er zijn geen twee Natacha’s in heel de visserijwereld. Knuffelen gaat er in de visserij heel wat gedeisder aan toe. Toch in hetgeen ik rond me zie, in hetgeen ik hoor. Graag zien uit zich in de visserij niet in kussen en uitgebreid afscheid nemen met veel tata’s. Veel gevoelens tonen de vissers en vissersvrouwen niet. Teveel stilstaan bij wat er kan gebeuren, is niet goed, is niet leefbaar. Het is een vlug weggewiste traan als ’t schip ’t zeegat uit is, een opgekropte snik als de kinderen naar bed zijn, of naar school.

    Maar dat de vrouw haar visser graag zien, is zeer zeker, misschien nog zoveel liever dan vrouwen die hun man elke dag zien. Want het is een verdomde opgave om telkens opnieuw afscheid te nemen en zich telkens opnieuw aan te passen als hun man weer terug is. Accordeonvrouwen noemen ze zich wel eens.

    En ook voor de vissers is het moeilijk. Een hele tijd op zee en dan weer proberen te ‘aarden’, proberen echtgenoot en vader te zijn. Bij kustvissers is het helemaal een ramp, de wereld op zijn kop: elke nacht in zee en elke ochtend weer je bed in…

    Ik hoop dan ook dat de serie betert. Ik hoop dat we een juister beeld zullen krijgen van de visserij. Want als het niet zo is, dan blijft iedereen zijn visje eten met evenveel smaak als tevoren, zonder besef wat een visser er moet voor doen. Blijven we zelfs zitten met nog minder begrip voor de visserij. En dan blijven de mensen dénken, wat ze vroeger luidop durfden te zéggen: ‘’t Is maar een visser…’

    18-09-2010 om 12:38 geschreven door katrien vervaele  




    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    nog meer zee en visserij
  • mijn website
  • apostolaat van de visserij
  • dagboek zwingodin
  • oronieuws
  • schrijfhut
  • visdasgeil
  • flor blogt

  • Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs