Venus Verrucosa : Tot 6cm groot . Een stevige en zware middelgrote schelp met gelijke en vrij bolle kleppen, de duidelijke, concentrische richels zijn licht en onregelmatig Geknobbeld, vooral bij de randen aan de voor en achterzijde , dit is een eetbare species .
Callista chione ; lakvenusschelp, tot 10cm groot,deze soort behoort tot de familie van de venusschelpen. Klasse bivalvia (tweekleppigen) stevige schelp met stevige slottanden, dikschalig roodachtigbruin met donkere banden en van uit de top stralende lijnen, periostracum lakachtig licht tot roodachtigbruin, de soort leeft in ondiep water in zandbodems, verspreiding Ierland tot Middellandse zee.
Acanthocardia Tuberculata : Tot 6cm groot . De kleur kan zeerfraai zijn : roomkleurig of beige, soms met geelbruine tot donkerbruine concentrische banden en een lichtoranje tot bruine Tint aan de binnenzijde .
Pandora Inaequivalvis : Tot 4cm groot . (Vindplaats Zeebrugge ) Stevige, langgerekte, zeer ongelijkkleppige schelp, linkerklep zeer bol, rechter geheel plat, vlakke groeilijnen, op de achterzijde, van de top naar De gebogen bovenrand, lopen enkele vage plooien , zilverwit met parelmoer.
Mytilus Edulis : Tot 8cm groot (Vindplaats langs heel de Belgische kust) Top geheel vooraan, toegespitst, rugzijde hoekig, violet tot blauwzwart, vaak meer of minder sterk afgesleten periostracum, binnenzijde wit Met blauwachtige zone langs de randen. Slot met zeer kleine tanden. Noordzee, Atlantische Oceaan (Eetbaar en wordt veel gekweekt) Een zeer bekende en bijzonder populaire zeevrucht.
Haliotis Tuberculata : Tot 9cm groot . De Fransen en de bewoners van de kanaaleilanden kennen deze populaire zeevrucht als zeeoor. Hij is dik en zwaar voor zijn groote, maar het Gewicht kan veroorzaakt worden door de hoeveelheid zeeafval die hij op de rug draagt . H .tuberculata wordt in grote hoeveelheden op rotsen Gevonden in ondiep water en getijdepoelen .
Mactra corallina plistoneerlandica : (Pleistocene strandschelp) tot 6cm groot de vindplaats is hier Dutzele bij Brugge. klep zeer bolvormig, met hoge rug, schelp steviggebouwd, veel zwaarder dan de nu levende strandschelp. Fossiel voorkomen uit het pleistoceen.
Cerastoderma Glaucum ; Brakwaterkokkel, vindplaats Heist- Aan- Zee (dit zijn fossiele schelpen, tot 5-6cm groot) Brakwaterkokkel : Lijkt heel sterk op de gewone kokkel. Doorgaans zijn de kleppen asymmetrisch : aan een kant wigvormig verlengd; de ribben stralen dan schuin uit over de schelpen . Soms is de brakwaterkokkel hieraan te onderscheiden. Er is echter een belangrijker kenmerk neem een doublet zo naar je toe dat je zijdelings de twee kleppen ziet en het slotbandje; bij de brakwaterkokkel sluiten de twee kleppen bij elkaar aan in een rechte lijn; bij de gewone kokkel verloopt deze lijn golvend. Zoals de naam te kennen geeft , te vinden bij laagwater in de bodem van schorren achterhaven Zeebrugge, de spuitkom in Oostende en het Zwin. De brakwaterkokkel leeft in rustig brakke' binnen wateren. De brakwaterkokkel leeft niet in de open Noordzee.(Fossiel voorkomen vroeg pleistoceen)